Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Πολυκυστικές ωοθήκες

Τι είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες (PCOS)

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα κληρονομικό σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία ορμονών και την συσσώρευση πολλών μικρών κύστεων περιφερειακά στην ωοθήκη, αύξηση των ανδρικών ορμονών, ανοωρρηκτικούς κύκλους, και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες. Στα κλασικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται αυξημένη τριχοφυία, ακμή, παχυσαρκία, ασταθής εμμηνορρυσία, και υπογονιμότητα.

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι το πιο συνηθισμένο ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας.

Πόσες γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες

Υπολογίζεται 8-16% των γυναικών πάσχουν στη γόνιμη ηλικία τους από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Τι δημιουργεί σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Δεν είναι γνωστοί οι ακριβείς λόγοι που δημιουργούν αυτό το σύνδρομο. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά έχουν κληρονομική προδιάθεση με μητέρα ή αδερφή που πάσχουν από αυτό. Δεν υπάρχουν, αρκετά στοιχεία, για να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια γενετική προδιάθεση. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν πρόβλημα βάρους (υπέρβαρες). Έτσι έρευνες προσπαθούν να αποδείξουν τη σχέση μεταξύ συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και μεταβολισμού της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων στο σώμα. Μερικές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παράγουν περισσότερη ινσουλίνη που είναι πιθανόν να αντιδρά με τις ωοθήκες δίνοντας τους ώθηση να παράγουν περισσότερες ανδρικές ορμόνες (ανδρογόνα). Αυτό δημιουργεί αύξηση βάρους, προβλήματα ωορρηξίας και αυξημένη τριχοφυία.

Γιατί οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν πρόβλημα με την περίοδο

Οι ωοθήκες είναι δύο μικρά όργανα τοποθετημένα στη γυναικεία πύελο (λεκάνη) δεξιά και αριστερά από τη μήτρα. Οι γυναίκες έχουν στις ωοθήκες τους ωοθυλάκια. Τα ωοθυλάκια είναι μικρές κύστες με υγρό που η καθεμία περιέχει ένα ωάριο. Κάθε μήνα περίπου 20 ωάρια ξεκινούν να ωριμάζουν, αλλά συνήθως μόνο ένα, σπάνια δύο, γίνεται “κυρίαρχο”. Ωριμάζοντας το ωάριο, τα ωοθυλάκια συσσωρεύουν υγρό αυξάνοντας σε μέγεθος. ¨Οταν το ωάριο ωριμάσει το ωοθυλάκιο σπάει απελευθερώνοντας το ωάριο, το οποίο περνώντας από τις σάλπιγγες, μεταφέρεται στη μήτρα για γονιμοποίηση. Η ρήξη του ωοθυλακίου και η απελευθέρωση του ωαρίου ονομάζεται ωορρηξία.

Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δεν μεγαλώνει αρκετά. Έτσι κάποια απ’ αυτά μπορούν να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστες, αφού κανένα ωοθυλάκιο δεν ωριμάζει, δεν έχουμε ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης. Χωρίς προγεστερόνη, η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα. Επίσης οι κύστες που παραμένουν, παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία, εμποδίζοντάς την.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται μεμονωμένα η σε συνδυασμό μεταξύ τους και με διαφορετική βαρύτητα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι:

Ασταθής έμμηνος ρύση ή απουσία.

Υπογονιμότητα.

Αύξηση της τριχοφυΐας (στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι, την πλάτη)

Λιπαρότητα και ακμή

Κοιλιακός πόνος

Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως συσσώρευση λίπους στην κοιλιά

Διαβήτης τύπου 2

Υψηλή χοληστερίνη

Υψηλή πίεση

Ανδροειδής τριχόπτωση

Υπερχρωματικά στίγματα και λεκέδες

Ροχαλητό και άπνοιες κατά τον ύπνο

Συνήθως βρίσκουμε ένα ή δύο απ' αυτά τα συμπτώματα, σε διαφορετική βαρύτητα ,σε γυναίκες που παρουσιάζουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σπάνια βρίσκουμε περισσότερα από αυτά και σχεδόν ποτέ όλα μαζί .

Εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών

Δεν υπάρχει μοναδική εξέταση που να μας επιβεβαιώνει το σύνδρομο. Θα πρέπει να γίνει ένα πλήρες ιστορικό, μια γυναικολογική εξέταση, ένα υπερηχογράφημα εσωγεννητικών οργάνων, ένα ορμονικό προφίλ και μέτρηση ζαχάρου ή ακόμη καλύτερα καμπύλη ζαχάρου και ινσουλίνης. Η διάγνωση τίθεται από τα αποτελέσματα όλων αυτών των εξετάσεων.

Στη φυσική εξέταση, θα γίνει αξιολόγηση της τριχοφυΐας, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να αποφύγουμε την αποτρίχωση μερικές μέρες πριν την επίσκεψη.

Κατά τη γυναικολογική εξέταση, οι ωοθήκες τις περισσότερες φορές έχουν αυξημένο μέγεθος λόγω των πολλών μικρών κυστών που βρίσκονται μέσα σε αυτές. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε ευκολότερα με τον υπέρηχο που γίνεται και την μέτρηση όγκου ωοθηκών.

Κατά το υπερηχογράφημα σύνηθες εύρημα είναι οι πολυάριθμες μικρές κύστες περιφερειακά στην ωοθήκη. Επίσης βρίσκουμε συνήθως ένα παχύ ενδομήτριο (εσωτερική επένδυση της μήτρας) λόγω της άστατης εμμηνορρυσίας .

Θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Επειδή δεν υπάρχει αιτιολογική θεραπεία του συνδρόμου, χρειάζεται να ρυθμίζουμε και να διατηρούμε τις εκδηλώσεις του συνδρόμου σε ύφεση.

Η θεραπεία βασίζεται στα συμπτώματα που έχει κάθε ασθενής και στην προσδοκία της για γονιμοποίηση ή ρύθμιση των συμπτωμάτων που την ενοχλούν (τριχοφυΐα, εμφάνιση, ρύθμιση περιόδου).

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να ρυθμίσουν την περίοδο, να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσουν να καθαρίσει η ακμή. Υπενθυμίζουμε ότι τα ορμονικά σκευάσματα δεν θεραπεύουν το σύνδρομο. Η περίοδος θα ξαναγίνει άστατη αν σταματήσουμε το χάπι.

Σε περίπτωση επιθυμίας για τεκνοποιία, υπάρχουν σκευάσματα (όπως κιτρική κλομιφαίνη, γοναδοτροπίνες) που βοηθούν να έχουμε ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα για επίτευξη εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες για πολύδιμες κυήσεις.

Σε περίπτωση διαβήτη, η χρήση μετφορμίνης μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει τις πιθανότητες για ωορρηξία.

Αν η γυναίκα δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη, αλλά θέλει να μειώσει την παραγωγή των ανδρογόνων που της προκαλούν τριχοφυΐα, υπέρταση, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα γι’ αυτό το λόγο (σπιρονολακτόνη, οξεϊκή κυπροτερόνη).

Η διατήρηση του ιδανικού βάρους είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ή κάποιες φορές να εξαφανίσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η παχυσαρκία είναι συνδεμένη με το σύνδρομο. Μια υγιεινή διατροφή και φυσική άσκηση βοηθάει στη διατήρηση του ιδανικού βάρους. Έτσι μειώνονται τα συμτώματα του συνδρόμου και επανέρχεται η φυσιολογική περίοδος.

Οι περισσότερες γυναίκες χάνοντας το 10% του βάρους τους επανέρχονται σε φυσιολογικούς κύκλους.

Πώς επηρεάζει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών την εγκυμοσύνη.

