Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Thn kalhspera mou se ola ta melh!! Xronia polla me

ygeia kai agaph gia olous mas!!!

Koritsia vrika ayto to arthro gia ta mikrokymata kai

skeftika na to valw na to deite! Einai endiaferon.An kai

akoma den exw pistei gia thn asfaleia tous!

Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων ζεσταίνει το φαγητό γρήγορα, οικονομικά και με ασφάλεια, αλλά δεν μαγειρεύει το φαγητό μας όπως οι κανονικοί φούρνοι και δεν το κάνει να παίρνει χρώμα. Πρέπει να ξέρουμε ορισμένα πράγματα λοιπόν για αυτόν, ώστε να μάθουμε πως και πότε είναι καλό να τον χρησιμοποιούμε.

Από την Φουντουκίτσα

Τι είναι τα μικροκύματα

Μικροκύματα λέγονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βρίσκονται μέσα σε μια ειδική συχνότητα. Είναι όμοια με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα του ραδιοφώνου, του φωτός και της θερμότητας. Τα μικροκύματα παράγονται από τον ηλεκτρισμό που περνά μέσα από μια ειδική λυχνία η οποία λέγεται μάγνετρον.

Πως δουλεύει ένας φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος αυτός χρησιμοποιεί μικροκύματα των 2450 μέγαχερτζ (2.450.000.000 κύκλους δόνησης ανά δευτερόλεπτο). Όταν η ενέργεια μικροκυμάτων έλθει σε επαφή με ένα υλικό, τότε οπωσδήποτε θα συμβεί ένα από τα πιο κάτω φαινόμενα ή και ένας συνδυασμός όλων αυτών:

* Μπορεί να αντανακλάται.

* Μπορεί να μεταδίδεται.

* Μπορεί να απορροφάται.

Όταν το μικροκύμα απορροφάται τότε η ενέργεια του μετατρέπεται σε θερμότητα. Η μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο φούρνο μικροκυμάτων και στον απλό φούρνο, είναι ότι δεν υπάρχει μία κατευθείαν εφαρμογή του ηλεκτρικού ρεύματος στο φαγητό. Στο παραδοσιακό μαγείρεμα η ενέργεια της θερμότητας απορροφάτε από το φαγητό, γι`αυτό και αργεί να ψηθεί. Τα μικροκύματα όμως περνάνε μέσα από το φαγητό και δημιουργούν μόρια νερού που εξατμίζονται με μεγάλη ταχύτητα. Η τριβή αυτή παράγει τη μεγάλη θερμότητα που ψήνει το φαγητό.

Το μικροκύμα είναι άοσμο και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει το άρωμα που βγαίνει από το φαγητό που ψήνεται. Το φαγητό που ψήνεται σ` αυτό το είδος του φούρνου είναι ασφαλώς καλύτερο και χάνει όσο το δυνατόν λιγότερες βιταμίνες.

Τα πλεονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

* Το φαγητό ψήνεται σε ελάχιστο χρόνο

* Δεν καίγεται

* Μπορείτε να μαγειρέψετε το φαγητό σε κατσαρόλα από γυαλί, πορσελάνη ή ακόμα και σε πλαστικό.

* Ποτέ δεν χάνει την αρχική του μορφή, το άρωμα και τις θρεπτικές του αξίες.

* Σκοτώνονται όλα τα μικρόβια.

* Δεν καίει τόσο ρεύμα όσο καίει ένας απλός φούρνος που πρέπει να έχει προθερμανθεί προτού ψήσουμε κάτι.

* Ο φούρνος μικροκυμάτων όλη τη θερμότητα που παράγει τη διοχετεύει μέσα στο φαγητό και έτσι η κουζίνα δεν αλλάζει θερμοκρασία.

