Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΛΙΣΤΕΡΙΑ......ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ????


Recommended Posts

ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!

ΜΟΛΙΣ ΧΘΕΣ ΠΗΡΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΤΗΝ ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!!!

ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΕ "ΦΩΤΙΣΕΙ"???

ΣΤΗ ΛΙΣΤΕΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ 3 ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ. ΟΜΩΣ ΣΤΟ 1+2a IgG ΕΙΜΑΙ ΘΕΤΙΚΗ 1/1600 (ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ 1/100)

ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΟ ΤΟΚΕΤΟ, ΑΠΟΒΟΛΗ, ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ....ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ 11η ΕΒΔΟΜΑΔΑ..... ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ???????

HELP.......

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Η Listeria monocytogenes είναι ένα παθογόνο βακτηρίδιο που είναι επικίνδυνο για ορισμένες ομάδες ατόμων συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ανθρώπων με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και έγκυες γυναίκες, εξ αιτίας του γεγονότος ότι προκαλεί λιστερίαση.

Οι μολύνσεις λιστέριας μπορούν να προκαλέσουν αποβολές και θνησιγένειες μεταξύ των εγκύων γυναικών, όπως και μερικές άλλες διαταραχές. Το βακτηρίδιο αυτό το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψύξη) είναι ένας πιθανός κίνδυνος στα προϊόντα που αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα προϊόντα τα οποία δεν θερμαίνονται πριν από την κατανάλωση.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφύγουν τα μαλακά τυριά που γίνονται από ακατέργαστο γάλα καθώς επίσης και τα ακατέργαστα ή χαμηλής θερμοκρασίας καπνισμένα ψάρια (σούσι, καπνισμένος σολομός).

Τα σκληρά τυριά γίνονται με θερμικά κατεργασμένο γάλα και είναι πολύ αλμυρά, αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από λιστέρια, κατά συνέπεια δεν θέτουν κινδύνους για λιστερίωση. Η λιστέρια είναι θερμικά ευαίσθητη και καταστρέφεται σε θερμοκρασίες πάνω από 75 βαθμούς Κελσίου. Εάν ένα γεύμα με μαλακά τυριά ακατέργαστου-γάλακτος θερμανθεί πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος υγείας από τη λιστέρια. Οποιοδήποτε γεύμα που μαγειρεύεται εκτεταμένα (100 βαθμοί) μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές από τη μόλυνση λιστερίας.

Το φοντού τυριών γίνεται συνήθως με Ελβετικό τυρί και ίσως τυρί Τσένταρ και αναμιγνύεται με κρασί ή με μπύρα. Τα μαλακά τυριά δημιουργούν μερικές φορές πρόβλημα υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Listeria monocytogenes , ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στα μαλακά τυριά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και τον εμβρυικό θάνατο. Μερικές μελέτες έχουν εμπλέξει τη φέτα, το μπρί, το καμαμπέρ και τα με μπλε τυριά όπως το ροκφόρ, αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει βρεθεί με τα σκληρά τυριά (τυρί Τσένταρ, ελβετικό τυρί). Δεδομένου ότι το φοντού τυριών γίνεται από σκληρά τυριά και θερμαίνεται πριν φαγωθεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να συνδέεται με την κατανάλωσή του. Μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικές συστάσεις:

Μαγειρεύετε λεπτομερώς τα ακατέργαστα τρόφιμα από ζωικές πηγές, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, ή τα πουλερικά.

Πλένετε λεπτομερώς τα ακατέργαστα λαχανικά πριν τα φάτε.

Κρατήστε τα άψητα κρέατα χωριστά από τα λαχανικά, από τα μαγειρευμένα τρόφιμα και τα έτοιμα τρόφιμα.

Αποφύγετε το ακατέργαστο (μη παστεριωμένο) γάλα ή ορισμένα τυριά που γίνονται από το ακατέργαστο γάλα.

Πλύνετε τα χέρια σας, τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής αφότου επεξεργαστείτε άψητα τρόφιμα.

Συστάσεις για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες και άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, εκτός από τις συστάσεις που απαριθμούνται ανωτέρω:

Αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπως φέτα, μπρι, καμαμπέρ, το μπλε τυρί και το τυρί μεξικάνικου στυλ. (Τα σκληρά τυριά, τα επεξεργασμένα τυριά, το τυρί κρέμα, το τυρί κότατζ, ή τα γιαούρτια δεν χρειάζεται να αποφευχθούν.) Τα τρόφιμα που περίσσεψαν ή τα έτοιμα τρόφιμα, όπως τα χοτ ντογκ, πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι το βράσιμο ατμό πριν φαγωθούν.

