Μετάβαση σε περιεχόμενο

Μυστικά διατροφής


Recommended Posts

Λίγο μεγάλο άρθρο, αλλά πολύ ενδιαφέρον......!!!! :)

""Στο άρθρο που ακολουθεί, παρουσιάζονται κάποιες πολύ υγιεινές συνήθειες που μπορούμε να συστήσουμε στα παιδιά μας και μαζί να αλλάξουμε τρόπο ζωής, ξεκινώντας από σήμερα!

Από τις σπουδαιότερες υποχρεώσεις μας ως γονείς είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε και να εκτιμούν το μεγαλύτερο αγαθό που τους δόθηκε: την υγεία τους. Έτσι λοιπόν βάζουμε από νωρίς τις βάσεις για ένα υγιεινό τρόπο ζωής και τα βοηθάμε να κατανοήσουν τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής και άλλων πολύτιμων συμμάχων καλής υγείας. Το μυστικό είναι να γίνουμε εμείς σωστό παράδειγμα για τα παιδιά μας υιοθετώντας με όρεξη

υγιεινές συνήθειες, που στόχο έχουν να προλάβουν… τα παραπάνω κιλά.

Ξεκινάμε τη μέρα μας με πρωινό

Μπορεί να ξέρουμε ότι το πρώτο γεύμα είναι το σημαντικότερο της ημέρας, οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν παίρνουμε πρωινό, συνήθεια που αν το καλοσκεφτούμε έχουμε «επιβάλλει» και στα παιδιά μας. Μήπως όμως κάνουμε λάθος; Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που δεν λαμβάνουν καθημερινά πρωινό, έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθούν σε παχύσαρκα αφού τσιμπολογούν στα διαλείμματα διάφορα ανθυγιεινά σνακ του κυλικείου ή τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Επίσης, έχει αποδειχθεί πως τα παιδιά που τρώνε πριν φύγουν για το σχολείο ένα καλό πρωινό, είναι περισσότερο συγκεντρωμένα και έχουν γενικότερα υψηλότερες επιδόσεις στο σχολείο σε αντίθεση με εκείνα που δεν τρώνε, τα οποία μοιάζουν κουρασμένα.

Θυμόμαστε.

Μερικές προτάσεις πρωινού για τα παιδιά μας είναι οι εξής: 1 φλιτζάνι γάλα με δημητριακά πρωινού και 1 φρούτο, 1 φλιτζάνι γάλα, 1-2 φέτες ψωμί με μαργαρίνη και μέλι και 1 φρούτο,

1 τοστ (με ψωμί ολικής άλεσης μαργαρίνη-τυρί-γαλοπούλα) και 1 ποτήρι φυσικό χυμό.

Ετοιμάζουμε κολατσιό απ' το σπίτι

Δεν είναι λίγες οι φορές που αντί να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να ετοιμάσουμε το κολατσιό των παιδιών μας για το σχολείο, τους δίνουμε χρήματα για να πάρουν κάτι από το κυλικείο. Εκεί όμως είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως οι επιλογές που θα έχουν είναι στην πλειοψηφία τους ανθυγιεινές με πολλά λιπαρά και αρκετή ζάχαρη. Η καλύτερη λύση για να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα θρεπτικό και υγιεινό κολατσιό είναι να το φτιάχνουμε εμείς. Μπορούμε λοιπόν να ετοιμάσουμε ένα σάντουιτς με τυρί-ντομάτα-μαρούλι, να τυλίξουμε σε αλουμινόχαρτο κάτι που φτιάξαμε την προηγούμενη ημέρα όπως τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κουλουράκια, κέικ, κ.λπ. να βάλουμε σε ένα σακουλάκι ξηρούς καρπούς αναμεμειγμένους με σταφίδες ή αν θέλει κάτι πιο ελαφρύ, να του δώσουμε 1-2 φρούτα και ένα παστέλι.

Θυμόμαστε.