Τα μειονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων

* Το φαγητό δεν αλλάζει χρώμα, δεν μπορεί δηλαδή να “καφετίσει” από πάνω. Σε ένα βαθμό, αυτό λύνεται με τη χρήση του γκριλ που έχουν μερικοί φούρνοι μικροκυμάτων.

* Υπάρχει ο αντίλογος που λέει πως τα μικροκύματα δεν είναι ασφαλή για την υγεία μας και πως το φαγητό που μαγειρεύεται σε φούρνο μικροκυμάτων δεν είναι ασφαλές. Όμως δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Η χημική σύσταση των φαγητών δεν αλλοιώνεται, το μαγειρεμένο φαγητό δεν περιέχει καμία ακτινοβολία και φυσικά τα μικροκύματα δεν είναι ραδιενεργά.

* Το φαγητό δεν έχει παντού την ίδια θερμοκρασία. Κάτι που εξωτερικά θα μας φανεί κρύο, εσωτερικά μπορεί να καίει. Έτσι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εγκαύματος και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Επίσης καλό θα είναι να ανακατεύουμε το φαγητό μας συχνά.

Σκεύη που μπορείτε να χρησιμοποιείστε:

* Πιάτα από πορσελάνη, αλλά χωρίς κανένα μεταλλικό σχέδιο στην άκρη.

* Όλα τα χάρτινα σκεύη, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. ( Δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα).

* Στα περισσότερα από τα είδη των πλαστικών μπορείτε να ζεστάνετε το φαγητό, αλλά μόνο για λίγα λεπτά. (Δεν είναι και αυτά κατάλληλα για μαγείρεμα)

* Όλα τα πυρέξ θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για το μαγείρεμα.

* Οι σακούλες μαγειρέματος είναι ιδανικές. Στην άκρη τις δένετε με κλωστή, ποτέ όμως με σύρμα. Ανοίγετε πάντοτε μια μικρή τρύπα στη σακούλα, ώστε να φεύγουν οι ατμοί.

Σκεύη που δεν πρέπει να βαλουμε μέσα στο φούρνο:

Ποτέ μη βάλετε μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων σκεύη από μέταλλο ή αυτά που έχουν κάποιο μεταλλικό σχέδιο γιατί τα μικροκύματα αντανακλώνται από το μέταλλο, οπότε ο φούρνος σας μπορεί να χαλάσει ή και να εκραγεί. Επίσης μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο ή κούπες που έχετε κολλήσει το χεράκι τους με κόλλα.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε

* Ποτέ δεν ανάβουμε το φούρνο μας όταν είναι άδειος, γιατί τότε η ενέργεια του μικροκύματος μπορεί να καταστρέψει το μάγνετρον.

* Μη χρησιμοποιείτε σκεύη μεταλλικά γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως μπορεί να μας χαλάσει ο φούρνος ή ακόμα και να εκραγεί.

* Δεν ανάβουμε το φούρνο όταν η πόρτα του είναι χαλασμένη ή βρώμικη γιατί τότε η ενέργεια των μικροκυμάτων φεύγει. Αν πάλι η πόρτα έχει πάθει μια οποιαδήποτε ζημιά τότε ο κατασκευαστής της μπορεί να μας την αντικαταστήσει.

* Όταν έχουμε το φούρνο αναμμένο να μην βάζουμε ποτέ στο κρέας θερμόμετρο γιατί τα περισσότερα έχουν μέταλλο. Υπάρχουν ειδικά θερμόμετρα του κρέατος που είναι κατάλληλα γι` αυτές τις συσκευές.

* Όταν ζεσταίνουμε διάφορα υγρά, πρέπει να τα έχουμε προηγουμένως ανακατέψει. Έτσι ο αέρας που υπάρχει πηγαίνει παντού και διαλύεται η κρούστα που έχει πιάσει (όπως συμβαίνει στις σούπες). Κάνοντας αυτά δεν πρόκειται να μας χυθούν.

