Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου από την πρόσφατη προσπάθεια εξωσωματικής, και να ρωτήσω αν κάποια είχε παρόμοιο πρωτόκολλο ή αποτέλεσμα.

Είμαι 37 ετών και έχω κάνει 2 αποτυχημένες προσπάθειες εμβρυομεταφοράς. Ξεκινήσαμε εξωσωματική λόγο προβλήματος του συζύγου. Όλα πήγαν καλά και είχαμε 6 βλαστοκύστες. Η πρώτη προσπάθεια δεν πέτυχε και ο γιατρός το θεώρησε τυχαίο. Έκανα την δεύτερη εμβρυομεταφορά μου την Παρασκευή 6/6. Ήταν έμβρυο 5ης ημέρας, ΑΑ. Η προετοιμασία ξεκίνησε από την αρχή του κύκλου και ακολούθησα το παρακάτω πρωτόκολλο:

Φαρμακευτική αγωγή:

• Τ4 25mg (λόγω θυρεοειδούς), κάθε πρωί
  • Φυλλικό οξύ κάθε πρωί
  • Cyclacur (οιστραδιόλη) 2 δισκία πρωί και 2 το βράδυ
  • Medrol 4mg: μισό το πρωί, μισό το βράδυ
  • Vasclor: κολπική προγεστερόνη πρωί και βράδυ
  • Glucophage (μετφορμίνη) με το μεσημεριανό φαγητό (λόγο πολυκυστικών)
  • Ivor (υποδόριο αντιπηκτικό) κάθε βράδυ, όπου μου προκαλούσαν έντονες μελανιές στην κοιλιά (δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό)

Την ημέρα της εμβρυομεταφοράς έγινε μέτρηση προγεστερόνης στο αίμα, και ήταν 10,8, που ο γιατρός μου το θεώρησε οριακά χαμηλό, οπότε ξεκίνησα επιπλέον υποδόρια προγεστερόνη (Prolutex).

🔍 Σημαντικό:

Μία εβδομάδα πριν την εμβρυομεταφορά είχα μια ελαφριά κολπική μυκητίαση και έκανα χρήση Mycomycen κολπικά για 6 ημέρες (μεσημέρι), ενώ συνέχιζα παράλληλα την κολπική προγεστερόνη πρωί και βράδυ.

Επίσης μια εβδομάδα πριν την εμβρυομεταφορά πήγα στην Τήνο να προσκυνήσω και πήγαμε κ σε παραλίες χωρίς να μπω στο νερό (αυτό το αναφέρω γιατί ο γιατρός δεν μου είπε να μην πάω, αλλά όταν είδε ότι η προγεστερόνη μου είναι χαμηλή μου είπε ότι το φάρμακο είναι φωτοευαίσθητο) 

📆 Ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά:

• Είχα λίγα συμπτώματα: πονοκέφαλο, αίσθηση ζέστης τα βράδια και μια γενική υπνηλία.
  • Δεν είχα αιμορραγία ή έντονες κράμπες. 
  • Την Τρίτη 17/6 (Ημέρα 12) έκανα χοριακή και βγήκε 2 mIU/mL — δυστυχώς αρνητικό.

Η ερώτησή μου:

Έχει περάσει κάποια παρόμοιο πρωτόκολλο; Πιστεύετε ότι:

• Η χαμηλή προγεστερόνη (και η καθυστερημένη ενίσχυση με υποδόρια) μπορεί να έπαιξε ρόλο;
  • Η μυκητίαση και η χρήση Mycomycen επηρέασε την απορρόφηση της προγεστερόνης;
  • Το ταξίδι στην Τήνο και η ηλιοθεραπεία που έκανα μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της προγεστερόνης;
  • Τι θα προτείνατε να συζητήσω με τον γιατρό μου πριν τον επόμενο κύκλο;
  • Υπάρχει κάποια που να έχει ακολουθήσει ίδιο ή παρόμοιο πρωτόκολλο; Κάνετε κάτι διαφορετικό; 

Ευχαριστώ από καρδιάς όποια διαβάσει και θελήσει να απαντήσει. Στέλνω σε όλες πολλή δύναμη και αγκαλιά 🙏❤️

Δημοσίευση

Κορίτσι μου, καλησπέρα. Καλή επιτυχία κι εύχομαι η επόμενη ετ να είναι η τυχερή σου! Η εμπειρία μου και τα όσα έχω ακούσει και διαβάσει όλο αυτόν τον καιρό, μου λέει ότι παίζει μεγάλο ρόλο η τύχη στην επιτυχία της εμφύτευσης. Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη με σιγουριά γιατί βλαστοκύστες ΑΑ δεν πετυχαίνουν. Αυτό όλες μας σχεδόν το έχουμε βιώσει και αναρωτιόμαστε. Κι η αξιολόγηση των βλαστοκύστεων, σχετική είναι τελικά...

Δε νομίζω ότι έκανες κάτι λάθος ή παρέλειψες κάτι. Ούτε η ηλιοθεραπεία, ούτε η θεραπεία για τους μύκητες πριν την ετ πιστεύω ότι επηρέασαν. Ίσως θα έπρεπε να παίρνεις περισσότερη προγεστερόνη σε χαπάκι εξαρχής. Ίσως δεν πέτυχε ο γιατρός σου το παράθυρο εμφύτευσης, αφού λες ότι πήγες με οριακή προγεστερόνη. Αλλά κι αυτό υποθετικό είναι.

