Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Το στρες επηρεάζει τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών; Με ποιόν μηχανισμό το στρες έχει κόστος στη γονιμότητα επηρεάζοντας την παραγωγή σπερματοζωαρίων και ωαρίων;

Oι συνθήκες άγχους μπορούν να επηρεάσουν τόσο τον άνδρα όσο και τη γυναίκα.

Για τις γυναίκες είναι γνωστό ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αμηνόρροια -δηλαδή να σταματήσει η περίοδος. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αλλάξουν τόσο πολύ οι ορμόνες ώστε να αδρανήσουν οι ωοθήκες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε παραγωγή ωαρίων. Όσο και αν αυτό δεν είναι συχνό, καταδεικνύει πως ενδιάμεσοι στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην ορμονική ισορροπία του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Για τους άνδρες ίσως είναι λίγο πιο δύσκολο να πει κανείς πως επιδρά το στρες στην παραγωγή σπέρματος, δεδομένου ότι αυτό παράγεται συνεχώς και ένα αρνητικό γεγονός θα δείξει την επίδρασή του 2-3 μήνες αργότερα. 'Όμως το στρες μπορεί να παίξει το ρόλο του όσον αφορά την στύση στις περιπτώσεις όπου το ζευγάρι πρέπει -μετά από ιατρική συμβουλή- να κάνει έρωτα συγκεκριμένη ημέρα και ώρα προκειμένου να υπάρξει συγχρονισμός με την ωορρηξία της γυναίκας.

Υπάρχουν σήμερα διαθέσιμες επιστημονικές έρευνες που να επιβεβαιώνουν τη σχέση του στρες με την γονιμότητα; Ποια είναι τα πορίσματά τους;

Οι έρευνες που έχουν γίνει δεν εξάγουν ισχυρά συμπεράσματα. Είναι δύσκολο να απομονώσει κανείς όλους του άλλους παράγοντες και να κρατήσει μόνο αυτόν του άγχους ή της ψυχολογικής πίεσης. Το 10-15% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν έχει εμφανές πρόβλημα. Δεν βρίσκουμε δηλαδή ένα συγκεκριμένο λόγο υπογονιμότητας -πχ ασθενές σπέρμα, φραγμένες σάλπιγγες , ορμονικά προβλήματα. Παρόλα αυτά το στρες από μόνο του, ακόμα και στα ζευγάρια αυτά δεν έχει κερδίσει μια θέση ως παράγοντας υπογονιμότητας. Επίσης σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες οι εναλλακτικές θεραπείες (ρεφλεξολογία, ομοιοπαθητική, αρωματοθεραπεία), οι οποίες σε μεγάλο βαθμό επαγγέλλονται την αντιμετώπιση του άγχους και την ισορροπία του οργανισμού, δεν αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με την εξαίρεση του βελονισμού.

Όσον αφορά την επίπτωση του άγχους στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αλληλοσυγκρουόμενα.

Ποιο είναι το ποσοστό υπογόνιμων ζευγαριών στην Ελλάδα σήμερα;

15%. 1 στα 4 ζευγάρια έχει δυσκολίες στη σύλληψη. Τα ζευγάρια αυτά καταφεύγουν σε μεθόδους υποβοήθησης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση, εξωσωματική γονιμοποίηση) σε κατάλληλα κέντρα αντιμετώπισης υπογονιμότητας.

Το στρες αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα σε ζευγάρια που βρίσκονται στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ναι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα διαταραχών που ξεκινούν από απλή διαφωνία στο σπίτι λόγω άγχους (χωρίς απαραίτητα ο λόγος να είναι αυτή καθαυτή η υπογονιμότητα - ποιος σύντροφος έχει κυρίως το πρόβλημα) και να καταλήξει ακόμα και σε εγκατάλειψη της προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης την τελευταία στιγμή, δηλαδή μετά την ωοληψία ή πριν την εμβρυομεταφορά, με μεγάλης έντασης διαπληκτισμούς μπροστά στον ιατρό.

Η διαδικασία της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας, με ή χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι μακρόχρονη, ακριβή και ψυχοφθόρα. Το ζευγάρι καλείται να υποβληθεί σε αρκετές εξετάσεις, να κάνει υπομονή μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η θεραπεία, να καταβάλει τα έξοδα για αυτήν, που τις περισσότερες φορές είναι ένα σεβαστό ποσό, και τέλος να κάνει υπομονή για το αποτέλεσμα, το οποίο φυσικά δεν είναι πάντα θετικό.

Στρες και υπογονιμότητα 'συνθέτουν' ένα φαύλο κύκλο; Δηλαδή, το στρες μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα αλλά και η υπογονιμότητα να οδηγήσει σε στρες;

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το στρες μπορεί πραγματικά να φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό έχει αντίκτυπο στον τρόπο που ο άνδρας και η γυναίκα αντιμετωπίζουν ό ένας τον άλλο και το πρόβλημά τους, αλλά επίσης και τον τρόπο που βλέπουν τον ιατρό τους και την προτεινόμενη σε αυτούς θεραπεία. Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά του υπογόνιμου ζευγαριού. Αυτό φυσικά επιτείνει το πρόβλημα και πολλές φορές το επιδεινώνει. Γίνεται έτσι εύκολα αντιληπτή η δημιουργία του φαύλου κύκλου.