* Δεν ψήνουμε πατάτες, ντομάτες ή μήλα εκτός και αν τα έχουμε τρυπήσει. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν εξωτερική φλούδα ή κάποια μεμβράνη πρέπει οπωσδήποτε να τα τρυπάμε ώστε να μπορεί να φύγει ο ατμός όταν ψήνονται.

* Για τον ίδιο λόγο δεν βάζουμε αυγά με το τσόφλι τους στο φούρνο μικροκυμάτων, γιατί μπορεί να εκραγούν.

* Μη μαγειρεύουμε τα λαχανικά μέσα σε πλαστική σακούλα ή σε αεροστεγές μπολ εκτός και αν τους έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες.

* Δεν μαγειρεύουμε σε σκεύη που κλείνουμε όπως ορισμένες φιάλες ποτών ή του λαδιού.

* Δεν προσπαθούμε ποτέ να τον επισκευάσουμε μόνοι μας.

* Δεν τοποθετούμε ηλεκτρονικές συσκευές μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων (όπως κινητά τηλέφωνα π.χ.) για να τα στεγνώσουμε. Τα μικροκύματα θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στα τσιπάκια σιλικόνης.

Πως να ελέγχουμε τα πιάτα μας

Αυτός ο έλεγχος που θα κάνουμε θα μας βοηθήσει στο να αποφασίσουμε, εάν μπορούμε να βάλουμε τα πιάτα μας μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Βάζουμε μέσα στο φούρνο ένα σκεύος από πορσελάνη ή πυρέξ γεμάτο νερό.

Τον ανάβουμε και τα αφήνουμε να μείνουν για 1 ½ λεπτό.

Αν δούμε ότι το νερό είναι πολύ ζεστό και το πιάτο κρύο τότε μπορούμε να τα βάλουμε στο φούρνο. Όταν όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τότε δεν τα βάζουμε μέσα στο φούρνο.

Δημοσίευση

thouli έγραψε:

λενακι μου τι κανεις?????????

η μικρη?

χρονια πολλααααα με υγειααααα!!!!!!!!

εγω ειμαι φαν του ''μικρο'' :kiss::kiss::kiss:

Xronia polla filenada!!! Kala eimaste mama kai korh!

Monaxoules aytes tis meres giati o mpampas douleyei :(

Thn psyxologia mou psaxnw kapou sto patwma alla den

thn vriskw! Kata ta alla mia xara!!

H mikrh perpathse episimos!!!! :woohoo:

Ta dika sas ta diavasw kathe mera sto expres!

Poly xairomai pou o mikros einai kalytera! Filakia

polla na tou dwseis kai mia zwsth agalitsa! :kiss:

