Μετάβαση σε περιεχόμενο

τοξοπλασμα


Recommended Posts

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ, ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΙ: ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΛΥΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΩ ΣΑΛΑΤΕΣ(ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΡΟΥΛΙ) ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Το παράσιτο Τοξόπλασμα

Το τοξόπλασμα είναι ένα ενδοκυττάριο Παράσιτο (μικροβιολογία) που αποικίζει σχεδόν όλους τους ιστούς, αλλά ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στο μυϊκό ιστό, στο εντερικό επιθήλιο και στο νευρικό ιστό. Το τοξόπλασμα είναι το μοναδικό πρωτόζωο στη φύση που μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε εμπύρηνο κύτταρο. Μέσα στο κύτταρο, το πρωτόζωο συνήθως ζει στο κυτταρόπλασμα, ενώ σπάνια είναι δυνατόν να προσβάλλει και τον πυρήνα.

[Επεξεργασία] Μετάδοση

Το τοξόπλασμα εμφανίζει τρεις μολυσματικές μορφές και κύριος ξενιστής του είναι η γάτα. Μέσω της γάτας μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο και άλλα ζώα (πουλιά, τρωκτικά, χοίρους, πρόβατα κ.ά.). Η γάτα μολύνεται με τη βρώση μολυσμένου κρέατος ή απορριμάτων. Ο άνθρωπος μολύνεται με κατάποση κύστεων του παρασίτου από κόπρανα γάτας που έχουν βρεθεί στα χέρια του (σύνηθες για παιδιά) ή με τη βρώση ατελώς ψημένου χοιρινού κρέατος που περιέχει μολυσματικές κύστεις. Συνεπώς, κύρια πηγή μετάδοσης στον άνθρωπο στις αναπτυγμένες χώρες είναι τα κατοικίδια ζώα, κυρίως οι γάτες και τα οικιακά ποντίκια. Η γάτα πάντως και ορισμένα αιλουροειδή είναι τα μόνα ζώα στο εντερικό σύστημα των οποίων το παράσιτο ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, με αποτέλεσμα την αποβολή των ωοκέστεών του με τα κόπραναγια διάστημα 10-20 ημερών.

Δεν υπάρχει απευθείας μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, εκτός από την ενδομήτρια μετάδοση(βλ. παρακάτω). Η περίοδος επώασης του παρασίτου είναι 5-20 ημέρες μετά από επαφή με τα κόπρανα γάτας και 10-23 ημέρες μετά από κατανάλωση μιασμένου κρέατος. Οι κύστεις στους ιστούς των σφαγίων παραμένονυ μολυσματικές όσο χρονικό διάστημα το κρέας παραμένει άψητο.

[Επεξεργασία] Η πάθηση

[Επεξεργασία] Επίκτητη

Η επίκτητη τοξοπλάσμωση διακρίνεται σε οξεία, χρόνια και ασυμπτωματική. Η οξεία θυμίζει ιογενή λοίμωξη εμφανίζοντας τα ακόλουθα συμπτώματα: διόγκωση λεμφαδένων, πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς κ.ά. Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν και η νόσος καθίσταται χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση η νόσος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα από το νευρικό σύστημα και τους οφθαλμούς. Η ευαισθησία είναι γενική, αλλά ανοσία αναπτύσσεται γρήγορα και οι περισσότερες λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές.

[Επεξεργασία] Συγγενής (στην εγκυμοσύνη)

Εάν μια γυναίκα μολυνθεί από το τοξόπλασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, πολλές φορές οδηγείται σε μόλυνση και το έμβρυο. Προσβολή του εμβρύου, σε συνδυασμό με ελλιπή θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να είναι μοιραία (αυτόματη αποβολή, ενδομήτριος θάνατος) ή να οδηγήσει στη γέννηση βρέφους με σοβαρές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα και τα σπλάγχνα του. Παλαιά μόλυνση του εμβρύου της μήτερας είναι δυνατόν να οδηγήσει σε μόλυνση του εμβρύου μόνο σε περιπτώσεις αναζωπύρωσης της νόσου, όπως επί υποκείμενης αιτίας ανοσοκαταστολής (βλ. παρακάτω).

