Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Γεια σας μανούλες! 

Νέα μαμά εδώ, με ένα νεογέννητο σχεδόν 1 μηνών 😍 Δώστε μου οι πιο έμπειρες τα φώτα σας και οι πιο νέες σαν εμένα αν έχετε βρει κάποια χρυσή συνταγή 😆 σχετικά με το πώς να τους παίρνει ο ύπνος. Τη μικρή μου μπορει να την πάρει ο ύπνος στο στήθος αφου φάει, και μετά τη μεταφέρω στο λίκνο, αλλά είναι και περιπτώσεις που ενώ νυστάζει δεν την παίρνει καθόλου εύκολα (ενδεχομένως και λόγω των κολικων που περνάει). Οπότε τότε της βάζω λευκούς ήχους και την έχω στην αγκαλιά μου και βοηθάει, ή θα την φοράω στο μάρσιπο και θα αποκοιμηθεί πάνω μου ή θα πρέπει να την κάνουμε βόλτα στην αγκαλιά στο σπίτι όρθιοι είτε εγώ είτε ο σύζυγος, κάτι που προσωπικά δεν το αντέχω καθόλου γιατι πονάει πάρα πολύ η πλάτη μου, βασικά όλο το σώμα μου πονάει 😅 και με πιάνει εκνευρισμός αν δεν την παίρνει ο ύπνος μετά από τόση προσπάθεια! Αλλά τι να κάνει κι αυτή η καημενουλα δεν είναι στο χέρι της. 

Και βλέπω μετά στα social που κάποιες μαμάδες απλά ταιζουν, τα βάζουν μετά λίκνο με μια πιπίλα και τους παίρνει ο ύπνος, έτσι απλά! Εμείς ούτε καν έτσι. Και πιστεύω σε αυτή τη φάση που είναι η πλειοψηφία δεν κοιμούνται τόσο απλά μονα τους.

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η Naty_ είπε:

Γεια σας μανούλες! 

Νέα μαμά εδώ, με ένα νεογέννητο σχεδόν 1 μηνών 😍 Δώστε μου οι πιο έμπειρες τα φώτα σας και οι πιο νέες σαν εμένα αν έχετε βρει κάποια χρυσή συνταγή 😆 σχετικά με το πώς να τους παίρνει ο ύπνος. Τη μικρή μου μπορει να την πάρει ο ύπνος στο στήθος αφου φάει, και μετά τη μεταφέρω στο λίκνο, αλλά είναι και περιπτώσεις που ενώ νυστάζει δεν την παίρνει καθόλου εύκολα (ενδεχομένως και λόγω των κολικων που περνάει). Οπότε τότε της βάζω λευκούς ήχους και την έχω στην αγκαλιά μου και βοηθάει, ή θα την φοράω στο μάρσιπο και θα αποκοιμηθεί πάνω μου ή θα πρέπει να την κάνουμε βόλτα στην αγκαλιά στο σπίτι όρθιοι είτε εγώ είτε ο σύζυγος, κάτι που προσωπικά δεν το αντέχω καθόλου γιατι πονάει πάρα πολύ η πλάτη μου, βασικά όλο το σώμα μου πονάει 😅 και με πιάνει εκνευρισμός αν δεν την παίρνει ο ύπνος μετά από τόση προσπάθεια! Αλλά τι να κάνει κι αυτή η καημενουλα δεν είναι στο χέρι της. 

Και βλέπω μετά στα social που κάποιες μαμάδες απλά ταιζουν, τα βάζουν μετά λίκνο με μια πιπίλα και τους παίρνει ο ύπνος, έτσι απλά! Εμείς ούτε καν έτσι. Και πιστεύω σε αυτή τη φάση που είναι η πλειοψηφία δεν κοιμούνται τόσο απλά μονα τους.

Κοριτσάκι μου, δεν υπάρχει ουτοπία.. μην βλέπεις στα social που προβάλλει ο καθείς την "τέλεια" ζωή του.. ούτε καν!

