Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Μωρό και τηλεόραση: Μεγαλύτερη η βλάβη από τα οφέλη

Ένας κορυφαίος ειδικός σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, προειδοποιεί τους γονείς να περιορίσουν το χρόνο που τα νήπια ηλικίας μέχρι δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι ωφέλεια στην ανάπτυξή τους.

Ο καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Παιδιά του Σιάτλ και καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σε μεγάλη του διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό "Acta Paediatrica", εξέφρασε επίσης σημαντικές επιφυλάξεις για τα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά DVD που απευθύνονται στα νήπια και ισχυρίζονται ότι είναι επωφελή γι' αυτά, παρά την έλλειψη των σχετικών επιστημονικών στοιχείων.

Ο Χρηστάκης, που μελέτησε 78 σχετικές έρευνες της τελευταίας 25ετίας, διαπίστωσε ότι εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση διεθνώς. Μερικά μάλιστα περνούν μέχρι και 40% του χρόνου που είναι ξύπνια, μπροστά από την τηλεόραση, παρόλο που καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν οφέλη από αυτή την πρόωρη έκθεση ενός παιδιού στην επίδραση της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, η πλάστιγγα των επιστημονικών στοιχείων γέρνει σαφώς προς την κατεύθυνση των δυνητικών βλαβών. Αν και αρκετοί γονείς θεωρούν ότι η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των νηπίων, γι' αυτό τα αφήνουν να βλέπουν με τις ώρες, οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και DVD μπορεί να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη και το περιεχόμενο του λεξιλογίου, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Τα νήπια τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην οθόνη, όμως μαθαίνουν καλύτερα από τις ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μέτρια προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής στην ηλικία των επτά ετών σε όσα μικρά παιδιά έβλεπαν πολλή τηλεόραση πριν τα τρία τους χρόνια.

Αρκετοί γονείς παραδέχονται ότι αφήνουν τα νήπια μπροστά από την τηλεόραση, επειδή χρειάζονται χρόνο για τους ίδιους, πράγμα που όσο κι αν είναι κατανοητό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή.

Ο Χρηστάκης αποδίδει την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο ότι εκθέτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νηπίων σε μια σειρά από υπερβολικά ερεθίσματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, συνεχείς αλλαγές σκηνών, απότομες ηχητικές αλλαγές κ.α., ενώ παράλληλα υποκαθιστά άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η επαφή με τους γονείς.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκφράζονταν ανησυχίες για την επίδραση της τηλεόρασης στα νήπια, αλλά μόνο πρόσφατα διάφορες επιστημονικές μελέτες άρχισαν να παρέχουν εμπειρικά στοιχεία που να θεμελιώνουν αυτούς τους φόβους.

Δημοσίευση

Ο ΣταυροΝικολας εως τα τρια του χρονια δεν εβλεπε καθολου τηλεοραση μαλιστα θυμαμαι οταν εμενα ακομα στο Αιγαλεω ειχα μια φιλη που τοτε ο γιος της ηταν 5 και μου ελεγε μα καλ ο μικρος σου δεν βλεπει καθολου τηλεοραση εμενα ο Στελακης μου εβλεπε σαν τρελος σαν αυτη την ηλικα εγω στην αρχη λεω να δεις δεν ειναι ακομα ετοιμο το δικό μου παιδι να βλεπει τηλεόραση .Αργότερα μεγαλωνοντας το δικο μου παιδι παλι δεν εβλεπε τηλεοραση προτιμουσε να παιζει με τα παιχνιδια του .Το αλλο παιδακι δεν ξεκολλαγε απο την τηλεοραση και τον υπολογιστη. Οι γονεις του καμαρωναν μεχρι που καποια μερα τους καλεσαν στο σχολειο ηταν πια το παιδι 7 ετων και τους ειπαν οτι το παιδι εχιε αναρμοστη και αντοικοινωνικη συμπεριφορα ηταν βιαιο και επιθετικο .Αναρωτιοταν λοιπον η φιλη μου πως εγεινε το παιδι ετσι αφου ηταν όλη μερα στο σπιτι μπροσυτα στην τηλεοραση ; Και ρωταω τι θετικα μυνηματα περναει η τηλεοραση καομα και τα κονουμενα σχεδια ειναι απαραδεκτα προσβαλουν την νοημοσυνη των παιδιων .Σημερα όλοι στην τηλεοραση η θα ειναι γκευ-λεσβιες η θα ειναι μεσα στην επιθετικοτητα τιποτα το θετικο .Προσωπικα δεν εχω τιποτα ουτε μρ τους γκευ ουτε με τα ατομα που εχουν αλλες ιδετεροτητες αλλα δνε νομιζω να ειναι και τα πιο καλα προτυπα για τα παιδια μας .