Αν και ο κίνδυνος λιστερίωσης που συνδέεται με τρόφιμα μεζέδες είναι σχετικά χαμηλός, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα ή να τα θερμάνουν εκ νέου λεπτομερώς πριν τα καταναλώσουν.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χορηγούνται αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί η λιστερίωση στη μητέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν επίσης τη μόλυνση του εμβρύου ή του νεογέννητου. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται επίσης στα μωρά που γεννιούνται με λιστερίωση.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, η οποία οδηγεί σε μια αυξανόμενη ευαισθησία της μητέρας στη λιστερίωση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών, οι έγκυες γυναίκες είναι περίπου 20 φορές πιθανότερο να πάθουν λιστερίωση από άλλους υγιείς ενηλίκους. Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων λιστερίωσης συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λιστερίωση μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ακόμα κι αν η μητέρα δεν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον πρόωρο τοκετό, την αποβολή, τη θνησιγένεια, ή σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το νεογέννητο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Η Listeria monocytogenes είναι ένα παθογόνο βακτηρίδιο που είναι επικίνδυνο για ορισμένες ομάδες ατόμων συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ανθρώπων με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και έγκυες γυναίκες, εξ αιτίας του γεγονότος ότι προκαλεί λιστερίαση.

Οι μολύνσεις λιστέριας μπορούν να προκαλέσουν αποβολές και θνησιγένειες μεταξύ των εγκύων γυναικών, όπως και μερικές άλλες διαταραχές. Το βακτηρίδιο αυτό το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψύξη) είναι ένας πιθανός κίνδυνος στα προϊόντα που αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα προϊόντα τα οποία δεν θερμαίνονται πριν από την κατανάλωση.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφύγουν τα μαλακά τυριά που γίνονται από ακατέργαστο γάλα καθώς επίσης και τα ακατέργαστα ή χαμηλής θερμοκρασίας καπνισμένα ψάρια (σούσι, καπνισμένος σολομός).

Τα σκληρά τυριά γίνονται με θερμικά κατεργασμένο γάλα και είναι πολύ αλμυρά, αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από λιστέρια, κατά συνέπεια δεν θέτουν κινδύνους για λιστερίωση. Η λιστέρια είναι θερμικά ευαίσθητη και καταστρέφεται σε θερμοκρασίες πάνω από 75 βαθμούς Κελσίου. Εάν ένα γεύμα με μαλακά τυριά ακατέργαστου-γάλακτος θερμανθεί πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος υγείας από τη λιστέρια. Οποιοδήποτε γεύμα που μαγειρεύεται εκτεταμένα (100 βαθμοί) μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές από τη μόλυνση λιστερίας.

Το φοντού τυριών γίνεται συνήθως με Ελβετικό τυρί και ίσως τυρί Τσένταρ και αναμιγνύεται με κρασί ή με μπύρα. Τα μαλακά τυριά δημιουργούν μερικές φορές πρόβλημα υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Listeria monocytogenes , ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στα μαλακά τυριά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και τον εμβρυικό θάνατο. Μερικές μελέτες έχουν εμπλέξει τη φέτα, το μπρί, το καμαμπέρ και τα με μπλε τυριά όπως το ροκφόρ, αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει βρεθεί με τα σκληρά τυριά (τυρί Τσένταρ, ελβετικό τυρί). Δεδομένου ότι το φοντού τυριών γίνεται από σκληρά τυριά και θερμαίνεται πριν φαγωθεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να συνδέεται με την κατανάλωσή του. Μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικές συστάσεις:

Μαγειρεύετε λεπτομερώς τα ακατέργαστα τρόφιμα από ζωικές πηγές, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, ή τα πουλερικά.

Πλένετε λεπτομερώς τα ακατέργαστα λαχανικά πριν τα φάτε.

Κρατήστε τα άψητα κρέατα χωριστά από τα λαχανικά, από τα μαγειρευμένα τρόφιμα και τα έτοιμα τρόφιμα.

Αποφύγετε το ακατέργαστο (μη παστεριωμένο) γάλα ή ορισμένα τυριά που γίνονται από το ακατέργαστο γάλα.

Πλύνετε τα χέρια σας, τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής αφότου επεξεργαστείτε άψητα τρόφιμα.

Συστάσεις για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες και άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, εκτός από τις συστάσεις που απαριθμούνται ανωτέρω:

Αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπως φέτα, μπρι, καμαμπέρ, το μπλε τυρί και το τυρί μεξικάνικου στυλ. (Τα σκληρά τυριά, τα επεξεργασμένα τυριά, το τυρί κρέμα, το τυρί κότατζ, ή τα γιαούρτια δεν χρειάζεται να αποφευχθούν.) Τα τρόφιμα που περίσσεψαν ή τα έτοιμα τρόφιμα, όπως τα χοτ ντογκ, πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι το βράσιμο ατμό πριν φαγωθούν.

