Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας καθώς ενεργοποιεί τη βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και την ανάπτυξη δυνατών οστών. Ακόμα και ελάχιστη έκθεση στον ήλιο αρκεί για τη βασική αυτή λειτουργία του οργανισμού.

Γράφει ο ιατρός Μαλάνος Δημήτριος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ (Τηλ. Νοσοκομείο Υγεία 210 6867557, www.hygeia.gr)

Η υπέρμετρη όμως έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες, ιδιαίτερα στο δέρμα των παιδιών που ακόμα αναπτύσσεται και είναι πολύ πιο ευαίσθητο από αυτό των ενηλίκων. Ειδικά στην εποχή μας όπου παρατηρείται ελάττωση του στρώματος του όζοντος , που προστατεύει τη γη από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία , πρέπει να δείχνουμε πολύ προσοχή στην προστασία των παιδιών από τον ήλιο.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πλέον ότι η εμφάνιση μελανώματος (ενός πολύ επιθετικού καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται με τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων που έχει υποστεί κάποιος στην παιδική του ηλικία. Επομένως, είναι απαραίτητο η προφύλαξη από τον ήλιο να γίνει τρόπος ζωής από τη βρεφική ηλικία.

Για αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο συνιστάται :

• Περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο μεταξύ των ωρών 10.00 π.μ και 4.00μ.μ. Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν ακόμη και τα σύννεφα γι αυτό χρειάζονται προστασία και τις συννεφιασμένες μέρες.

• Χρήση καπέλου με πλατύ γείσο και προστατευτικού ρουχισμού. Σήμερα υπάρχουν στην αγορά ειδικά ρούχα (μαγιό, μπλούζες, σορτς,) με προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία

• Χρησιμοποιείστε αντι-ηλιακά με ευρύ φάσμα προστασίας (UVB + UVA) και υψηλό δείκτη προστασίας (SPF > 25).

• Τοποθετείστε το αντι-ηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο. Ξαναβάλτε αντι-ηλιακό αν το παιδί μπει στη θάλασσα ή ιδρώσει πολύ. Η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται περίπου κάθε δύο ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάβροχα αντι-ηλιακά. Θα πρέπει να καλύπτονται όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο ακόμα και τα αυτιά, η μύτη, τα χείλη, ο λαιμός, τα πέλματα και οι παλάμες.

• Φορέστε στο παιδί σας γυαλιά ηλίου που να προσφέρουν προστασία στην υπεριώδη ακτινοβολία UV-B και UV-A.

• Προσοχή στα φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αν ανήκουν στην πιο πάνω κατηγορία να αποφύγετε όσο το δυνατό τον ήλιο.

Δημοσίευση

Πολύ ωραίες οι συμβουλές σου....

Απλά κορίτσια προσοχή στη επιλογή του αντηλιακού......Με υψηλό δείκτη,αλλά όχι πάνω από 30 γιατί μετά προσθέτουν χημικά για να είναι πιο δυνατό το αντηλιακό....

Μου το είπε η φαρμακοποιός μου...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Η Ελένη Ξανθοπούλου είναι κορυφή! Ωστόσο επειδή είναι και σωστή επαγγελματίας δεν παίρνει πολλές γυναίκες μαζί που γεννάνε το ίδιο διάστημα ώστε να είναι σωστή απέναντι τους κ δίπλα σε όλες!    Οπότε καλό είναι άμεσα ν μιλάτε μαζί της αν κάποια ενδιαφέρετε για να μπορεί να σας αναλάβει!    Ωστόσο η ανεξάρτητη μαία η Στέλλα η Παντου πολυ γνωστή για ανεξάρτητους τοκετούς μπορεί να σας προτείνει γιατρούς ή να σας δώσει feedback    Με το καλό σε όλες 🩷🩷🩷
    • Και εγώ δεν έχω κάνει τίποτα, αλλά τα σκέφτομαι και αγχώνομαι, ρούχα οκ μας έχουν δώσει φίλοι κλπ, μας έχουν αγοράσει ήδη γιαγιά και θεία τους που έχουν τρελαθεί, αλλά τα ρούχα τα έχω το πιο ασήμαντο και αδιάφορο εγώ, οκ θα πάρεις κτ κ τέλος δε θέλει καν ανάλυση ή ψάξιμο. Τα υπόλοιπα με αγχώνουν εμένα γιατί μπορεί να γεννήσω πολύ πρόωρα λόγω διδύμων.Έχω βρει από γνωστούς δυο καθίσματα αυγά και 2 ίσως 2 καρότσια, αν και καρότσι έχω πει θα αγοράσουμε διπλό σίγουρα, αλλά κ αυτό θέλει ψάξιμο να δω σε ποιό θα καταλήξουμε. Τα θήλαστρα κλπ πως που πότε να νοικιάσω νοσοκομειακό θέλω μέχρι να δω πως θα πάει ο θηλασμός ώστε αν γεννήσω νωρίτερα να βγάζω έστω γάλα αν μπουν τπτ σε μονάδες να παίρνουν μητρικό έστω..Παρακολούθησα κπ σεμινάρια πρόσφατα για νεογέννητα και για δίδυμα συγκεκριμένα κ θηλασμό κλπ κ πρέπει να οργανωθώ με αυτό ,να βρω σύμβουλο θηλασμού να με βοηθήσει γιατί με δυο θά ναι ζόρι και ο θηλασμός και η παραγωγή γάλακτος και χωρίς καθοδήγηση δεν παίζει να το βρω, είμαι τελείως άσχετη. Αλλαξιέρα,μπανιέρα,θήλαστρο,αποστειρωτή αν δώσω μπιμπερό, λίκνο να κοιμούνται με αυτά θα ξεκιν΄ήσω πρώτα νομίζω,μόλις τα έχω αυτά θα ηρεμ΄ήσω ίσως αλλά και εγώ για σεπτ έλεγα που αν γίνει κτ και έρθουν νωρίτερα πάλι αργά θα ναι, αχ ίσως κ Αύγουστο ψάξω κ πάρω τπτ. Και εγώ το ίδιο ακριβώς με ΠΗΤ 13/11 είμαι , αλλά λόγω διδύμων μαξ γύρω στα μέσα οκτωβρ μας έχουν πει το ιδανικό σενάριο...και μετά μπορεί να πάει ακόμα πιο νωρίς αναλόγως ανάπτυξης γιατί είναι και μονοχοριακά και τρέμω αχ αχ
    • Αχ κορίτσια και εδώ Αθήνα έριξε μια ωραία μπόρα. Ότι είχα απλώσει καιβετρεχα να μαζέψω. Όλη μέρα περίμενα να βρέξει που έλεγαν και δεν έβρεχε και μόλις άπλωσα μέσα σε 5 λεπτά σκοτείνιασαν όλα!  @Diwni εχει κατι μαγουλα για δάγκωμα και σε ολο το κορμι ειναι δίπλες. Χοντρουλα την φωνάζουμε, μεχρι να αρχισει να καταλαβαινει και μετα θα το κοψουμε με της μείνει και τραύμα 🤣🤣 Χθες πήγαμε για ψώνια και με ρωτούσαν πόσο είναι και μόλις έλεγα 3 μηνών έλεγαν όλοι μοιάζει για 5. Φανελάκια ολεον φοράμε 9 μηνών και ορισμένα τύπου orchestra 12 μηνών.
    • Πηγαινε σε ενα αλλο εργαστηριο. Γιατι 4 τεστ και ολα θετικα δυσκολο να λενε ψεματα.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...