Μια χαρά φυσιολογικοτατο είναι το μωράκι σου και εσύ μια εξαιρετική μανούλα που κάνει το καλύτερο δυνατόν για το μωράκι της και κάνεις πολύ καλή δουλειά!! Τα ίδια και χειρότερα περνούσαμε εμείς με κολικούς που ξεκίναγαν ένα απαρηγόρητο συνεχές κλάμα από τις 7 το απόγευμα μέχρι και τις 12 το μεσημέρι της επομένης μέρας και εγώ όρθια να κουναω, να τραγουδάω ή να ταιζω μπας και ηρεμήσει.. θα έστρωνε εκεί το μεσημέρι που κοιμόμουν όρθια σε καθιστή θέση με ένα μωρό κολλημένο στο στήθος πάνω μου και 7 το απόγευμα ρολόι, ξανά μανα.. και είχε ξεκινήσει από 7 ήμερων και εγώ από καισαρική.. δεν θυμάμαι καν πως επιβίωσα.. έχω ελάχιστες φωτογραφίες του μωρού από εκείνη τη φάση.. ούτε καν έτρωγα.. σερνομουν με ελάχιστο σπαστό ύπνο μάξιμουμ ένα 2ωρο μέσα στο 24ωρο.. μετά εκεί 1,5 μηνών περίπου άρχισε να ηρεμεί.. αλλά είχαμε θέμα με το βάρος της οπότε πάλι δεν μπορούσα να την αφήνω να κοιμάται όσο και αν όλος μου ο οργανισμός φώναζε να την αφήσω..🥴

Ένα μουσικό κουτί με λευκούς ήχους, ένα πανακι με τη μυρωδιά σου (μόνο μέσα στη μέρα που θα έχεις επίβλεψη γιατί αλλιώς δεν κάνει, είναι επικίνδυνο να προκαλέσει ασφυξία αν καλύψει το προσωπάκι της) και ζεστή θερμοφορα στο λίκνο πριν βάλεις το μωράκι στο λίκνο για να είναι ζεστό το στρωματακι της πριν την αφήσεις, από τα λίγα που θα μπορούσε να "βοηθήσουν".. εμένα βέβαια ποτέ δεν κοιμήθηκε στο λίκνο πάντως, μόνο η φωλιά άξιζε και την προτείνω εάν δεν έχεις.. και συγκοιμηση, ειδικά με θηλασμό βοηθάει πολύ! 

Με τον ύπνο μετά τα πήγαμε σούπερ στο 2μηνο με 5μηνο περίπου (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς) που μετά ξεκίνησαν τα δόντια και υποφέραμε πάλι, φτάσαμε και το άλμα του 6μηνου και η ζωή μας δεν ήταν ποτέ ξανά ίδια μέχρι και σήμερα που σου γράφω δεν κοιμόμαστε.. εκεί πάντως στους 2 μήνες περίπου άρχισε να κοιμάται μόνη της ενώ την άφηνα στη ζέστη φωλιά κοιμόταν γύρω στις 10 και ξύπναγε στις 6 το πρωί σερί μόνη της (βέβαια πάλι την ξύπναγα για να τρώει το βράδυ λόγο βάρους που σου έγραψα).. ακόμα μου λείπουν αυτές οι εποχές..🤭 αυτό δεν είναι το σύνηθες όμως, να τα λέμε και αυτά.. απλά σταθήκαμε κ@λοφαρδοι.. το σύνηθες και φυσιολογικό είναι να ξεχάσεις μια για πάντα τους 8ωρους υπνους και αν είσαι τυχερή μπορεί να κοιμηθείτε και καλύτερα μια στο τόσο..🫩 και φυσικά στο 99% των περιπτώσεων θα θέλει μόνο εσένα, αγκαλιά και στήθος..