Η συχνότητα προσβολής του εμβρύου σχετίζεται με το στάδιο της κύησης κατά τη νόσηση της μητέρας. Ο κίνδυνος αυξάνεται με την πρόοδο της κύησης (15% για το πρώτο, 30% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο). Εντούτοις, η βαρύτητα της λοίμωξης του εμβρύου είναι αντιστρόφως ανάλογη με το χρόνο προσβολής. Επειδή η οξεία λοίμωξη από τοξόπλασμα είναι στο 90% των περιπτώσεων υποκλινική πρέπει να γίνεται έλεγχος στην έγκυο.

[Επεξεργασία] Λοίμωξη σε ανοσοκατεσταλμένους

Η τοξοπλάσμωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν μολύνει ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Σε ασθενείς, π.χ. με AIDS, η ασθένεια εμφανίζεται ως διάχυτη νόσος, με βαριά κλινική εικόνα που συνήθως αφορά το νευρικό σύστημα και συχνά καταλήγει σε θάνατο. Τέτοια άτομα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο νόσησης από επανενεργοποίηση της λοίμωξης.

[Επεξεργασία] Διάγνωση

Για τη διάγνωση λαμβάνονται βιολογικά υγρά και βιοψία ιστών, όπου ανιχνεύεται το μικρόβιο. Σήμερα, είναι διαδεδομένη και η ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων με ορολογικές μεθόδους. Σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ανιχνεύονται αντιγόνα και γενετικό υλικό του παρασίτου.

[Επεξεργασία] Πρόληψη

Η συγγενής τοξοπλάσμωση εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό επακόλουθο μόλυνσης της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία πρακτικά μπορεί σχεδόν πάντα να προληφθεί. Η ευαισθητοποίηση των ιατρών για τη σωστή εκπαίδευση της μητέρας, που δεν έχει έρθει σε επαφή με το τοξόπλασμα πριν μείνει έγκυος, ως προς τη συστηματική και αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης της επίκτητης λοίμωξης και η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θεραπεία της νόσου στην έγκυο, αποτελούν τα κύρια μέτρα πρόληψης της συγγενούς τοξοπλάσμωσης. Η γενική οδηγία είναι να γίνεται ορολογικός έλεγχος όλων των εγκύων κατά την πρώτη επίσκεψη στον μαιευτήρα.

Γενικά μέτρα πρόληψης είναι: αποφυγή κατανάλωσης ατελώς μαγειρεμένων κρεάτων, σωστή διατροφή για τις οικόσιτες γάτες και προσεκτική απομάκρυνση των κοπράνων τους, επιμελές πλύσιμο των χεριών μετά από χειρισμούς ωμού κρέατος ή επαφή με χώμα πιθανώς μιασμένου με κόπρανα γάτας, προφύλαξη των μικρών παιδιών από επαφή με άμμο πιθανώς μιασμένης με κύστεις τοξοπλάσματος.

[Επεξεργασία] Θεραπεία

Θεραπεία χορηγείται εφόσον εμφανιστούν οξέα συμπτώματα ή υπάρξει προσβολή των σπλάγχνων. Φάρμακα εκλογής είναι η σουλφαδιαζίνη ή οι τρισουλφαπυριμιδίνες. Η θεραπεία της οξείας πρωτοπαθούς τοξοπλάσμωσης της εγκυμοσύνης ελαττώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής του νεογνού. Η σπιραμυκίνη, όταν χορηγηθεί έγκαιρα στην έγκυο μητέρα, φαίνεται ότι προλαμβάνει τη μετάδοση της νόσου στο έμβρυο στο 60% των περιπτώσεων, δεν τροποποιεί όμως τη λοίμωξη στο έμβρυο, όταν αυτό έχει ήδη μολυνθεί.

[Επεξεργασία] Βιβλιογραφία

Αντωνιάδης Α, Καρτάλη Σ. και συν., "Ιατρική Μικροβιολογία", Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, 3η έκδοση, © 2005, ISBN 960-399-333-6

Davidson's "Παθολογία", ιατρικές εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης, 19η έκδοση, 2005.

Τριχόπουλος Δ., Καλαποθάκη Β., Πετρίδου Ε., "Προληπτική ιατρική και δημόσια υγεία", ιατρικές εκδόσεις Ζήτα.

Πετρίδου Ε., Καρπάθιος Θ., Τριχόπουλος Δ., "Προσυμπτωματικός έλεγχος παιδιών και εφήβων: δυνατότητες, περιορισμοί και προβληματισμοί", ιατρικές εκδόσεις Ζήτα.

