Μετάβαση σε περιεχόμενο

Υπογονιμότητα και Στρες


Recommended Posts

Το στρες επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών; Με ποιόν μηχανισμό το στρες έχει κόστος στη γονιμότητα επηρεάζοντας την παραγωγή σπερματοζωαρίων και ωαρίων;

Oι συνθήκες άγχους μπορούν να επηρεάσουν τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα.

Για τις γυναίκες είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αμηνόρροια -δηλαδή να σταματήσει η περίοδος. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξουν τόσο πολύ οι ορμόνες ώστε να αδρανήσουν οι ωοθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε παραγωγή ωαρίων. Όσο και αν αυτό δεν είναι συχνό, καταδεικνύει πως ενδιάμεσοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ορμονική ισορροπία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Για τους άνδρες ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να πει κανείς πως επιδρά το στρες στην παραγωγή σπέρματος, δεδομένου ότι αυτό παράγεται συνεχώς και ένα αρνητικό γεγονός θα δείξει την επίδρασή του 2-3 μήνες αργότερα. 'Όμως το στρες μπορεί να παίξει το ρόλο του όσον αφορά την στύση στις περιπτώσεις όπου το ζευγάρι πρέπει -μετά από ιατρική συμβουλή- να κάνει έρωτα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προκειμένου να υπάρξει συγχρονισμός με την ωορρηξία της γυναίκας.

Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν τη σχέση του στρες με την γονιμότητα; Ποια είναι τα πορίσματά τους;

Οι έρευνες που έχουν γίνει δεν εξάγουν ισχυρά συμπεράσματα. Είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς όλους του άλλους παράγοντες και να κρατήσει μόνο αυτόν του άγχους ή της ψυχολογικής πίεσης. Το 10-15% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν έχει εμφανές πρόβλημα. Δεν βρίσκουμε δηλαδή ένα συγκεκριμένο λόγο υπογονιμότητας -πχ ασθενές σπέρμα, φραγμένες σάλπιγγες , ορμονικά προβλήματα. Παρόλα αυτά το στρες από μόνο του, ακόμα και στα ζευγάρια αυτά δεν έχει κερδίσει μια θέση ως παράγοντας υπογονιμότητας. Επίσης σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες οι εναλλακτικές θεραπείες (ρεφλεξολογία, ομοιοπαθητική, αρωματοθεραπεία), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επαγγέλλονται την αντιμετώπιση του άγχους και την ισορροπία του οργανισμού, δεν αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με την εξαίρεση του βελονισμού.

Όσον αφορά την επίπτωση του άγχους στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αλληλοσυγκρουόμενα.

Ποιο είναι το ποσοστό υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα σήμερα;

15%. 1 στα 4 ζευγάρια έχει δυσκολίες στη σύλληψη. Τα ζευγάρια αυτά καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοήθησης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση) σε κατάλληλα κέντρα αντιμετώπισης υπογονιμότητας.

Το στρες αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ναι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα διαταραχών που ξεκινούν από απλή διαφωνία στο σπίτι λόγω άγχους (χωρίς απαραίτητα ο λόγος να είναι αυτή καθαυτή η υπογονιμότητα - ποιος σύντροφος έχει κυρίως το πρόβλημα) και να καταλήξει ακόμα και σε εγκατάλειψη της προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης την τελευταία στιγμή, δηλαδή μετά την ωοληψία ή πριν την εμβρυομεταφορά, με μεγάλης έντασης διαπληκτισμούς μπροστά στον ιατρό.

Η διαδικασία της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, με ή χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι μακρόχρονη, ακριβή και ψυχοφθόρα. Το ζευγάρι καλείται να υποβληθεί σε αρκετές εξετάσεις, να κάνει υπομονή μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η θεραπεία, να καταβάλει τα έξοδα για αυτήν, που τις περισσότερες φορές είναι ένα σεβαστό ποσό, και τέλος να κάνει υπομονή για το αποτέλεσμα, το οποίο φυσικά δεν είναι πάντα θετικό.