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Αυτό ακριβώς έκανα στην μεγάλη μου γιατί ήταν (και είναι) ένα παιδί δύσκολο στον ύπνο. Φτάσαμε 2 ετών για να κοιμηθεί σερί.  Σε τέτοια παιδιά (velcro babies), βοηθάει τρομερά η συγκοιμηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να κοιμηθεί η μαμά. Ευτυχώς το δεύτερο, βγήκε τελείως διαφορετικό και δεν χρειάστηκε ούτε ένα βράδυ να κοιμηθούμε μαζί. Έπιασαν τόπο τα λεφτά που είχα δώσει κάποτε για το λίκνο 😂 @Naty_ κορίτσι μου υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να μάθει το μωράκι σιγά σιγά να κοιμάται λίγο πιο αυτόνομα, αλλά είναι τόσο μικρουλι ακόμα που έχει ανάγκη την αγκαλιά σας. Ειδικά αν πονάει... Είναι επίσης όπως έγραψα πιο πάνω και θέμα ιδιοσυγκρασίας του κάθε μωρού.  Να βάζεις τον καθένα στη θέση του αν σου λένε βλακείες (γιατί βλακείες λένε ξεκάθαρα). Προσωπικά με βοήθησε πολύ το σεμινάριο βρεφικού ύπνου της m for mamma (έτσι είναι το όνομα της σελίδας στο Instagram). Τσεκαρε το αν θέλεις γιατί με την μεγάλη μου αυτό το "πάνω κάτω στο δωμάτιο" το πλήρωσα κάπως ακριβά μέχρι που πήγε 14 μηνών και μου έπεσαν τα χέρια και η μέση, και το έκοψα αναγκαστικά γιατί ήμουν έγκυος.  Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς 🩷
    • Να σου ζήσει κορίτσι μου, γέρος και τυχερός να είναι και να έχετε μια υπέροχη ζωή 🧿🩷 Θα σου πω και γω με τη σειρά μου να δώσεις χρόνο. Θα δεις πως σιγά σιγά όλα θα μπουν στη θεση τους και θα τα καταφέρεις άψογα. Η αρχή είναι όντως δύσκολη, όχι μόνο για τα πρώτα μας παιδάκια, αλλά και για εμάς τις ίδιες. Και εγώ έτρεμα τη στιγμή που θα έρθουμε στο νησί και θα μείνω ολομόναχη με τα δύο μωρά. Αλλά βρήκα τα πατήματα μου σιγά σιγά και η μεγάλη συνήθισε και έστρωσε πολύ η συμπεριφορά της.  Θα σου πω μόνο ότι καταφέρνω τα μεσημέρια και τις κοιμιζω και τις δύο ταυτόχρονα  (ναι ταυτόχρονα!) και ξαπλώνω και εγώ. Το θεωρώ προσωπικό μου επίτευγμα αυτό 😂😂 Να περάσετε υπέροχα τις γιορτές, και να χαρεις όσο μπορείς αυτή τη βρεφική μωρουδιλα που ξέρεις πόσο γρήγορα φεύγει 🥹🩷
    • Καλησπερα κοριτσια,χρονια πολλα με υγεια για ολους μας. Πως περνατε με τα νινακια σας?
    • Εφοσον θηλαζεις αντι να κουραζεσαι με ολη αυτη την κατασταση με βολτες και πανω κατω και λικνα και ξαναμανα, κανε συγκοιμηση (ακολουθωντας τους κανονες ασφαλειας) και θα ηρεμησεις κι εσυ και το παιδι. Εγω και τα τρια μου παιδακια ετσι τα κοιμιζα / κοιμιζω. Τα δυο μαλιστα διδυμακια. Το μεγαλο μου θηλαζε σχεδον τρια χρονια και υπνο χωρις στηθος δεν εκανε πανω απο μια ωρα κι αυτο παντα διπλα μου. Οποτε κρεβατι μαζι, και υπνος παραλληλα με το θηλασμο. Με τα διδυμα επισης, κρεβατι μαζι, δεξια κι αριστερα μου και οποιο ξυπναει το θηλαζω ενοσω ξαπλωνω. Αν τυχει και ξυπνανε και τα δυο ειναι το ζορι, γιατι πρεπει να καθισω για να τα βαλω μαζι και καθολου δεν αντεχω μες στη νυχτα 🤣🤣🤣 Παντως ξεκινα τη συγκοιμηση και θα με θυμηθεις. Και το παιδι θα ειναι ηρεμο και ευτυχισμενο κι απλα θα θηλαζει / πιπιλαει και θα κοιμαται (ουτε ξυπνηματα, ουτε περα δωθε, ουτε να κανετε τη νυχτα μερα, ουτε κλαματα, ουτε τιποτα) κι εσυ θα ξεκουραζεσαι. Δεν νομιζω να γινεται διαφορετικα σε θηλαζον βρεφος , ειδικα μακροχρονια. 
