Μετάβαση σε περιεχόμενο

Θηλασμός: Από ποιες σοβαρές ασθένειες προφυλάσσει


vicky86

Recommended Posts

Τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος και τη μητέρα είναι αδιαμφισβήτητα και επιβεβαιωμένα από πλήθος επιστημονικών ερευνών.

Δύο νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τώρα πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για την υγεία της μητέρας, καθώς μπορεί να αποτελέσει ασπίδα έναντι δύο πολύ σοβαρών ασθενειών.

Επιστήμονες από τον ιατρικό οργανισμό Kaiser Permanente, στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί σειρά ετών 1.035 νέες μητέρες, οι οποίες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν παρουσιάσει διαβήτη της κυήσεως.

Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία: ο διαβήτης της κυήσεως αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, εξηγούν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Όπως διαπίστωσαν, όσες γυναίκες θήλασαν τα μωρά τους είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τύπου 2 διαβήτη με το πέρασμα του χρόνου, σε σύγκριση με όσες δεν τα είχαν θηλάσει.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο θηλασμός πιθανώς επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με συνέπεια να εμποδίζει τον τύπου 2 διαβήτη.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», αξιολογήθηκαν 37.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Όσες από αυτές είχαν θηλάσει τα μωρά τους χρόνια πριν αρρωστήσουν, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που λέγεται τριπλά αρνητικός καρκίνος.

Τα ευρήματα αυτά απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών, δήλωσε η επικεφαλής της δεύτερης μελέτης δρ Μαρίσα Βάις, από το Ιατρικό Κέντρο Lankenau στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Πώς μπορεί, όμως, να προστατεύει ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού; «Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά πιθανώς οι μαστοί δεν αναπτύσσονται πλήρως εάν δεν θηλάσει η γυναίκα», είπε η δρ Βάις. «Ως φαίνεται η πλήρης εσωτερική ωρίμανσή τους επέρχεται μόνο όταν αποκτήσουν την ικανότητα να παράγουν γάλα».

Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν στις γυναίκες να θηλάζουν επί τουλάχιστον έξι μήνες τα μωρά τους, για να αποκομίζουν και οι ίδιες και εκείνα τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Πηγή:onmed.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Ωω μικρούλα μικρούλα! Μπράβο, αφού ήξερες τι θέλεις!! Εγώ στα 26 ήμουν παιδάκι εντελώς ακόμη, όχι να φροντίσω άλλον άνθρωπο 😀 Εγώ 34 πήγα τώρα!  Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις αμέσως άλλο παιδί, προλαβαίνεις άνετα με διαλείμματα να κάνεις και τα άλλα 4 που θες! Άσε που αν έχουν διαφορά, τα μεγάλα μετά θα σε βοηθάνε με τα μικρότερα 😊
    • δεν πειράζει...ας το παιρνεις μαζι σου ..δεν ειναι κακό... είναι λιγο πιο κουραστικό βέβαια...αλλα και τι να κάνεις 🤷 και εγω που έχω τις γιαγιάδες στα 20λεπτα δεν έχω βοήθεια μην νομίζεις...η μόνη βοήθεια που έχω ειναι ότι μου μαγειρεύει η πεθερά και πάω και παίρνω φαγητό κάθε μέρα 🤷 απο την αρχή δεν με βοήθησαν.. μόνο την πρώτη εβδομάδα ερχόταν συνέχεια.. και η αλήθεια ειναι οτι το εχω παράπονο 🫣 @Elkναι ναι μικρή είμαι! η αλήθεια είναι ήθελα πολύ να γίνω μανούλα! και τα κατάφερα δόξα το Θεό! βεβαια ηθελα πέντε παιδιά...(οσα ειμαστε και εμεις) αλλά μετά απο αυτα που βλέπω με τον μπέμπη..δυσκολα να κάνω 5😂
    • Δυστυχώς οι γονείς μου είναι μακριά από εδώ που μένω...Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο πεθερός μου ή να παίρνω το μωρό μαζί μου 🫤
    • Μμμ δύσκολο. Κ εγώ στο πρώτο παιδί που ήμουν αναπληρώτρια επέστρεψα στις 63 μέρες, αλλά μου την κρατούσαν οι γιαγιάδες. Επίσης μέχρι τις 1,30 το πολύ ακούν σπίτι. Τώρα που έγινα μόνιμη θα γυρίσω τον Σεπτέμβριο στη δουλειά. Είμαι δασκαλα όπως κατάλαβες. Εσύ δεν έχεις κάποιον να σε βοηθήσει?
    • Όχι,όχι. Από τις 20 μέρες πίνει ξένο. Κ μένα καλά μου είπε ο γιατρός ότι είναι οπότε δεν αγχώνομαι. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...