Τοξόπλασμα στην εγκυμοσύνη

--------------------------------------------------------------------------------

ΑΙΤΙΑ:

Οφείλεται σε ένα παράσιτο το σπορόζωο Toxoplasma gondi που ανήκει στα πρωτόζωα.

ΤΡΟΠΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ:

Οι γάτες αποβάλουν τις ωοκύστεις με το τοξόπλασμα στα κόπρανά τους ,έτσι υπάρχει στο τρίχωμα και το στόμα της μολυσμένης γάτας και μολύνονται οι άνθρωποι. Το παράσιτο μεταδίδεται επίσης όταν καταναλωθεί ωμό ή μισοψημένο μολυσμένο κρέας.

Στις διάφορες δημοσιευμένες μελέτες οι πιθανότητα μόλυνσης της εγκύου διαφέρει και εξαρτάται από υγιεινοδιαιτητικές συνήθειες, τρόπο ζωής, κοινωνικοοικονομική κατάσταση, συγκατοίκηση με μολυσμένες γάτες κ.λ.π.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:

Όταν η γυναίκα έχει προσβληθεί από τοξοπλάσμωση πριν μείνει έγκυος θεωρείται ότι ο κίνδυνος αναμόλυνσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μικρότερη λόγω άμυνας και μειωμένης βαρύτητας της μολύνσεως. Η πιθανότητα πρωτομόλυνσης στην εγκυμοσύνη είναι κάτω από 0.6 %. και ενοχοποιείται για αύξηση του ποσοστού παλινδρομήσεων και αποβολών.

Ένα στα 2000 έμβρυα μπορεί να προσβληθεί από τοξόπλασμα στις περιπτώσεις πρωτομόλυνσης της εγκύου. Η πιθανότητα μόλυνσης του εμβρύου αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία της εγκυμοσύνης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό προσβάλλεται ο πλακούντας και εκεί σταματάει η λοίμωξη χωρίς να προχωρήσει σε μόλυνση του εμβρύου, το οποίο κινδυνεύει να μολυνθεί κυρίως κατά την διάρκεια του τοκετού.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ:Μόνον οι εργαστηριακές εξετάσεις για ανίχνευση των ανοσοσφαιρινών IgM, IgA και IgG μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε αν έχει μολυνθεί η γυναίκα και σε ποια φάση της μόλυνσης είναι.

IgM: H ανίχνευση της ειδικής για τοξόπλασμα IgM ανοσοσφαιρίνης και τα επίπεδα μεταβολών της επιβεβαιώνουν την πρόσφατη μόλυνση από την νόσο, η οποία μπορεί να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

IgA: H ανίχνευση των αντιτοξοπλασματικών αντισωμάτων IgΑ στον ορό του αίματος της μητέρας είναι ενδεικτικό στοιχείο ότι η λοίμωξη είναι πρόσφατη και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εγκατάστασης του παρασίτου στο έντερο.

Τα IgA αντισώματα ανιχνεύονται στην πρόσφατη λοίμωξη και εξαφανίζονται πριν από τα IgM, η ανίχνευσή τους δεν ξεπερνά τους εννέα μήνες ενώ στην χρόνια φάση της τοξοπλάσμωσης δεν ανιχνεύονται Όταν υποπτευόμαστε ενδομήτρια λοίμωξη, μπορούμε να ανιχνεύσουμε την IgA στο αμνιακό υγρό.

IgG: H ανίχνευση των αντιτοξοπλασματικών αντισωμάτων IgG στον ορό του αίματος της μητέρας είναι ενδεικτικό στοιχείο ότι έχει παλαιά λοίμωξη η γυναίκα. Τίτλοι πάνω από 1:500 είναι χαρακτηριστικό προσφάτου ενεργού λοιμώξεως.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ:

Συνήθως η μόλυνση είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζει σημεία κόπωσης, μυϊκούς πόνους και διόγκωση λεμφαδένων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ:

Το πιθανότερο σύμπτωμα στην συγγενή τοξοπλάσμωση είναι η χοριοαμφιβληστροειδίτιδα. Το νεογνό σε μικρότερη πιθανότητα μπορεί να παρουσιάσει ηπατοσπληνομεγαλία, νευρολογικά προβλήματα με ενδοκρανιακές ασβεστώσεις, υδροκεφαλία, μικροκεφαλία καταρράκτη, μικροφθαλμία, οπτική ατροφία, άλλη ομάδα νεογνών μπορεί να παρουσιάσει υπολειπόμενη ανάπτυξη ίκτερο, αναιμία, λεμφαδενίτιδα, πυρετό ή υποθερμία, σπασμούς, εμέτους, διάρροια και πνευμονία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Όταν οι μετρήσεις στο αίμα είναι θετικές πριν από την εγκυμοσύνη, ακόμα και αν η λοίμωξη έγινε λίγο πριν την σύλληψη, δεν χρειάζεται θεραπεία.