Πολλά παιδιά ντρέπονται να φέρνουν απ’ το σπίτι φαγητό ενώ οι συμμαθητές τους ψωνίζουν καθημερινά απ’ το κυλικείο. Σε αυτή την περίπτωση, αναζητάμε τα ειδικά χάρτινα σακουλάκια που χρησιμοποιούν στα φαστ φουντ και βάζουμε εκεί το σπιτικό σάντουιτς.

Τρώμε όλοι μαζί

Μπορεί το να τρώμε μαζί με τα παιδιά και τον σύντροφό μας καθημερινά να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας λόγω των προγραμμάτων μας, φροντίζουμε όμως με κάθε ευκαιρία (κάποια μεσημέρια, τα βράδια και οπωσδήποτε τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες) να στρώνουμε τραπέζι για όλα τα μέλη της οικογένειας. Για τη διατήρηση της ζεστής αυτής συνήθειας μας ενθαρρύνουν και οι επιστήμονες αφού έχουν κατά καιρούς αποδείξει πως τα οικογενειακά γεύματα είναι εχθροί της παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λοιπόν, τα παιδιά που τρώνε με τους γονείς τους έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος γιατί παρουσία του μπαμπά και της μαμάς μαθαίνουν να τρώνε πιο ισορροπημένα.

Θυμόμαστε.

Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να ενισχύσουμε τους μεταξύ μας δεσμούς, να χαλαρώσουμε και να συζητήσουμε τα νέα της ημέρας (τι έγινε στο σχολείο, κάτι που μας απασχολεί, πού θα πάμε βόλτα το απόγευμα κ.λπ.).

Προτιμάμε το σπιτικό φαγητό

Πόσες φορές, λόγω έλλειψης χρόνου, έχουμε κάνει ένα «μαγικό» τηλεφώνημα και έχουμε φάει άνετα στο σπίτι μας έτοιμο φαγητό και πόσες άλλες έχουμε επισκεφθεί με τα παιδιά μας γνωστά φαστ φουντ για να τσιμπήσουμε κάτι επειδή δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε… «Κολλητός» φίλος της παχυσαρκίας το έτοιμο φαγητό (χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη), δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν μια καθημερινή συνήθεια! Όσο πολυάσχολες κι αν είμαστε, ας φροντίσουμε να βρίσκουμε λίγο χρόνο για να μαγειρεύουμε το φαγητό της ημέρας -το πλέον ευεργετικό από θρεπτικής και θερμιδικής άποψης για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας- και ας τρώμε έξω μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.

Θυμόμαστε.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής για τα παιδιά μας έχει ως εξής: Κάθε 10 μέρες κόκκινο κρέας, καθημερινά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (2-3 μερίδες), φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι ή άλλα δημητριακά, 2 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα όσπρια, 1 φορά την εβδομάδα πατάτες και 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρια, πουλερικά και αβγό.

Μαγειρεύουμε πάντα με ελαιόλαδο

Βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο, δεν λείπει από κανένα σπίτι! Γνωστό για την υψηλή θρεπτική του αξία (φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία), προάγει την υγεία και γι’ αυτό πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Φροντίζουμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο στα φαγητά μας αλλά όχι αλόγιστα, αφού 1 κουταλάκι του γλυκού έχει σχεδόν 45 θερμίδες! Μια ακόμη σημαντική πληροφορία: Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα ένα δώρο του ελαιόλαδου είναι ότι κρύβει πολύτιμες αντιγηραντικές ιδιότητες και σχετίζεται με τη μακροζωία.

Θυμόμαστε.

Όσον αφορά τα τηγανητά που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία και τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν, προτιμούμε κι εδώ το ευεργετικό ελαιόλαδο γιατί οξειδώνεται πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τα σπορέλαια (ηλιέλαιο, σογιέλαιο κ.λπ.), κάτι που πρακτικά σημαίνει λιγότερες ανθυγιεινές ουσίες στον οργανισμό μας.

