Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Μωρό και τηλεόραση: Μεγαλύτερη η βλάβη από τα οφέλη

Ένας κορυφαίος ειδικός σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, προειδοποιεί τους γονείς να περιορίσουν το χρόνο που τα νήπια ηλικίας μέχρι δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι ωφέλεια στην ανάπτυξή τους.

Ο καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Παιδιά του Σιάτλ και καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σε μεγάλη του διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό "Acta Paediatrica", εξέφρασε επίσης σημαντικές επιφυλάξεις για τα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά DVD που απευθύνονται στα νήπια και ισχυρίζονται ότι είναι επωφελή γι' αυτά, παρά την έλλειψη των σχετικών επιστημονικών στοιχείων.

Ο Χρηστάκης, που μελέτησε 78 σχετικές έρευνες της τελευταίας 25ετίας, διαπίστωσε ότι εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών παρακολουθούν τακτικά τηλεόραση διεθνώς. Μερικά μάλιστα περνούν μέχρι και 40% του χρόνου που είναι ξύπνια, μπροστά από την τηλεόραση, παρόλο που καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι υπάρχουν οφέλη από αυτή την πρόωρη έκθεση ενός παιδιού στην επίδραση της τηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, η πλάστιγγα των επιστημονικών στοιχείων γέρνει σαφώς προς την κατεύθυνση των δυνητικών βλαβών. Αν και αρκετοί γονείς θεωρούν ότι η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των νηπίων, γι' αυτό τα αφήνουν να βλέπουν με τις ώρες, οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και DVD μπορεί να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη και το περιεχόμενο του λεξιλογίου, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Τα νήπια τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην οθόνη, όμως μαθαίνουν καλύτερα από τις ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μέτρια προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής στην ηλικία των επτά ετών σε όσα μικρά παιδιά έβλεπαν πολλή τηλεόραση πριν τα τρία τους χρόνια.

Αρκετοί γονείς παραδέχονται ότι αφήνουν τα νήπια μπροστά από την τηλεόραση, επειδή χρειάζονται χρόνο για τους ίδιους, πράγμα που όσο κι αν είναι κατανοητό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή.

Ο Χρηστάκης αποδίδει την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο ότι εκθέτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νηπίων σε μια σειρά από υπερβολικά ερεθίσματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, συνεχείς αλλαγές σκηνών, απότομες ηχητικές αλλαγές κ.α., ενώ παράλληλα υποκαθιστά άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η επαφή με τους γονείς.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκφράζονταν ανησυχίες για την επίδραση της τηλεόρασης στα νήπια, αλλά μόνο πρόσφατα διάφορες επιστημονικές μελέτες άρχισαν να παρέχουν εμπειρικά στοιχεία που να θεμελιώνουν αυτούς τους φόβους.

Δημοσίευση

Ο ΣταυροΝικολας εως τα τρια του χρονια δεν εβλεπε καθολου τηλεοραση μαλιστα θυμαμαι οταν εμενα ακομα στο Αιγαλεω ειχα μια φιλη που τοτε ο γιος της ηταν 5 και μου ελεγε μα καλ ο μικρος σου δεν βλεπει καθολου τηλεοραση εμενα ο Στελακης μου εβλεπε σαν τρελος σαν αυτη την ηλικα εγω στην αρχη λεω να δεις δεν ειναι ακομα ετοιμο το δικό μου παιδι να βλεπει τηλεόραση .Αργότερα μεγαλωνοντας το δικο μου παιδι παλι δεν εβλεπε τηλεοραση προτιμουσε να παιζει με τα παιχνιδια του .Το αλλο παιδακι δεν ξεκολλαγε απο την τηλεοραση και τον υπολογιστη. Οι γονεις του καμαρωναν μεχρι που καποια μερα τους καλεσαν στο σχολειο ηταν πια το παιδι 7 ετων και τους ειπαν οτι το παιδι εχιε αναρμοστη και αντοικοινωνικη συμπεριφορα ηταν βιαιο και επιθετικο .Αναρωτιοταν λοιπον η φιλη μου πως εγεινε το παιδι ετσι αφου ηταν όλη μερα στο σπιτι μπροσυτα στην τηλεοραση ; Και ρωταω τι θετικα μυνηματα περναει η τηλεοραση καομα και τα κονουμενα σχεδια ειναι απαραδεκτα προσβαλουν την νοημοσυνη των παιδιων .Σημερα όλοι στην τηλεοραση η θα ειναι γκευ-λεσβιες η θα ειναι μεσα στην επιθετικοτητα τιποτα το θετικο .Προσωπικα δεν εχω τιποτα ουτε μρ τους γκευ ουτε με τα ατομα που εχουν αλλες ιδετεροτητες αλλα δνε νομιζω να ειναι και τα πιο καλα προτυπα για τα παιδια μας .

Δυστυχως οσο και αν προσπαθησα τον Σταυρο αν μην δει τηλεοραση δεν το απεφυγα τουλαχιστον προσπαθω οσο γινετε να βλεπειμοσο πιο χαλαρα πραγματα γινετε .Κια βαβαια δεν θελω να τον αποχαυνοσω αλλα νομιζω οτι μπορει να μαθει πολλυ περισσοτερα για τη ζωη και οχι μεσα απο την τηλεοραση .

Δημοσίευση

mpoympoyki έγραψε:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!! ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΩΡΑΚΙ 3 ΜΗΝΩΝ Κ ΟΣΟ ΜΠΟΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΧΩ 1 ΑΠΟΡΙΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕ ΠΟΥ ΒΛΕΠΑΜΕ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ??? ΤΙΠΟΤΑ!!!