Αν και ο κίνδυνος λιστερίωσης που συνδέεται με τρόφιμα μεζέδες είναι σχετικά χαμηλός, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα ή να τα θερμάνουν εκ νέου λεπτομερώς πριν τα καταναλώσουν.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χορηγούνται αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί η λιστερίωση στη μητέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν επίσης τη μόλυνση του εμβρύου ή του νεογέννητου. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται επίσης στα μωρά που γεννιούνται με λιστερίωση.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, η οποία οδηγεί σε μια αυξανόμενη ευαισθησία της μητέρας στη λιστερίωση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών, οι έγκυες γυναίκες είναι περίπου 20 φορές πιθανότερο να πάθουν λιστερίωση από άλλους υγιείς ενηλίκους. Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων λιστερίωσης συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λιστερίωση μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ακόμα κι αν η μητέρα δεν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον πρόωρο τοκετό, την αποβολή, τη θνησιγένεια, ή σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το νεογέννητο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Η Listeria monocytogenes είναι ένα παθογόνο βακτηρίδιο που είναι επικίνδυνο για ορισμένες ομάδες ατόμων συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, των ανθρώπων με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και έγκυες γυναίκες, εξ αιτίας του γεγονότος ότι προκαλεί λιστερίαση.

Οι μολύνσεις λιστέριας μπορούν να προκαλέσουν αποβολές και θνησιγένειες μεταξύ των εγκύων γυναικών, όπως και μερικές άλλες διαταραχές. Το βακτηρίδιο αυτό το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψύξη) είναι ένας πιθανός κίνδυνος στα προϊόντα που αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και στα προϊόντα τα οποία δεν θερμαίνονται πριν από την κατανάλωση.

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφύγουν τα μαλακά τυριά που γίνονται από ακατέργαστο γάλα καθώς επίσης και τα ακατέργαστα ή χαμηλής θερμοκρασίας καπνισμένα ψάρια (σούσι, καπνισμένος σολομός).

Τα σκληρά τυριά γίνονται με θερμικά κατεργασμένο γάλα και είναι πολύ αλμυρά, αυτά τα προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από λιστέρια, κατά συνέπεια δεν θέτουν κινδύνους για λιστερίωση. Η λιστέρια είναι θερμικά ευαίσθητη και καταστρέφεται σε θερμοκρασίες πάνω από 75 βαθμούς Κελσίου. Εάν ένα γεύμα με μαλακά τυριά ακατέργαστου-γάλακτος θερμανθεί πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος υγείας από τη λιστέρια. Οποιοδήποτε γεύμα που μαγειρεύεται εκτεταμένα (100 βαθμοί) μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές από τη μόλυνση λιστερίας.

Το φοντού τυριών γίνεται συνήθως με Ελβετικό τυρί και ίσως τυρί Τσένταρ και αναμιγνύεται με κρασί ή με μπύρα. Τα μαλακά τυριά δημιουργούν μερικές φορές πρόβλημα υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Listeria monocytogenes , ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στα μαλακά τυριά, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και τον εμβρυικό θάνατο. Μερικές μελέτες έχουν εμπλέξει τη φέτα, το μπρί, το καμαμπέρ και τα με μπλε τυριά όπως το ροκφόρ, αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει βρεθεί με τα σκληρά τυριά (τυρί Τσένταρ, ελβετικό τυρί). Δεδομένου ότι το φοντού τυριών γίνεται από σκληρά τυριά και θερμαίνεται πριν φαγωθεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος που να συνδέεται με την κατανάλωσή του. Μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικές συστάσεις:

Μαγειρεύετε λεπτομερώς τα ακατέργαστα τρόφιμα από ζωικές πηγές, όπως το βόειο κρέας, το χοιρινό κρέας, ή τα πουλερικά.

Πλένετε λεπτομερώς τα ακατέργαστα λαχανικά πριν τα φάτε.

Κρατήστε τα άψητα κρέατα χωριστά από τα λαχανικά, από τα μαγειρευμένα τρόφιμα και τα έτοιμα τρόφιμα.

Αποφύγετε το ακατέργαστο (μη παστεριωμένο) γάλα ή ορισμένα τυριά που γίνονται από το ακατέργαστο γάλα.

Πλύνετε τα χέρια σας, τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής αφότου επεξεργαστείτε άψητα τρόφιμα.

Συστάσεις για τα άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες και άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, εκτός από τις συστάσεις που απαριθμούνται ανωτέρω:

Αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπως φέτα, μπρι, καμαμπέρ, το μπλε τυρί και το τυρί μεξικάνικου στυλ. (Τα σκληρά τυριά, τα επεξεργασμένα τυριά, το τυρί κρέμα, το τυρί κότατζ, ή τα γιαούρτια δεν χρειάζεται να αποφευχθούν.) Τα τρόφιμα που περίσσεψαν ή τα έτοιμα τρόφιμα, όπως τα χοτ ντογκ, πρέπει να μαγειρευτούν μέχρι το βράσιμο ατμό πριν φαγωθούν.

