Μετάβαση σε περιεχόμενο

Οι καλύτερες συμβουλές για τον ύπνο!!


Recommended Posts

Οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφορικά με την ώρα του ύπνου για τα παιδιά μας είναι τόσες πολλές που εάν θα θέλαμε να τις διαβάσουμε όλες, θα μας έστελναν κι εμάς για ύπνο! Σκεφτήκαμε λοιπόν να συμβουλευτούμε τους ειδικούς - μαμάδες σαν κι εσάς - και να καταγράψουμε επιτυχημένες τεχνικές για να καταφέρνουν κάθε βράδυ να πέφτουν τα γλυκά σας μωράκια στην αγκαλιά του Ορφέα χωρίς πολλές φασαρίες!

0 έως 12 μήνες

Αφήστε το μωρό σας μόνο του στο δωμάτιο. Εάν τριγυρίζετε με αγωνία μέσα στο δωμάτιο εκείνο θα αισθάνεται τα δικά σας συναισθήματα και δεν θα ηρεμεί.

Αντί να κουνάτε απαλά το μωρό σας για να κοιμηθεί, δοκιμάστε να κάνετε κινήσεις από τα αριστερά στα δεξιά (και αντίθετα) που να μοιάζουν με σκαμπανεβάσματα πλοίου. Αυτές οι κινήσεις θα το ηρεμήσουν… όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί βάλτε το στην κούνια.

Τοποθετήστε ένα ρούχο σας στο κρεβατάκι του. Η μυρωδιά σας μπορεί να το ηρεμήσει.

Μην ζεστένετε πολύ το δωμάτιο του μωρού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να βοηθούν τα νεοπέννητα να ηρεμήσουν πιο εύκολα.

Ανασηκώστε το στρώμα του μωρού στην κεφαλή. Έτσι αποφεύγετε τις βουλωμένες μύτες που δυσκολεύουν την αναπνοή.

Οι ειδικοί υπνόσακοι για μωρά είναι καταπληκτικοί! Τέλος οι πεταμένες κουβέρτες στην άκρη του κρεββατιού.

Εάν το μωρό σας έχει κολικό πρέπει να εφοπλιστείτε με υπομονή και να περιμένετε να περάσει. Παρ’ όλα αυτά, αναλγητικα/αντιπυρετικά σιροπάκια και πολλές αγκαλίτσες μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε αυτή η εμπειρία να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.

Βάλτε του να ακούει την ίδια μουσική κάθε βράδυ για να το πάρει ο ύπνος. Εάν ξυπνήσει, η μουσική θα το ηρεμήσει για να κοιμηθεί ξανά.

Δείξτε στο μωρό σας ότι βρίσκεστε κοντά του, χωρίς όμως να να ασχολείστε μαζί του. Μάθετέ του ότι η προσοχή που του δίνετε το βράδυ, σιγά-σιγά θα μειώνεται.

Μπορείτε να τοποθετήσετε στο κρεββατάκι του ένα μουσικό προτζέκτορα που ενεργοποιείται με τη φωνή. Το μωρό σας θα βλέπει εικόνες στο ταβάνι του δωματίου του μέχρι να αποκοιμηθεί.

Εάν θηλάζετε μην καταναλώνετε ροφήματα που περιέχουν καφείνη. Η καφείνη παραμένει στον οργανισμό του μωρού σας για περισσότερο από τρεις μέρες.

Μην αλλάζετε απότομα τη φωτεινότητα του παιδικού δωματίου. Οι ροοστάτες φωτισμού που μιμούνται τη δύση του ηλίου μπορεί να ηρεμήσουν το μωρό σας.

Ποτέ μην κουνάτε το μωρό σας για να κοιμηθεί. Επίσης μην το αγκαλιάζετε πολύ σφιχτά έτσι ώστε όταν το βάλετε στην κούνια για να κοιμηθεί, να μην καταλάβει πολύ τη διαφορά.

Ρουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα!!! Εάν δοκιμάζετε κάτι διαφορετικό κάθε βράδυ δεν θα μπορέσετε ποτέ να μπείτε σε ένα πρόγραμμα, και το μωράκι σας δεν θα ξέρει τι να περιμένει.

Εάν είναι η εποχή που το μωρό σας βγάζει δοντάκια, κάποιο αναλγητικό/αντιπυρετικό σιρόπι θα το ηρεμήσει και θα μπορέσει να κοιμηθεί.

Την ώρα που δίνετε στο μωρό σας το τελευταίο γάλα της ημέρας καθίστε μαζί του σε ένα χώρο με χαμηλό φωτισμό και τραγουδίστε του μερικά νανουρίσματα!

Δοκιμάστε προϊόντα που περιέχουν λεβάντα όπως βρεφικά λαδάκια τα οποία δρουν ως χαλαρωτικά.

Κάντε εμφανή τη διαφορά μεταξύ μεσημεριανού και βραδυνού ύπνου.

Το φάσκιωμα είναι η καλύτερη τεχνική για να ησυχάσει το μωρό σας.

Να είστε ανένδοτη σχετικά με τους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το μωρό σας δεν κοιμηθεί αρκετά την ημέρα δεν θα κοιμηθεί καλά το βράδυ.

Βάλτε λίγες σταγόνες από λάδι λεβάντας σε ένα μαντηλάκι και τοποθετήστε το κοντά στην κούνια του μωρού. Η μυρωδιά της λεβάντας θα κάνει το μωράκι σας να κοιμηθεί με ηρεμία.

Επενδύστε σε μια αιώρα Amby (www.amby.co.uk). Το απαλό κούνημά της ηρεμεί τα μωρά και κοιμούνται πιο εύκολα.

Υπάρχουν ειδικά ζελέ και σκόνες για τα ούλα τα οποία προέρχονται απο φυσικά συστατικά, όπως το χαμομήλι, και βοηθουν για να κοιμηθεί καλύτερα το μωρό.

Να βάζετε πάντα το μωρό στην κούνια πριν το πάρει ο ύπνος. Έτσι εάν ξυπνήσει δεν θα αναρωτηθεί γιατί δεν είναι στην αγκαλιά σας και δεν θα ανησυχήσει.

Εάν το μικρό σας κλαίει τη νύχτα, τοποθετήστε το στο πλάι, και νανουρίστε το με ένα απλό σςςςςςς, χαϊδεύοντας την κοιλίτσα του.

Επενδύστε σε ένα ειδικό CD με ήχους από τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού. Ο μονότονος αυτός ήχος βοηθάει τα μωρά να κοιμηθούν καλύτερα.

Εάν είναι συναχωμένο και έχει βουλωμένη μύτη, καθίστε με το μωρό σας στο μπάνιο και ανοίξτε τη βρύση με το ζεστό νερό. Ο ατμός που θα δημιουργηθεί θα ανοίξει τη βουλωμένη μυτούλα του και θα το νυστάξει.

Για τα νεογέννητα προτιμήστε ένα CD με ήχους της ανθρώπινης καρδιάς.

Όσο πιο περιποιητική και στοργική είστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο καλά θα κοιμηθεί το μωρό σας το βράδυ γιατί δεν θα νοιώσει το άγχος του αποχωρισμού.

Το λίκνο είναι το καλύτερο κρεβατάκι για τα νεογέννητα.

Η πιπίλα είναι μια καλή λύση για να ησυχάσει το μωρό σας το βράδυ. Μπορείτε να τη βγάλετε από το στόμα του όταν εκείνο έχει αποκοιμηθεί.

Πριν έρθει η ώρα για ύπνο, βάλτε για λίγο το μωρό σας σε ένα ριλάξ-κούνια.

