Μετάβαση σε περιεχόμενο

Η προστασια της Γονιμοτητας


Recommended Posts

Η Προστασία της Γονιμότητας

Υπάρχουν αρκετά μέτρα πρόληψης των προβλημάτων γονιμότητας τόσο για τη γυναίκα όσο και για τον άνδρα:

Τι πρέπει να κάνουν oι γυναίκες

Ακόμα κι αν δεν έχετε σκοπό να κάνετε παιδί αυτήν την περίοδο της ζωής σας ή αν έχετε ήδη ένα και δεν είστε καθόλου σίγουρες για το πότε και το αν θα θελήσετε να αποκτήσετε δεύτερο, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που είναι σκόπιμο να κάνετε, ώστε, όταν και αν επιθυμήσετε να επιτύχετε μια εγκυμοσύνη, να μη δυσκολευτείτε. Στην πραγματικότητα ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με τη γονιμότητα είναι η ηλικία, αυτήν όμως σίγουρα δεν μπορείτε να την επηρεάσετε. Βέβαια, μπορείτε να βιαστείτε -ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν φαίνονται ιδανικές- να αποκτήσετε το πρώτο, το δεύτερο ή ακόμη και το τρίτο σας παιδί όσο είναι νωρίς και να μην περιμένετε.

Η κληρονομικότητα είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορείτε να συνυπολογίσετε. Αν γνωρίζετε πότε μπήκε η μητέρα σας στην εμμηνόπαυση (κατά μέσο όρο η περίοδος των γυναικών σταματάει περίπου στην ηλικία των 51 ετών) είναι ένα σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας, καθώς -κυρίως αν η εμμηνόπαυσή της ξεκίνησε νωρίς- θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ίσως να έχετε κι εσείς την ίδια γενετική προδιάθεση. Όμως, αν και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα ούτε για τα χρόνια που περνούν ούτε για τη γενετική σας προδιάθεση, υπάρχουν κάποια άλλα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας. Αυτά είναι:

Να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είστε ούτε εξαιρετικά αδύνατες αλλά ούτε και υπέρβαρες. Τα οιστρογόνα, η βασική ορμόνη που σχετίζεται με την καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, αποθηκεύεται στο λίπος. Έτσι το ιδανικό είναι οι γυναίκες να έχουν 22% με 25 % του σώματός τους λίπος, ποσοστό το οποίο, όταν πέφτει κάτω από το 19%, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα με την ωορρηξία και κατά συνέπεια στη γονιμότητα. Από την άλλη πλευρά και οι υπέρβαρες γυναίκες, των οποίων το βάρος είναι 20% περισσότερο από το φυσιολογικό, που μεταφράζεται σε ένα δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 25, μπορεί να παράγουν από τη μία πλευρά πάρα πολλά οιστρογόνα και από την άλλη πάρα πολλά ανδρογόνα, που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα. Τις περισσότερες φορές βέβαια οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γονιμότητας, επειδή είναι πολύ αδύνατες ή πολύ παχιές, καταφέρνουν να ανατρέψουν την κατάσταση μόλις πάρουν ή χάσουν αντίστοιχα λίγα κιλά.

Να μην καπνίζετε

Καπνίζοντας, όχι μόνο μειώνονται οι πιθανότητες να συλλάβετε αλλά και να έχετε μία καλή εγκυμοσύνη. Το καλό νέο; Αν σταματήσετε το κάπνισμα, θα μπορέσετε να περιορίσετε τη ζημιά.

Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, όταν δεν έχετε σταθερό σύντροφο

Δυστυχώς, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες υπογονιμότητας είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μία τέτοια σημαντική επιπλοκή θα ήταν να επηρεαστούν οι σάλπιγγες, των οποίων η υγεία και η καλή κατάσταση είναι καταλυτική για τη γονιμότητα. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που είναι επικίνδυνα για τη γονιμότητα είναι τα χλαμύδια και η βλεννόρροια (στις μέρες μας είναι μάλλον σπάνια), τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα, αλλά αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα υπογονιμότητας. Η καλύτερη λύση δεν είναι άλλη από τη χρήση προφυλακτικού που προστατεύει από αυτά τα νοσήματα. Από την άλλη πλευρά, αντίθετα με τα όσα ίσως πιστεύει ο κόσμος, ο έρπης ή τα κονδυλώματα δεν επηρεάζουν την ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει ή να κρατήσει ένα μωρό και να φέρει σε πέρας μία εγκυμοσύνη.

Μην αδιαφορείτε για τον πόνο

Αν έχετε έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της περιόδου, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας και να τους διερευνήσετε. Αυτοί οι πόνοι μπορεί να αποτελούν συμπτώματα ενδομητρίωσης, που προκαλεί προβλήματα γονιμότητας.

Ελέγξτε το στρες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπερβολικό άγχος μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα. Αν και οι ακριβείς λόγοι δεν είναι πάντα ξεκάθαροι και γνωστοί, οι γυναικολόγοι τονίζουν ότι το άγχος, η πίεση της δουλειάς, η κούραση κ.λπ. παίζουν σημαντικό ρόλο στην ικανότητα σύλληψης. Παρ` όλα αυτά πρόκειται συνήθως για παροδικούς παράγοντες.

Τι πρέπει να προσέχουν οι άνδρες

Υπάρχουν και κάποιοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα. Αυτοί είναι:

Το κάπνισμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τοξικές του ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του σπέρματος.

Το αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το σπέρμα.

Το στρες

Όπως και στις γυναίκες, το στρες με τον ίδιο τρόπο επηρεάζει και τους άνδρες σε ό,τι αφορά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...