Αν και ο κίνδυνος λιστερίωσης που συνδέεται με τρόφιμα μεζέδες είναι σχετικά χαμηλός, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν αυτά τα τρόφιμα ή να τα θερμάνουν εκ νέου λεπτομερώς πριν τα καταναλώσουν.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χορηγούνται αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί η λιστερίωση στη μητέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν επίσης τη μόλυνση του εμβρύου ή του νεογέννητου. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται επίσης στα μωρά που γεννιούνται με λιστερίωση.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν μια επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, η οποία οδηγεί σε μια αυξανόμενη ευαισθησία της μητέρας στη λιστερίωση. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών, οι έγκυες γυναίκες είναι περίπου 20 φορές πιθανότερο να πάθουν λιστερίωση από άλλους υγιείς ενηλίκους. Στην πραγματικότητα, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων λιστερίωσης συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η λιστερίωση μπορεί να μεταφερθεί στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ακόμα κι αν η μητέρα δεν παρουσιάζει σημάδια ασθένειας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον πρόωρο τοκετό, την αποβολή, τη θνησιγένεια, ή σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το νεογέννητο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γενικά χαρακτηριστικά

Αυτό είναι ένα gram-θετικό βακτηρίδιο, κινητό με τη βοήθεια μαστιγίων. Μερικές μελέτες προτείνουν ότι 1-10% των ανθρώπων μπορεί να είναι εντερικοί μεταφορείς του L . monocytogenes . Έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 37 θηλαστικά είδη, και οικόσιτα και άγρια, καθώς επίσης και σε τουλάχιστον 17 είδη πουλιών και ενδεχομένως σε μερικά είδη ψαριών και οστρακόδερμων. Μπορεί να απομονωθεί από το χώμα, το χορτάρι και άλλες περιβαλλοντικές πηγές. Η L . monocytogenes είναι αρκετά ανθεκτική και αντιστέκεται στα επιβλαβή αποτελέσματα του παγώματος, της ξήρανσης και της θερμότητας εντυπωσιακά καλά για ένα βακτηρίδιο που δεν παράγει σπόρους. Οι περισσότερες L . monocytogenes είναι παθογόνες μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.

Συμπτώματα ασθένειας

Λιστερίωση είναι το όνομα της γενικής ομάδας αναταραχών που προκαλούνται από τη L . monocytogenes .

Η λιστερίωση καθορίζεται κλινικά όταν ο οργανισμός απομονώνεται από το αίμα, τον εγκεφαλονωτιαίο μυελό, ή μια ειδάλλως κανονικά αποστειρωμένη περιοχή (π.χ. πλακούντας, έμβρυο).

Οι εκδηλώσεις της λιστερίωσης περιλαμβάνουν τη σηψαιμία, τη μηνιγγίτιδα (ή μηνιγγιτιδοεγκεφαλίτιδα), την εγκεφαλίτιδα, και τις ενδομήτριες ή αυχενικές μολύνσεις στις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην αυτόματη αποβολή (δεύτερο/τρίτο τρίμηνο) ή τη θνησιγένεια. Η αρχή των προαναφερθεισών αναταραχών προηγείται συνήθως από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη συμπεριλαμβανομένου του επίμονου πυρετού. Αναφέρθηκε ότι γαστροεντερικά συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, και η διάρροια μπορούν να προηγηθούν των σοβαρότερων μορφών λιστερίωσης ή μπορούν να είναι τα μόνα συμπτώματα που εκφράζονται. Τα γαστροεντερικά συμπτώματα συνδέθηκαν επιδημιολογικά με τη χρήση των αντιοξέων ή της σιμετιδίνης(φάρμακο για το έλκος). Ο αρχικός χρόνος στις σοβαρές μορφές λιστερίωσης είναι άγνωστος αλλά μπορεί να κυμανθεί από μερικές ημέρες σε τρεις εβδομάδες. Ο αρχικός χρόνος στα γαστροεντερικά συμπτώματα είναι άγνωστος αλλά είναι πιθανώς μεγαλύτερος από 12 ώρες.

Η μολυσματική δόση του L . monocytogenes είναι άγνωστη αλλά θεωρείται ότι ποικίλει με την πίεση και την ευαισθησία του θύματος. Από τις περιπτώσεις που προέρχονται από το ακατέργαστο ή υποθετικά παστεριωμένο γάλα είναι ασφαλές να υποτεθεί ότι στα ευαίσθητα άτομα, λιγότεροι από 1.000 συνολικά μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια. Η L . monocytogenes μπορεί να εισβάλει στο γαστροεντερικό επιθήλιο. Μόλις το βακτηρίδιο εισαχθεί στα μονοκύτταρα του ξενιστή, στα μακρόφαγα, ή πολυμορφοπυρηνικά λευκοκύτταρα, είναι αιμογενές (σεπτισεμικό) και μπορεί να αναπτυχθεί. Η παρουσία της ενδοκυτταρικά στα φαγοκυτταρικά κύτταρα επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στον εγκέφαλο και πιθανώς την μοσχευματική μετανάστευση στο έμβρυο στις έγκυες γυναίκες. Η παθογένεση της L . monocytogenes επικεντρώνεται στη δυνατότητά της να επιζήσει και να πολλαπλασιάζεται στα φαγοκυτταρικά κύτταρα των ξενιστών.

