Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τα μυστικά της βάφτισης


Argi

Recommended Posts

"Από τι να πρωτοξεκινήσετε! Η εκκλησία, τα προσκλητήρια, οι καλεσμένοι, τα βαφτιστικά, οι μπομπονιέρες… μια ατελείωτη λίστα από διαδικαστικά και εκκρεμότητες που δεν μπορούν να περιμένουν. Για να κυλήσουν όλα στην εντέλεια αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις, διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν!

Η βάφτιση είναι από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν όσα ζευγάρια έχουν υποδεχθεί σπίτι τους τον… πελαργό, καθώς το μυστήριο δεν επαναλαμβάνεται και γι’ αυτό αξίζει να το ζήσουν και να το χαρούν με όλη τους την καρδιά.

Ο έγκαιρος προγραμματισμόςΤυπικά κάποιες κινήσεις, όπως π.χ. το κλείσιμο της εκκλησίας για τη βάφτιση, μπορούμε να τις κάνουμε ακόμα και την τελευταία στιγμή, δηλαδή μία μέρα πριν το μυστήριο. Καθώς όμως οι περισσότεροι γονείς προτιμούν να βαφτίσουν το παιδί τους άνοιξη ή φθινόπωρο και μάλιστα μεσημέρι, το καλύτερο είναι να σπεύσουμε για την ημερομηνία τουλάχιστον έναν μήνα νωρίτερα.

Η καλύτερη ηλικία για να βαφτίσουμε το μωρό μας

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για την ιδανική ηλικία ώστε το παιδί μας να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τη δοκιμασία της βάφτισης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μια ψυχολογική προετοιμασία –αν βέβαια είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει– είναι απαραίτητη, καθώς όλος αυτός ο σπαραγμός που βιώνει τις περισσότερες φορές σου ραγίζει την καρδιά. Την ώρα δηλαδή που γνωστοί και φίλοι χαίρονται και γελούν, το μωρό ταλαιπωρείται. Η καλύτερη λοιπόν ηλικία για να το βαφτίσουμε είναι όταν έχει αρχίσει να καταλαβαίνει δυο-τρία πραγματάκια, ώστε να του έχουμε μιλήσει για το μυστήριο παρουσιάζοντας το σαν κάτι ανάλαφρο, τρυφερό, όμορφο, εορταστικό, σαν κάτι που θα χαρούμε όλοι μαζί. Αξίζει επίσης να έχουμε υπόψη μας πως το παιδάκι που βαφτίζεται δεν έχει προλάβει, εξαιτίας της μικρής του ηλικίας, να βρεθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή σε μεγάλες συναναστροφές, πράγμα που σημαίνει ότι τρομάζει όταν βλέπει ξαφνικά σε ένα άγνωστο σκηνικό με ψαλμωδίες τόσο πολύ κόσμο γύρω του και τόσες άγνωστες φυσιογνωμίες να το κοιτάζουν από κάθε γωνιά! Τρομάζει επίσης με τον άγνωστο ιερέα που το παίρνει ξαφνικά στα χέρια του, εκτός κι αν έχουμε φροντίσει να του τον γνωρίσουμε με δυο-τρεις επισκέψεις μας στην εκκλησία αρκετές μέρες πριν τη βάφτιση.

Πόσο θα μας κοστίσει

Δεν υπάρχει κανονισμός της Εκκλησίας που να υποχρεώνει τους νονούς ή τους γονείς του μωρού να πληρώσουν τη βάπφιση. Κάποιοι ιερείς αρνούνται να δεχθούν χρήματα ή προτείνουν να αφήσουμε στην εκκλησία «ό,τι επιθυμούμε». Αν όμως το παιδί δεν βαφτιστεί στην ενορία του, οι γονείς του είναι υποχρεωμένοι να της καταβάλουν 30 ευρώ για το δικαίωμα μεταβίβασης. Τέλος, δεν ξεχνάμε να δώσουμε στον ιερέα τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του μωρού μας.

