Μετάβαση σε περιεχόμενο

Ωοθυλάκια, ωορρηξία και γονιμότητα


vicky86

Recommended Posts

Επηρεάζεται η γυναικεία γονιμότητα από την ηλικία;

Ναι. Και ο λόγος είναι πολύ ξεκάθαρος. Οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωοθυλακίων, τα οποία «ξοδεύουμε» καθ’ όλη τη διάρκεια της γόνιμης ζωής μας.

Τα ωάρια δημιουργούνται όταν η γυναίκα είναι ακόμα έμβρυο στη μήτρα. Σε ηλικία περίπου 20 εβδομάδων, το θηλυκό έμβρυο έχει μέσα στις σχηματιζόμενες ωοθήκες περίπου 5 εκατομμύρια ωάρια. Σε αυτήν τη φάση σταματάει η παραγωγή νέων ωαρίων.

Από αυτά τα 5 εκατομμύρια ωάρια, περίπου το 80% εκφυλίζεται μέχρι τη γέννηση, αφήνοντας το νεογέννητο πλέον κοριτσάκι με 500.000 – 1.000.000 ωάρια, τα οποία είναι αυτά που θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης της. Αυτός ο αριθμός ωαρίων ονομάζεται Αποθεματικό Ωοθηκών.

Τα ωάρια βρίσκονται μέσα στα ωοθυλάκια. Σε κάθε κύκλο 30-40 ωοθυλάκια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται, αλλά συνήθως μόνο ένα από αυτά θα φτάσει μέχρι την ωορρηξία και θα απελευθερώσει ένα ωάριο. Τα υπόλοιπα θα εκφυλιστούν.

Έτσι λοιπόν μια γυναίκα θα κάνει ωορρηξία περίπου 400 φορές κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης της ζωής της.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην ηλικία των 30 η γυναίκα θα έχει διαθέσιμο περίπου το 12% των ωαρίων που είχε όταν γεννήθηκε. Ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός, είναι όμως ικανός για να υποστηρίξει τη γονιμότητα για τα επόμενα χρόνια και μέχρι την εμμηνόπαυση.

Μπορεί η σύγχρονη ιατρική να αλλάξει τα δεδομένα;

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι νέα ωάρια μπορούν να παραχθούν από βλαστοκύτταρα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι ακόμα πολύ περίπλοκη και σε πειραματικό στάδιο.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, οι γυναίκες έχουμε συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων προς χρήση. Στο μέλλον μπορεί αυτό να αλλάξει με την παραγωγή νέων ωαρίων στα εργαστήρια. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να επωφεληθούμε πλήρως της γόνιμης περιόδου της ζωής μας.

Με τη βοήθεια λοιπόν των τεστ ωορρηξίας HomeTest, ξέρουμε σε κάθε κύκλο ποια είναι ακριβώς η ημέρα της ωορρηξίας μας, οπότε σιγουρεύουμε ότι κάθε φορά οι προσπάθειές μας είναι παραγωγικές, μειώνοντας τον παράγοντα τύχη στη σύλληψη.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...