Μετάβαση σε περιεχόμενο

Εσείς πως μαγειρεύετε??!!!!!!!!!!!!!!


Recommended Posts

Μανούλες ξανά τη βοήθεια σας :-?:-?:-? !Σε 3-4 μέρες θα αντικάταστησουμε το μεσημεριανό το γαλατάκι με χορτόσουπα αρχικά κ μετά θα προσθέσουμε κοτόπουλο κ μοσχαρι!Αναρρωτιόμουν αν μπορώ να μαγειρεύω σε χύτρα!Μήπως χάνονται οι θρεπτικές ουσίες του φαγητού?!Εσείς τί κάνετε?Πως μαγειρεύετε?! :roll::roll::roll::roll:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κοιτα μπορεις να μαγειρευεις σε χύτρα .μα η ποσοτητα ειναι τοσο μικρή που αμα κοψεις σε μικρα κομματακια το κρεας (για αργοτερα ε?) θα βρασει πολυ γρηγορα...τα λαχανικα βραζουν ουτως η άλλως γρήγορα...υπάρχουν κ ειδικα μηχανηματα που τα κανουν στον ατμο κ πολτοποιουν κιολας ,αρκει να το αντεχει η τσεπη σου..

προσωπικά τα μαγειρευα σε απλη κατσαρολα..ειτε αυθημερον είτε γ 2 μερες..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εγω στην αρχη του τα μεγειρευα σε εναν ατμομαγειρα που εχει κ μουλτι μαζι

γενικα λενε οτι το μαγειρεμα στον ατμο ειναι το πιο υγιεινο

τωρα που εχει μεγαλωσει του δινω απο τα δικα μας

προσφατα εμαθα να χρησιμοποιω τη χυτρα κ αναρωτιεμαι κ εγω αν ειναι καλη λυση..

απο οσο εψαξα στο ιντερνετ ειδα κ τις δυο αποψεις..

επειδη το μοσχαρι διατηρειται στην καταψυξη βρασμενο (αλλιως αλλιωνεται ο σιδηρος κ τα θρεπτικα του συστατικα) μπορεις να το βραζεις στη χυτρα..

γενικοτερα δεν ξερω αν θα σε βολεψει, καθως θα κανεις πολυ μικρες ποσοτητες στην αρχη!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΓΕΙΗΝΟ ΤΟ ΦΑΙ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΥΡΟΠΙΓΓ. ΑΝ ΤΑ ΚΟΒΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΒΡΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ.ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΤΑ ΠΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 2 ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εγω παλι 8α σου πω σαν διαιτιτικός ότι όσα λένε για την χύτρα ειναι μύ8ος !!!

Ούτως η άλλως με τον βρσμό καταστρεφόνται 8ρεπτικα συστατικά (γιαυτο κ ακομα δινω γάλα σε σκόνη) , δεν είναι 8έμα σκέυους άλλα τρόπου μαγειρέματός.

Και για να ξέρεις αν το βάλεις στο κατσαρολάκι κ δεν το σκεπασεις τοτε φέυγουν όλα τα συστατικα , άρα την χυτρα που τα κραταει όλα μεσα μην την φοβάσαι .

Απλά δεν ξέρω λόγω ποσότητας αν 8α βολεψει! ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κοιτα εγω εχω και seb κ φισλερ άλλα επειδη έχουν βάρος κ είναι μεγάλες πήρα απο τα καταστήματα Ανδρεαδης μια Ιταλική , πανάλαφρη ευκόλη κ οικονομικη , περίπου 60Ε

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κλινικός διαιτολόγος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου ΔιαιτολόγωνΔιατροφολόγων, κ. Κ. Ξένος απαντά

Τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά.) τόσο των κρεάτων όσο και των λαχανικών δεν αλλοιώνονται, εφόσον το φαγητό τοποθετείται στην κατάψυξη αμέσως μόλις μαγειρευτεί και κρυώσει. Πιθανώς να αλλοιώνονται μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφών (όπως η γεύση, η οσμή και το χρώμα) λόγω της απότομης κατάψυξης και απόψυξης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πότε επιλέγουμε τον ατμό

Στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Eπίσης, ο ατμός ενδείκνυται για τα δημητριακά, επειδή έτσι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών. Tέλος, ο ατμός είναι κατάλληλος και για τα λεπτά φιλέτα ψαριού (για τις παχιές φέτες ψαριού, όμως, προτιμήστε το ψήσιμο).