Φαίνεται να υπάρχει:

υψηλότερο ποσοστό αποβολών

διαβήτης κύησης

υπέρταση και

πρόωροι τοκετοί

σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Επιπλοκές του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Η άστατη περίοδος και η απουσία της ωορρηξίας κάνουν τις γυναίκες να παράγουν οιστρογόνα χωρίς την εναλλαγή της παραγωγής προγεστερόνης. Η προγεστερόνη προκαλεί φυσικά περίοδο και ' ηρεμεί ' το γεννητικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων και των μαστών). Έτσι η έλλειψή της προκαλεί παχύ ενδομήτριο που αιμορραγεί άστατα. Υπάρχει πιθανότητα υπερπλασίας του ενδομητρίου ή καρκίνου.

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, έχουν περισσότερες πιθανότητες για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη, υψηλή πίεση και καρδιολογικά προβλήματα.

Ρυθμίζοντας τα συμπτώματα σε νεαρή ηλικία, βοηθάμε να μειωθεί ο κίνδυνος.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών στην εμμηνόπαυση

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των ανδρογόνων κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν. Έτσι έχουμε αύξηση της τριχοφυΐας σε αυτήν την ηλικία.

Δημοσίευση

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΑ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΧΑΠΙΑ Κ ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ

ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΥΟΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝΕ.ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΧΑΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΡΙΞΑ ΣΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Κ ΕΧΑΣΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ.ΦΙΛΙΑ!!!

Δημοσίευση

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΑ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΧΑΠΙΑ Κ ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ

ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΥΟΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝΕ.ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΧΑΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΡΙΞΑ ΣΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Κ ΕΧΑΣΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ.ΦΙΛΙΑ!!!

Δημοσίευση

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΑ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΧΑΠΙΑ Κ ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ

ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΥΟΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝΕ.ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΧΑΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΡΙΞΑ ΣΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Κ ΕΧΑΣΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ.ΦΙΛΙΑ!!!

Δημοσίευση

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΧΑ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΗΡΑ ΧΑΠΙΑ Κ ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ

ΠΡΩΤΟ ΕΓΚΥΟΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝΕ.ΒΕΒΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΧΑΙΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΕΡΙΞΑ ΣΤΗΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ Κ ΕΧΑΣΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ.ΦΙΛΙΑ!!!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Δεν ξέρω αν σχετίζεται...αλλά πάντως μην πατάς το στήθος σου γιατί προκαλείς παραγωγή γάλακτος....τώρα αν είναι πρησμένο και βλέπεις δυσφορία να μιλήσεις με τον γυναικολόγο να δεις πως να το σταματήσεις....μην πάθεις καμία μαστίτιδα! Μακάρι να δεις θετικό τεστ 🙏😊
    • 6 δόντια 7 μηνών?! Ορε μπράβο! Εμένα 8, μηνών έβγαλε τα 2 πρώτα 😅 Και γενικά περνάμε ένα μαρτύριο κάθε φορά που είναι να βγει δόντι. Τα βγάζει πολύ αργά  @Elli13 κουκλίτσα η Λυδία σας 😁 Κι εμάς έτσι, λίγα μαλλάκια, μετά από 16 μηνών πήραν φόρα και μακραίνουν 😊😊😊 Ποπο έφτασες στη μέση της 2ης εγκυμοσύνης 😊 Έχεις κλείσει για Β επιπέδου;
    • Κορίτσια μου τι κάνετε;; Τα ΣΚ χάνομαι γιατί δεν μπαίνω από το κινητό πολύ συχνά, πιο πολύ με βολεύει το pc στο γραφείο..!! 😅 Πως τα περάσατε;; Εγώ το Σάββατο το πρωί είχα ξανά επαφή με το σύζυγο, αλλά βρε κορίτσια βλέπω πως το θέμα παιδί όλους αυτούς τους μήνες τον έχει κάπως επηρεάσει στο ψυχολογικό κομμάτι με αποτέλεσμα η απόδοση να μην είναι αυτή που "θα έπρεπε" να είναι.. δηλαδή δεν ήταν έτσι πριν ανακαλυφθεί το πρόβλημα.. πφ! τέλος πάντων ελπίζω σιγά σιγά να μπορέσει να επανέλθει στης εργοστασιακές ρυθμίσεις.  Εγώ σε άλλα νέα με το που είχα την επαφή το Σάββατο, σήμερα είχα συμπτώματα ουρολήμοξης.. ευτυχώς έχω τα χαπάκια μου γι' αυτό τη δουλειά και προλαβαίνω την ταλαιπωρία.. αλλά είχα καιρό η αλήθεια να τα χρειαστώ.. μάλλον τώρα είναι πιο ευαίσθητη η περιοχή και γι' αυτό το λόγο συνέβει αυτό. Τεσπα! ελπίζω αύριο να είμαι καλύτερα. Έχω βέβαια και κάποια πονάκια στην περιοχή τα οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω. Θέλω να ρθει η περίοδος να δω που βαδίζουμε γενικότερα. Την Παρασκευή είχα και το ραντεβού με τον αιματολόγο. Σε γενικές γραμμές ο άνθρωπος συμφώνησε με την άποψη του εξωσωματικού ότι δεν χρειάζεται να μπω σε διαδικασία εξετάσεων για θρομβοφιλία γιατί δεν έχω ιστορικό, ούτε στην οικογένεια γενικότερα, και κατά πάσα περίπτωση η αποβολή ήταν τυχαίο γεγονός. Να πάω σε δεύτερη εξωσωματική χωρίς πρόβλημα και να ακολουθήσω το πρωτόκολλο που θα μου δώσει ο εξωσωματικός χωρίς πρόβλημα, είτε είναι με αντιπικτικά είτε όχι. Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να βάλω δύο αυτή τη φορά για μεγιστοποίηση επιτυχίας. Δεν ξέρω αν μπορώ να κάνω προεμφυτευτικό στα ήδη ξατεψυγμένα πριν τα βάλω για να μην έχω ξανά αυτή την ταλαιπωρία με εμφυτεύσεις και αποβολές..
    • Άσε με!!! Το βλέπω και δεν μπορώ να κάνω και τίποτα να το σταματήσω. Σκέψου εχθές έγινε 7 μηνών, έχει ήδη βγάλει 6 δόντια και στέκεται όρθια πια μόνη της! Υγ. Ελπίζω κι εύχομαι να με αξιώσει κι εμένα κάποια στιγμή ο Θεός να αποκτήσω ένα δεύτερο παιδάκι. Αν και νομίζω πως το χάνω σιγά σιγά αυτό το τραίνο!
    • Κορίτσι μου έχω να γράψω πολύ καιρό και μπαίνοντας να γράψω είδα πρώτο το μήνυμα σου…μην βαζεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία, να νιώθεις τύψεις επειδή κάποιος σου είπε κάτι, είσαι η μαμά της και ξέρεις καλύτερα τι είναι το καλύτερο για εσάς. Για να σου το εδειξε η παιδίατρος που είναι ειδικός κάτι θα ξέρει παραπάνω από τον κάθε άνθρωπο που θα σου πει την δική του άποψη. Νομίζω όλοι μα όλοι χρησιμοποιούμε αυτή την στάση για το ρέψιμο είναι η πιο αποτελεσματική, εγώ προσωπικά του έχω μια ελαφριά κλήση προς τα μπρος ώστε όντως να μην πηγαίνει πολύ πίεση στην σπονδυλική στήλη που δεν κάνει. Για το πλάι εμένα ο παιδίατρος μου είχε πει όχι για λόγους ασφαλείας όχι για το αν θα πάθει κάτι επειδή είναι κουλουριαμσενα και έτσι από την πρώτη μέρα τον έβαζα στην πλάτη μόνο. (Όταν τον βάζω στο πλάι μέσα στην ημέρα κάνει τους καλύτερους ύπνους) Όσο για το φασκιωμα το κάθε μωράκι είναι διαφορετικό! Εμένα ο δικός μου αν πας να τον τυλίξεις οριακά θα σε δαγκώσει θέλει τα χέρια ελεύθερα, όμως αν χτυπιέται του βάζω το love to dream swaddle που είναι με τα χεράκια πάνω, ηρεμεί και τον παίρνει ο ύπνος. Το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και η κάθε μαμά ξέρει τι να κάνει για το μωρό της μην βασανίζεσαι άδικα ❤️ 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...