Αυτή ήταν η δικιά μας εμπειρία τουλάχιστον, ελπίζω να μην σε μαυρισα.. ίσως μια άλλη μανούλα να είχε καλύτερη εμπειρία.. 🤷

Δημοσίευση

@Kiddo τουλάχιστον μου το επιβεβαιώνεις ότι έτσι είναι η πραγματικότητα γιατί βαρέθηκα να ακούω το κλασικό "θα μάθει μόνο στην αγκαλιά σου και δε θα κοιμάται μόνο του", σήμερα το άκουσα από τη μαμά μου πάλι. Έχουμε τον πόνο μας εμείς έχουμε και αυτες τις κριτικές από τους γύρω. Δηλαδή εγώ θέλω όλη μέρα να είναι πάνω μου; Όχι φυσικα, θέλω κι εγώ να φάω να πάω τουαλέτα να κοιμηθώ λίγο! 

Έχω φωλιτσα, πριν την είχα μάρσιπο και όταν την πήρε καλά ο ύπνος τη μετέφερα στη φωλιτσα της κι ευτυχώς έμεινε οπότε έκλεψα λίγα λεπτα ύπνου!

Τι να πω ελπίζω και σε εσάς εκεί να φτιάξουν τα πράγματα κάπως κορίτσι μου 

Δημοσίευση
στις πριν 34 λεπτά, ο/η Naty_ είπε:

@Kiddo τουλάχιστον μου το επιβεβαιώνεις ότι έτσι είναι η πραγματικότητα γιατί βαρέθηκα να ακούω το κλασικό "θα μάθει μόνο στην αγκαλιά σου και δε θα κοιμάται μόνο του", σήμερα το άκουσα από τη μαμά μου πάλι. Έχουμε τον πόνο μας εμείς έχουμε και αυτες τις κριτικές από τους γύρω. Δηλαδή εγώ θέλω όλη μέρα να είναι πάνω μου; Όχι φυσικα, θέλω κι εγώ να φάω να πάω τουαλέτα να κοιμηθώ λίγο! 

Έχω φωλιτσα, πριν την είχα μάρσιπο και όταν την πήρε καλά ο ύπνος τη μετέφερα στη φωλιτσα της κι ευτυχώς έμεινε οπότε έκλεψα λίγα λεπτα ύπνου!

Τι να πω ελπίζω και σε εσάς εκεί να φτιάξουν τα πράγματα κάπως κορίτσι μου 

Κλείσε τα αυτιά σου κοριτσάκι μου.. δεν ισχύει επουδενί το "θα μάθει και δεν θα κοιμάται μόνο του" ούτε ότι θα"κακομαθει " και μπλα μπλα μπλα.. όχι απλά είναι μύθος αλλά το να αφήνουμε τα μωρά να κλαίνε δημιουργεί το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα!! Θα ακούσεις πολλές υποδείξεις για το πως να μεγαλώσεις το μωράκι σου.. εγώ μέχρι και από την ταμεία στο σούπερ μάρκετ δέχομαι υποδείξεις αλλά και από περαστικούς 🤣,  κλείσε τα αυτιά σου και ακολουθα το ένστικτο σου!! Δεν υπάρχει μεγαλύτερος οδηγός από αυτόν.. ίσως και κάποιο βιβλίο να σου δώσει κάποιες ιδέες, εμείς ανακαλύψαμε σχετικά πρόσφατα τη Μοντεσσοριανη προσέγγιση και διαβάζουμε με το παιδί τα βιβλία της.. αλλά και πάλι φιλτράρω σύμφωνα με το δικό μου παιδί..

Δεν θυμάμαι τώρα να στα εξηγήσω ακριβώς γιατί και εγώ καμμένη είμαι πλέον..🫣🤫 secure attachment λέγεται πάντως αν θέλεις να το ψάξεις.. και σου παραθέτω γρήγορη απάντηση από το chatgpt :

Έχεις απόλυτο δίκιο – όχι μόνο δεν “κακομαθαίνει” ένα νεογέννητο με την αγκαλιά, αλλά τη χρειάζεται βιολογικά. Σου γράφω και τις σωστές ορολογίες και ένα έτοιμο πλαίσιο απάντησης για τη φίλη σου.

