Μετάβαση σε περιεχόμενο

Οδηγίες προς τους Γυναικολόγους για τη γρίπη Η1Ν1

Crazy

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα.. :)

Ξέρω πως όλες ανησυχείτε ιδιαίτερα για το θέμα της νέας γρίπης.

Είχα νωρίτερα μία σχετική συζήτηση με έναν γυναικολόγο ο οποίος μου έδειξε τις οδηγίες που έχει δώσει η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία στους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους. Μπορείτε να τις δείτε και στο site τους.

Θεώρησα καλό να τις δημοσιεύσω εδώ γιατί είναι μια έγκυρη πηγή πληροφόρησης και μας δίνει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να σκεφτούμε και να κινηθούμε, πάντα βέβαια σε συνεννόηση με το γιατρό της η κάθεμία.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά και αυτή η "μπόρα" να περάσει γρήγορα και ανώδυνα για όλους και όλες μας! :)

~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~*~

Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία

Ενημερωτικές οδηγίες προς τους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους που αφορούν τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) για τις έγκυες.

Γενικές Πληροφορίες

Η νέα γρίπη Η1Ν1 ή πανδημική γρίπη, μοιάζει πολύ με την εποχική γρίπη ή κοινή γρίπη, η οποία είναι σε όλους γνωστό ότι προκαλεί συνήθως ήπια νόσηση και μεταδίδεται στον πληθυσμό κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Ο ιός Α (Η1Ν1) 2009 είναι ανθρώπινος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία στον πληθυσμό παρά μόνο σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε ιούς που κυκλοφορούσαν πριν το 1957.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νέα γρίπη Η1Ν1 λόγω ταχείας μετάδοσής της, είναι το αίτιο της τρέχουσας πανδημίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νόσηση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (20-30%) και στη χώρα μας. Η νόσηση στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων θα είναι ήπια.

Τα κυριότερα συμπτώματα αναφέρονται από το αναπνευστικό, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία, ρίγη, αλλά και από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια και έμετοι.

Η κύρια διαφορά της νέας γρίπης Η1Ν1 από την κοινή γρίπη είναι ότι μεταδίδεται ταχύτερα και προσβάλει ιδιαίτερα νέα άτομα. Η πιθανότητα βαριάς επιπλοκής ή θανάτου στη νέα γρίπη Η1Ν1 είναι πολύ μικρή (περίπου 0,1%), αλλά αυξάνει λόγω του μεγάλου απόλυτου αριθμού των κρουσμάτων.

Επιπτώσεις της γρίπης στην εγκυμοσύνη

Στην ομάδα των ατόμων με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκής σε περίπτωση νόσησης από κοινή γρίπη ή νέα γρίπη Η1Ν1, συμπεριλαμβάνονται και οι έγκυες γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά τις έγκυες γυναίκες, υπάρχει συνήθως το νεαρό της ηλικίας, η ανοσιακή υστέρηση συγκριτικά με τις μη έγκυες καθώς και μηχανικές και ορμονικές μεταβολές (μειώνεται η χωρητικότητα των πνευμόνων).

Οι υγιείς έγκυες οι οποίες θα χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη εξαιτίας της γρίπης Η1Ν1 υπολογίζονται σε 1-2/1000. Υπολογίζεται ότι ο κίνδυνος αυτός είναι 18πλάσιος σε σχέση με τις μη έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, εάν συνυπάρχουν προβλήματα υγείας (άσθμα, σακχαρώδης διαβήτης, όπως και νοσήματα νεφρών και ήπατος κ.α.), η λοίμωξη με γρίπη Η1Ν1 ανεβάζει τη νοσηρότητα 3-4 φορές συγκριτικά με μη έγκυες γυναίκες με τα ίδια προβλήματα υγείας.

Ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC-Centers for Disease Control) των ΗΠΑ εξέδωσαν αυτές τις συστάσεις, καθώς βρήκαν ότι οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη νέα γρίπη Η1Ν1, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, υπήρχαν 34 επιβεβαιωμένα ή πιθανά περιστατικά της νέας γρίπης σε εγκύους στις ΗΠΑ, 11 από τις οποίες χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αναφέρεται στη μελέτη (30/07/2009-Περιοδικό Lancet). Το ποσοστό αυτό είναι περίπου τετραπλάσιο από το ποσοστό εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω της νέας γρίπης στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον ιό Α (Η1Ν1) της νέας γρίπης και θα πρέπει να λαμβάνουν «άμεσα» ιατρική φροντίδα με βάση αντιιικά φάρμακα.

Σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνιστά την χορήγηση στις έγκυες γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης οσελταμιβίρης (Tamiflu) και ζαναμιβίρης (Relenza), «χωρίς να περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων». Τα φάρμακα αυτά είναι περισσότερο αποτελεσματικά αν ληφθούν τις πρώτες 48 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Εμβολιασμός

Στις ομάδες ιεράρχησης του πληθυσμού οι Οργανισμοί Δημόσιας Υγείας δίνουν προτεραιότητα εμβολιασμού στις έγκυες γυναίκες δευτέρου και τρίτου τριμήνου, το υγειονομικό προσωπικό, σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές και τέλος στα άτομα που φροντίζου βρέφη έως 6 μήνων. Τα εμβόλια κατά της γρίπης δε φαίνεται ότι βλάπτουν την έγκυο ή το μωρό της και το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης συνιστάται εδώ και πολλά χρόνια στις έγκυες γυναίκες.

Το εμβόλιο κατά του Η1Ν1 ακολουθεί τις ίδιες διεργασίες παρασκευής με αυτό της εποχικής γρίπης. Μελέτες για την γρίπη στις έγκυες γυναίκες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2009 και, κατά συνέπεια, δεν έχουμε ικανά στοιχεία για την ασφάλειά του.

Από το 2004 το ACIP (Advisory Committee on Immunization Practices) ενθαρρύνει τις έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως από την ηλικία κυήσεως, να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης. Επίσης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής-Γυναικολογίας θεωρεί το εμβόλιο κατά της γρίπης ως «ειδικό στοιχείο προγεννητικής φροντίδας» και ότι δύναται να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και αποτελεσματικώς κατά τη διάρκεια της κυήσεως.

Ο θηλασμός είναι συμβατός με τον εμβολιασμό κατά της κοινής γρίπης όσο και κατά του ιού Η1Ν1, και η πρόληψη λοιμώξεων της μητέρας προσφέρει παθητική προστασία στο νεογνό.

Έως σήμερα, όλες οι μελέτες για το εμβόλιο της νέας γρίπης δεν έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο οι οποίες να συνδέονται με το εμβόλιο.

Προτείνεται, επίσης, το υγειονομικό προσωπικό το οποίο ασχολείται με τη φροντίδα εγκύων και το οποίο κατέχει κεντρικό ρόλο στην προστασία της γυναίκας και του νεογνού, να εμβολιάζεται.

Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης δεν αναμένεται να προστατεύσει κατά του ιού Η1Ν1 και το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 δεν προστατεύει κατά της εποχικής γρίπης.

Τέλος, είναι σημαντικό και απαραίτητο η έγκυος γυναίκα να ενημερώνεται από τον θεράποντα ιατρό της, ο οποίος με υπευθυνότητα και γνώση θα έχει την διακριτική ευχέρεια να ενεργήσει ή όχι εμβολιασμό εξατομικεύοντας πάντα την περίπτωση της εγκύου.

Συμπερασματικά

1. Λόγω του σχετικά μικρότερου κινδύνου επιπλοκών από τη γρίπη στο πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιείται στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

2. Ο εμβολιασμός μπορεί να πραγματοποιείται στο 1ο τρίμηνο εφ΄ όσον υπάρχει, κατά την τρέχουσα περίοδο, διαρκής αύξηση των κρουσμάτων γρίπης.

3. Ο εμβολιασμός συνιστάται σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης στις έγκυες γυναίκες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακά, αναπνευστικά, μεταβολικά, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθειες, ανοσοανεπάρκεια, αναιμία και νοσήματα νεφρών.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μαρίτσα μου, δεν το ανέβασα με σκοπό να δηλώσω θετική προς το εμβόλιο.

Το ανέβασα γιατί είναι η μόνη επίσημη ανακοίνωση που'χω διαβάσει τελευταία. Ξέροντας κάποια πράγματα έγκυρα, μπορούμε να μιλήσουμε με το γιατρό μας πιο άνετα κι όχι στα τυφλά...

