Μετάβαση σε περιεχόμενο

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Νοεμβρίου 2015


vicky86

Recommended Posts

Το θέμα της φετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού «Θηλασμός και εργασία – Ας το κάνουμε να πετύχει!» επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δράσεων ώστε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των εργαζόμενων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν το μητρικό θηλασμό.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή. Παρόλα αυτά, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει θέσει ένα παγκόσμιο στόχο για την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μηνών, τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025. Για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου και πολύ σημαντικού στόχου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα τα εμπόδια για το μητρικό θηλασμό.

Η UNICEF και η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) επισημαίνουν πως για επαρκή προστασία της μητρότητας οι γυναίκες χρειάζονται:

Χρόνο – επαρκή άδεια μητρότητας με αποδοχές πριν και μετά τον τοκετό με πρόβλεψη επιπλέον άδειας για πρόωρα ή ευάλωτα βρέφη, διαλείμματα με αποδοχές για το θηλασμό ή μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο εργασίας για θηλασμό.

Χώρο – Βρεφικοί σταθμοί στο χώρο εργασίας ή πλησίον αυτού, εγκαταστάσεις για άντληση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και κατάλληλο περιβάλλον για το θηλασμό.

Υποστήριξη – Πληροφόρηση σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τη μητρότητα, θετική στάση από εργοδότες και συναδέλφους, πληροφόρηση για την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, υποστήριξη από τα σωματεία εργαζομένων και ασφάλεια για τη διατήρηση της εργασίας και έλλειψη διακρίσεων για λόγους μητρότητας και θηλασμού.

Επιπρόσθετα, η UNICEF Ελλάδος στην έκθεσή της «Η Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα» προτείνει: – την ενθάρρυνση της άδειας πατρότητας – τη διευκόλυνση εγκύων εργαζομένων για προγεννητικές εξετάσεις και – τη δημιουργία δομών στήριξης για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών σύμφωνα με τις ανάγκες των γονέων-εργαζομένων.

Επιπλέον, η UNICEF Ελλάδος προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα, ώστε να διευρυνθούν οι σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος των παιδιών και των μητέρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές πρόοδοι στη χώρα μας για την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» καθώς και η ιδιωτική μαιευτική-γυναικολογική κλινική «ΜΗΤΕΡΑ» ως Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη, που τηρούν τα 10 βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό.

Τα κράτη θα πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών, θέτοντας το μητρικό θηλασμό ως πολιτική προτεραιότητα στα εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια, με την αύξηση των πόρων για προγραμματισμό που υποστηρίζει το μητρικό θηλασμό, και σε συνεργασία με τις κοινότητες και τις οικογένειες να προωθήσουν τα πλήρη οφέλη του μητρικού θηλασμού. Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχιακή ή μερική απασχόληση – συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

Με την προώθηση και προστασία του μητρικού θηλασμού στο χώρο εργασίας, μπορούμε να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες μητέρες να θηλάσουν τα μωρά τους και να αποκομίσουν τα οφέλη για τις ίδιες, για τα παιδιά τους, καθώς και για την υγεία και την ευημερία των μελλοντικών γενεών.

Περισσότερα για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, τα 10 βήματα κ.α. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της UNICEF Ελλάδος στο: www.unicef.gr/bfweek

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλίας Λυμπέρης), τηλ.: 210-7255555 ή 6944-653799


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • δεν πειράζει...ας το παιρνεις μαζι σου ..δεν ειναι κακό... είναι λιγο πιο κουραστικό βέβαια...αλλα και τι να κάνεις 🤷 και εγω που έχω τις γιαγιάδες στα 20λεπτα δεν έχω βοήθεια μην νομίζεις...η μόνη βοήθεια που έχω ειναι ότι μου μαγειρεύει η πεθερά και πάω και παίρνω φαγητό κάθε μέρα 🤷 απο την αρχή δεν με βοήθησαν.. μόνο την πρώτη εβδομάδα ερχόταν συνέχεια.. και η αλήθεια ειναι οτι το εχω παράπονο 🫣 @Elkναι ναι μικρή είμαι! η αλήθεια είναι ήθελα πολύ να γίνω μανούλα! και τα κατάφερα δόξα το Θεό! βεβαια ηθελα πέντε παιδιά...(οσα ειμαστε και εμεις) αλλά μετά απο αυτα που βλέπω με τον μπέμπη..δυσκολα να κάνω 5😂
    • Δυστυχώς οι γονείς μου είναι μακριά από εδώ που μένω...Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει είναι ο πεθερός μου ή να παίρνω το μωρό μαζί μου 🫤
    • Μμμ δύσκολο. Κ εγώ στο πρώτο παιδί που ήμουν αναπληρώτρια επέστρεψα στις 63 μέρες, αλλά μου την κρατούσαν οι γιαγιάδες. Επίσης μέχρι τις 1,30 το πολύ ακούν σπίτι. Τώρα που έγινα μόνιμη θα γυρίσω τον Σεπτέμβριο στη δουλειά. Είμαι δασκαλα όπως κατάλαβες. Εσύ δεν έχεις κάποιον να σε βοηθήσει?
    • Όχι,όχι. Από τις 20 μέρες πίνει ξένο. Κ μένα καλά μου είπε ο γιατρός ότι είναι οπότε δεν αγχώνομαι. 
    • Γίνεται αυτό; Το να το κάνεις σπίτι δεν προυποθέτει ότι ξέρεις και πότε θα πας μαιευτήριο; Ή είναι κάτι τόσο γρήγορο που με το που αρχίσουν οι συσπάσεις, κάνεις κατευθείαν τη διαδικασία; 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...