Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Καλημέρα και καλή σαρακοστή σε όλες!!

Εμείς αισίως μπήκαμε στον τέταρτο μήνα και ανυπομονώ να φάμε καμιά κλωτσιά και εμεις!!

Σκέφτομαι σοβαρά να βγάλω την υπόλοιπη εγκυμοσύνη με άδειες και να αράξω, γιατι οι υπνηλιες και η κόπωση καλά κρατούν. Εχω ΙΚΑ και δεν έχω ιδέα απο τα διαδικαστικά αυτά. Λογικά μου γράφει ο γιατρός μου την άδεια για κάποιον υποτιθέμενο λόγο και μετα τι κάνω με το ικα? Υπαρχει περίπτωση να μη μου την εγκρίνουν? Και μετά απο ποιον πληρώνομαι και πόσα? Χάνουμε πολλά έτσι? Τα ένσημα μπαίνουν κανονικά από τον εργοδότη?

Δημοσίευση

Καλημέρα Happy Bebaki...

Άντε με το καλό και η πρώτη κλοτσιά.

Πολύ σε ζηλεύω που μπορείς να κάτσεις. Αν μπορούσα και εγώ θα το έκανα κάποιες εδβομάδες αλλά ήδη με έχουνε στην μπούκα η εργοδότες και δεν μπορώ άλλο ψυχολογικό πόλεμο....

Να ξέρεις ότι γενικά γράφουν τις άδειες χωρίς κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει να πας όχι στο ΙΚΑ αλλα στο κέντρο μητέρας και παιδιού της περιοχής σου. Εκεί του λες του γιατρού οτι θέλεις άδεια επειδή πχ η δουλειά σου είναι πολύ κουραστική και δεν αντέχεις άλλο ή ότι νομίζεις. Λογικά στην αρχή θα σου γράψεις κάποιες μέρες (συνήθως 15 μερές) και από εκεί και πέρα πας και τις ανανεώνεις...Περνάς από επιτροπή (μπορεί να πηγαίνει και ο άντρας σου δεν πρέπει να πηγαίνεις εσύ. Αλλά θα σου τα εξηγήσουν με το καλό εκεί. Σχετικά με τις απολαβές τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης θα τον πληρωθείς κανονικά από τον εργοδότη. Μετά θα πάρεις για καθε μήνα τα χρήματα από το ΙΚΑ.Πόσο ακριβώς είναι δεν ξέρω αλλά η ξαδέρφη μου έπερνε 1200€ καθαρά στην δουλειά της και μετά από το ΙΚΑ έπερνε 750€. Αυτό όμως πρέπει να το ρωτήσεις.

Γενικά όμως πιστεύω ότι αν έχεις την δυνατότητα να κάτσεις χωρίς να δημιουργείτε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά, αξίζει να κάτσεις.

Ελπίζω να σε βοήθησα λίγο.

Καλή συνέχεια

Δημοσίευση

Καλησπερα και με το καλο να φας την πρωτη σου κλωτσια!!! :P:P:P

Εγω ειμαι ασφαλισμενη απο τον αντρα μου και ετσι για να πληρωνομαι επερνα απο τον 4ο αδειες. Η διαδικασια που εκανα ηταν η εξης. Μου εδεινε ο γιατρος μου αδεια 30 ημερων λογω πιθανης αποβολης. Εκλεινα ραντεβου στο γιατρο του ΙΚΑ οπου πηγαινε η πεθερα μου με το χαρτι του γιατρου μου και της εδεινε αυτος δικο του παραπεμπτικο για το ΙΚΑ. Πηγαινε , η πεθερα μου, στο ΙΚΑ με το βιβλιαριο μου και το χαρτι απο το γιατρο του ΙΚΑ και κλεινανε ραντεβου για επιτροπη. Περνουσε η πεθερα μου την επιτροπη (στην ουσια τα χαρτια ζητουσαν) και αμεσα της εδειναν το χαρτι για να πληρωθω. Εκει μονο χρειαζεται εξουσιοδοτηση για να παρει τα λεφτα. Τον πρωτο μηνα πληρωνεσαι αρκετα λιγα απο το ΙΚΑ αλλα τα υπολοιπα θα τα παρεις απο τον εργοδοτη σου και επισης θα σου βαλει και ενσιμα. Απο εκει και επειτα πληρωνεσαι εξολοκληρου απο το ΙΚΑ το 75% περιπου του μισθου σου και δεν εχεις ενσιμα. Δεν υπαρχει περιπτωση να μην στη δωσουν. Ελπιζω να βοηθησα. Φιλακια και καλες κλωτσιες!!! :P:P:P