Η σπιραμυκίμη θεωρείται το φάρμακο εκλογής σε δόση 3 gr την ημέρα. Συχνά μπορεί να συμπληρωθεί η αγωγή με πυριμεθαμίνη ή σουλφαδιαζίνη οι οποίες χρησιμοποιούνται και μόνες τους. Στις ΗΠΑ η θεραπεία εκλογής είναι ο συνδυασμός πυριμεθαμίνης με ή χωρίς σουλφαδιαζίνη.

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης το φάρμακο εκλογής είναι η πυριμεθαμίνη. Η πυριμεθαμίνη είναι ανταγωνιστής τους φυλικού οξέος και ενοχοποιείται για τερατογένεση στο έμβρυο, αυτό μας υποχρεώνει να καλύψουμε την ασθενή με παράλληλη λήψη φυλικού οξέος.

Μετά το μέσον και προς το τέλος της εγκυμοσύνης το φάρμακο εκλογής είναι η σουλφαδιαζίνη που παρουσιάζει όμως σαν επιπλοκή πυρηνικό ίκτερο.

Οι στατιστικές μελέτες της αποτελεσματικότητας των θεραπευτικών σχημάτων παρουσιάζονται στην βιβλιογραφία αντικρουόμενες.

Πρέπει να επισημάνουμε στον παιδίατρο-νεογνολόγο την λοίμωξη της μητέρας από τοξόπλασμα για να προγραμματίσει την εργαστηριακή διερεύνηση του νεογνού και να του χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή :www.gynecology.gr

__________________

Κάθε άνθρωπος αγαπάει τη δικαιοσύνη για λογαριασμό των άλλων( κανένας όμως δε φροντίζει να είναι και ο ίδιος δίκαιος )

Μύθοι και πραγματικότητες

Οι σκύλοι δαγκώνουν, οι γάτες σέρνουν μαζί τους το βαρύ «φορτίο» της τοξοπλάσμωσης. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ζώο περιζήτητης ράτσας. Αν όμως το στειρώσουμε, θα μεταμορφωθεί σε ένα χοντρό, οκνηρό και περιορισμένης νοημοσύνης ζώο. Για κάθε ψέμα υπάρχει μια αλήθεια, για κάθε μύθο μια πραγματικότητα. Σας παρουσιάζουμε όλα όσα μέχρι χτες νομίζαμε ότι ξέραμε για τους τετράποδους φίλους μας.

Tης AΛEΞANΔPAΣ MANΔPAKOY

--------------------------------------------------------------------------------

1 Δεν θέλω να υιοθετήσω το αδέσποτο γατάκι της γειτονιάς, επειδή φοβάμαι πως θα με μολύνει με τοξόπλασμα.

Το τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου, αν η γυναίκα προσβληθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για να προσβληθεί όμως ο άνθρωπος από το τοξόπλασμα, θα πρέπει να καταπιεί τη μολύνουσα μορφή του παρασίτου, την οποία αποβάλλει η γάτα με τα κόπρανά της. Η εκδοχή αυτή είναι πρακτικώς αδύνατη, καθώς όλοι λίγο πολύ έχουμε υιοθετήσει στην καθημερινή μας ζωή κάποιες βασικές συνθήκες υγιεινής. Αν η γάτα μας τρώει μόνο μαγειρευτό σπιτικό φαγητό ή τυποποιημένα σκευάσματα του εμπορίου (ξηρά τροφή / κονσέρβες), δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αντί λοιπόν να στρέφουμε τα πυρά μας εναντίον του χαριτωμένου τετράποδου, καλό θα ήταν να πλένουμε και να καθαρίζουμε σχολαστικότερα τα λαχανικά που προορίζονται για ωμές σαλάτες. Γνωρίζατε ότι το 95% των περιστατικών τοξοπλάσμωσης στην Ελλάδα «τσίμπησαν» την ασθένεια με αυτόν τον τρόπο;

--------------------------------------------------------------------------------

2 Aντε και τη γλίτωσα από το τοξόπλασμα, υπάρχουν όμως δεκάδες αρρώστιες που μπορεί να κολλήσω από το σκύλο ή τη γάτα μου.

