Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΤΗΝ ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ?


Recommended Posts

Κοριτσάκια σήμερα ξεκινήσαμε φρουτόκρεμα...Είμαστε πέντε μηνών και μιας εβδομάδας σχεδόν και η γιατρός μας είπε 2 μέρες μισό αχλάδι και συμπλήρωμα γάλα δύο μέρες μισο αχλάδι και μισή μπανάνα και συμπλήρωμα γάλα 2 μέρες μισο αχλάδι μισή μπανανα και μισό μήλο και τέλος 7η μέρα μιση μπανάνα μισό αχλάδι μισο μήλο και χυμό πορτοκαλιού. Κάπου εδώ στο mammy είχα διαβάσει πως το πορτακάλι μπαίνει πιο αργά αλλά γαιτί η δικιά μου μου είπε τόσο νωρίς...Εσείς πότε δώσατε πορτοκάλι????

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

καλησπέρα και καλή αρχή!!!Εγω εδωσα αργά ποστοκάλι..γύρω στον 7ο μηνα..δεν ξερω γιατι τον αργησα τόσο...να σου πώ την αλήθεια..απ την μια ηταν η εποχη που δεν εβρισκα γλυκά πορτοκάλια και πιο νωρις ψιλοφοβομουν να δωσω επειδη λέγεται οτι σε συγκριση με τα άλλα φρούτα μπορει να προκαλεσειαλλεργια..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γειά σας κ από μένα! Λοιπόν σήμερα ήρθε η παιδίατρος και μόλις τώρα μας ξεκίνησε το πορτοκάλι στη κρέμα. Ο δικός μου 12 μηνών. Βέβαια την έφτιαξα σήμερα και μάλλον του φάνηκε περίεργη και δεν την πολυ ήθελε. Έπρεπε να βάλω λιγότερο πορτοκάλι χιχι.

Μέχρι σήμερα του έδινα μήλο, αχλάδι και μπανάνα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εισαγωγή Νέων Τροφών Βήμα-Βήμα

Η προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να εντοπίσετε όχι μόνο τις προτιμήσεις του μωρού αλλά και τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει σε ορισμένα φαγητά. Αν διαπιστώσετε συμπτώματα όπως διάρροια ή εμετό, κοκκινίλες στο πρόσωπο και το σώμα, συνάχι ή δύσπνοια, ενημερώστε τον παιδίατρο. Ο βασικός κανόνας είναι ν’ ακολουθείτε ένα απλό διαιτολόγιο και να το εμπλουτίζετε σταδιακά εισάγοντας μία καινούργια τροφή την εβδομάδα και αυξάνοντας προοδευτικά την ποσότητα. Τι πρώτες μέρες θα δίνετε μόνο λίγες κουταλιές στο μωρό, γι’ αυτό μπορείτε να δίνετε και γάλα για συμπλήρωμα. Κάποια μωρά ενθουσιάζονται από την πρώτη κουταλιά και ανοίγουν διάπλατα το στόμα, ενώ άλλα το κλείνουν πεισματικά.

Την πρώτη μέρα δεν θα δώσετε στο μωρό πάνω από δυο-τρεις κουταλιές. Θα βάλετε απαλά το κουτάλι στα χείλη δίνοντάς του χρόνο ν’ αντιδράσει. Μην απογοητευτείτε, αν δεν του αρέσει ή φτύσει το φαγητό. Αν δεν είναι ακόμη έτοιμο, ξαναδοκιμάστε μετά από μερικές μέρες. Να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι να αδειάσει το πιατάκι με το περιεχόμενο, αλλά να έρθει σε επαφή με νέες γεύσεις και σιγά σιγά να τις συνηθίσει και να τις αγαπήσει, ώστε ν’ αποκτήσει καλή σχέση με το φαγητό. Γι’ αυτό μη βιάζεστε από την αρχή να τελειώσει όλο του το φαγητό. Φροντίστε να είναι νόστιμο, γι’ αυτό δοκιμάστε τους διάφορους συνδυασμούς στις φρουτόκρεμες ή στους χυλούς που θα του ετοιμάζετε, εξακριβώνοντας αν πραγματικά ελκύουν γευστικά το μωρό. Να θυμάστε πάντως ότι το φαγητό του μωρού πρέπει να είναι υγιεινά μαγειρεμένο, κατά προτίμηση οι τροφές βρασμένες ή μαγειρεμένες στον ατμό, ενώ η προσθήκη αλατιού πρέπει ν’ αποφεύγεται τον πρώτο χρόνο ή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Τα γεύματα στην αρχή θα είναι ρευστός χυλός, όμως όσο μεγαλώνει το μωράκι ο πουρές θα γίνεται πιο πυκνός και κοκκώδης.

Από τον έκτο μήνα

Η κρέμα ρυζάλευρου είναι η ιδανική τροφή για να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός. Ακολουθούν τα πολτοποιημένα φρούτα. Μερικοί παιδίατροι ωστόσο μπορεί να συστήσουν πρώτα να ξεκινήσετε με πολτοποιημένα φρούτα.