Μασάμε αργά

Άλλες φορές λόγω πίεσης χρόνου, άλλες επειδή πεινάμε υπερβολικά και άλλες επειδή μας αρέσει πολύ το φαγητό που έχουμε μπροστά μας, αδειάζουμε το πιάτο χωρίς καλά-καλά να το καταλάβουμε… Λάθος! Ακόμα ένας επιστήθιος φίλος της παχυσαρκίας, σύμφωνα με ιάπωνες επιστήμονες, είναι η βιασύνη αφού από την έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν πως αν τρώμε γρήγορα, έχουμε σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουμε υπέρβαροι. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν δίνουμε στον εγκέφαλό μας το χρόνο που χρειάζεται για να αντιληφθεί το αίσθημα κορεσμού (αρκεί να σκεφτούμε τις φορές που τρώμε γρήγορα για να χορτάσουμε και τελικά τρώμε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι είχαμε ανάγκη με αποτέλεσμα να… σκάμε!). Μια καλή ιδέα είναι από σήμερα να αφιερώνουμε χρόνο σε κάθε μας γεύμα για να μασάμε αργά ώστε να απολαμβάνουμε το άρωμα και τη γεύση του φαγητού μας. Έτσι, μαθαίνουμε και στα παιδιά μας να αντιμετωπίζουν την ώρα του φαγητού σαν μια ώρα χαλάρωσης, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να τρώνε αργά και να σταματάνε αμέσως μόλις αισθανθούν κορεσμό.

Θυμόμαστε.

Η καλομασημένη τροφή επεξεργάζεται καλύτερα και με λιγότερο κόπο από το στομάχι. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως η μεγάλη ποσότητα φαγητού και μάλιστα κακομασημένου, είναι η αιτία που μερικές φορές βαρυστομαχιάζουμε και μας δημιουργείται αίσθημα δυσφορίας. Παρακινούμε λοιπόν τα παιδιά μας να μασάνε καλά την μπουκιά τους μέχρι να γίνει πουρές και μετά να την καταπίνουν.

Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά

Φιγουράρουν στο ντουλάπι μας ή στο ψυγείο μας «έτοιμα» να συνοδεύσουν τα γεύματά μας, να μας βοηθήσουν να χωνέψουμε ή να μας... ξεδιψάσουν. Και τα παιδιά μας, βλέποντας εμάς να απολαμβάνουμε κάθε τόσο το αγαπημένο μας αναψυκτικό, μαθαίνουν να πίνουν από μικρά τέτοιου είδους ποτά (δεν μπορούμε να τους απαγορέψουμε κάτι που εμείς πρώτοι κάνουμε) και να φορτώνουν τον οργανισμό τους με θερμίδες. Όσο και αν μας αρέσουν, είναι γεγονός: Τα αναψυκτικά λόγω του ότι περιέχουν ζάχαρη, προσφέρουν μόνο θερμίδες στον οργανισμό μας γι’ αυτό άλλωστε έχουν αναπτύξει μια ιδιαιτέρως στενή σχέση με την παχυσαρκία (δεν είναι τυχαίο πως όσοι έχουν πρόβλημα με το βάρος τους δηλώνουν λάτρεις του είδους)! Την επόμενη φορά λοιπόν που από συνήθεια σταθούμε μπροστά από το συγκεκριμένο ράφι, ας αναρωτηθούμε: Μας είναι πραγματικά απαραίτητα;

Θυμόμαστε.

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και οι σπιτικές γρανίτες όχι μόνο μας ξεδιψούν και μας δροσίζουν, αλλά μας προσφέρουν και πολύτιμες βιταμίνες. Φροντίζουμε λοιπόν να δίνουμε στα παιδιά μας αυτές τις επιλογές και να τα ενημερώνουμε για το «καλό». Επίσης, τους μαθαίνουμε να ακούν τις ανάγκες τους: Η δίψα είναι ένα μήνυμα του οργανισμού τους ότι χρειάζεται νερό, όχι αναψυκτικό.