Δημοσίευση

λεσ να μην δουλευεις και ο εργοδοτης σου να σου κολαει ενσιμα? δεν ειναι παραλογο. Εσυ να καθεσαι και αυτος να πληρωνει?? Μας αρεσει δεν μας αρεσει αυτοι ειναι οι νομοι. Ενσιμα στην αδεια περα του 1 μηνος δεν εχεις. Δεν ειναι θεμα λογικου...ειναι θεμα νομου.

Δημοσίευση

Τα ένσημα δεν τα χάνεις.

Τα παίρνεις από το ΙΚΑ και προσμετρούνται κανονικά παντού.

Απλώς είναι άλλου τύπου (ρώτησα την λογίστριά μας)

Φιλιά

Υ.Γ. Θα ήταν κουλό να χάνεις ένσημα απλώς επειδή είσαι έγκυος!!!!

Δημοσίευση

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ!ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΓΙΑ 15 ΜΕΡΕΣ,ΜΕΤΑ 4 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 2 ΜΕΡΕΣ.ΤΑ ΕΝΣΗΜΑ ΔΕ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠ'Ο,ΤΙ ΞΕΡΩ.ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΗΣ ΟΤΙ Κ ΚΑΛΑ ΕΧΩ ΣΥΣΠΑΣΕΙΣ ΜΗΤΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ.ΛΕΤΕ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ?ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ Η ΙΔΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΥΖΥΓΟΣ ΘΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑ ΕΓΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ Κ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Δημοσίευση

Λοιπόν, το έψαξα διεξοδικά.

Ούτε ο εργοδότης ούτε το ΙΚΑ σου κολλάνε ένσημα.

Αλλά όταν πληρώνεσαι επίδομα μητρότητος απο τον ΟΑΕΔ, ο ΟΑΕΔ σου σφραγίζει την καρτέλα ενσήμων σου (τουλάχιστον σου σφράγιζε την παλιά, τώρα φαντάζομαι θα σου δίνει βεβαίωση ή κάτι παρόμοιο) και για αυτές τις ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκες απο το ΟΑΕΔ είναι σαν ένσημα.

Μετράνε δηλαδή στο υπολογισμό της σύνταξης ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Αυτό δεν το ξέρουμε πολλές εργαζόμενες και νομίζουν οτι τα ένσημα αυτά χάνονται.

Δημοσίευση

Ισχύει αυτό που αναφέρει η tsofi.Τα ένσημα ισχύουν για την συνταξιοδότηση (αν πάρουμε ποτέ :S )αλλά ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που θα έχουμε συμπληρώσει μέσα στο έτος μπορεί να μην μπορούμε να ανανεώσουμε το βιβλιάριο υγείας στο ΙΚΑ(θέλει κάποι συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων κάθε έτος στον οποίο δεν προσμετράνε αυτά).Θα πρέπει αυτό να το ψάξει η κάθε μια πριν κάνεια καμιά κινηση να δηλώσει το μωρό στο δικό της βιβλιάριο (και οχι στου συζύγου ας πούμε) :huh:

Δημοσίευση

madrid05 έγραψε:

ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που θα έχουμε συμπληρώσει μέσα στο έτος μπορεί να μην μπορούμε να ανανεώσουμε το βιβλιάριο υγείας στο ΙΚΑ(θέλει κάποι συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων κάθε έτος στον οποίο δεν προσμετράνε αυτά). :huh:

Προς το παρόν ακόμη 50 ένσημα χρειάζεσαι για να έχεις βιβλιάριο υγείας την επόμενη χρονιά.

Βέβαια κάτι ακούγεται πως θα αλλάξει αυτό αλλά δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη κάτι.

Δημοσίευση

Κορίτσια διαφωνω.