Ρυζάλευρο

Η έτοιμη κρέμα ρυζάλευρου που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι συνήθως το πρώτο γεύμα, που αντικαθιστά το απογευματινό γάλα, οπότε ακολουθεί ένα γεύμα γάλακτος το βράδυ. Φτιάχνετε την κρέμα ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας και δίνετε δυο-τρεις κουταλιές στο μικρό. Αν δεν του αρέσει, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη μάρκα. Την επόμενη μέρα δίνετε περισσότερες κουταλιές και σταδιακά όλο και περισσότερο, μέχρι να φάει το παιδάκι την ποσότητα που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος.

Φρουτόκρεμα

Η φρουτόκρεμα θα αντικαταστήσει ένα ακόμα γεύμα γάλακτος, συνήθως εκείνο που δίνατε γύρω στις 10 με 11 το πρωί. Πριν δώσετε όμως στο μωρό φρουτόκρεμα με περισσότερα από δύο φρούτα, θα πρέπει να έχετε εισάγει στο διαιτολόγιό του το κάθε φρούτο πολτοποιημένο χωριστά, ξεκινώντας με τα βασικά: μπανάνα, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας, φτιάχνετε τη φρουτόκρεμα με τα τέσσερα φρούτα και δίνετε στο μωρό στην αρχή δυο-τρεις κουταλιές, την επόμενη λίγες περισσότερες, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα μέχρι ν’ αδειάσει το πιατάκι.

Από τον έβδομο μήνα

Ένα μήνα από τη στιγμή που αρχίσατε να δίνετε στερεές τροφές, το μεσημεριανό του μωρού θα είναι η χορτόσουπα, η οποία θα εξελιχθεί σε κρεατόσουπα.

Χορτόσουπα

Θα πλύνετε πολύ προσεκτικά και θα καθαρίσετε μία πατάτα, ένα καρότο κι ένα κολοκυθάκι. Θα τα βράσετε σε δύο-τρία ποτήρια νερό για μία περίπου ώρα. Μετά θα τα αλέσετε σε μίξερ, για να γίνουν χυλός. Θα προσθέσετε ένα κουταλάκι λεμόνι και δύο κουταλάκια λάδι. Την πρώτη μέρα θα δώσετε στο μωρό λίγες κουταλιές, την επόμενη περισσότερες και σταδιακά όλο και περισσότερο, μέχρι ν’ αδειάσει το πιατάκι. Αργότερα μπορείτε να προσθέτετε κι άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, φασολάκια κ.ά.

Κρεατόσουπα

Δέκα μέρες μετά τη χορτόσουπα θα προσθέσετε το πρώτο κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας χωρίς λίπος, γύρω στα 80 με 150 γρ. Ακολουθεί το κοτόπουλο, οπότε μπορείτε να του φτιάχνετε δύο περίπου γεύματα την εβδομάδα με κοτόπουλο (αλεσμένα στο μίξερ).

Από τον όγδοο μήνα

Στον όγδοο μήνα συνεχίζετε να δίνετε φρουτόκρεμα, κρέμα ρυζάλευρου ή δημητριακών και ένα γεύμα χορτόσουπας ή κρεατόσουπας καθημερινά. Τα υπόλοιπα γεύματα εξακολουθούν να αποτελούνται από μητρικό ή τροποποιημένο γάλα. Αφού το μωρό ξεκινήσει με τα βασικά αυτά γεύματα, όσο μεγαλώνει και σταδιακά πλησιάζει στο χρόνο, εισάγουμε όλο και περισσότερες τροφές, δίνοντάς του να δοκιμάσει ποικιλία φρούτων και λαχανικών κατά προτίμηση εποχιακών. Μπορείτε μάλιστα να του δώσετε να κρατάει στο χεράκι ένα κομμάτι ψωμί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη.

Από τον ένατο μήνα

Στον ένατο μήνα η διατροφή του μωρού μπορεί να εμπλουτιστεί με ψάρι και αυγό.

Ψαρόσουπα

Το ψάρι μπορείτε να το δίνετε σε μορφή ψαρόσουπας. Μια καλή επιλογή θεωρείται το μπακαλιαράκι, από το οποίο θα αφαιρείτε πολύ προσεκτικά τα κόκαλα και θα το φτιάχνετε με λαχανικά και ρύζι.

Αυγό

Μετά τον ένατο με δέκατο μήνα και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου εισάγετε στο διαιτολόγιο του παιδιού το αυγό. Πρέπει να έχει βράσει για 3 λεπτά. Ξεκινάτε δίνοντας πρώτα τον κρόκο στη μύτη του κουταλιού και σταδιακά περισσότερο -περίπου με ρυθμό μισό μ’ ένα κουταλάκι παραπάνω κάθε μέρα- μέχρι να το φάει όλο. Συνήθως οι παιδίατροι συστήνουν τρία με τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

Από το δέκατο μήνα

Γιαούρτι

Θα το δίνετε ως σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα -π.χ. πριν την κρέμα- ή το απόγευμα σαν γεύμα. Μπορεί να τρώει καθημερινά γιαούρτι ή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Τα εμπλουτισμένα παιδικά γιαουρτάκια καλύπτουν τις ανάγκες του μωρού. Μπορείτε να ξεκινήσετε και ακόμα πιο νωρίς, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σούπα με όσπρια

Συνήθως ξεκινάμε με φακή που θα αποτελεί ένα γεύμα μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να την αλέσετε μαζί με πατάτα και καρότο. Σταδιακά θα εισάγετε όλα τα όσπρια.