Η υπερβολή και ο πανικός δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν. Πρώτα απ' όλα, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, κάνοντας έναν απλό κι όμως βασικό διαχωρισμό: άλλο σοβαρές και άλλο συχνές ασθένειες. Για παράδειγμα, τα δερματόφυτα, που συνήθως προκαλούν αλωπεκία σε κάποια σημεία του τριχώματος του ζώου, με ή χωρίς φλεγμονή, είναι ένα αρκετά συχνά συναντώμενο νόσημα που αντιμετωπίζεται εύκολα και αποτελεσματικά με τα σύγχρονα αντιμυκητιακά φάρμακα. Αν «κολλήσετε» δερματόφυτα από το σκύλο ή τη γάτα σας, οι ενοχλήσεις θα εκδηλωθούν με τη μορφή φαγούρας. Μην ανησυχείτε. Μια επίσκεψη ρουτίνας στο δερματολόγο θα σας απαλλάξει από το πρόβλημα, που δεν προκαλεί κανενός είδους άλλες επιπλοκές. Σε ό,τι αφορά τις σοβαρές ασθένειες, εδώ το λόγο έχει κατ' αρχάς η προληπτική κτηνιατρική. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι πάμε το σκύλο μας για εμβόλια κάθε χρόνο; Oσο για τη γνωστή ατάκα που ακούμε κατά καιρούς από γονείς απευθυνόμενους στα παιδιά τους, «μην το πιάνεις το παλιόσκυλο, θα σε δαγκώσει και θα λυσσάξεις», να πούμε πληροφοριακά ότι κρούσματα λύσσας έχουν να εμφανιστούν τουλάχιστον στην Αττική για περισσότερα από 35 χρόνια. Περιττό φυσικά να αναφέρουμε ότι η λεϊσμανίαση (καλααζάρ), που αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο αυτήν τη στιγμή για τον τετράποδο φίλο μας και για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο μέχρι στιγμής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με την απλή επαφή.

--------------------------------------------------------------------------------

3 Εντάξει, με τις αρρώστιες κάπως τα βολεύω. Επειδή όμως για τον εαυτό μου θέλω πάντα το καλύτερο, θα πάρω ένα πανάκριβο σκύλο ράτσας. Αν μη τι άλλο, η ευγενής καταγωγή του μού εγγυάται την εξυπνάδα του.

Και ποιος είπε ότι έξυπνο ζώο είναι μόνο το καθαρόαιμο ζώο; Το γεγονός ότι ο «Υπαστυνόμος Ρεξ» μας καθήλωνε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, δεν σημαίνει ότι όλα τα σκυλιά του κόσμου που δεν παραπέμπουν στο γνωστό καθαρόαιμο γερμανικό ποιμενικό είναι... περιορισμένης νοημοσύνης. Τα ημίαιμα είναι συνήθως πιο έξυπνα και πολύ πιο ανθεκτικά από τα σκυλιά ράτσας, καθώς τα λεγόμενα «ελαττωματικά» γονίδια που ευθύνονται για την εκδήλωση ορισμένων γενετικών ευαισθησιών ή ακόμα και ασθενειών, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστούν στα καθαρόαιμα. Για παράδειγμα, οι βραχυκέφαλες ράτσες όπως τα μπόξερ, τα πεκινουά και τα μπουλντόγκ έχουν ευάλωτο αναπνευστικό σύστημα. Σημειώστε όμως και ένα βασικό πλεονέκτημα των καθαρόαιμων έναντι των ημίαιμων: ξέρουμε πάνω-κάτω τι μπορεί να περιμένουμε από αυτά, ακριβώς επειδή πάνω-κάτω γνωρίζουμε τα στοιχεία που συνθέτουν το χαρακτήρα τους.

--------------------------------------------------------------------------------

4 Δεν θα στειρώσω το κατοικίδιό μου, γιατί επεμβαίνοντας στη φύση του, θα καταστρέψω το χαρακτήρα του.

Aλλο πράγμα είναι η αλλοίωση του χαρακτήρα και άλλο η επέμβαση στη σεξουαλικότητα του ζώου. Ασφαλώς το ιδανικό σενάριο θα ήθελε τη Φύση να λειτουργεί ελεύθερα, όμως τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή του κατοικιδίου μας επιβάλλουν να το ξανασκεφτούμε, ειδικά στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων τι θα κάνουμε τα νεογέννητα. Aς μην ξεχνάμε ότι ένα μη στειρωμένο κατοικίδιο σημαίνει περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους.

