Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Επηρεάζεται η γυναικεία γονιμότητα από την ηλικία;

Ναι. Και ο λόγος είναι πολύ ξεκάθαρος. Οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων, τα οποία «ξοδεύουμε» καθ’ όλη τη διάρκεια της γόνιμης ζωής μας.

Τα ωάρια δημιουργούνται όταν η γυναίκα είναι ακόμα έμβρυο στη μήτρα. Σε ηλικία περίπου 20 εβδομάδων, το θηλυκό έμβρυο έχει μέσα στις σχηματιζόμενες ωοθήκες περίπου 5 εκατομμύρια ωάρια. Σε αυτήν τη φάση σταματάει η παραγωγή νέων ωαρίων.

Από αυτά τα 5 εκατομμύρια ωάρια, περίπου το 80% εκφυλίζεται μέχρι τη γέννηση, αφήνοντας το νεογέννητο πλέον κοριτσάκι με 500.000 – 1.000.000 ωάρια, τα οποία είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης της. Αυτός ο αριθμός ωαρίων ονομάζεται Αποθεματικό Ωοθηκών.

Τα ωάρια βρίσκονται μέσα στα ωοθυλάκια. Σε κάθε κύκλο 30-40 ωοθυλάκια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά συνήθως μόνο ένα από αυτά θα φτάσει μέχρι την ωορρηξία και θα απελευθερώσει ένα ωάριο. Τα υπόλοιπα θα εκφυλιστούν.

Έτσι λοιπόν μια γυναίκα θα κάνει ωορρηξία περίπου 400 φορές κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης της ζωής της.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην ηλικία των 30 η γυναίκα θα έχει διαθέσιμο περίπου το 12% των ωαρίων που είχε όταν γεννήθηκε. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, είναι όμως ικανός για να υποστηρίξει τη γονιμότητα για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την εμμηνόπαυση.

Μπορεί η σύγχρονη ιατρική να αλλάξει τα δεδομένα;

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι νέα ωάρια μπορούν να παραχθούν από βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι ακόμα πολύ περίπλοκη και σε πειραματικό στάδιο.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, οι γυναίκες έχουμε συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων προς χρήση. Στο μέλλον μπορεί αυτό να αλλάξει με την παραγωγή νέων ωαρίων στα εργαστήρια. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να επωφεληθούμε πλήρως της γόνιμης περιόδου της ζωής μας.

Με τη βοήθεια λοιπόν των τεστ ωορρηξίας HomeTest, ξέρουμε σε κάθε κύκλο ποια είναι ακριβώς η ημέρα της ωορρηξίας μας, οπότε σιγουρεύουμε ότι κάθε φορά οι προσπάθειές μας είναι παραγωγικές, μειώνοντας τον παράγοντα τύχη στη σύλληψη.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • @Tinasardin8689 καλά αποτελέσματα!! Πότε περιμένεις να βγουν ;
    • Λογικά τοτε αφού την έκανες τώρα δεν θα σε βάλει και αργότερα να την κάνεις 
    • Όχι,έκανα κανονικά..Μ πήρε το νηστείας,ηπια το ζαχαρονερο έμεινα εκεί..δεν επιτρεπόταν τπτ εκτός από νερό κ ανά μια ώρα αιμοληψια...
    • Χαχα ωραία τα unicorn babies ✨🌸 Λοιπόν εδώ η μικρή 2μηνων + κάτι ημερών πια, τη νύχτα είναι όπως ήταν ο δικός σας! 2-3 αφυπνίσεις και γενικά καλά πάει για την ώρα.  Το θέμα είναι την ημέρα που θα πρέπει να δοκιμάζω διάφορα για να κάνει τα naps της και ότι πλέον παρατηρήσαμε ότι για να την πάρει ο ύπνος ξεσπάει για κάποια ώρα σε κλάμα. Ενδεχομένως να περνάει και το λεγόμενο purple crying τώρα γιατί πραγματικά γίνεται μελιτζανι όταν κλαίει 😟😅. Το βράδυ μπορεί να ξεκινήσω τη διαδικασία με θηλασμό χαλάρωση στο κρεβάτι κατά τις 8 και τελικά να την πάρει με τα κλάματα κλπ στις 9+ με 10 ο ύπνος μια και καλή. Πρόγραμμα εννοείται στη φάση που είμαστε δεν παίζει αλλά φροντίζουμε χαμηλά φώτα από τις 6 και μετά και απλά φροντίζω το πρωί μέχρι τις 8+ να χει σηκωθεί για την ημέρα να θηλάσει και να κάνει το πρώτο nap της μέρας. Από τον 4ο και μετά θα βάλω κανονικά πρόγραμμα αν και με το sleep regression δεν ξέρω πως θα πάει.  Είναι πολύ κουραστικό αυτό με το κλάμα πάντως, δηλαδή ακούω κάτι φίλες να λένε ότι το μωρό τους νυσταζε και απλά κοιμόταν, και μου φαίνεται εξωπραγματικό! Εμείς παλεύουμε για να κοιμηθεί με όσο λιγότερο δράμα γίνεται 🤣 Αλλά και πάλι ελπίζω πως θα αλλάξει αυτό! 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...