Δυστυχως οσο και αν προσπαθησα τον Σταυρο αν μην δει τηλεοραση δεν το απεφυγα τουλαχιστον προσπαθω οσο γινετε να βλεπειμοσο πιο χαλαρα πραγματα γινετε .Κια βαβαια δεν θελω να τον αποχαυνοσω αλλα νομιζω οτι μπορει να μαθει πολλυ περισσοτερα για τη ζωη και οχι μεσα απο την τηλεοραση .

Δημοσίευση

mpoympoyki έγραψε:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!! ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΩΡΑΚΙ 3 ΜΗΝΩΝ Κ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ 1 ΑΠΟΡΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ??? ΤΙΠΟΤΑ!!!

Δεν ξερω τι ηλικια εχεις αλλα η γενια των 30 που ειμαι εγω δεν ειδε τοσο πολυ τηλεόραση . Εμεις παιζαμε στις αλάνες και στις παιδικές χαρες τα απογευματα δεν κολουσαμε μπροστα στην οθονη .

Εμεις δεν ειχαμε Play station και ολα αυτα τα παιχνιδια . Δεν ειχαμε υπολογιστες ...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Τόσο όμορφο το Χαρά! Και η αλήθεια είναι ότι και εγώ κάπως κολλάω με ημερομηνίες και γιορτές! Εγώ έμαθα ότι είμαι έγκυος του Σταυρου και μου έχει χαραχθεί. Όνομα εμείς μάλλον βρήκαμε αλλά κάπως αποφεύγω να το κλείσω πριν γεννηθεί. Είπα θα του το δώσουμε αφού έρθει. Στον πρώτο δεν είχα τέτοια κολλήματα. Τώρα με έπιασε να είμαι προληπτική. 
    • Εύκολο να το λέω απ έξω αλλά πραγματικά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Αφου ο γιατρός σου είναι ήρεμος όλα πάνε καλά. Κάνε τον επαναληπτικό έλεγχο σου και θα ηρεμισεις ακόμα παραπάνω. 
    • Γεια σας κορίτσια και από μένα! Τι όμορφα που κάνετε όλες προετοιμασία. Με βάλατε στο ρυθμό, καθώς ακόμα δεν ξεκίνησα! Αγχώθηκα βέβαια τώρα αν θα προλάβω. 😂   Εμεις πήραμε νέο καρότσι, γιατί το παλιό μας αποτελειώθηκε μετά από 2,5 χρόνια καθημερινής χρήσης σε κάμπους και βουνά. Κατά τα άλλα πρέπει να δω τι έχω από τον πρώτο μου γιο, αν και ήρθε χειμώνα και να τα πλύνω και τακτοποιήσω. Και να κάνω και βαλίτσα μέσα στον Απρίλη. Εχω και εγώ πονάκια χαμηλά και πίεση. Εχει γυρίσει και το μωρό από όσο είδαμε στο υπέρηχο. Με χτυπάει συνέχεια στα πλευρά και στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Και νιώθω και συσπάσεις, ειδικά τα βράδια. Πια με ζορίζει να σηκώνω αγκαλιά τον μεγάλο μου, αλλά προσπαθώ να το. Παίρνω έστω καθιστή. Δεν θέλω να νιώσει ότι τον αποφεύγω. Κατα τα άλλα εγώ είχα μια ελιά στο στήθος και σήμερα να μου φάνηκε ότι έγινε πιο σκούρα. Ήταν κόκκινη και σαν να καφετισε. Σκέφτηκα μήπως είναι από εγκυμοσύνη αλλά με έπιασε ένα τρομερό άγχος και δεν μπορώ να ηρεμισω. Και όσο αγχώνομαι τόσο κλωτσάει και ο μικρός νιώθω.  
    • Καλά αποτελέσματα κορίτσι μου στην αυχενική σου, να πάνε όλα καλά!!!
    • Χαχαχα κι εγώ δεν τον άφηνα ούτε καν να πλησιάσει τα χέρια του εκεί εκείνη την περίοδο 😂 εύχομαι να φέρνουν καλά νέα τα πιο έντονα συμπτώματα αυτό το μήνα 🤞
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...