Η σεξουαλικότητα στα ζώα αναμφίβολα ρυθμίζει και τη συμπεριφορά τους. Από τη στιγμή που θα στειρώσουμε το γάτο μας, θα σταματήσει να βγαίνει στη γειτονιά, για να διεκδικήσει το ταίρι του και να «πολεμήσει» με τους άλλους αρσενικούς για να ζευγαρώσει. Θα τον έχουμε αυτομάτως απαλλάξει από το γνωστό κίνδυνο να μη γυρίσει ποτέ πίσω ή, κι αν επιστρέψει, να είναι σοβαρά τραυματισμένος είτε από τους «αντιπάλους» του είτε ακόμα από κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο. Σε καμία περίπτωση όμως η στείρωση δεν σημαίνει ότι ένα νευρικό ζώο ξαφνικά θα γίνει νωχελικό. Απλούστατα θα αλλάξουν οι συνήθειές του που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Το μοναδικό σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η διατροφή του τετράποδου φίλου μας, καθώς η στείρωση επηρεάζει το μεταβολισμό και είναι πιθανό το ζωάκι να παχύνει. Πάντως, η σωστή συνεννόηση με τον κτηνίατρο μπορεί να μειώσει σημαντικά αυτό το ενδεχόμενο.

--------------------------------------------------------------------------------

5 Η επιθετικότητα των ζώων είναι απρόβλεπτη. Φοβάμαι ότι σύντομα θα καταλήξουμε, η οικογένειά μου κι εγώ, με γρατζουνιές, δαγκωματιές και ό,τι άλλο προκύψει.

Δόντια και νύχια αποτελούν τα βασικά αμυντικά όπλα του σκύλου και της γάτας, όταν νιώθουν ότι απειλούνται. Δεν πρόκειται να μας αρχίσει στις δαγκωματιές ο Αζόρ στα καλά καθούμενα. Από την άλλη, αν οι φίλοι σας, τα παιδιά σας ή ακόμα εσείς οι ίδιοι βρίσκετε «χαριτωμένο» να τραβάτε την ουρά του σκύλου σας ή να βάζετε τη γάτα σας με το ζόρι στην μπανιέρα, για να την πλύνετε έτσι όπως «μόνον εσείς ξέρετε», μην απορήσετε αν σας αποκαλυφθεί μια πλευρά του χαρακτήρα του κατοικιδίου σας, την οποία μέχρι χτες δεν γνωρίζατε. Και πάλι όμως, θα αντιδράσει έντονα μόνο στην περίπτωση που εσείς δεν του έχετε αφήσει καμιά άλλη επιλογή.

* Ευχαριστούμε τον κτηνίατρο Δημήτρη Φερλέμη (Κοραή 48, Μοσχάτο, 210-94.00.130) για τη βοήθειά του.

--------------------------------------------------------------------------------

Χαϊδεύοντας πέφτει η πίεση

Οταν στα μέσα της δεκαετίας του '60 ο Αμερικανός παιδοψυχίατρος Μπόρις Λέβινσον επινόησε τον αγγλικό όρο pet therapy, για να περιγράψει τα ευεργετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη συμβίωση των ζώων με τον άνθρωπο, ελάχιστα είχε απασχολήσει την επιστήμη, έστω και περιπτωσιολογικά, η κλινική διερεύνηση του φαινομένου. Φροντίζοντας ο σκύλος του να είναι παρών στις συναντήσεις του με παιδιά που παρουσίαζαν έντονα προβλήματα κοινωνικοποίησης, ο Λέβινσον παρατήρησε ότι το κατοικίδιο λειτουργούσε ενισχυτικά στην άμβλυνση των εσωτερικών αμυνών των παιδιών και διευκόλυνε αισθητά την επικοινωνία.

H γοητεια της σχέσης ανθρώπου - ζώου εντοπίζεται στο γεγονός ότι μέσα από τα σιωπηλά μηνύματα του δεύτερου, ανακαλύπτουμε την δική μας ικανότητας να επικοινωνήσουμε.