Από το δωδέκατο μήνα

Προσθέτετε όλο και περισσότερες τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού και συγχρόνως αρχίζει να δοκιμάζει από τα δικά σας φαγητά. Καλό είναι όλο τον πρώτο χρόνο να αποφύγετε να δώσετε στο μωρό σας αλάτι, ζάχαρη, καρυκεύματα, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Μόνο αφού συμπληρώσει το χρόνο θα του δώσετε μέλι. (Σε μικρότερη ηλικία οι σπόροι του Clostridium butulinum μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή γαστρεντερική λοίμωξη. Τα συμπτώματα ποικίλουν από δυσκοιλιότητα και παρατεταμένη αδυναμία με ελαττωμένα αντανακλαστικά μέχρι και αιφνίδιο θάνατο).

Να θυμάστε ότι γύρω στο τέλος του πρώτου χρόνου είναι μια καλή στιγμή, για να περάσετε από το μπιμπερό στο ποτηράκι. Στην αρχή δίνοντάς του να πιει νερό ή χυμό κι αργότερα το γάλα του.

Βοηθήστε το να αγαπήσει το φαγητό

Η πίεση φέρνει αντίδραση και μακροχρόνιες διαμάχες πάνω από το πιάτο, οι οποίες στο τέλος έχουν μόνο ηττημένους, ενώ το πρόβλημα του μωρού με το φαγητό θα παραμείνει ως έχει και τα επόμενα χρόνια. Το μωράκι σας πρέπει να καταλάβει ότι το φαγητό είναι ευχαρίστηση, να χαίρεται τη διαδικασία, να τρώει επειδή το θέλει κι όχι επειδή του το επιβάλλετε εσείς. Μάθετε να εμπιστεύεστε το παιδί σας. Αυτό ξέρει καλύτερα από εσάς ποια ποσότητα είναι αρκετή για να χορτάσει.

* Αφήστε το παιδί να σας βλέπει, όταν τρώτε, βάζοντάς το να καθίσει στο καρεκλάκι.

* Ξεκινήστε τα πρώτα γεύματα, βάζοντας το μωρό στο ριλάξ ή στο ειδικό καρεκλάκι.

* Αφήστε το να εξοικειωθεί με το πλαστικό του πιατάκι και το κουταλάκι.

* Επιτρέψτε του στην αρχή να παίξει με το φαγητό του ή να φάει με τα δάχτυλα.

* Μη χρησιμοποιείτε ερεθίσματα για να του αποσπάτε την προσοχή,

* προκειμένου να φάει, γιατί εδραιώνετε κακές συνήθειες.

* Μην το ταΐζετε, όταν γελάει ή κλαίει, όταν είναι εκνευρισμένο ή κουρασμένο.

* Μην επιμένετε να φάει κάτι, αν η γεύση δεν του αρέσει ή δείχνει ότι δεν θέλει άλλο.

* Δώστε του όσο μεγαλώνει μαλακές τροφές κομμένες σε μικρά κομματάκια να τις τρώει με τα χέρια του: μικρά κομμάτια τυρί, πατάτα, κοφτό μακαρονάκι,

* ψωμί, βρασμένα λαχανικά.

* Αποφύγετε τα σκληρά φρούτα, π.χ. μήλο ή άβραστα λαχανικά -ιδίως καρότο-, γιατί μπορεί να πνιγεί

ΑΠΟ ΤΟ IN.GR

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

φή μετά τους 4-6 μήνες

Όταν το μωρό γίνει 6 μηνών αντικαθιστούμε το γάλα Νο 1 με το γάλα Νο 2, ένα γάλα φτιαγμένο ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού που μεγαλώνει.

Η αναλογία νερού - σκόνης γάλατος είναι 1 κοφτή μεζούρα σκόνη σε 30 ml νερό.

Σ' αυτή την ηλικία προσθέτουμε στο διαιτολόγιο του μωρού και άλλες τροφές.

Συνήθως αρχίζουμε με τη φρουτόκρεμα. Τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ώριμα φρούτα εποχής, καλά πλυμένα.

Μετά το πρώτο γεύμα γάλατος και όταν είναι ώρα για το δεύτερο γεύμα δίνουμε στο μωρό 2-3 κουταλάκια του γλυκού χυμό πορτοκαλιού ή 1 κουταλάκι του γλυκού λειωμένη μπανάνα.

Συμπληρώνουμε με γάλα και συνεχίζουμε κανονικά τα υπόλοιπα γεύματα.

Τη δεύτερη μέρα την ίδια ώρα δίνουμε 4-5 κουταλάκια χυμό πορτοκαλιού ή δύο κουταλάκια μπανάνα και βέβαια συμπληρώνουμε με γάλα.

Την τρίτη μέρα 10 κουταλάκια χυμό πορτοκαλιού ή 4-5 κουταλάκια μπανάνα.

Την τέταρτη μέρα λειώνουμε στο mixer το μισό από ένα μικρό μήλο (καθαρισμένο), μισό αχλάδι, μισή μικρή μπανάνα και προσθέτουμε στο μίγμα το χυμό μισού πορτοκαλιού.