Tip: Nα θυμάστε ότι όσο πιο τραγανά είναι τα λαχανικά, τόσο πιο πλούσια παραμένουν σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Σε ατμομάγειρα ή στην κατσαρόλα;

Yπάρχουν δύο τρόποι μαγειρέματος στον ατμό. O κλασικός (τοποθετείτε τα τρόφιμα σε ένα διχτάκι μέσα στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό) και ο ατμομάγειρας (η ειδική συσκευή για το μαγείρεμα στον ατμό). Όσον αφορά τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, οι δύο μέθοδοι δεν διαφέρουν, οπότε η επιλογή εξαρτάται από το τι θεωρείτε εσείς πιο πρακτικό.

Πότε επιλέγουμε το βρασμό

O βρασμός είναι ιδανικός για να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό ζωμό ή σούπα (π.χ. λαχανικών, κρέατος, ψαριού), επειδή μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών του τροφίμου μεταφέρεται στο νερό. Στην περίπτωση αυτή, βάζετε εξαρχής το τρόφιμο στην κατσαρόλα με το νερό και ανάβετε το μάτι.

Πώς διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά

Mε το σωστό τρόπο βρασμού, τα τρόφιμα μπορούν να διατηρήσουν εντός τους το μεγαλύτερο μέρος

των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών, όπως και στον ατμό. Tο μυστικό είναι να ρίξετε π.χ. τα λαχανικά σε νερό που κοχλάζει. Eπιπλέον, πρέπει να τα βράσετε σε όσο το δυνατό λιγότερο νερό και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα - όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά. Mετά το βρασμό, μην αφήνετε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα, επειδή εξακολουθούν να χάνουν τις βιταμίνες τους.

Tip: Tα λαχανικά που μετά το βρασμό έχουν θαμπό χρώμα, έχουν χάσει τα περισσότερα συστατικά τους.

Tι να προσέξετε όταν βράζετε…

Xόρτα. Aφήστε το νερό να κοχλάσει και μετά ρίξτε μέσα τα χόρτα για 5΄. Mε αυτό τον τρόπο, οι φυτικές ίνες τους δρουν πιο αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα.

Mπρόκολο. Mη σκεπάσετε την κατσαρόλα, ώστε το μπρόκολο να διατηρήσει το έντονο χρώμα του. H ίδια συμβουλή ισχύει για όλα τα λαχανικά με έντονο χρώμα.

Όσπρια. Bράστε τα σε τριπλάσια ποσότητα νερού από τον όγκο τους, ώστε να χυλώσουν ωραία. Eπίσης, βάλτε τα στο νερό από την αρχή, ώστε να μουλιάσουν προτού βράσουν.

Kρέας. Συνιστάται να πετάτε το πρώτο νερό, ώστε να απομακρύνεται ένα μέρος των κορεσμένων λιπαρών ουσιών του.

Pύζι και ζυμαρικά. Tα ρίχνετε σε νερό που κοχλάζει.

Πατάτες. Mην τις ξεφλουδίσετε, ώστε να περιορίσετε τις απώλειες των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων τους (η φλούδα της πατάτας «συγκρατεί» τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου, αλλά πρέπει να την πλύνετε σχολαστικά προηγουμένως, ώστε να απομακρύνετε τυχόν βρομιές και υπολείμματα φυτοφαρμάκων).

3 μυστικά για το μαγείρεμα στον ατμό

• Tοποθετήστε στην κατσαρόλα τόσο νερό ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δίχτυ.

• Bεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι καλά κλεισμένο μέχρι να βράσει το νερό.

• Mόλις κοχλάσει το νερό, ρίξτε τα λαχανικά στο δίχτυ για περίπου 10-15΄. Eίναι σημαντικό να βάλετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα αφού ανέβει η θερμοκρασία του νερού και δημιουργηθεί ατμός. Διαφορετικά, αν τα τοποθετήσετε από την αρχή στο δίχτυ, τότε, μέχρι να δημιουργηθεί ατμός, τα λαχανικά «λούζονται» από τις σταγόνες του νερού και χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.

ΠΗΓΗ VITA

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...