«Οι σκύλοι δεν μιλούν ποτέ για τον εαυτό τους, όμως θα σε ακούσουν προσεκτικά όταν εσύ μιλάς για τον εαυτό σου. Και μοιάζουν να ενδιαφέρονται εξαιρετικά για τη συζήτηση», έγραφε πριν από δεκαετίες, βασισμένος στην προσωπική του εμπειρία, ο Βρετανός συγγραφέας Jerome K Jerome. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα συμβάλλουν στην τόνωση του ηθικού και της αυτοεκτίμησης και ενισχύουν τη συναισθηματική ασφάλεια των ιδιοκτητών τους. Προσφέρουν τη δυνατότητα της άμεσης επαφής και του αγγίγματος, χαρίζουν αγάπη άνευ όρων. Δεν είναι εξάλλου λίγα τα προγράμματα εναλλακτικής θεραπείας που συνιστούν την παρουσία σκύλων στο χώρο της συνεδρίας. Eχει αποδειχθεί ότι τα χάδια στο χνουδωτό τρίχωμα των κατοικίδιων μειώνουν την αρτηριακή πίεση των ασθενών και τους καρδιακούς σφυγμούς, βοηθώντας τους να εκδηλώσουν αισιόδοξη διάθεση απέναντι στη ζωή.

«Για πολλούς ανθρώπους ένας σκύλος ή μια γάτα έρχεται να καλύψει τη μοναξιά τους, κι αυτό είναι λάθος», διευκρινίζει ωστόσο ο ψυχολόγος - αναλυτής ανθρώπινης συμπεριφοράς Δημήτρης Δανιάς. «Η γοητεία της σχέσης ανθρώπου - ζώου εντοπίζεται στο γεγονός ότι μέσα από τα σιωπηλά μηνύματα του δεύτερου ανακαλύπτουμε τη δική μας δυνατότητα να επικοινωνήσουμε. Αποκωδικοποιώντας τη γλώσσα του σώματός του, ανακαλύπτουμε την προσωπική μας ισορροπία και σχέση με το περιβάλλον. Αντίστοιχα, στα παιδιά η συμβίωση με ένα κατοικίδιο στο σπίτι κάνει καλό. Αρκεί να μην ταυτιστούν απόλυτα μαζί του σε συναισθηματικό επίπεδο, γιατί κάποια στιγμή το ζώο θα λείψει. Η απόλυτη συναισθηματική ταύτιση σημαίνει ότι το ζώο ανήκει σε μας, άρα το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Το ζώο ανήκει στη Φύση κι εμείς απλώς το βοηθάμε να ζήσει καλύτερα».

--------------------------------------------------------------------------------

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΝΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ (ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΖΩΑ ΚΟΝΤΑ)---ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ---ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΟΣΙΑ-ΕΧΩ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ---ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ-ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΓΑΤΕΣ--ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ-

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Θα συμφωνήσω κι εγώ με τα κορίτσια! Κι εμένα ο γιατρός μου ειπε οταν έμεινα έγκυος, καλά πλυμμένα φρούτα και λαχανικά! Εγώ βέβαια, είχα περάσει τοξόπλασμα κι είχα αντισώματα! Προφανώς επειδή έτρωγα πολλά λαχανικά κι επειδή δεν έχω έρθει σ'επαφή με γάτες! Επίσης μεταδίδεται και με το ωμό κρέας και καμιά φορά έτρωγα κιμά ωμό όπως το ζύμωνε η μαμά μου.. Όχι πολύ! Αλλά ποιος ξέρει??

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕΓΩ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΜΕ ΜΕΣΩ ΟΡΟ 14 ΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ. ΔΕΝ ΕΠΑΘΑ ΠΟΤΕ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ. ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΑΤΑ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΠΛΗΘΟΣ ΑΛΛΩΝ ΖΩΩΝ. ΣΚΥΛΟ, ΠΑΠΑΓΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΟΞΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΛΑ ΚΑΛΑ. ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΑ ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΑΠ ΕΞΩ!! ΤΑ ΕΡΜΑ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ...:kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΠΑΘΕΙ ΣΟΚ ΜΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΤΑ ΕΙΧΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΓΚΥΟΣ.ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΧΩ ΦΑΕΙ 2-3 ΦΟΡΕΣ ΜΑΡΟΥΛΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 7,5 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ.ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΖΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΩ. Η ΑΔΕΡΦΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΣΕΦ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ ΜΟΥ ΠΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΩ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΗΜΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ.Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ/ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΕ ΣΚΕΤΟ ΝΕΡΟ.ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΦΟΒΑΜΑΙ.ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ?ΚΑΤΑΚΟΥΖΙΝΑ ΕΤΣΙ ΜΕ ΛΕΝΕ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλα στα λεει η αδελφη σου,δεν ειναι και οτι καλυτερο να πλενεις τα φρουτα και τα λαχανικα με σαπουναδα!Αστα να μουλιασουνε στο νερο ειδικα τις "πρασιναδες" και τα υπολοιπα με αφθονο τρεχουμενο νερακι και θα ειναι μια χαρα.