Κάθε φορά που δίνουμε στο μωρό μικρή ποσότητα φρουτόκρεμας συμπληρώνουμε το δεύτερο γεύμα της ημέρας με γάλα.

Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας η ποσότητα των φρούτων που χρησιμοποιούμε για τη φρουτόκρεμα μπορεί να αυξηθεί (ανάλογα) με την όρεξη του παιδιού) δηλ. να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι.

Στη φρουτόκρεμα ανάλογα με την εποχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι' άλλα φρούτα, ροδάκινο, χυμό καρπουζιού. Όταν το μωρό τρώει ικανοποιητική ποσότητα φρουτόκρεμας (ένα μικρό μπολ) δε δίνουμε γάλα για συμπλήρωμα.

Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της φρουτόκρεμας την ώρα του απογευματινού γάλατος αρχίζουμε την κρέμα βανίλια. Η κρέμα βανίλια παρασκευάζεται με χλιαρό νερό και σκόνη για κρέμα.

Στην αρχή φτιάχνουμε λίγη κρέμα και δίνουμε στο μωρό 2-3 κουταλάκια και συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα.

Τη δεύτερη μέρα 5-6 κουταλάκια και συμπληρώνουμε πάλι με γάλα.

Στο τέλος της εβδομάδας το απογευματινό γεύμα του μωρού έχε

17

αντικατασταθεί με κρέμα βανίλια που φτιάχνουμε με 200 γρ. νερό και την ανάλογη σκόνη.

Στο τέλος του εβδόμου μήνα το μεσημεριανό γεύμα του μωρού αποτελείται από την κρεατοχορτόσουπα.

Η κρεατοχορτόσουπα φτιάχνεται ως εξής:

Περίπου 50 γρ. κρέας μοσχάρι βράζεται καλά και στο τέλος προσθέτουμε 1 μικρή πατάτα, 1 μικρό καρότο, 1 κολοκύθι. Όταν έχουν βράσει καλά λειώνουμε όλα τα παραπάνω στο mixer, (πρώτα βάζουμε το κρέας με το ζωμό και στο τέλος τα λαχανικά).

Πριν προσφέρουμε την κρεατοχορτόσουπα στο μωρό προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και 3-4 σταγόνες λεμονιού. Αλάτι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε, γιατί το κρέας και τα λαχανικά περιέχουν την ποσότητα αλατιού που είναι απαραίτητη για το μωρό.

¶λλα λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι 1-2 πράσινα φασολάκια, λίγο σέλινο, λίγο κρεμμύδι, λίγο χυμό τομάτας. Το κρέας είναι απαραίτητο γιατί εκτός των υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών περιέχει και σίδηρο. Μια - δυο φορές την εβδομάδα το μοσχάρι μπορεί να αντικατασταθεί με κοτόπουλο.

Στο τέλος του όγδοου μήνα η κρέμα βανίλια μπορεί να αντικατασταθεί με Farina.

Το διαιτολόγιο του μωρού των οκτώ μηνών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πρωί γάλα

10πμ φρουτόκρεμα

Μεσημέρι κρεατοχορτόσουπα

Απόγευμα κρέμα βανίλια ή φαρίνα

Βράδυ γάλα

Μετά τον όγδοο μήνα το μωρό μπορεί να φάει κρόκο αυγού καλά βρασμένο πριν τη φρουτόκρεμα.

Αρχίζουμε με μισό κουταλάκι κρόκου και σιγά - σιγά δίνουμε ολόκληρο τον κρόκο (όχι πάνω από τρεις κρόκους την εβδομάδα). Το ασπράδι του αυγού το αρχίζουμε σιγά - σιγά το δέκατο μήνα. Το ψάρι περίπου στο χρόνο (προσοχή στα αγκάθια).

Μετά το χρόνο το διαιτολόγιο του μωρού αρχίζει σταδιακά να προσαρμόζεται σε αυτό της οικογένειας με την προϋπόθεση ότι είναι ισορροπημένο.

Μην ξεχνάτε ότι το μωρό που τρώει στερεές τροφές θέλει να πίνει νερό.

Μετά το χρόνο παρ' όλο που το διαιτολόγιο είναι ποικίλο, το γάλα εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητο συμπλήρωμα του καθημερινού διαιτολογίου γιατί περιέχει ασβέστιο.

Πρακτικά το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι η μοναδική τροφή του ανθρώπου που παρέχει ασβέστιο απορροφήσιμο.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο καλύπτονται στο παιδί με 3 ποτήρια γάλα ή ισοδύναμη ποσότητα γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ένα ποτήρι γάλα (200 γρ.) ισοδυναμεί σε ότι αφορά στην περιεκτικότητα σε ασβέστιο με : 30 γρ. σκληρό τυρί (κασέρι, γραβιέρα) ή 50 γρ. ημίσκληρο τυρί (ελβετικό) ή 300 γρ. μαλακό τυρί (φέτα) ή 180 γρ. παγωτό.

Σε γενικές γραμμές οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν σε ότι αφορά τη διατροφή:

1. Η διατροφή στα χρόνια της παιδικής ηλικίας είναι σημαντική και αφήνει τη σφραγίδα της σ' όλη την υπόλοιπη ζωή.