Τι λέει η επιστήμη (με όρους, όχι “μαμαδίστικα”)

1. Ασφαλής δεσμός (Secure attachment)

Η αγκαλιά, η ανταπόκριση στο κλάμα και η φυσική εγγύτητα:

δημιουργούν ασφαλή σύνδεση ανάμεσα στο μωρό και τον φροντιστή

οδηγούν αργότερα σε παιδιά πιο ανεξάρτητα, όχι πιο εξαρτημένα

👉 Τα μωρά που νιώθουν ασφάλεια τολμούν να απομακρυνθούν όταν μεγαλώσουν.

2. Συν-ρύθμιση (Co-regulation)

Το νεογέννητο:

δεν μπορεί να ρυθμίσει μόνο του στρες, φόβο, κούραση

χρειάζεται το σώμα του γονιού για να ρυθμίσει:

καρδιακό ρυθμό

αναπνοή

θερμοκρασία

κορτιζόλη (ορμόνη στρες)

👉 Η αγκαλιά είναι ο “εγκέφαλος” του μωρού προσωρινά.

3. Τέταρτο τρίμηνο (Fourth trimester)

Οι πρώτοι 3 μήνες:

το μωρό είναι νευρολογικά ανώριμο

δεν καταλαβαίνει “συνήθειες”, “κακομάθημα” ή “χειρισμό”

👉 Ζητάει αγκαλιά γιατί πιστεύει ακόμα ότι είναι προέκταση του σώματος της μητέρας.

4. Ρύθμιση του στρες & του ύπνου

Όταν ΔΕΝ παίρνουμε αγκαλιά ένα μωρό που κλαίει:

το κλάμα μπορεί να σταματήσει κάποια στιγμή 

αλλά η κορτιζόλη παραμένει υψηλή

👉 Δεν “ηρεμεί”, απλώς παραιτείται.

Αυτό δεν βοηθά στον ύπνο – τον δυσκολεύει μακροπρόθεσμα.

5. “Θα μάθει μόνο αγκαλιά”

🔴 Μύθος.

Το νεογέννητο δεν μαθαίνει συνήθειες

Μαθαίνει μόνο αν:

ο κόσμος είναι ασφαλής και 

όταν χρειάζεται κάποιος έρχεται

👉 Ο ανεξάρτητος ύπνος έρχεται με τη νευρολογική ωρίμανση, όχι με “εκπαίδευση” βρέφους.

Πώς μπορεί να απαντήσει η φίλη σου (έτοιμο κείμενο)

Μπορεί να πει ήρεμα:

«Στα νεογέννητα δεν μιλάμε για κακομάθημα. Η αγκαλιά βοηθά στη ρύθμιση του στρες και στη δημιουργία ασφαλούς δεσμού. Αυτό είναι που οδηγεί αργότερα σε παιδιά που κοιμούνται και μόνα τους.»

Ή πιο κοφτά:

«Τα μωρά δεν μαθαίνουν συνήθειες, μαθαίνουν αν ο κόσμος είναι ασφαλής.»

Ή αν θέλει “επιστημονικό κλείδωμα” 😌:

«Οι παιδίατροι και η αναπτυξιακή ψυχολογία μιλάνε για co-regulation και secure attachment. Η αγκαλιά είναι αναπτυξιακή ανάγκη, όχι επιλογή.»

Δημοσίευση

Εμενα κοιμαται μονος του. Με πιπιλα βεβαια αλλα δε χρειαζεται να τον κοιμιζω δοξα τω Θεω γιατι εχω τεραστιο θεμα με τη μεση μου. Ωστοσο δεν ηταν ετσι οταν ηταν νεογεννητο. Φυσικα και κοιμοταν στην αγκαλια μας, συνηθως επρεπε να πηγαινουμε πανω κατω για να τον παρει ο υπνος και βεβαια μετα καναμε ολοκληρο σχεδιο για το πως θα τον αφησουμε σιγα σιγα στο λικνο για να μην ξυπνησει. Που βεβαια τις περισσοτερες φορες δεν επιανε και ξυπνουσε η αμεσως η στο πενταλεπτο. Ειναι πολυ φυσιολογικο ειναι πολυ μικρουλα. Σιγα σιγα θα το βρειτε και θα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα μην απελπιζεσαι και μη νιωθεις ασχημα οτι κατι δεν κανεις σωστα. Να σου ζησει!