το ξερω βρε ρουλακι απλα επειδη υπαρχουν πολλες εγκυουλες μην δουν το κειμενο και παρουν θαρρος και παν να εμβολιαστουν, γιαυτο εγραψα για να δουν οτι παρολα αυτα που λεει το κειμενο αν ειχα μωρο στην κοιλια μου δυσκολα θα το ρισκαρα

Ο γιατρός μου προς το παρόν δεν έχει πάρει θέση για μένα(είμαι ακόμα και στο 1ο τρίμηνο) αλλά προτεινε να κάνει το εμβόλιο ο άντρας μου για να με προστατέψει...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Α ρε κορίτσια μιας και πιάσατε τις ηλικίες εγώ σ ένα μήνα κλείνω τα 30 ..κάπως μου έρχεται είναι η αλήθεια που φεύγω απ' το δύο 🤷😅 όχι ότι είμαι μεγάλη αλλά δεν το χω συνηδητοποιησει κιόλας... @Barbiee αφού έχεις όρεξη κι υπομονή μπράβο...πάντως κι ο δικός μου που ναι 5.5 δεν τον βλέπω να πολυβοηθαει..περισσοτερο φασαρία κάνει😅εγώ μέτα το πρώτο δεν ήθελα άλλο😂του έλεγα του άντρα μου αν θες δεύτερο βρες άλλη με τον πόνο που ΧΑ περάσει στη γέννα...😂 @Demy93κι εγώ πάντως μαζί μου θα το έπαιρνα ..απ' το να πηγαίνω στη δουλειά και να χω το μου μου πίσω χίλιες φορές μαζί σου..αφού μπορείς κιόλας...
    • να σ πω την αλήθεια πλεον δεν χρειάζομαι τη βοήθεια κανενός...τις πρώτες 20 μέρες χρειαζομουν που δεν μπορούσα να σηκωθώ απο το κρεβάτι...αλλα δεν πειράζει... ευτυχώς ειχε πάρει αδεια ο άντρας μου... πλέον δεν περιμένω κάτι.. όλο λένε να ερθω να σ βοηθήσω να καθαρίσεις το σπίτι και ακόμα έρχονται., εγώ καθάρισα εστρωσα και χαλια και μια χαρά 🤷 προλαβαίνω για 5 παιδιά αλλα δεν ξέρω αν έχω το κουράγιο για 5😂 εγω θα τον έπαιρνα μαζι μου εκει που εφτιαχνα τα νύχια...αλλα φοβηθηκα απο τη σκόνη και απο τα υλικά λ που μυρίζουν όσο να ναι και τον αφησα σπίτι ...καλα ο άντρας μου δεν πρόκειται να τον ξανά κρατήσει και να φύγω 😂😂
    • Καλά και εγώ έτσι στα 26 άλλου πατούσα αλλού βρισκόμουν άσε που δεν είχα γνωρίσει καν τον άντρα μου τότε 😂
    • Ωχ κατάλαβα είναι δύσκολο να έχεις τους γονείς σου μακριά και εγώ έτσι 650χιλ μακριά τους έχω αστα να πάνε  Μάλλον για μαζί σου το κόβω αν έχεις την δυνατότητα γιατί και ο πεθερός σου πόσο να κρατήσει ένα τόσο μωράκι εμένα ο μπαμπάς μου δεν θα μπορούσε να κρατήσει το μωρό ποτέ ώρα μόνος του 😅
    • Είναι δύσκολο στην αρχή να αφήσουμε τα μωρά μας ειδικά εμείς που θηλάζουμε  εγώ μια φορά την έχω αφήσει την μπέμπα στην πεθερά μου να πάω σούπερ-μάρκετ η αλήθεια είναι πως κάθησε δεν είχα κάποιο θέμα αλλά πραγματικά έχει να κάνει και με το παιδί γιατί η μεγάλη στην ηλικία αυτήν όχι σούπερ μάρκετ δεν με άφηνε να πάω ούτε μέχρι την εξώπορτα την αυλης δεν προλάβαινα να πάω κλάμα ! παντως έχεις όλο το χρόνο μπροστά σου προλαβαίνεις να κάνεις 5 παιδάκια άνετα και στο εύχομαι εγω αν πάω για τρίτο  θα πρέπει σε ενα χρόνο αντε βαριά δυο να το βάλω μπροστά αλλιώς θα μείνω με τις δυο κορούλες μου 🥰 Εχεις πει ότι θέλεις βοήθεια ; Μήπως νομίζουν ότι δεν της θέλεις μέσα στα πόδια σου και για αυτό δεν έρχονται να βοηθήσουν ;
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...