Τοποθετήστε στο δωμάτιο του μωρού ένα ρολόι με δείκτες. Ο χαρακτηριστικός του ήχος θα το αποκοιμίσει με ευκολία.

Ελέγξτε τα ρούχα του μωρού σας. Κάποια απορρυπαντικά, καθώς και οι ετικέτες αγριεύουν το δερματάκι του και το ενοχλούν.

Τοποθετήστε ασπρόμαυρες φωτογραφίες στα τοιχώματα της κούνιας. Θα διασκεδάσουν αλλά και θα κουράσουν γρήγορα το μωρό σας.

Ένα μασάζ μετά το μπάνιο ηρεμεί και νυστάζει τα μωρά.

Εάν αγχωθείτε και κουραστείτε από την έλλειψη ύπνου, μιλήστε στον παιδίατρό σας. Μπορεί να σας υποδείξει κάποιες λύσεις.

Και μην ......

1... αλλάζετε πάνα το βράδυ εάν δεν είναι υπερβολικά λερωμένη. Θα ξυπνήσει τελείως το μωρό σας.

2... βάζετε πολλά σκεπάσματα. Εάν ένα μωρό ζεσταίνεται συνήθως ξυπνάει.

3... περιμένετε πολύ ώρα για να ρευτεί. Τα μωρά δεν χρειάζεται πάντα να ρεύονται το βράδυ.

4... αντιδράτε σε κάθε κίνηση ή ήχο. Τα μωρά γενικά κάνουν πολύ θόρυβο όταν κοιμούνται.

5... εκνευρίζεστε. Ο θυμός αναστατώνει τα μωρά.

6... φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που έχετε κάνει ποτέ.

7... μην κουνάτε το μωρό σας πολύ έντονα αφού έχει πιεί το γάλα του.

8... το κοιτάτε στα μάτια την ώρα που πίνει το τελευταίο γάλα της ημέρας. Θα αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς του και θα δυσκολευτεί να κοιμηθεί.

9... περιμένετε να κοιμηθεί την ίδια ώρα με εσάς. Είναι μωρό!

10... φύγετε κρυφά από την κούνια. Θα νομίζει ότι το εγκαταλείπετε.

1 έως 4 ετών

Αφήστε ένα κασετόφωνο δίπλα στο κρεβάτι του που να παίζει χαμηλόφωνα μουσική ή παραμύθια.

Όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο πείτε του ότι μπορεί να κλάψει όταν θα είναι ξαπλωμένο αλλά εσείς δεν θα πάτε να δείτε γιατί. Είναι λίγο σκληρή αυτή η τακτική αλλά αποτελεσματική!

Κρύψτε τα παιχνίδια και βιβλία του την ώρα του ύπνου καλύπτοντας τα ράφια με κουρτίνες ή κουβέρτες. Έτσι δεν θα μπει στον πειρασμό να σηκωθεί από το κρεβάτι για να παίξει.

Κολλήστε στο ταβάνι του παιδικού δωματίου αστεράκια που φωσφορίζουν. Για να τα βλέπει το παιδί σας πριν το πάρει ο ύπνος.

Κλείστε τα φώτα και πείτε του διάφορα σενάρια όπως ότι κάνει μια βόλτα στο πάρκο ή την παραλία και αφήστε τον να αποκοιμηθεί με αυτές τις θετικές σκέψεις.

Όσο πιο πολύ σημασία του δώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο λιγότερη θα αποζητήσει το βράδυ.

Εάν το παιδί σας είναι υπερβολικά εξαρτημένο από εσάς, αφήστε τον Μπαμπά να το βάλει για ύπνο κάποιες φορές έτσι ώστε να σπάσει τη ρουτίνα.

Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία.

Να του απαγγέλετε το ίδιο ποιηματάκι κάθε βράδυ. Η οικειότητα φέρνει ευχαρίστηση.

Κρατήστε το δωμάτιο του παιδιού σκοτεινό με σκούρες κουρτίνες.