2. Από την παιδική ηλικία αρχίζει η παχυσαρκία, η υπέρταση και τα λεγόμενα νοσήματα φθοράς.

3. Επειδή οι διάφορες τροφές ποικίλουν σε θρεπτικά στοιχεία καμιά τροφή δεν είναι τόσο πλήρης ώστε να μπορεί μόνη της να καλύψει τις διαιτητικές ανάγκες. Επομένως το διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών.

4. Οι φυσικές τροφές είναι καλύτερες από τις βιομηχανοποιημένες.

5. Οι φυτικές ίνες, το νερό, οι βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή.

6. Το φυτικό λίπος και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο να προτιμάται του ζωικού.

7. Να αποφεύγονται τροφές με ζάχαρη, αλάτι, σάλτσες, παχιά τυριά, αναψυκτικά.

8. Προσοχή στα συντηρητικά και πρόσθετα των βιομηχανοποιημένων τροφών.

9. Οι γονείς πριν δώσουν στα παιδιά βιομηχανοποιημένη τροφή να ενημερώνονται από τις ετικέτες για το τι περιέχουν.

10. Το παιδί να ξεκινά για το σχολείο με πλήρες πρωινό.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ

ΜΑΡΙΟΣ Α. ΑΝΔΡΕΟΥ

Μοιραστείτε το στο facebookΣχόλιαΑποστολή άρθρουΕκτύπωση άρθρου

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

αρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΕΡΕΑ ΤΡΟΦΗ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ 5-6 ΜΗΝΕΣ

Γιατί είναι αναγκαίο να μην εισάγουμε ημιστερεά και στερεά τροφή νωρίτερα από τους 4-6 μήνες;

1) Το μωρό δεν μπορεί να ελέγξει ικανοποιητικά το κεφάλι του νωρίτερα από τον τέταρτο μήνα.

2) Το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας, λόγω του οποίου σπρώχνει με τη γλώσσα του οτιδήποτε εισαχθεί στο στόμα του, προκειμένου να προστατευτεί από τον κίνδυνο πνιγμονής, παύει να υφίσταται περίπου στον τέταρτο μήνα.

3)Υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό για εμφάνιση αλλεργικής αντίδρασης, αν εισαχθεί στερεά τροφή νωρίτερα, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό για εμφάνιση αλλεργιών.

4)Το μωρό δεν είναι έτοιμο νa αποικοδομήσει ικανοποιητικά οτιδήποτε άλλο εκτός από το μητρικό γάλα ή κάποιο υποκατάστατό του.

Αναρτήθηκε από ΧΡΗΣΤΟΣ Χ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΑΚΗΣ στις 3:30 μ.μ. 0 σχόλια Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ 6 ΜΗΝΕΣ

Πάντα τα θέματα διατροφής των παιδιών αποτέλεσαν πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων τόσο μεταξύ των Παιδιάτρων όσο και της οικογένειας. Προσπαθώντας να συμβάλω στην επίλυση των προβληματισμών των γονέων, παραθέτω βασικές οδηγίες σίτισης για τα παιδιά σας και τον τρόπο που μπορούν αυτές να εφαρμοστούν.