    • Τέλειο το στολίδι σας!! Χρόνια πολλά κιόλας!! 😊😊 Για το κεφάλι δεν τον έχω ρωτήσει. Τον είχα πιάσει απ' τα μούτρα για διάφορα αλλά και το έχω ξεχάσει. Μα, εννοείται ότι ρίχνει κουτουλιδια και σε μας, αλλά αυτά τα κάνει για παιχνίδι. Κουτουλαει, γυρνάει σε κοιτάει και γελάει! 😆 Όταν κοπανάει το κεφάλι του κάτω, το κάνει όταν κλαίει, όταν νιώθει ότι τον έχεις "παρατήσει". Το κάνει λιγότερο τώρα ή με ακούει όταν του λέω μη και όχι! Πάλι καλά... Παιδίατρο έχουμε τώρα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζω να το θυμηθώ να τον ρωτήσω 🙄 Με το φαι εννοείται ότι τα πετάει κι εμάς. Εμάς είναι στη φάση "τρώω τα πάντα και κυρίως θέλω να φάω αυτό που τρως εσύ!" 😆 Αλλά άμα δε θέλει κάτι, το λιώνει ακόμα στο χέρι και το πετάει κάτω. Ακόμα και το νερό του όταν δεν το θέλει άλλο, το πετάει με μίσος κάτω... Κάποια τα πετάει κιόλας και μετά κάνει "ου ου" να μου τα δείξει που τα θέλει πίσω... Ο,τι να ναι... Περιμένω απλά να μεγαλώσει 🙄.  Ο παιδότοπος ρε συ είναι πολύ καλή φάση αν υπάρχει κάποιος να την απασχολεί. Σε όσους έχουμε πάει εμεις συνήθως έχουν ηλικιακό όριο. Μετά τα 3-4 λένε χωρίς επίβλεψη γονέα. Μόνο σε έναν στη Θεσσαλονίκη που είχαμε πάει είχαμε βρει μια κοπέλα να ασχολείται με τον μπέμπη που ήταν τότε κάπου 6-7 μηνών και κάθησε μαζί του κάνα 3ωρο... Πήρε γερό τιπ 😆 ίσως άμα πας ώρες που δεν έχει ψυχή να απασχολούν το κορίτσι σου για μερικές ώρες να κάνεις τη δουλειά σου.  Εμείς προσωπικά καταφέραμε να δουλέψουμε όταν πήγε βρεφικό, δε θα πω ψέματα. Κατά τα άλλα χρειάζεται συνεχή επίβλεψη κι εμάς, παρόλο που δεν κλαίει τόσο πολύ άμα δεν είναι πάνω μου. Κάθεται ήρεμος άμα είναι στον ίδιο χώρο με μας. Επίσης, πολύ ζόρι αυτό με τον ύπνο σας, είναι ένα μικρό βαμπίρ Ε; 🥲😅 Εμάς ας πούμε θα νυστάξει γύρω στις 6:30 το απόγευμα, θα κοιμηθεί κατά τις 7+, θα ξυπνήσει 2-3 φορές, θα θηλάσει και τον καλύτερο ύπνο τον κάνει εκεί 2-6 το ξημέρωμα που συνήθως είναι σερί. Τώρα που προσπαθώ να του κόψω τον θηλασμό, απλά τον παίρνω αγκαλιά και τον κουνάω 1 ώρα μέχρι να μπορέσω να τον αφήσω κάτω χωρίς να ξυπνήσει. Κι εμάς το χει αυτό το θέμα ότι πρέπει να μας ακουμπάει για να κοιμάται καλά 😒 Τον ενοχλούν πολύ επειδή τώρα τρώει και σκληρές τροφές και πάνε εκεί που είναι πρησμένα τα ούλα... Αλλά τώρα κι εμάς είναι πόσος καιρός που έχει περάσει και σήμερα μόλις ένιωσα τις μυτουλες να έχουν σκάσει. Αλλά έχει ηρεμήσει με το κλάμα, ειδικά το βράδυ!!  Τα πρώτα 100 χρόνια είναι τα δύσκολα, μετά θα δούμε φως! 🥲
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...