Δεν ξερω τι ηλικια εχεις αλλα η γενια των 30 που ειμαι εγω δεν ειδε τοσο πολυ τηλεόραση . Εμεις παιζαμε στις αλάνες και στις παιδικές χαρες τα απογευματα δεν κολουσαμε μπροστα στην οθονη .

Εμεις δεν ειχαμε Play station και ολα αυτα τα παιχνιδια . Δεν ειχαμε υπολογιστες ...

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Γεια σας κορίτσια! Να ρωτήσω όσες κατά την εγκυμοσύνη σας κάνατε ενέσεις ηπαρίνης, μέχρι πότε τις κάνατε; Ενώ μου είχε πει η αιματολογος μέχρι 36η βδομάδα τώρα μου είπε μέχρι να γεννησω. Και μάλιστα και για 40 μέρες μετα. Αν μπω με πρόκληση μια μέρα πριν την κόβω, αν όμως σπάσουν τα νερά νωρίτερα τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση; Θα ρωτήσω και τη γυναικολόγο από βδομάδα αλλά αγχώθηκα όσο να ναι. 
    • χαχα σε ευχαριστώ Ελπίδα μου..σε εμένα δεν είναι λόγω ηλικίας είναι γιατί θέλω να τα ψειρίζω όλα μου φαίνεται..😆όχι ότι είναι κακό κάποιος να τη κάνει..αλλά με άγχωσε πολύ να ψάχνω κάτι από τη στιγμή που η αυχενική μου ήταν σούπερ..δηλαδή και μόνοι τους μου το είπαν ότι το ιστορικό μου δεν είναι απαραίτητος λόγος..ο μόνος λόγος είναι για να νιωσουν οι γονείς καλά..αλλά εγώ στη προκειμένη αγχώθηκα άσχημα.. είναι πανάκριβη επίσης εξέταση,,δηλαδή σε σχέση με αυτά που μου ανέφεραν τα κορίτσια παραπάνω εμάς μασ ζήτησαν 550 για τη μέση κατηγορία και 750 για τη τρίτη..αλλά δεν είναι τα λεφτά..να τα δώσω για το παιδί μου..είναι ότι θέλω και έχω ανάγκη να νιώσω επιτέλους ότι όλα πάνε καλά..θα περιμένω και την β επιπέδου που είναι σε λίγο καιρό και έχει ο Θεός.. καλέ τι 35 -36 χρονών..μια φίλη μου 40 χρονών γέννησε το πρώτο της παιδί κιόλας..της είπαν να τη κάνει αλλά τελικά δεν τη έκανε και τώρα στο 2ο δεν ασχολήθηκε καθόλου..και όλα καλά..μας έχουν πρήξει πια με την ηλικία...🤣
    • Κορίτσια μου τι κάνετε? Εμείς σήμερα είναι η πρώτη μέρα που μπορώ να πω πως συνήλθε η μικρή.  Περάσαμε δύσκολα γιατι της κράτησε πολλές μέρες το μπούκωμα και από τις πολλές μυξες που κατέβαιναν είχε βηχα σε σημείο να κάνει εμετο. Το καλό ήταν πως καθάριζε και δεν κατέβηκαν πιο κάτω. Αύριο είχαμε εμβόλιο αλλά το μεταθέσαμε την επόμενη Πέμπτη. Έχουμε βάλει και μεσημεριανό και μέχρι στιγμής το τσακίζει. Σήμερα την ζυγισα από περιέργεια καθώς με το μπούκωμα δεν έτρωγε καλά και εχει χάσει 100 γραμμάρια.  Εσείς τα νέα σας?   
    • Εγώ καταλαβαίνω τι λες. Μια κοινή προσέγγιση σε όλα. Και μια αυστηρότητα βλέπω εγώ, μην και δεν κατάλαβε κάτι, να το βγάλουμε προβληματικό. Κι εμένα μου έκανε δυσάρεστη εντύπωση όταν απ' τις εγγραφές ήδη μας ξεκαθάρισαν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι πλήρως αυτόνομα ως δια μαγείας, δίχως καν χρόνο προσαρμογής. Και όταν το συζητούσα στη Διευθύντρια, αντί να με καθησυχάσει μου έλεγε ότι σε μια τάξη με 20 παιδιά, η νηπιαγωγός κάνει μάθημα και δεν μπορεί να δείξει προσοχή στο καθένα ξεχωριστά. Μάλιστα μου είχε προτείνει να αιτηθώ παράλληλη στήριξη, αν θεωρώ ότι το παιδί μου χρειάζεται τόση βοήθεια στην αυτοεξυπηρέτηση. Αν δεν μπορεί ν' ανοίξει το φαγητοδοχείο της πχ. το πρόβλημα το έχει το παιδί ή το φαγητοδοχείο ή εμείς ως γονείς που δεν κάνουμε εξάσκηση. Να του δείξουν εκεί επιτόπου σε πραγματικό χρόνο, έστω στην αρχή, δεν παίζει; Εδώ βοηθάμε παιδιά Δημοτικο΄υ και Γυμνασίου, διαρκώς από πάνω τους να τους δείχνουμε και να θυμίζουμε το ένα και το άλλο, στα 4χρονα θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα;  Εγώ δεν πολυδίνω σημασία πια. 
    • Όχι απαραίτητα, γενικά θεωρώ πως μετά τις 36 εβδομάδες είσαι στο περίμενε. Οπως σου είπα δεν ξέρω την αίσθηση του τοκετού κλπ. Στα δίδυμα πχ τη μέρα που πήγαινα να γεννήσω με πέθαινε η μέση μου. Στον καρδιοτοκογραφο έδειχνε 100% στις συσπάσεις αλλά δεν καταλάβαινα τίποτα πέρα από τον πόνο στη μέση.. Όταν είναι να έρθουν θα έρθουν μωρέ..😍😍
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...