Όταν το μωρό γίνει 6 μηνών αντικαθιστούμε το γάλα Νο 1 με το γάλα Νο 2 (όπου χρειάζεται), ένα γάλα φτιαγμένο ειδικά για να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού που μεγαλώνει και μπορείτε να βρείτε στα super market. Υπάρχουν δύο τύποι γαλάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Ο πρώτος τύπος περιέχει μέσα επίπεδα πρωτεϊνών και σχεδιάστηκε για να αποτελεί μέρος μιας σχετικά καλά ρυθμισμένης δίαιτας απογαλακτισμού που περιέχει πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, δηλαδή κρέας, αυγά και ψάρι. Ο δεύτερος τύπος περιέχει υψηλό επίπεδο πρωτεϊνών και σχεδιάστηκε για να συμπληρώσει διατροφή απογαλακτισμού χαμηλής ποιότητας και περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Ο σχεδιασμός του πρωτεϊνικού περιεχομένου των βρεφικών γαλάτων σε σκόνη είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα και λαμβάνει υπ’ όψιν τις διατροφικές συνήθειες του εκάστοτε πληθυσμού αλλά και τις τάσεις τις επιστημονικής κοινότητας. Η αναλογία νερού - σκόνης γάλατος είναι 1 κοφτή μεζούρα σκόνη σε 30 ml νερό. Σ' αυτή την ηλικία προσθέτουμε στο διαιτολόγιο του μωρού και άλλες τροφές: Το πρώτο γεύμα του μωρού το πρωί θα εξακολουθήσει να είναι το γάλα. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσετε με τις τροφές, καλή ιδέα είναι να έχετε δώσει στο μωρό ένα κουτάλι στο χεράκι του για να παίζει και ταυτόχρονα να εξοικειώνεται. Μην χάσετε το χιούμορ σας. Φροντίστε την ώρα του γεύματος, το μωρό να μην είναι ούτε πολύ πεινασμένο ώστε να ανυπομονεί να φάει με αποτέλεσμα να γκρινιάζει, αλλά ούτε και χορτάτο, ώστε να αγνοήσει τη νέα γεύση. Εάν η διάθεση του μωρού σας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι καλή καλύτερα να το αναβάλετε. Καλό είναι η πρώτη προσπάθεια να αποτελεί ευχάριστη εμπειρία. Δείτε το σαν παιχνίδι και προσπαθήστε να μην χάσετε κι εσείς την υπομονή σας. Συνήθως αρχίζουμε με τη φρουτόκρεμα. Τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι ώριμα φρούτα εποχής, καλά πλυμένα. Μετά το πρώτο γεύμα γάλατος και όταν είναι ώρα για το δεύτερο γεύμα δίνουμε στο μωρό 2-3 κουταλάκια του γλυκού χυμό μήλου και αχλαδιού. Συμπληρώνουμε με γάλα και συνεχίζουμε κανονικά τα υπόλοιπα γεύματα. Τη δεύτερη μέρα την ίδια ώρα δίνουμε 4-5 κουταλάκια χυμό χυμό μήλου και αχλαδιού (ή πολτοποιημένο) ή δύο κουταλάκια χυμό μπανάνα και βέβαια συμπληρώνουμε με γάλα. Την τρίτη μέρα 10 κουταλάκια χυμό χυμό μήλου και αχλαδιού ή 4-5 κουταλάκια μπανάνα. Την τέταρτη μέρα λειώνουμε στο mixer το μισό από ένα μικρό μήλο (καθαρισμένο), μισό αχλάδι, μισή μικρή μπανάνα και προσθέτουμε στο μίγμα το χυμό μισού πορτοκαλιού. Κάθε φορά που δίνουμε στο μωρό μικρή ποσότητα φρουτόκρεμας συμπληρώνουμε το δεύτερο γεύμα της ημέρας με γάλα. Στις αρχές του 7ου μήνα, η ποσότητα των φρούτων που χρησιμοποιούμε για τη φρουτόκρεμα μπορεί να αυξηθεί (ανάλογα) με την όρεξη του παιδιού) δηλ. να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα μήλο, αχλάδι, μπανάνα, πορτοκάλι. Στη φρουτόκρεμα ανάλογα με την εποχή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κι' άλλα φρούτα, ροδάκινο, χυμό καρπουζιού. Τα χρησιμοποιούμε πάντα σταδιακά και ένα-ένα. Όταν το μωρό τρώει ικανοποιητική ποσότητα φρουτόκρεμας (ένα μικρό μπολ) δε δίνουμε γάλα για συμπλήρωμα. Δέκα ημέρες μετά την έναρξη της φρουτόκρεμας την ώρα του απογευματινού γάλατος αρχίζουμε την κρέμα βανίλια. Η κρέμα βανίλια παρασκευάζεται με χλιαρό νερό και σκόνη για κρέμα. Εδώ να τονίσουμε πως αν το μωρό ζυγίζει πάνω από το φυσιολογικό για την ηλικία του, δεν δίνουμε ακόμα κρέμα βανίλια αλλά την καθυστερούμε λίγο. Δείτε με προσοχή τα συστατικά της κρέμας που αναγράφονται στη συσκευασία. Καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτές που έχουν ζάχαρη και να προτιμήστε κάποια με φρουκτόζη. Δεν υπάρχει λόγος ειδικά για τον πρώτο χρόνο του μωρού να συνηθίσει σε γλυκαντικές ουσίες, ιδιαίτερα στην ζάχαρη που μόνο βλαβερή μπορεί να είναι. Σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής μπορείτε να βρείτε κρέμες ρυζάλευρου που δεν περιέχουν ζάχαρη. Στην αρχή φτιάχνουμε λίγη κρέμα και δίνουμε στο μωρό 2-3 κουταλάκια και συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα. Τη δεύτερη μέρα 5-6 κουταλάκια και συμπληρώνουμε πάλι με γάλα. Στο τέλος της εβδομάδας το απογευματινό γεύμα του μωρού έχει αντικατασταθεί με κρέμα βανίλια που φτιάχνουμε με 200 γρ. νερό και την ανάλογη σκόνη.