Διάγνωση

Η λιστερίωση μπορεί μόνο να εντοπιστεί θετικά με την καλλιέργεια του μικροοργανισμού από το αίμα, τον εγκεφαλονωτιαίο μυελό, ή τα περιττώματα (αν και το τελευταίο είναι δύσκολο και περιορισμένης αξίας).

Σχετικά τρόφιμα

Η L . monocytogenes έχει συνδεθεί με τέτοια τρόφιμα όπως το ακατέργαστο γάλα, υποθετικά (λανθασμένα) παστεριωμένο υγρό γάλα, τα τυριά (ιδιαίτερα μαλακά-ωριμασμένες ποικιλίες), το παγωτό, τα ακατέργαστα λαχανικά, τα ζυμώμενα λουκάνικα ακατέργαστος-κρέατος, τα ακατέργαστα και μαγειρευμένα πουλερικά, τα ακατέργαστα κρέατα (όλοι οι τύποι) και τα ακατέργαστα και καπνισμένα ψάρια. Η δυνατότητά της να αυξηθεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όπως 3°C επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό της στα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Πρόληψη

Η συνολική πρόληψη πιθανώς δεν είναι δυνατή, εντούτοις τα κατάλληλα αποθηκευμένα, θερμασμένα και μαγειρευμένα τρόφιμα είναι γενικά ασφαλή, γιατί τα βακτηρίδια σκοτώνονται στην θερμοκρασία των 75°C . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επαναμόλυνση, όπου το μαγειρευμένο υλικό έρχεται σε επαφή με ακατέργαστα προϊόντα ή μολυσμένα υλικά (σανίδες τεμαχισμού).

Πληθυσμοί σε κίνδυνο

Οι κύριοι πληθυσμιακοί στόχοι της λιστερίωσης είναι:

έγκυες γυναίκες/έμβρυα - περιγεννητικές και νεογνικέςμολύνσεις

τα πρόσωπα που κουράρονται με ανοσολογικά κορτικοστεροειδή, αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπεία καταστολής εμβολίου, AIDS

ασθενείς με καρκίνο - λευχαιμικοί ασθενείς ιδιαίτερα

λιγότερο συχνά αναφερόμενα - διαβητικοί, κιρρωτικοί, ασθματικοί και ασθενείς με έλκος και κολίτιδα

οι ηλικιωμένοι

• κανονικοί άνθρωποι -- μερικές εκθέσεις προτείνουν ότι οι κανονικοί, υγιείς άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο, αν και τα αντιοξέα ή η χρήση σιμετιδίνης μπορούν να προδιαθέσουν. Ένα ξέσπασμα λιστερίωσης στην Ελβετία που περιλάμβανε το τυρί, πρότεινε ότι τα υγιή άτομα θα μπορούσαν να αναπτύξουν την ασθένεια, ιδιαίτερα εάν τα τρόφιμα μολύνθηκαν βαριά με τον μικροοργανισμό.

Πηγές:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γενικά χαρακτηριστικά

Αυτό είναι ένα gram-θετικό βακτηρίδιο, κινητό με τη βοήθεια μαστιγίων. Μερικές μελέτες προτείνουν ότι 1-10% των ανθρώπων μπορεί να είναι εντερικοί μεταφορείς του L . monocytogenes . Έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 37 θηλαστικά είδη, και οικόσιτα και άγρια, καθώς επίσης και σε τουλάχιστον 17 είδη πουλιών και ενδεχομένως σε μερικά είδη ψαριών και οστρακόδερμων. Μπορεί να απομονωθεί από το χώμα, το χορτάρι και άλλες περιβαλλοντικές πηγές. Η L . monocytogenes είναι αρκετά ανθεκτική και αντιστέκεται στα επιβλαβή αποτελέσματα του παγώματος, της ξήρανσης και της θερμότητας εντυπωσιακά καλά για ένα βακτηρίδιο που δεν παράγει σπόρους. Οι περισσότερες L . monocytogenes είναι παθογόνες μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.

Συμπτώματα ασθένειας

Λιστερίωση είναι το όνομα της γενικής ομάδας αναταραχών που προκαλούνται από τη L . monocytogenes .