Διαβάζουμε τι αγοράζουμε

Η (κακιά) συνήθεια να φορτώνουμε το καρότσι στο σούπερ μάρκετ με προϊόντα που πιστεύουμε πως είναι υγιεινά, ήρθε η ώρα να σταματήσει! Δεν έχουμε παρά να προσέχουμε λίγο περισσότερο με τι είδους τρόφιμα γεμίζουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας, ρίχνοντας μια ματιά στις ετικέτες τους. Αρχικά, ελέγχουμε αν αναγράφονται τα εξής: η ονομασία του προϊόντος, η περιγραφή του, τα συστατικά του, το καθαρό του βάρος, η ημερομηνία λήξης, οι οδηγίες χρήσης και φύλαξης/διατήρησης, το όνομα και η διεύθυνση του παραγωγού/εισαγωγέα και η χώρα προέλευσης. Έπειτα, μελετάμε το διατροφικό πίνακα σε όποιο προϊόν υπάρχει, και ελέγχουμε τις θερμίδες, τα σάκχαρα, τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο (αλάτι) που περιέχει για να αποφασίσουμε αν τελικά θα καταλήξει στο καρότσι μας. Φροντίζουμε να μάθουμε και στα παιδιά μας να διαβάζουν τις ετικέτες τροφίμων ώστε να μπορούν από τώρα να κάνουν κι εκείνα σωστές επιλογές αφού προηγουμένως τους εξηγήσουμε τις έννοιες «θερμίδες», «λιπαρά» κ.λπ. και τι ρόλο παίζουν στη λειτουργία του οργανισμού μας.

Θυμόμαστε.

Οι τιμές «Ενδεικτικής Ημερήσιας Πρόσληψης» δεν αποτελούν στόχο δικό μας, πόσο μάλλον των παιδιών μας! Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ανάγκες του οργανισμού μας για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος μας κ.λπ. Ο λόγος που αναγράφονται είναι καθαρά για να μας πληροφορούν ποια τρόφιμα μπορούμε να τρώμε συχνά και ποια είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε σπάνια.

Φοράμε ποδιά… στα παιδιά

Μπορεί για μερικές μαμάδες τα παιδιά στην κουζίνα να είναι μπελάς διότι έπειτα από κάθε γεύμα θέλουν μια ώρα για να τη «συνεφέρουν», η παρουσία τους όμως κατά την παρασκευή του φαγητού είναι το καλύτερο μάθημα ισορροπημένης διατροφής. Με εμάς στο ρόλο του σεφ, τα παιδιά μας σαν πολύτιμοι βοηθοί μας ανακαλύπτουν τα μυστικά των τροφίμων, τα οφέλη τους στην υγεία μας και με ποιο τρόπο μπορούμε να τα μαγειρέψουμε υγιεινά. Έτσι, μαθαίνουν να προτιμούν τα σπιτικά φαγητά –η 4η συνήθεια για να προλάβουμε την παχυσαρκία- να τα απολαμβάνουν περισσότερο και να καμαρώνουν γιατί έχουν βάλει κι εκείνα το χεράκι τους! Στην κουζίνα λοιπόν ολοταχώς με τα παιδιά μας για να φτιάξουμε παρέα υγιεινές συνταγές που θα γλείφουμε τα δάχτυλά μας!

Θυμόμαστε.

Δίνουμε πάντα συγχαρητήρια στα παιδιά που με τη βοήθειά τους το φαγητό έγινε τόσο νόστιμο και όποτε είναι δυνατό, τους ζητάμε να μας βοηθήσουν στο μαγείρεμα, φροντίζοντας κάθε γεύμα να είναι μάθημα σωστής διατροφής.

Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας

Ως γνωστόν, ο πιο… δύσκολος εχθρός της παχυσαρκίας είναι η σωματική δραστηριότητα. Από νωρίς λοιπόν -ανεξάρτητα από το αν τα παιδιά μας έχουν παραπάνω κιλά- φροντίζουμε να τους… αποκαλύψουμε τα δώρα της στην υγεία μας και τα βοηθάμε να επιλέξουν ένα άθλημα (κολύμβηση, βόλεϊ, μπάσκετ, ενόργανη γυμναστική κ.λπ.) ή άλλη δραστηριότητα (μπαλέτο, χορός κ.λπ.) που τους ταιριάζει. Ας μην ξεχνάμε πως η άσκηση εκτός από το ότι εμποδίζει την εμφάνιση των παραπάνω κιλών, θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν ένα γερό σώμα και ένα δυνατό οργανισμό. Μπορεί, βέβαια, οι υποχρεώσεις τους να είναι αυξημένες με διαβάσματα, μαθήματα αγγλικών, υπολογιστών κ.λπ., 2-3 φορές την εβδομάδα όμως πρέπει να αφιερώνουν λίγο χρόνο στην υγεία τους.