Τον 7ο μήνα θα δώσετε κρεατοχορτόσουπα. Προτείνω να μην την δώσετε αμέσως αλλά σταδιακά ως εξής: Βράζουμε καλά μια πατάτα και 50 gr κρέας σε λίγο νερό χωρίς αλάτι και ελαιόλαδο. Για 1-2 μέρες δίνουμε μόνο πατάτα και το ζωμό χωρίς να δώσουμε κρέας ακόμα. Στη συνέχεια για άλλη 1 ή 2 ημέρες δίνουμε πατάτα, κολοκύθι, σέλινο, καρότο μαζί. Όταν το μωρό φτάσει να τρώει 200 gr μπορούμε να προσθέσουμε το κρέας. Το γεύμα πλέον γίνεται ως εξής: Περίπου 50 γρ. κρέας μοσχάρι βράζεται καλά και στο τέλος προσθέτουμε 1 μικρή πατάτα, 1 μικρό καρότο, 1 κολοκύθι και λίγο σέλινο. Όταν έχουν βράσει καλά λειώνουμε όλα τα παραπάνω στο mixer, (πρώτα βάζουμε το κρέας με το ζωμό και στο τέλος τα λαχανικά). Πριν προσφέρουμε την κρεατοχορτόσουπα στο μωρό προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και 3-4 σταγόνες λεμονιού. Αλάτι δεν χρειάζεται να προσθέσουμε, γιατί το κρέας και τα λαχανικά περιέχουν την ποσότητα αλατιού που είναι απαραίτητη για το μωρό. Αν τυχόν το μείγμα που φτιάξαμε είναι αραιό, προσθέτουμε ριζάλευρο. Άλλα λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε είναι 1-2 πράσινα φασολάκια, λίγο σέλινο, λίγο κρεμμύδι, λίγο χυμό τομάτας (χωρίς τη φλούδα). Το κρέας είναι απαραίτητο γιατί εκτός των υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών περιέχει και σίδηρο. Μια - δυο φορές την εβδομάδα το μοσχάρι μπορεί να αντικατασταθεί με κοτόπουλο. Στο τέλος του όγδοου μήνα η κρέμα βανίλια μπορεί να αντικατασταθεί με Farina η οποία δεν πρέπει να δίνεται παραπάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα διότι περιέχει γλοιαδίνη. Έτσι λοιπόν το διαιτολόγιο του μωρού των οκτώ μηνών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Πρωί: γάλα10πμ: φρουτόκρεμαΜεσημέρι: κρεατοχορτόσουπαΑπόγευμα: κρέμα βανίλια ή φαρίναΒράδυ: γάλα

Μετά τον 9ο μήνα ένα υγειές μωρό μπορεί να φάει κρόκο αυγού καλά βρασμένο πριν τη φρουτόκρεμα. Αρχίζουμε με μισό κουταλάκι κρόκου και σιγά - σιγά δίνουμε ολόκληρο τον κρόκο (όχι πάνω από τρεις κρόκους την εβδομάδα). Το ασπράδι του αυγού το αρχίζουμε σιγά - σιγά το δέκατο (για άλλους δωδέκατο) μήνα. Κοντά στον 9ο μήνα μπορούμε να αντικαταστήσουμε την απογευματινή κρέμα με γιαούρτι αγελάδος 4% χωρίς προσθήκες ή αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο φρέσκο φρούτο. Το ψάρι περίπου στο χρόνο (προσοχή στα αγκάθια). Δεν προσθέτουμε ποτέ μαζί ψάρι και αυγό. Πρώτα το ένα και μετά το άλλο.

Μετά το χρόνο το διαιτολόγιο του μωρού αρχίζει σταδιακά να προσαρμόζεται σε αυτό της οικογένειας με την προϋπόθεση ότι είναι ισορροπημένο.

Νερό μετά τους 6 μήνες δίνουμε βρύσης τρεχούμενο, εκτός αν μένετε σε περιοχές που το είναι αμφιβόλου ποιότητας, οπότε προσαρμόζεστε ανάλογα. Η αποστείρωση του νερού σταματάει στον 4ο μήνα.

Γάλα αγελάδος δίνουμε μετά την ηλικία των 3 ετών και γάλα light μετά τα 5. Για την ηλικία 1-3 ετών προτιμούμε γάλα εβαπορέ σε σκόνη.

Μέλι γενικά δίνουμε μετά την ηλικία των 3 ετών. Αν όμως είναι καλα συντηρημένο σε γυάλινο ή πλαστικό δοχείο (κίνδυνος αλλαντίασης αν διατηρείται σε μεταλλικό), μπορούμε να το δώσουμε και μετά τους 12 μήνες (όπως π.χ. σε παιδιά που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Αλάτι δίνουμε μετά τον 9ο μήνα για να μην επιβαρυνθούν τα νεφρά του.

Μην ξεχνάτε…

Το μωρό σας μόλις ξεκινάει μια περιπέτεια με νέες γεύσεις, οσμές, χρώματα και εμπειρίες. Τη μια μέρα μπορεί να ενθουσιάζεται μ’ ένα τρόφιμο και την άλλη να δυσφορεί και ν’ αντιδρά. Εσείς πρέπει να το ενθαρρύνετε, ταΐζοντάς το σ’ ένα όμορφο περιβάλλον, μιλώντας του σιγά και με ευχάριστο τρόπο. Πάνω απ’ όλα, όμως, να έχετε πολλή υπομονή. Είναι καλό να σέβεστε τις προτιμήσεις του, να σταματάτε να το ταΐζετε όταν δείχνει ότι έχει χορτάσει, να μην το πιέζετε να τελειώσει το φαγητό του. Η ώρα του φαγητού είναι πολύ σημαντική στιγμή για εσάς και το μωρό σας, και σας δίνει την ευκαιρία να του μιλήσετε, να χαμογελάσετε και να περάσετε όμορφα μαζί του, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για μια υγιεινή διατροφική συμπεριφορά στο μέλλον.