Παντως και εγω κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης δεν ειχα φαει ουτε μια φορα εκτος σπιτιου σαλατα γιατι ξερω οτι δεν τις πλενουνε καλα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ευχαριστω για τις απαντησεις,εχω κι εγω γατες και σιγουρα με σωστη υγιεινη δεν υπαρχει φοβος,για τα λαχανικα καλυτερα να τα αποφευγουμε εξω,στο σπιτι αντι για σαπουνια στο πλυσιμο των λαχανικων καλυτερα να βαζουμε ξυδι

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλοψημένο κρέας (οχι μισοψημενο ή ωμο)οχι σουσι. Τα λαχανικα και γενικα αυτα που βρίσκονται χαμηλα στο εδαφος (σπανακι μαρουλι φράουλες)

πολυ πολυ καλο πλυσιμο! Να αποφευγεται ή καταναλωση τετοιων προϊόντων σε ταβερνες και εστιατορια διοτι δεν γνωριζουμε ποσο σχολαστικα πλένονται.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΤΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΟΧΙ ΚΑΛΑ ΠΛΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΡΕΑΣ ΟΧΙ ΚΑΛΑ ΒΡΑΣΜΕΝΟ Ή ΨΗΜΕΝΟ.ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ.ΕΚΑΝΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΟΥ ΕΒΓΑΖΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑ.ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ 3 ΜΗΝΩΝ.ΔΕΝ ΗΞΕΡΑΝ ΟΜΩΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ,ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΦΟΒΟ ΤΟ ΜΩΡΟ.ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟ ΠΑΣΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΕΙΧΑ,ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΒΟ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Μία χαρά μεγαλώνει Στα κιλάκια και στο ύψος κοντά είμαστε 😊 τώρα πιο εμβόλιο έκανες ; Το 37 δεν το θεωρούν ούτε καν δέκατα για τα μωράκια απλά παρακολουθείς και βλέπεις σε είπε η γιατρός αν παει 38 δινεις ντεπον ; τελικά σου ειπε να την ξυπνάς ε; Τι σκέφτεσαι να κανεις ; Εγώ την ξυπνάω μερικες φορες το απόγευμα αν κοιμηθεί πολύ για  να φάει 
    • τι καλααα.. μεγαλώνει η μπουμπού σου😍😍 υπομονή και θα περάσει η γκρίνια από το εμβόλιο... εμένα δεν μ έκανε προς το παρόν σε κανένα εμβόλιο πυρετό!
    • Όχι ο μικρός είναι σε δικό του κρεβατάκι στο δωμάτιο μας η Άννα μόνο κοιμάται μαζί μας και κάθετα μάλιστα καταλαβαίνεις τι γίνεται..χαχα άρχισα να την παίρνω όταν ήμουν έγκυος γιατί ήμουν σε ακινησία και ήθελα να την χαίρομαι έτσι..μετά δεν την έβαλα πότε ήθελα να πάει μόνη της μην πει τώρα έχει το μωρό εμένα με έδιωξε..εσάς τώρα κοιμάται σερί Ε;;
    • Ευχαριστώωω μακάρι  να μπορούσα  να φαω..δεν πεινάω πολύ.. οπότε τρωω έχω κ καούρες.. και μου κόβεται η όρεξη..και με 2 λίτρα νερό τη μέρα που να χωρέσει το φαΐ? Βάλε κ τον ύπνο.δεν μένουν πολλές ώρες για φαγητό ..χαχαχα Άσε κ εγώ όλο γύρω γύρω..   
    • Αααα με το καλό και του χρόνου! Εύχομαι ο Αγιος Στυλιανος να μας φυλάει όλες κορίτσια μου! Οι μέρες θα περνάνε νερό τώρα είναι που σταματάει ο χρόνος νομίζω. Εμείς βάλαμε δώρα για το μωρό φέτος κάτω από το δέντρο μπας και τα δει και έρθει! Εγώ πηρα ένα κουβερτακι και ο άντρας μου ένα παραμύθι 🎄
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...