Τα προσκλητήρια

Τα προσκλητήρια συχνά αποδεικνύονται ένας ιδιαίτερα ευχάριστος «πονοκέφαλος», καθώς υπάρχει μια ατέλειωτη γκάμα τόσο όμορφων χρωμάτων και σχεδίων που δεν ξέρεις ποιο ακριβώς να διαλέξεις. Σε ροζ ή γαλάζιο χαρτί με λουλουδάκια, αρκουδάκια και γατάκια στα χρώματα του ουράνιου τόξου, απλά φέρνουν σε αδιέξοδο νονά και μαμά, στην περίπτωση που οι δυο τους είναι φίλες και η μια βοηθάει στις επιλογές την άλλη. Προσοχή όμως, τα στέλνουμε τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη βάφτιση.

Τα έξοδα της νονάς/νονού

Η νονά/νονός αγοράζει τα βαφτιστικά που περιλαμβάνουν, εκτός από τα ρουχαλάκια του μωρού, τα μαρτυρικά που φορούν στο πέτο τους οι καλεσμένοι (σταυρουδάκια κ.λπ.), τα λαδόπανα τις πετσέτες και τα σαπουνάκια. Αν έχει πιάσει λίγο κρύο τη μέρα της βάφτισης, είναι απαραίτητο ανάμεσα στα ρούχα να υπάρχει και το παλτουδάκι του μωρού (στα καταστήματα βαφτιστικών θα σας ενημερώσουν σχετικά με κάθε λεπτομέρεια). Επίσης οι νονοί αγοράζουν το σταυρουδάκι του μωρού και τη λαμπάδα του.

Τα έξοδα των γονιών

Οι υποχρεώσεις των γονιών που βαφτίζουν το παιδί τους είναι η φωτογράφηση και η βιντεοσκόπηση της βάφτισης, το προσωπικό δώρο στον νονό/νονά, τα έξοδα για τις μπομπονιέρες, ο μπουφές στην περίπτωση που θα γίνει μια μικρή δεξίωση μετά τα βαφτίσια και ο στολισμός της εκκλησίας.

Προσοχή στα δώρα!

Ολοένα και πιο συχνά σημειώνονται περιπτώσεις όπου ξένοι προς τη βάφτιση άνθρωποι εμφανίζονται δήθεν ως υπεύθυνοι για να μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος το δώρα του μωρού, δεδομένου ότι πολλοί γνωστοί και συγγενείς τα παίρνουν μαζί τους στην εκκλησία. Οι κανόνες σωστής επίβλεψης προτείνουν «επιστράτευση» της πιο υπεύθυνης ανιψιάς και της πιο διαθέσιμης ξαδέρφης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην περίπτωση που στην ίδια εκκλησία γίνονται δύο βαφτίσεις, όπου τα δώρα των καλεσμένων της πρώτης μπορεί να μπερδευτούν με τα δώρα της δεύτερης.

Ποιο όνομα για το μωρό μου;

Πολλά κορίτσια σκέφτονται ήδη από τα εφηβικά τους χρόνια το όνομα του μωρού που θα αποκτήσουν! Ειδικά στις μέρες μας το όνομα του παιδιού απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς, που έουν αποαφασίσει να μη δώσουν στο μωρό τους το όνομα της γιαγιάς ή του παππού. Έτσι ανοίγουν λεξικά, ξεφυλλίζουν μυθιστορήματα, μπαίνουν στο Ίντερνετ ή ψάχνουν σε κινηματογραφικές ταινίες! Σε περιπτώσεις σύγχυσης, εκείνοι που αμφιταλαντεύονται ανάμεσα σε δυο ονόματα «επιστρατεύουν» τελικά και τα δυο για το παιδί – άλλωστε ο νόμος επιτρέπει να του δώσουμε ακόμα και τρία ονόματα. Συχνά οι γονείς των διδύμων διαλέγουν ονόματα με κάποια σχέση μεταξύ τους, π.χ. Μιχάλης και Άγγελος, ενώ ορισμένες οικογένειες δίνουν στο παιδί το όνομα του πατέρα του. Το τελευταίο πάντως δεν είναι ό,τι καλύτερο, αφού σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους μπορεί να «θολώσει» την ξεχωριστή ταυτότητά του. Όσο για το επίθετο του παιδιού, είναι αυτό που δηλώνουμε στο μαιευτήριο αμέσως μετά τη γέννησή του.