Η λιστερίωση καθορίζεται κλινικά όταν ο οργανισμός απομονώνεται από το αίμα, τον εγκεφαλονωτιαίο μυελό, ή μια ειδάλλως κανονικά αποστειρωμένη περιοχή (π.χ. πλακούντας, έμβρυο).

Οι εκδηλώσεις της λιστερίωσης περιλαμβάνουν τη σηψαιμία, τη μηνιγγίτιδα (ή μηνιγγιτιδοεγκεφαλίτιδα), την εγκεφαλίτιδα, και τις ενδομήτριες ή αυχενικές μολύνσεις στις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην αυτόματη αποβολή (δεύτερο/τρίτο τρίμηνο) ή τη θνησιγένεια. Η αρχή των προαναφερθεισών αναταραχών προηγείται συνήθως από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη συμπεριλαμβανομένου του επίμονου πυρετού. Αναφέρθηκε ότι γαστροεντερικά συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, και η διάρροια μπορούν να προηγηθούν των σοβαρότερων μορφών λιστερίωσης ή μπορούν να είναι τα μόνα συμπτώματα που εκφράζονται. Τα γαστροεντερικά συμπτώματα συνδέθηκαν επιδημιολογικά με τη χρήση των αντιοξέων ή της σιμετιδίνης(φάρμακο για το έλκος). Ο αρχικός χρόνος στις σοβαρές μορφές λιστερίωσης είναι άγνωστος αλλά μπορεί να κυμανθεί από μερικές ημέρες σε τρεις εβδομάδες. Ο αρχικός χρόνος στα γαστροεντερικά συμπτώματα είναι άγνωστος αλλά είναι πιθανώς μεγαλύτερος από 12 ώρες.

Η μολυσματική δόση του L . monocytogenes είναι άγνωστη αλλά θεωρείται ότι ποικίλει με την πίεση και την ευαισθησία του θύματος. Από τις περιπτώσεις που προέρχονται από το ακατέργαστο ή υποθετικά παστεριωμένο γάλα είναι ασφαλές να υποτεθεί ότι στα ευαίσθητα άτομα, λιγότεροι από 1.000 συνολικά μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια. Η L . monocytogenes μπορεί να εισβάλει στο γαστροεντερικό επιθήλιο. Μόλις το βακτηρίδιο εισαχθεί στα μονοκύτταρα του ξενιστή, στα μακρόφαγα, ή πολυμορφοπυρηνικά λευκοκύτταρα, είναι αιμογενές (σεπτισεμικό) και μπορεί να αναπτυχθεί. Η παρουσία της ενδοκυτταρικά στα φαγοκυτταρικά κύτταρα επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στον εγκέφαλο και πιθανώς την μοσχευματική μετανάστευση στο έμβρυο στις έγκυες γυναίκες. Η παθογένεση της L . monocytogenes επικεντρώνεται στη δυνατότητά της να επιζήσει και να πολλαπλασιάζεται στα φαγοκυτταρικά κύτταρα των ξενιστών.

Διάγνωση

Η λιστερίωση μπορεί μόνο να εντοπιστεί θετικά με την καλλιέργεια του μικροοργανισμού από το αίμα, τον εγκεφαλονωτιαίο μυελό, ή τα περιττώματα (αν και το τελευταίο είναι δύσκολο και περιορισμένης αξίας).

Σχετικά τρόφιμα

Η L . monocytogenes έχει συνδεθεί με τέτοια τρόφιμα όπως το ακατέργαστο γάλα, υποθετικά (λανθασμένα) παστεριωμένο υγρό γάλα, τα τυριά (ιδιαίτερα μαλακά-ωριμασμένες ποικιλίες), το παγωτό, τα ακατέργαστα λαχανικά, τα ζυμώμενα λουκάνικα ακατέργαστος-κρέατος, τα ακατέργαστα και μαγειρευμένα πουλερικά, τα ακατέργαστα κρέατα (όλοι οι τύποι) και τα ακατέργαστα και καπνισμένα ψάρια. Η δυνατότητά της να αυξηθεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όπως 3°C επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό της στα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Πρόληψη

Η συνολική πρόληψη πιθανώς δεν είναι δυνατή, εντούτοις τα κατάλληλα αποθηκευμένα, θερμασμένα και μαγειρευμένα τρόφιμα είναι γενικά ασφαλή, γιατί τα βακτηρίδια σκοτώνονται στην θερμοκρασία των 75°C . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επαναμόλυνση, όπου το μαγειρευμένο υλικό έρχεται σε επαφή με ακατέργαστα προϊόντα ή μολυσμένα υλικά (σανίδες τεμαχισμού).