Κρύψτε ένα μπουκάλι με γάλα κάπου όπου θα πρέπει να κάτσει να το πιεί. Και φυσικά θα το κρύβετε πάντα στο κρεβάτι του.

Επισημάνετε με αποφασιστικότητα: «Εάν δεν κάτσεις στο κρεβάτι σου θα κλείσω την πόρτα του δωματίου σου".

«3 ιστορίες και μετά ύπνο». Εάν το παιδί είναι ανήσυχο «απειλήστε» το λέγοντας ότι δεν θα τελειώσετε τις ιστορίες εάν δεν κοιμηθεί.

Εάν το παιδί σας συνέχεια σηκώνεται από το κρεβάτι του, “κατασκηνώστε” έξω από το δωμάτιο του και κοιτάξτε το αυστηρά κάθε φορά που θα πάει να βγει έξω.

Κάντε μπάνιο το παιδί σας αμέσως πριν την ώρα του ύπνου!

Χρησιμοποιήστε στο μπάνιο χαλαρωτικά προϊόντα με λεβάντα και χαμομήλι.

Ηχογραφήστε τον εαυτό σας να αφηγείται παραμύθια και παίξτε αυτή την ηχογράφηση στο παιδί σας για να κοιμηθεί.

Βγάλτε τα παιδιά σας έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αναπνεύσουν φρέσκο αέρα.

Δωροδοκήστε τα! Ένα καλό είναι το: «αν κοιμηθείς, αύριο θα σου πάρω σοκολάτα»…

Βάλτε το στρώμα του παιδιού στο δωμάτιό σας και κάθε βράδυ απομακρύνετε το όλο και πιο πολύ μέχρι να φτάσει στο δικό του δωμάτιο.

Ενθαρρύνετε το παιδί να έχει ένα αντικείμενο για παρηγοριά στο κρεβάτι. Έτσι θα νοιώθει ότι δεν κοιμάται μόνο του.

Ένα χαλαρωτικό μασάζ στους κροτάφους μπορεί να χαλαρώσει και να νυστάξει το παιδί.

Κάντε διασκεδαστική την ώρα του ύπνου. Μπορείτε να αγοράσετε πυτζαμούλες με σχέδια από τις αγαπημένες παιδικές σειρές.

Μάθετε στο παιδί σας να λέει κάθε βράδυ καληνύχτα σε όλα τα παιχνίδια του με τη σειρά. Θα αποκοιμηθεί πριν προλάβει να φτάσει στο τελευταίο.

Αποφύγετε τα συστατικά Ε στις τροφές και τα ροφήματα που δίνετε στο παιδί σας.

Τοποθετήστε την ενδοεπικοινωνία έτσι ώστε το παιδί σας να μπορεί να ακούει εσάς και να καταλαβαίνει ότι δεν έχετε φύγει.

το παιδί σας ξυπνήσει πεινασμένο, αραιώστε το γάλα βάζοντας πιο πολύ νερό και κάθε φορά αυξήστε την ποσότητα του νερού μέχρι να χάσει το ενδιαφέρον του.

Τοποθετήστε ένα ενυδρείο με φωτισμό νυκτός έτσι ώστε το παιδί σας να παρακολουθεί τα ψάρια που κολυμπούν και να το παίρνει σιγά-σιγά ο ύπνος.

Εάν φέρατε στον κόσμο δεύτερο παιδί, μπορείτε να αφήσετε το μεγαλύτερο παιδί σας να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας για μερικές βδομάδες και μετά μεταφέρετέ το στο δικό του «μεγάλο κρεβάτι». Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να ξανα-εδραιώθει ο δεσμός μεταξύ σας.

Βάλτε στην κούνια του μωρού ένα πλαστικό ποτηράκι ή μπιμπερό με νερό ή γάλα έτσι ώστε αν διψάσει την ώρα του ύπνου να μη χρειαστεί να σηκωθεί.

