Μετάβαση σε περιεχόμενο

Συνταγή για...σαπούνι!!


tirogaridaki

Recommended Posts

Τυχαία ήρθε στα χέρια μου χειροποίητο σαπούνι από πελάτισσα του γυμναστηριου μου και αμέσως μου καρφώθηκε η ιδέα να φτιάξω κι εγώ..!! Μυριζαν καταπληκτικά και είναι και φιλικά προς το δέρμα..όμως θα ήθελα τις γνώσεις σας σχετικά με αυτό το θέμα γιατί εγώ η ίδια δε γνωρίζω και πολλα...ξέρω ότι υπάρχει μια συνταγή που απαιτεί ποτάσα πολύ ισχυρό χημικό και μια άλλη που βρήκα στο ίντερνετ είναι αυτή..

500γρ. Σαπούνι (κατά προτίμηση λευκό, χωρίς άρωμα)

100γρ. νερό - ή 50γρ. νερό και 50γρ. γάλα - ή 50γρ. λάδι

Τρίβουμε το έτοιμο σαπούνι στον τρίφτη ή το μίξερ (κόφτης)

Το βάζουμε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος ή μεγάλο Pyrex προσθέτοντας το νερό η το μείγμα νερού και γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να όταν τοποθετήσομε το σκεύος η το Pyrex μέσα, το νερό να φτάνει μέχρι την μέση περίπου (Bain Marie)

Ζεσταίνουμε το νερό της εξωτερικής κατσαρόλας και το διατηρούμε σε χαμηλή θερμοκρασία (όχι βρασμού).

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα το μείγμα του σαπουνιού έχοντας το σκεπασμένο στα ενδιάμεσα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα (1-1½ ώρα).

Μόλις το μείγμα μας δείχνει ομοιογενές, σαν πολύ πηχτή κρέμα, το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε τα βότανα η/και τα αιθέρια έλαια που έχουμε ετοιμάσει.

Λαδώνουμε λίγο τη φόρμα μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.

Τοποθετούμε την φόρμα, σκεπασμένη με λίγο χαρτί κουζίνας ή μία πετσέτα, σε ένα σχετικά ζεστό μέρος, μακριά από κρύα ρεύματα, και την αφήνουμε για 1-2 μέρες να σκληρύνει.

Όταν ακουμπάμε το δάκτυλό μας στο σαπούνι και κάνει μόνο ένα ελαφρύ σημάδι τότε μπορούμε να το βγάλουμε από την φόρμα πάνω σε μία στεγνή επιφάνεια σκεπασμένη κατά προτιμήσει με λαδόκολλα.

Το κόβουμε με ένα ανοξείδωτο μαχαίρι σε πλάκες και το αφήνουμε πάλι να στεγνώσει για 3-4 μέρες.

Τα βότανα και τα αιθέρια έλαια που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς είναι πολλά. Όπως οι σπόροι και τα έλαιο της Λεβάντας, του Χαμομηλιού, της Τριανταφυλλιάς, του Πεύκου, της Λεμονιάς, της Πορτοκαλιά κλπ. Το κάθε ένα από τα παραπάνω έχει τις δικές του ιδιότητες.

Μπορεί κανείς ακόμα να κάνει και συνδυασμούς καθώς επίσης αντί να χρησιμοποιήσει σκέτο νερό για να λιώσει το σαπούνι, να χρησιμοποιήσει το αφέψημα τον βοτάνων αφού τα βράσει και τα σουρώσει. Επίσης το χρώμα από λευκό μπορεί να γίνει κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο κλπ με την χρήση μπαχαρικών όπως Πάπρικας, Κουρκουμά, Μοσχοκάρυδου, Κανέλλας.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπα μη νομίζεις..δεν ήταν δυσκολο..βάζεις το σαπουνάκι σε μπεν μαρί να λιώσει μαζί με λίγο γάλα και νερό. Μετά το βάζεις σε φόρμες αφου προσθέσεις τα υλικά που θέλεις και το αφήνεις κανα δυο μέρες να σταθεί και να πήξει. Το έκανα. Περιμένω να πήξει να σας πω..εγώ έβαλα γάλα, μέλι και κανέλα..!!Ελπίζω να μυρίζει υπέροχα! Τον άλλο τρόπο τον πιο δύσκολο δεν τον προσπάθησα..είναι μπελαλίδικος..θα δω..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αυτόπου έφτιαξα εχθές δεν πέτυχε γιατί δεν είχα τη συνταγή μπροστά μου και έβαλα πολύ γάλα. Σ¨ημερα θα το ξαναπροσπαθήσω και θα ρίξω και αιθέρια έλαια για περισσότερη μυρωδιά...θα βάλω φω τό όταν τελειώσω..:)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...