Δημοσίευση
στις On 23/12/2025 at 11:56 ΠΜ, ο/η Naty_ είπε:

Γεια σας μανούλες! 

Εφοσον θηλαζεις αντι να κουραζεσαι με ολη αυτη την κατασταση με βολτες και πανω κατω και λικνα και ξαναμανα, κανε συγκοιμηση (ακολουθωντας τους κανονες ασφαλειας) και θα ηρεμησεις κι εσυ και το παιδι. Εγω και τα τρια μου παιδακια ετσι τα κοιμιζα / κοιμιζω. Τα δυο μαλιστα διδυμακια. Το μεγαλο μου θηλαζε σχεδον τρια χρονια και υπνο χωρις στηθος δεν εκανε πανω απο μια ωρα κι αυτο παντα διπλα μου. Οποτε κρεβατι μαζι, και υπνος παραλληλα με το θηλασμο. Με τα διδυμα επισης, κρεβατι μαζι, δεξια κι αριστερα μου και οποιο ξυπναει το θηλαζω ενοσω ξαπλωνω. Αν τυχει και ξυπνανε και τα δυο ειναι το ζορι, γιατι πρεπει να καθισω για να τα βαλω μαζι και καθολου δεν αντεχω μες στη νυχτα 🤣🤣🤣 Παντως ξεκινα τη συγκοιμηση και θα με θυμηθεις. Και το παιδι θα ειναι ηρεμο και ευτυχισμενο κι απλα θα θηλαζει / πιπιλαει και θα κοιμαται (ουτε ξυπνηματα, ουτε περα δωθε, ουτε να κανετε τη νυχτα μερα, ουτε κλαματα, ουτε τιποτα) κι εσυ θα ξεκουραζεσαι. Δεν νομιζω να γινεται διαφορετικα σε θηλαζον βρεφος , ειδικα μακροχρονια. 