Αναρτήθηκε από ΧΡΗΣΤΟΣ Χ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΑΚΗΣ

PAIDIATRIKH.COM

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εγώ τους έβαλα χυμό πορτοκάλι στη φρουτόκρεμα μετά τον έβδομο μήνα γιατί (όπως μου είχε πει τότε ο παιδίατρος) είναι απ' τα πιο αλλεργιογόνα φρούτα. Μέχρι τότε τους έδινα μήλο-αχλάδι-μπανάνα τα οποία και είχα προσθέσει σταδιακά (δηλαδή πρώτα τους έδωσα μήλο, μετά από 4-5 μέρες πρόσθεσα και το αχλάδι και μετά πάλι από 4-5 μέρες πρόσθεσα και τη μπανάνα).

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΓΙΑΤΡΟΥ.

ΕΜΕΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ,ΟΠΟΤΕ

ΜΑΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΟΤΑΝ ΧΡΟΝΙΣΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ.

ΤΩΡΑ -ΔΕ-ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΑΛΛΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΑΝΑ, ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΩ :P:P

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 1 year later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!

εμείς τρώμε περίπου 5 μέρες φρουτόκρεμα και ξεκινήσαμε με ολόκληρο αχλάδι, μισή μπανάνα, μισό μήλο και τώρα χυμό πορτοκάλι μέσα. Ο μικρός τρελαίνεται πάντως και δεν ενοχλείται ούτε έχει δυσκοιλιότητα!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα...και εγώ αύριο ήθελα αλλα δεν ξέρω αν είναι ανοιχτά τα μικροβιολογικά ή εχουν ακόμα απεργία... οπότε θα πάω τρίτη για σίγουρα...θα κάνω και εξετάσεις μαζί... βέβαια ιδανικά θα ηταν αύριο γιατί έχω και ραντεβού στο γιατρό...αλλα δεν πειράζει! @Elk δεν το σκέφτηκα καν για ασφάλεια στη συρταριέρα...μια απλη συρταριέρα έκανα...τωρα για όταν μεγαλώσει πως θα τα καταφέρω δεν ξέρω 😂  
    • Κορίτσια σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποστήριξη! ❤️ Έχετε όλες τα δίκια σας ✨ ειδικά στέκομαι σ αυτό που είπε η @Katiana1987 δε θέλω να στεναχωρώ το μπιζελακι μου με τις δικές μου ανησυχίες, όπως και να χει και το στρες επηρεάζει κάπως. Απλά το θέλω τόσο πολύ ρε γαμώτο που τώρα που το ζω πάλι κάτι βρίσκω να ανησυχώ 😅 ας απολαύσουμε λοιπόν το ταξίδι 🌈 Επανέλαβε μαζί μου @Naty_: Σήμερα είμαι έγκυος και μεγαλώνω το όμορφο και υγιές μπιζελακι μου  Σήμερα είμαι έγκυος και μεγαλώνω το όμορφο και υγιές μπιζελακι μου  Σήμερα είμαι έγκυος και μεγαλώνω το όμορφο και υγιές μπιζελακι μου  Τρελαααααα 🤣🤣🤣🤣 @Diwni έχεις δίκιο, γι'αυτό τον πήρα το γιατρό, ήξερα ότι θα μου την πει, και θα μ έβαζε στη θέση μου 😅 Τι θα χουν ακούσει κι αυτοί οι άνθρωποι! @Naty_ λυπάμαι για τη φίλη που έδωσε βαρύτητα σε άσχετα στοιχεία απ' το να σου σταθεί. Όπως είπαν και τα άλλα κορίτσια, όπου νιώθουμε ασφάλεια και οπότε είμαστε έτοιμες να μιλάμε. Δεν υπάρχει λάθος και σωστό στις ανακοινώσεις, όπως αισθάνεται κανείς, κι ότι έχεις ανάγκη τη δεδομένη στιγμή ❤️  
    • Καλέ γιατί το προδικάζεις;;; Όλα καλά θα είναι. Αφού μετριέσαι και ψιλό προσέχεις! Πόσες μέρες κάνουν να βγουν;;; Άσε!!! Εγώ δεν πολύ ξυπνάω για τουαλέτα. Αν ξυπνήσω, θα είναι μια φορά. Αλλά για την αλλαγή πλευρού... σε νοιώθω! Για τη θάλασσα όπως είπα ίσως είναι λίγο υπερ προστατευτικός!
    • Καλέ τι χαζά είναι αυτά;;; Δηλαδή αν αύριο αισθάνεσαι τελείως "καλά" θα μπεις ξανά στο ίδιο τριπάκι;;; Συμπτώματα είναι! Τη μια μέρα θα έχεις το ένα, την άλλη το άλλο και κάποια άλλη μέρα δε θα έχεις τίποτα!!! Για ηρέμησε σε παρακαλώ πολύ και μη μου αγχώνεις και στεναχωρείς το μπιζελάκι σου!!! Όσο για την ανακοίνωση... όπως, όποτε και σε όποιον θέλεις εσύ και μόνο θα το πεις!!! Σιγά μην καταπιεστούμε και για αυτό!
    • Ναι, κουλό. Κ εγώ δεν το είχα ξανακούσει, μου φαινόταν πολυ αντιφατικο, γι αυτό ρωτούσα την κοπέλα πώς εγινε... Τελικα από τιποτα δεν μπορούμε να είμαστε 100% ήσυχοι.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...