Θυμόμαστε.

Αν τα παιδιά μας από τώρα αγαπήσουν την άσκηση είναι σίγουρο πως αυτή η αγάπη θα κρατήσει μια ζωή. Γι’ αυτό βάζουμε το χεράκι μας για να χτίσουμε αυτή την αγάπη. Στην περίπτωση λοιπόν που το μικρό μας δεν δείχνει ιδιαίτερα ορεξάτο, μια καλή ιδέα είναι να ξεκινήσουμε μαζί του μια δραστηριότητα. Με την παρακίνηση του μπαμπά ή της μαμάς όλα είναι πιο εύκολα!

Κοιμόμαστε καλά

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μια ακόμα συνήθεια που προστατεύει τα παιδιά μας από την παχυσαρκία είναι ο ύπνος! Αμερικανοί επιστήμονες, σε πρόσφατη έρευνά σχετικά με τις αιτίες της παχυσαρκίας διαπίστωσαν, μεταξύ άλλων, πως τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά είτε επειδή παίζουν μέχρι αργά παιχνίδια στον υπολογιστή, είτε επειδή βλέπουν τηλεόραση, είτε επειδή κάθονται μαζί μας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα από εκείνα που βρίσκονται στο κρεβάτι τους την προβλεπόμενη ώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως υποστηρίζουν, η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τα επίπεδα των ορμονών στον παιδικό οργανισμό, κάτι που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να κοιμόμαστε όλοι, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και εμείς φυσιολογικές ώρες.

Θυμόμαστε.

Ο ελάχιστος συνιστώμενος ύπνος είναι 11 ώρες για παιδιά κάτω των 5 ετών και 9,5- 10 ώρες για προέφηβους και έφηβους.

Μήπως το παιδί μου είναι χοντρό;

Την απάντηση θα σας δώσει ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε σε ποια κατηγορία (φυσιολογικού, υπέρβαρου, παχύσαρκου) ανήκει το παιδί σας, κάνοντας μια απλή πράξη: διαιρείτε το βάρος του παιδιού σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα (ΔΜΣ: kg/m2). Αν λοιπόν το αποτέλεσμα κυμαίνεται:

• Από 18,5 μέχρι 25, το παιδί είναι φυσιολογικού βάρους.

• Από 25 μέχρι και 30 θεωρείται υπέρβαρο.

• Από 30 μέχρι και 35 θεωρείται παχύσαρκο.

Το ξέρατε; Τα πιο παχύσαρκα παιδιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να είναι τα ελληνόπουλα, ενώ δεν υστερούν και οι ενήλικες. Σύμφωνα με στοιχεία, το 35,2 % του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας είναι υπέρβαρο, ενώ το 22,5 % παχύσαρκο!""

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ

Με τη συνεργασία της Αγγελικής Ζαφειράκη, διαιτολόγου-διατροφολόγου, μέλους του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής "

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπραβο Αρτζ...να βρεις και αλλα...και να τα βαλεις στην Ομαδα μας..ολα εγω θα τα κανω...χιχιχι.

Τετοια αρθρα ειναι καλο να μπαινουν..για να μενουν..γιατι μεσα στον πανικο των διαφορων μηνηματων χανονται αξιολογες προτασεις

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΑΑΑΑ Νατασουλα δηλαδη ειστε κατω απο τη Βαση;;;;

Συγνωμη παλη αλλα και ο Χριστοφορος ειναι κατω απο τη Βαση με 17,7..εκτος και αν κανω λαθος...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...