Κόψτε τον πρωινό ύπνο. Μετά τους 18 μήνες ο μεσημεριανός ύπνος είναι αρκετός κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εάν τα παιδιά σας μοιράζονται το υπνοδωμάτιο, αλλάξτε προσωρινά δωμάτιο το παιδί που δεν έχει πρόβλημα στον ύπνο, μέχρι να τακτοποιηθεί και το άλλο παιδί.

Όταν το παιδί σας είναι στο κρεβάτι και έτοιμο να κοιμηθεί πείτε του ότι θα πεταχτήτε μισό λεπτό στην τουαλέτα και αφήστε το μόνο του.

Ένα αχνό φωτάκι στο δωμάτιο είναι καλή ιδέα όταν το παιδί φοβάται το σκοτάδι.

Βάλτε στο δωμάτιο φωτεινά κουκλάκια (όπως νεράιδες). Το παιδί σας θα τα βλέπει και θα νοιώθει ότι το προστατεύουν!

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ύπνου το οποίο θα επαναλαμβάνετε κάθε βράδυ και δεν θα δημιουργείται σύγχιση στο παιδί.

Εάν κάθε βράδυ γίνεται «πόλεμος» την ώρα του ύπνου, εσείς και ο σύζυγός σας θα πρέπει να είστε ενωμένοι και να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλο έτσι ώστε τα παιδιά να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να επηρεάσουν κάποιον απο τους δυο σας.

Διαβάστε στο παιδί σας λίγα παραμύθια πριν κοιμηθεί απαλά και μονότονα για να μην το αναστατώσετε.

Και μην ...

1... αφήνετε το παιδί σας να κουραστεί υπερβολικά και να έχει υπερδιέγερση.

2... κλειδώνετε το δωμάτιο του παιδιού για να το τιμωρήσετε. Πρέπει να νοιώθει ότι το δωμάτιο του είναι ένα ασφαλές μέρος.

3... θυμώνετε υπερβολικά όταν ξυπνάει τη νύχτα ή δυσκολεύεται να ησυχάσει.

4... αφήνετε το παιδί σας να παίζει για πολύ ώρα μετά το μπάνιο.

5... αφήνετε το παιδί σας να βλέπει τηλεόραση, ιδιαιτέρως χωρίς να ξέρετε τι ακριβώς βλέπει. Εάν δει κάτι τρομακτικό μπορεί να φοβηθεί.

6... περιμένετε απο το παιδί σας να σας πει πότε είναι η ώρα για ύπνο.

7... μαλώνετε με τον σύζυγό σας μπροστά στα παιδιά, τα κάνει νευρικά.

8... απομακρύνεστε από το πρόγραμμά σας εκτός και άν υπάρχει σημαντικός λόγος.

9... γίνεστε θύμα της πρότασης «ακόμα ένα παραμύθι μαμά». Να είστε σταθερή στις αποφάσεις σας.

10... λέτε στο παιδί ότι είναι χαζό επειδή φοβάται. Θα νοιώσει ακόμα πιο άσχημα.