Κατα τη διάρκεια που έχουμε άδεια από το ΙΚΑ ή κατα το 6μηνο μητρότητας από τον ΟΑΕΔ , δεν διακαιούμαστε ένσημα.

Μην μπερδευεστε....Είναι ένσημα μόνο για ασφάλιση και δεν μετριούνται για τη σύνταξη.

Ρωτήστε την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ.

Αυτό θα σας πουν.Το εψαξα και το έζησα κιόλας!

Δημοσίευση

συνφωνω με την evipapa!και εγω ετσι θυμαμαι πως ειναι.ασε που και εμενα μου εγραφε αδειες ο γιατρος μου αλλα ο γυναικολογος του ικα του εκανε ολοκληρη μανουρα για να του τα γραψει οτι και καλα παμε ολες σε ιδιωτες γυναικολογους και δεν καταδεχομαστε τους γιατρους του ικα...και αλλες τετοιες μλκ.να ηταν εξοπλισμενο το ικα να πηγαιναμε αλλα ουτε εναν υπερηχο δεν εχουν..ενα μηχανημα σαν παλιο γραμμοφωνο εχουν που με αυτο ακουνε την καρδια του μωρου.αντε τωρα να πας..παντως εγω θα σου προτεινα (αν δεν εχεις προβλημα φυσικα)να περιμενεις μεχρι τελη 7ου μηνα να παρεις την κανονικη σου αδεια γιατι ειναι κριμα να χασεις τα ενσημα και εκτος αυτου πολλοι εργοδοτες αν τους κανουν ετσι τα 'παιρνουν'και μετα αφου γεννησεις μπορει να σε απολυσουν η να σε κανουν να παραιτηθεις γι'αυτο αν δεν εχεις προβλημα κανε λιγο υπομονη. ;)

Δημοσίευση

evipapa έγραψε:

Κορίτσια διαφωνω.

Κατα τη διάρκεια που έχουμε άδεια από το ΙΚΑ ή κατα το 6μηνο μητρότητας από τον ΟΑΕΔ , δεν διακαιούμαστε ένσημα.

Μην μπερδευεστε....Είναι ένσημα μόνο για ασφάλιση και δεν μετριούνται για τη σύνταξη.

Ρωτήστε την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ.

Αυτό θα σας πουν.Το εψαξα και το έζησα κιόλας!

Διαφωνώ απόλυτα! Χθές ήμουν στον ΟΑΕΔ και σας παραθέτω τη φράση στο έντυπο που μου έδωσαν:

"Ο χρόνος απουσίας της εργαζόμενης με την 6μηνη ειδική άδεια μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θεωρείται δε χρόνος πραγματικής απασχόλησης για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων και παροχών που συνδέονται με το χρόνο υπηρεσίας (πχ άδεια, προϋπηρεσία, σύνταξη,αμοιβή κλπ)"

Μην μπερδεύετε την άδεια λόγω ασθένειας και την κανονική άδεια κυοφορίας - λοχείας και το 6μηνο από τον ΟΑΕΔ όπου γίνεται κανονικά η κάλυψη των ενσημων τα οποία είναι φυσικά συντάξιμα!!!Για παράδειγμα στο 6μηνο ο ΟΑΕΔ αποδίδει το ποσό των κοινωνικών ασφαλίσεων στο ΙΚΑ!

Υ.Γ χαίρομαι που δεν χρειάστηκε ούτε επιθυμούσα να πάρω άλλη άδεια εκτός από την κανονική ( κυοφορίας ) που πήρα μόλις χθες 17 Φεβρουαρίου. Από το ΙΚΑ πληρώθηκα 1039 € για τις 56 μέρες.

Δημοσίευση

ΚΟΡΙΤΣΙΑ,ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ!!!ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΩ ΣΥΧΝΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ SITE ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ!!!!!ΕΓΩ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΜΟΥ..ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΕΝΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ..ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑ..ΑΠΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΥΠΟΥ 08.ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΤHEO..ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ..ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ,ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΠΟΥ ΡΩΤΑΕΙ ΑΝ ΘΑ "ΠΙΑΣΕΙ" ΜΕ ΤΟ ΙΚΑ ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΠΑΙΡΝΩ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΕΓΩ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ!ΑΥΤΑ..!!!!ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ!!!!!!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...