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Καλησπερα κοριτσια,χρονια πολλα με υγεια για ολους μας. Πως περνατε με τα νινακια σας?
    • Εφοσον θηλαζεις αντι να κουραζεσαι με ολη αυτη την κατασταση με βολτες και πανω κατω και λικνα και ξαναμανα, κανε συγκοιμηση (ακολουθωντας τους κανονες ασφαλειας) και θα ηρεμησεις κι εσυ και το παιδι. Εγω και τα τρια μου παιδακια ετσι τα κοιμιζα / κοιμιζω. Τα δυο μαλιστα διδυμακια. Το μεγαλο μου θηλαζε σχεδον τρια χρονια και υπνο χωρις στηθος δεν εκανε πανω απο μια ωρα κι αυτο παντα διπλα μου. Οποτε κρεβατι μαζι, και υπνος παραλληλα με το θηλασμο. Με τα διδυμα επισης, κρεβατι μαζι, δεξια κι αριστερα μου και οποιο ξυπναει το θηλαζω ενοσω ξαπλωνω. Αν τυχει και ξυπνανε και τα δυο ειναι το ζορι, γιατι πρεπει να καθισω για να τα βαλω μαζι και καθολου δεν αντεχω μες στη νυχτα 🤣🤣🤣 Παντως ξεκινα τη συγκοιμηση και θα με θυμηθεις. Και το παιδι θα ειναι ηρεμο και ευτυχισμενο κι απλα θα θηλαζει / πιπιλαει και θα κοιμαται (ουτε ξυπνηματα, ουτε περα δωθε, ουτε να κανετε τη νυχτα μερα, ουτε κλαματα, ουτε τιποτα) κι εσυ θα ξεκουραζεσαι. Δεν νομιζω να γινεται διαφορετικα σε θηλαζον βρεφος , ειδικα μακροχρονια. 
    • Τέλειο το στολίδι σας!! Χρόνια πολλά κιόλας!! 😊😊 Για το κεφάλι δεν τον έχω ρωτήσει. Τον είχα πιάσει απ' τα μούτρα για διάφορα αλλά και το έχω ξεχάσει. Μα, εννοείται ότι ρίχνει κουτουλιδια και σε μας, αλλά αυτά τα κάνει για παιχνίδι. Κουτουλαει, γυρνάει σε κοιτάει και γελάει! 😆 Όταν κοπανάει το κεφάλι του κάτω, το κάνει όταν κλαίει, όταν νιώθει ότι τον έχεις "παρατήσει". Το κάνει λιγότερο τώρα ή με ακούει όταν του λέω μη και όχι! Πάλι καλά... Παιδίατρο έχουμε τώρα τέλη Ιανουαρίου, ελπίζω να το θυμηθώ να τον ρωτήσω 🙄 Με το φαι εννοείται ότι τα πετάει κι εμάς. Εμάς είναι στη φάση "τρώω τα πάντα και κυρίως θέλω να φάω αυτό που τρως εσύ!" 😆 Αλλά άμα δε θέλει κάτι, το λιώνει ακόμα στο χέρι και το πετάει κάτω. Ακόμα και το νερό του όταν δεν το θέλει άλλο, το πετάει με μίσος κάτω... Κάποια τα πετάει κιόλας και μετά κάνει "ου ου" να μου τα δείξει που τα θέλει πίσω... Ο,τι να ναι... Περιμένω απλά να μεγαλώσει 🙄.  Ο παιδότοπος ρε συ είναι πολύ καλή φάση αν υπάρχει κάποιος να την απασχολεί. Σε όσους έχουμε πάει εμεις συνήθως έχουν ηλικιακό όριο. Μετά τα 3-4 λένε χωρίς επίβλεψη γονέα. Μόνο σε έναν στη Θεσσαλονίκη που είχαμε πάει είχαμε βρει μια κοπέλα να ασχολείται με τον μπέμπη που ήταν τότε κάπου 6-7 μηνών και κάθησε μαζί του κάνα 3ωρο... Πήρε γερό τιπ 😆 ίσως άμα πας ώρες που δεν έχει ψυχή να απασχολούν το κορίτσι σου για μερικές ώρες να κάνεις τη δουλειά σου.  Εμείς προσωπικά καταφέραμε να δουλέψουμε όταν πήγε βρεφικό, δε θα πω ψέματα. Κατά τα άλλα χρειάζεται συνεχή επίβλεψη κι εμάς, παρόλο που δεν κλαίει τόσο πολύ άμα δεν είναι πάνω μου. Κάθεται ήρεμος άμα είναι στον ίδιο χώρο με μας. Επίσης, πολύ ζόρι αυτό με τον ύπνο σας, είναι ένα μικρό βαμπίρ Ε; 🥲😅 Εμάς ας πούμε θα νυστάξει γύρω στις 6:30 το απόγευμα, θα κοιμηθεί κατά τις 7+, θα ξυπνήσει 2-3 φορές, θα θηλάσει και τον καλύτερο ύπνο τον κάνει εκεί 2-6 το ξημέρωμα που συνήθως είναι σερί. Τώρα που προσπαθώ να του κόψω τον θηλασμό, απλά τον παίρνω αγκαλιά και τον κουνάω 1 ώρα μέχρι να μπορέσω να τον αφήσω κάτω χωρίς να ξυπνήσει. Κι εμάς το χει αυτό το θέμα ότι πρέπει να μας ακουμπάει για να κοιμάται καλά 😒 Τον ενοχλούν πολύ επειδή τώρα τρώει και σκληρές τροφές και πάνε εκεί που είναι πρησμένα τα ούλα... Αλλά τώρα κι εμάς είναι πόσος καιρός που έχει περάσει και σήμερα μόλις ένιωσα τις μυτουλες να έχουν σκάσει. Αλλά έχει ηρεμήσει με το κλάμα, ειδικά το βράδυ!!  Τα πρώτα 100 χρόνια είναι τα δύσκολα, μετά θα δούμε φως! 🥲
    • Αχ κουκλίτσα χριστουγεννιάτικη!!! ❤️❤️ Να σας ζήσει!! ✨
    • Εγώ ούτε καν..μου φαίνεται και εξαιρετικά νωρίς...
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...