Πληθυσμοί σε κίνδυνο

Οι κύριοι πληθυσμιακοί στόχοι της λιστερίωσης είναι:

έγκυες γυναίκες/έμβρυα - περιγεννητικές και νεογνικέςμολύνσεις

τα πρόσωπα που κουράρονται με ανοσολογικά κορτικοστεροειδή, αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπεία καταστολής εμβολίου, AIDS

ασθενείς με καρκίνο - λευχαιμικοί ασθενείς ιδιαίτερα

λιγότερο συχνά αναφερόμενα - διαβητικοί, κιρρωτικοί, ασθματικοί και ασθενείς με έλκος και κολίτιδα

οι ηλικιωμένοι

• κανονικοί άνθρωποι -- μερικές εκθέσεις προτείνουν ότι οι κανονικοί, υγιείς άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο, αν και τα αντιοξέα ή η χρήση σιμετιδίνης μπορούν να προδιαθέσουν. Ένα ξέσπασμα λιστερίωσης στην Ελβετία που περιλάμβανε το τυρί, πρότεινε ότι τα υγιή άτομα θα μπορούσαν να αναπτύξουν την ασθένεια, ιδιαίτερα εάν τα τρόφιμα μολύνθηκαν βαριά με τον μικροοργανισμό.

Πηγές:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γενικά χαρακτηριστικά

Αυτό είναι ένα gram-θετικό βακτηρίδιο, κινητό με τη βοήθεια μαστιγίων. Μερικές μελέτες προτείνουν ότι 1-10% των ανθρώπων μπορεί να είναι εντερικοί μεταφορείς του L . monocytogenes . Έχει βρεθεί σε τουλάχιστον 37 θηλαστικά είδη, και οικόσιτα και άγρια, καθώς επίσης και σε τουλάχιστον 17 είδη πουλιών και ενδεχομένως σε μερικά είδη ψαριών και οστρακόδερμων. Μπορεί να απομονωθεί από το χώμα, το χορτάρι και άλλες περιβαλλοντικές πηγές. Η L . monocytogenes είναι αρκετά ανθεκτική και αντιστέκεται στα επιβλαβή αποτελέσματα του παγώματος, της ξήρανσης και της θερμότητας εντυπωσιακά καλά για ένα βακτηρίδιο που δεν παράγει σπόρους. Οι περισσότερες L . monocytogenes είναι παθογόνες μέχρι ενός ορισμένου βαθμού.

Συμπτώματα ασθένειας

Λιστερίωση είναι το όνομα της γενικής ομάδας αναταραχών που προκαλούνται από τη L . monocytogenes .

Η λιστερίωση καθορίζεται κλινικά όταν ο οργανισμός απομονώνεται από το αίμα, τον εγκεφαλονωτιαίο μυελό, ή μια ειδάλλως κανονικά αποστειρωμένη περιοχή (π.χ. πλακούντας, έμβρυο).

Οι εκδηλώσεις της λιστερίωσης περιλαμβάνουν τη σηψαιμία, τη μηνιγγίτιδα (ή μηνιγγιτιδοεγκεφαλίτιδα), την εγκεφαλίτιδα, και τις ενδομήτριες ή αυχενικές μολύνσεις στις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην αυτόματη αποβολή (δεύτερο/τρίτο τρίμηνο) ή τη θνησιγένεια. Η αρχή των προαναφερθεισών αναταραχών προηγείται συνήθως από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη συμπεριλαμβανομένου του επίμονου πυρετού. Αναφέρθηκε ότι γαστροεντερικά συμπτώματα όπως η ναυτία, ο εμετός, και η διάρροια μπορούν να προηγηθούν των σοβαρότερων μορφών λιστερίωσης ή μπορούν να είναι τα μόνα συμπτώματα που εκφράζονται. Τα γαστροεντερικά συμπτώματα συνδέθηκαν επιδημιολογικά με τη χρήση των αντιοξέων ή της σιμετιδίνης(φάρμακο για το έλκος). Ο αρχικός χρόνος στις σοβαρές μορφές λιστερίωσης είναι άγνωστος αλλά μπορεί να κυμανθεί από μερικές ημέρες σε τρεις εβδομάδες. Ο αρχικός χρόνος στα γαστροεντερικά συμπτώματα είναι άγνωστος αλλά είναι πιθανώς μεγαλύτερος από 12 ώρες.

Η μολυσματική δόση του L . monocytogenes είναι άγνωστη αλλά θεωρείται ότι ποικίλει με την πίεση και την ευαισθησία του θύματος. Από τις περιπτώσεις που προέρχονται από το ακατέργαστο ή υποθετικά παστεριωμένο γάλα είναι ασφαλές να υποτεθεί ότι στα ευαίσθητα άτομα, λιγότεροι από 1.000 συνολικά μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια. Η L . monocytogenes μπορεί να εισβάλει στο γαστροεντερικό επιθήλιο. Μόλις το βακτηρίδιο εισαχθεί στα μονοκύτταρα του ξενιστή, στα μακρόφαγα, ή πολυμορφοπυρηνικά λευκοκύτταρα, είναι αιμογενές (σεπτισεμικό) και μπορεί να αναπτυχθεί. Η παρουσία της ενδοκυτταρικά στα φαγοκυτταρικά κύτταρα επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στον εγκέφαλο και πιθανώς την μοσχευματική μετανάστευση στο έμβρυο στις έγκυες γυναίκες. Η παθογένεση της L . monocytogenes επικεντρώνεται στη δυνατότητά της να επιζήσει και να πολλαπλασιάζεται στα φαγοκυτταρικά κύτταρα των ξενιστών.