Στρες και υπογονιμότητα 'συνθέτουν' ένα φαύλο κύκλο; Δηλαδή, το στρες μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα αλλά και η υπογονιμότητα να οδηγήσει σε στρες;

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το στρες μπορεί πραγματικά να φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει αντίκτυπο στον τρόπο που ο άνδρας και η γυναίκα αντιμετωπίζουν ό ένας τον άλλο και το πρόβλημά τους, αλλά επίσης και τον τρόπο που βλέπουν τον ιατρό τους και την προτεινόμενη σε αυτούς θεραπεία. Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά του υπογόνιμου ζευγαριού. Αυτό φυσικά επιτείνει το πρόβλημα και πολλές φορές το επιδεινώνει. Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτή η δημιουργία του φαύλου κύκλου.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Δε γνωρίζω ακριβώς τον λόγο, δε ξέρω να στο εξηγήσω αλλά στην εξωσωματική δεν είναι ασυνήθεις οι εξωμητριες κυήσεις.  Κουλό έτσι; Κι όμως.... 
    • Γειά σου κορίτσι μου! Καλώς ήρθες! Εδώ όλες έχουμε περάσει παρόμοιες καταστάσεις και σε καταλαβαίνουμε. Λυπαμαι για τις αποτυχιες... οι βιοχημικες είναι συνηθισμένες, δυστυχώς. Και εξωμητριες ακους ολο και πιο συχνα... Αλλα, να σε ρωτήσω, πώς σου προεκυψε εξωμητρια από εξωσωματικη; Η εξωσωματικη παρακάμπτει τις σαλπιγγες και απ αυτή την άποψη θεωρείται πιο ασφαλής, αφου η ετ γινεται απευθειας στη μητρα.  Σ αυτό που ρωτάς, να κάνεις όπως αισθάνεσαι. Αν δεν είσαι έτοιμη για νέα διέγερση, να προσπαθήσετε μόνοι σας. Σας δινει το οκ ο γιατρος; Η καλή ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία στην εξωσωματικη, να μην πιεστεις, αν αισθάνεσαι κουρασμένη. Ύστερα είναι και το οικονομικό, που είναι υπολογίσιμο κόστος. Η ηλικία σου ποια ειναι;  Από την άλλη, σκέψου ότι τα κέντρα κλείνουν κάποια στιγμή τον Αυγουστο. Δηλαδή αν πατε τον Ιούνιο μονοι σας και δεν προκυψει, οριακά προλαβαίνετε τον Ιούλιο, αναλόγως και τις ημερομηνίες της περιόδου σου. Ζύγισε τα όλα αυτά. Πάντως ο ένας ή οι δύο μήνες δεν κάνουν την διαφορά. Εμεις εδω ειμαστε, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε. Καλή επιτυχία.
    • @ditaki μωρε και γω εχω ενέργεια και εννοειταο δε με πήραν τα χρονια. Εσυ ομως εισαι ηδη εγκυος. Και η ολη διαδικασία της συλληψης εχει ενα αγχος. Απλα αλλο να εισαι πχ 32 και να προσπαθείς για 3ο και αλλο 36. Προσωπικά δεν εχω σκοπο να κανω ελευθερα πχ εφορου ζωης και όποτε ερθει. Αν ήμουν 32 πχ θα ελεγα οτι εχω μια 3τια ανετα μπροστα μου. Αντιθετως αν ειχα μονο ενα παιδι ναι θα προσπαθουσα οσο με επαιρνε. Και στα 40 μου ακομα. Και στα 40 φευγα. Αν ολα πήγαιναν καλα τωρα θα ειχα ηδη ενα ακομα μωρο. Αλλα τωρα δεδομενων των συνθηκων εχω ενα χρονο διάγραμμα. Αν ερθει μέχρι τότε καλως. Αν οχι παλι καλως.
    • @Elenaki12 λογικο ρε αγαπη να σπαζεσαι. Εμείς δουλευουμε βαρδιες κ μερικες φορες πεφτει να φευγει ο ενας για δουλειά πριν να γυρισει ο αλλος. Αστα. Με το καλο ο γαμος σας! Να σας πανε ολα τελεια!
    • Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια ! Δεν εύχομαι τίποτα άλλο από εκείνη τη μετά, να είμαστε καλά κ να έρθουν όλα όπως τα ονειρευόμαστε ! Με προτεραιότητα το μωράκι μας .. δυστυχώς το είδος της δουλειάς μου δεν μου επιτρέπει τέτοιες κινήσεις εύκολα, αλλά δεν ήθελα να χάσω κ αυτόν τον μήνα χωρίς λόγο! Κάνω τόσες θυσίες(καλή διατροφή, τεστ, συχνες επαφεσ Ακόμα κ πτώμα ) να το χάσω μόνο κ μόνο για τη δουλειά ;!;! Αν είναι να χαθεί ο μήνας να χαθεί από άλλες αιτίες όχι μόνο γιατί έχουμε κωλοδουλεια… συγγνώμη για αυτά που λέω αλλά με είχε πιάσει το παράπονο όταν είδα την κατακόκκινη γραμμή το μεσημέρι στο τεστ ωορρηξίας που πάλι έτυχε σε μέρα που δούλευα ..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...