Η νονά μου η καλή

Τον νονό ή τη νονά του μωρού δεν πρέπει να τους διαλέγουμε ποτέ με ωφελιμιστικά, δημοσιοσχετίστικκα ή συναισθηματικά κριτήρια πάνω στον ενθουσιασμό και τον παρορμητισμό μας εκεί που πίνουμε ένα ποτήρι κρασί με τους φίλους μας ή ακόμα γιατί δεν μπορούμε να το αρνηθούμε σ’ εκείνον που μας το ζήτησε. Υπάρχουν δηλαδή άνθρωποι που de facto ανακοινώνουν στους γονείς του μωρού «εγώ θα είμαι ο νονός», οπότε εκείνοι εγκλωβίζονται συναισθηματικά και υποχωρούν γιατί δεν μπορούν να πουν «όχι», χωρίς ο συγκεκριμένος νονός να είναι επιλογή τους. Ένα θρησκευτικό μυστήριο όμως δεν είναι κοσμικό γεγονός, οπότε πρέπει να έχουμε άλλα κριτήρια αφού πρόκειται για την επιλογή του πνευματικού πατέρα ή μητέρας του παιδιού μας. Ας ακολουθήσουμε λοιπόν το ένστικτό μας και ας επιλέξουμε τον άνθρωπο που πιστεύουμε ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει στενή σχέση με το παιδί και θα μπορεί να δεσμεύεται συναισθηματικά σε αυτήν τη σχέση αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της. Αυτό σημαίνει πως είναι απαραίτητο να έχει τη διάθεση, την ενέργεια και το χρόνο για να ασχοληθεί με το παιδί που βαφτίζει. Εννοείται πως θα τηρεί τα διάφορα εθιμοτυπικά απέναντι του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σώνει και καλά θα πρέπει κάθε Πάσχα να του αγοράζει μια λαμπάδα δύο μέτρων. Μια απλή βόλτα στα μαγαζιά για ένα παιχνιδάκι είναι αρκετή για το παιδί που πάνω απ’ όλα χρειάζεται φαντασία και αγάπη.

Συνηθίζεται θείες ή θείοι του μωρού να γίνονται επίσης και νονοί τους. Δύο ρόλοι σε ένα! «Γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν άλλα άτομα να διαδραματίσουν σπουδαίους ρόλους στη ζωή του παιδιού;» αναρωτιούνται οι ψυχολόγοι. Ούτως ή άλλως η θεία θα το αγαπάει και θα το έχει στο νου της, αν υπάρχουν στενοί δεσμοί αγάπης με την οικογένεια, οπότε γιατί να επιβαρυνθεί και με έναν ακόμα ρόλο;

Οι περισσότερες μαμάδες σκέπτονται αμέσως για νονά την κολλητή τους φίλη. Πριν όμως της το προτείνουν ή δεχθούν να της δώσουν αυτόν τον ρόλο, ας σκεφτούν αν εκείνη είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να βαφτίσει το παιδί τους. Αν είναι ένας τύπος που δεν πολυδένεται και δεν πολυνοιάζεται, ας το ξεχάσουν.

Όταν οι γονείς δεν θέλουν να παρεξηγηθούν με ανθρώπους που έχουν ζητήσει να βαφτίσουν το μωρό τους, το παιδί μπορεί τελικά να καταλήξει να έχει ακόμα και τρεις ή περισσότερους νονούς. Βέβαια, το παιδάκι μια χαρά θα είναι, δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο θα μπορέσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι να δημιουργήσουν σχέση σύμπνοιας μεταξύ τους με κύριο μέλημά τους το παιδί. Ο γνώμονας δηλαδή και ο καθοριστικός παράγοντας της σχέσης τους πρέπει πάντα να είναι το νοιάξιμο για το βαφτιστήρι τους. Γιατί εννοείται πως το παιδί δεν πρόκειται να βγει ωφελημένο από μια δική τους κόντρα για το σταυρό που θα του πάρουν, για το κοστουμάκι της βάφτισης ή για τα πρώτα του πασχαλινά παπούτσια...

Tip

Η καλή νονά/νονός πρέπει, σύμφωνα με τους ιερείς, να εξομολογηθεί λίγες μέρες πριν τη βάφτιση, πριν δηλαδή αναλάβει έναν τόσο σημαντικό και υπεύθυνο ρόλο."

ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΚΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...