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Γεια σου Ελένη μου!! 11 ωρο σερί;;;; Μην το λες πουθενά χαχαχα!!! Πως κατάφερες να μην κοιμάται πάνω σου; Μια χαρά είναι οι ύπνοι που κάνει το πρωί, από το ολότελα..😅  Οταν λες μέχρι να σκιστεί το ούλο, πχ τώρα που της μικρής μου έχει βγει το δόντι αλλά φαίνεται ελάχιστα, θέλει πολύ προσπάθεια, έχει σκιστεί;;; Ή να φαίνεται κανονικά, να βγει δηλαδή λίγο πιο πολύ; Γιατί μου φαίνεται ότι πονάει!!  Α έτσι εξηγείται με το φαγητό, γιαυτο δεν ήθελε να φάει και 2-3 μέρες τώρα δεν της έχω δώσει γιατί φαντάστηκα ότι λόγο δοντιού δεν θέλει!! Ειναι πολύ δύσκολο ρε συ να μην κοιμάμαι λίγο καλύτερα το βράδυ γιατί μετά δεν έχω αντοχές για την μέρα… υπομονή όμως και ελπίζω πως θα στρώσει ο ύπνος… μου είπε πως μπορώ να το αλλάξω ναι, δεν μπορώ να το περιγράψω τώρα, θα γράφω μέχρι αύριο😂 Πάντως μου είπε να ξεκινήσω από τους ημερήσιους ύπνους και τέλος με το βραδινό. Το προσπάθησα αλλά μάταια…. Το βράδυ βέβαια που το δοκίμασα έπιασε….. εκεί δηλαδή που ξυπνούσε, αντί να την πάρω να την ταΐσω, της έκανα κάτι που στον πωπώ και χάιδεμα στην πλάτη και κοιμήθηκε σε 1-2 λεπτά… οπότε ενώ ξυπνάει κάθε 1 ώρα, στην ουσία καταφέρνω να την κοιμισω πάλι και να κοιμηθώ λίγο παραπάνω.. εκεί δηλαδή που την σήκωνα κάθε φορά και έτρωγε 5-6 φορές, εχθές έφαγε 1-2 που πραγματικά πεινούσε και τις άλλες φορές κατάφερα να την κοιμισω!! Τώρα θα δούμε..
    • Κορίτσια μου διάβασα τα νέα σας και βλέπω ότι είστε μια χαρά όλες και τα νινακια σας το ίδιο! @Xrisa95 όλα θα πάνε μια χαρά κορίτσι μου! Βλέπω ότι έχετε πλάνο και καλούς γιατρούς δίπλα σας!  Εμείς κορίτσια είμαστε καλά! Έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη στο ύψος! Στο βάρος το ίδιο αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια! Το παιδί συνεχίζει να κοιμάται πολύ καλά την νύχτα αλλά μου βγάζει την πίστη την ημέρα μιας και δεν του αρέσει ο ύπνος 🤣 μάτι γαρίδα και θέλει όλη μέρα να του μιλάω!! Σε 10 μέρες θα γίνουμε 2 μηνών! Ακόμα δεν το πιστεύω! Τον θηλασμό τον σταμάτησα εδώ και αρκετό καιρό και δίνω μόνο ξενο πλέον και είμαστε και οι δύο χαρούμενοι! Οι κολικοί μας σταμάτησαν εντελώς με ένα φανταστικό σκεύασμα που μου έστειλε η φίλη μου από Γερμανία (sab Simplex) και έτσι μαγικά εξαφανίστηκαν! Χρειάζονται 2-3 μέρες για να δράσουν οι σταγόνες αλλά στο μωράκι μου έκανε θαύματα! Κατά τα άλλα μεγαλώνουμε γελάμε λέμε αγκου ξέρετε τα κλασικά που κάνουν τα μωρά και μας παίρνουν τα μυαλά 🥰♥️♥️
    • Καλησπέρα Ιωάννα μου!! Είμαστε πολύ καλά!! Ο μικρός όλο κ βελτιώνεται στο κάθισμα. Τον βάζω στο πάτωμα να καθήσει κ στέκεται όλο κ περισσότερο σε χρόνο χωρίς να πέφτει κ παίζει τέλεια!! Το βράδυ μου κοιμάται 11ωρο σερί κ το μεσημέρι έχω καταφέρει να μην κοιμάται στην αγκαλιά μου, αλλά στο κρεβάτι δίπλα μου να μου κρατάει το δάχτυλο 🤣. Πλέον ο ύπνος του είναι 3 μισάωρο τη μέρα. Το πρώτο με τη μαμά μου το πρωί, το δεύτερο με εμένα το μεσημέρι κ το τρίτο το απόγευμα με την πεθερά μου. Για τα δοντακια που λες πονάνε μέχρι να σκίσει το δόντι το ούλο, μετά ηρεμούν! Είναι θέμα κάποιων ημερών!! Τον παιδίατρο που ρώτησα εγώ για το τι μπορώ να βάλω στα δόντια του μου είπε από τζελ τίποτα, παρά μόνο λίγο ντεπον για να ηρεμήσει αν βλέπω ότι υποφέρει. Επίσης, λόγω των ούλων που είναι πρησμένα το ζεστό το φαγητό τον ερεθίζει κ κλαίει, οπότε του το κρυώνω και το δίνω και το τρώει μια χαρά! Πάντως για τον ύπνο είναι δύσκολο να μην κοιμάσαι κι εσύ. Μετά σέρνεσαι όλη μέρα. Πιπίλα σου παίρνει;; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που σου κοιμάται τόσο λίγο το βράδυ και σου ξυπνάει. Τουλάχιστον να σου κοιμόταν ένα 3ωρο σερί. Η φίλη μου που θηλάζει κι αυτή αποκλειστικά ο μπέμπης της επίσης κοιμάται στο στήθος και είναι από τα δικά μας ένα μήνα μικρότερος κοιμάται όλο το βράδυ σαν τον δικό μου μόνο με θηλασμό. Σου είπε πως μπορείς να το αλλάξεις;;
    • Κι εγω ψιλοπεθανα απ τον πονο αλλα καποιες κοπελες οντως δεν πονανε! 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...