Πηγή: Περιοδικό Parenting, Μετάφραση Σοφία Τρουμπέτα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Συγγνώμη που πετάγομαι στο θεματακι σας κορίτσια απλώς ήθελα να παραθέσω τη δική μου εμπειρία σχετικά με τη θρομβοφιλια. Λοιπόν κορίτσι, μετά από τη δεύτερη αποβολή (1η παλινδρόμη, 2η βιοχημική) πήγα σε αιματολογο για να μου γράψει τις εξετάσεις θρομβοφιλιας για να διερευνήσουμε την κατάσταση μιας κι όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις μας ήταν φυσιολογικές. Επειδή στον κύκλο ακριβώς μετά τη βιοχημική είπαμε να κάνουμε πρόκληση ωορρηξιας για να δοκιμάσουμε, η αιματολογος μου είπε να περιμένω ένα τρίμηνο μέχρι να αποβληθούν απ' τον οργανισμό μου οι γοναδοτροπινες για την πρόκληση. Μένω έγκυος ωστόσο και πήγα να τη δω για να της ζητήσω να κάνουμε παρόλα αυτά τις εξετάσεις για να προλάβω κι εγώ τυχόν 3η απώλεια... Τις έκανα, αλλά η αιματολογος μου επισήμανε ότι λόγω της εγκυμοσύνης που ανεβάζει τη χοριακή ούτως ή άλλως αλλά και των γοναδοτροπινων από την πρόκληση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βγουν οι τιμές λανθάνουσα αυξημένες. Εν τέλει σε μένα βγήκαν αρνητικές, ωστόσο παίρνω ασπιρίνη τύπου σαλοσπιρ των 150 προληπτικά λόγω ιστορικού αποβολών και μόνο. Επιπλέον, οι μεταλλάξεις της θρομβοφιλιας απασχολούν μόνο το 2ο τρίμηνο κι έπειτα κατά τα λεγόμενα της αιματολογου όσο και της γυναικολόγου μου, οπότε θεωρώ πως δεν πρέπει να σ ανησυχεί που ξεκίνησες τώρα τις αντιπηκτικες. Μόλις μπήκες στο 2ο τρίμηνο οπότε μια χαρά μου ακούγεται το timing. Ίσως και γι'αυτό να σου έδωσαν αντιπηκτικες κατευθείαν κι όχι ασπιρίνη όπως εμένα, επειδή είναι πιο δραστικές/ισχυρές. Όλα καλά θα πάνε, σου εύχομαι εσένα και σε όλα τα κορίτσια όμορφες και τελειομηνες εγκυμοσύνες ❤️❤️❤️🙏🙏🙏
    • Ναι, έχουμε καθίσει αλλά σε εξωτερικό χώρο! Είσαι πολύ τυχερή για αυτό το πιάτο φαγητό! Πολύ θα το ήθελα! 
    • @flowerv ναι στο Fivi με τον κ. Παππά.  Τον είδα σε επίσκεψη μου πριν σχεδόν ένα χρόνο στην Ξάνθη όπου και κατεβαίνει 1 φορά στις 15 κάθε μήνα. Έμεινα ευχαριστημένη η αλήθεια είναι! Αν και σκοπός μου ήταν να πάω στο Χριστοφορίδη στο embryolab αναγκαστικά θα πάω στο Διαβαλκανικό λόγο του συγκεκριμένου γιατρού. Από όσο γνωρίζω πριν πάει στο Διαβαλκανικό ήταν κι αυτός στο embryolab οπότε και τον εμπιστεύομαι.  @kokkinoskoufitsaπεθαίνω με το υπέροχο χιούμορ σου και γενικά με το λόγο σου.. είσαι όλα τα λεφτά κορίτσι μου, σε χαίρομαι! Νομίζω πως θα γινόμασταν αυτοκόλλητες αν μέναμε στην ίδια πόλη.! 😅 Μου άρεσε το "σαν την τσουτσού".. 🤣🤣🤣 Λίγο πάντως που είχα μιλήσει με το γιατρό για την εξωσωματική μου είχε πει πάνω κάτω στα 3200 με 3500 από όσο θυμάμαι.  Ελπίζω να μην άλλαξε κάτι προς τα πάνω. 😅
    • Αυτά σκέφτομαι @ditakiμου! Στις 28 που θ' ανέβω πάνω θα δω πως θα κινηθώ. Σκέφτομαι να το συζητήσω και με τον μπαμπά του και την αδερφή του.
    • @kokkinoskoufitsa χαίρομαι που όλο αυτό είχε θετική έκβαση και είσαι καλά! Έχεις απίστευτη ψυχική δύναμη και σε νοιωθω σίγουρη και αποφασισμένη για το πως θα συνεχίσεις! 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...