Διάγνωση

Η λιστερίωση μπορεί μόνο να εντοπιστεί θετικά με την καλλιέργεια του μικροοργανισμού από το αίμα, τον εγκεφαλονωτιαίο μυελό, ή τα περιττώματα (αν και το τελευταίο είναι δύσκολο και περιορισμένης αξίας).

Σχετικά τρόφιμα

Η L . monocytogenes έχει συνδεθεί με τέτοια τρόφιμα όπως το ακατέργαστο γάλα, υποθετικά (λανθασμένα) παστεριωμένο υγρό γάλα, τα τυριά (ιδιαίτερα μαλακά-ωριμασμένες ποικιλίες), το παγωτό, τα ακατέργαστα λαχανικά, τα ζυμώμενα λουκάνικα ακατέργαστος-κρέατος, τα ακατέργαστα και μαγειρευμένα πουλερικά, τα ακατέργαστα κρέατα (όλοι οι τύποι) και τα ακατέργαστα και καπνισμένα ψάρια. Η δυνατότητά της να αυξηθεί σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όπως 3°C επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό της στα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Πρόληψη

Η συνολική πρόληψη πιθανώς δεν είναι δυνατή, εντούτοις τα κατάλληλα αποθηκευμένα, θερμασμένα και μαγειρευμένα τρόφιμα είναι γενικά ασφαλή, γιατί τα βακτηρίδια σκοτώνονται στην θερμοκρασία των 75°C . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η επαναμόλυνση, όπου το μαγειρευμένο υλικό έρχεται σε επαφή με ακατέργαστα προϊόντα ή μολυσμένα υλικά (σανίδες τεμαχισμού).

Πληθυσμοί σε κίνδυνο

Οι κύριοι πληθυσμιακοί στόχοι της λιστερίωσης είναι:

έγκυες γυναίκες/έμβρυα - περιγεννητικές και νεογνικέςμολύνσεις

τα πρόσωπα που κουράρονται με ανοσολογικά κορτικοστεροειδή, αντικαρκινικά φάρμακα, θεραπεία καταστολής εμβολίου, AIDS

ασθενείς με καρκίνο - λευχαιμικοί ασθενείς ιδιαίτερα

λιγότερο συχνά αναφερόμενα - διαβητικοί, κιρρωτικοί, ασθματικοί και ασθενείς με έλκος και κολίτιδα

οι ηλικιωμένοι

• κανονικοί άνθρωποι -- μερικές εκθέσεις προτείνουν ότι οι κανονικοί, υγιείς άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο, αν και τα αντιοξέα ή η χρήση σιμετιδίνης μπορούν να προδιαθέσουν. Ένα ξέσπασμα λιστερίωσης στην Ελβετία που περιλάμβανε το τυρί, πρότεινε ότι τα υγιή άτομα θα μπορούσαν να αναπτύξουν την ασθένεια, ιδιαίτερα εάν τα τρόφιμα μολύνθηκαν βαριά με τον μικροοργανισμό.

Πηγές:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Από οσο γνωρίζω αυτό δε σημαίνει ότι έχεις προσβληθεί από λιστερια εσύ και το μωρό σου, αλλά ότι απλά δεν έχεις τα απαραίτητα αντισώματα για αυτό το μικρόβιο. Με λίγη προσοχή στη διατροφή σου (θα σου πει ο γιατρός αναλυτικότερα) όλα θα πάνε καλά και δε θα υπάρχει κανένας κίνδυνος!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Από οσο γνωρίζω αυτό δε σημαίνει ότι έχεις προσβληθεί από λιστερια εσύ και το μωρό σου, αλλά ότι απλά δεν έχεις τα απαραίτητα αντισώματα για αυτό το μικρόβιο. Με λίγη προσοχή στη διατροφή σου (θα σου πει ο γιατρός αναλυτικότερα) όλα θα πάνε καλά και δε θα υπάρχει κανένας κίνδυνος!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Από οσο γνωρίζω αυτό δε σημαίνει ότι έχεις προσβληθεί από λιστερια εσύ και το μωρό σου, αλλά ότι απλά δεν έχεις τα απαραίτητα αντισώματα για αυτό το μικρόβιο. Με λίγη προσοχή στη διατροφή σου (θα σου πει ο γιατρός αναλυτικότερα) όλα θα πάνε καλά και δε θα υπάρχει κανένας κίνδυνος!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...