Καταλαβαίνω από το πρωτόκολλο ότι έκανες ετ σε φυσικό κύκλο με κατεψυγμένες βλαστοκ, σωστά; Τα φάρμακα που σου έδωσε είναι συνήθως αυτά που δίνουν σε αυτό το πρωτόκολλο. Κι εγώ cyclacur, κορτιζόνη  (medrol) και προγεστερόνη (σε χαπάκι όμως και κολπικά) είχα πάρει όλες τις φορές. Τρεις φορές τη μέρα. Μου είχε πει ότι ενέσιμη προγεστερόνη δίνουν όταν κάνεις απευθείας ετ. Αν και πολλές κοπέλες κάνουν prolutex, ασχέτως πρωτοκόλλου.  Φυλλικο, d, T4 όταν υπάρχει θέμα θυρεοειδούς, ούτως ή αλλως πρέπει να παίρνεις. Για την ηπαρίνη οι απόψεις διίστανται. Αν υπάρχει παράγοντας θρομβοφιλίας οκ. Αν δεν υπάρχει, κάποιοι γιατροί δίνουν προληπτικά, σίγουρα ξέρουν καλύτερα από εμάς γιατί. 

Εγώ αυτό που θα τον ρωτούσα είναι αν την επόμενη φορά προτείνει να πάμε σε ετ, σε τεχνητό κύκλο, αντί για φυσικό. Είναι λίγο πιο κουραστικό, αλλά ίσως έχει αποτέλεσμα. Νομίζω ότι σε κοπέλες με πολυκυστικές ή που δεν έχουν σταθερό κύκλο, ενδείκνυται καλύτερα. Καλή επιτυχία!

Δημοσίευση

Εγώ κορίτσι μου πάω αύριο σε ετ με δύο βλαστοκύστες αυτή τη φορά 5ΑΑ. Είμαι 36 με αρίστη ορμονολογική εικόνα. Το θέμα και σε μας είναι καθαρά του συζύγου στο σπέρμα. Η πρώτη μου ετ παλινδρόμησε στην 9η εβδομάδα. Έιχα βάλει μια βλαστοκύστη 5ΑΑ. Οπότε θεωρώ πως μάλλον κανένα ρόλο δεν παίζει η ποιότητα τελικά. Όλα είναι θέμα τύχης και συγκυριών. Σε εμένα έγινε εμφύτευση αλλά σταμάτησε η καρδούλα και χρειάστηκε να μπω νοσοκομείο για απόξεση. 

Τώρα στο πρωτόκολλο που ακολουθώ εγώ, είναι ακριβώς το ίδιο όπως και την πρώτη μου φορά.

Filicin 1 χαπάκι 5mg το πρωί,  Vasclor κολπικά το πρωί, 2 λευκά χαπάκια cyclacur πρωί βράδυ, 1 prolutex το απόγευμα (στην πρώτη ετ αυτή την ενέση μου την είχε το πρωί μαζί με τη Vasclor) & salospir 100mg το βράδυ. 

Εγώ δεν έχω ΣΠΟ, ούτε θυρεοειδή οπότε δεν παίρνω κάτι άλλο εξτρά. Παίρνω μόνο D3 το μεσημέρι μετά το φαγητό που μου την έδωσε η γυναικολόγος μου από την προηγούμενη εγκυμοσύνη γιατί την είχα χαμηλή και το είδαμε σε εξετάσεις αίματος που είχα κάνει μέσα στις πρώτες εβδομάδες της κύησης. 

Έχε πίστη και όλα θα πάνε καλά!!! 🙏🏼 Μόνο μην τα παρατάς..!!! 

@RAM21 ενέσιμη προγεστερόνη έκανα την προηγούμενη φορά, κάνω και αυτή τη φορά με κατεψυγμένες βλαστοκύστες. Οπότε δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες. 🙃😉

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η melitiniღ είπε:

Εγώ κορίτσι μου πάω αύριο σε ετ με δύο βλαστοκύστες αυτή τη φορά 5ΑΑ. Είμαι 36 με αρίστη ορμονολογική εικόνα. Το θέμα και σε μας είναι καθαρά του συζύγου στο σπέρμα. Η πρώτη μου ετ παλινδρόμησε στην 9η εβδομάδα. Έιχα βάλει μια βλαστοκύστη 5ΑΑ. Οπότε θεωρώ πως μάλλον κανένα ρόλο δεν παίζει η ποιότητα τελικά. Όλα είναι θέμα τύχης και συγκυριών. Σε εμένα έγινε εμφύτευση αλλά σταμάτησε η καρδούλα και χρειάστηκε να μπω νοσοκομείο για απόξεση. 

Τώρα στο πρωτόκολλο που ακολουθώ εγώ, είναι ακριβώς το ίδιο όπως και την πρώτη μου φορά.

Filicin 1 χαπάκι 5mg το πρωί,  Vasclor κολπικά το πρωί, 2 λευκά χαπάκια cyclacur πρωί βράδυ, 1 prolutex το απόγευμα (στην πρώτη ετ αυτή την ενέση μου την είχε το πρωί μαζί με τη Vasclor) & salospir 100mg το βράδυ. 

Εγώ δεν έχω ΣΠΟ, ούτε θυρεοειδή οπότε δεν παίρνω κάτι άλλο εξτρά. Παίρνω μόνο D3 το μεσημέρι μετά το φαγητό που μου την έδωσε η γυναικολόγος μου από την προηγούμενη εγκυμοσύνη γιατί την είχα χαμηλή και το είδαμε σε εξετάσεις αίματος που είχα κάνει μέσα στις πρώτες εβδομάδες της κύησης. 

Έχε πίστη και όλα θα πάνε καλά!!! 🙏🏼 Μόνο μην τα παρατάς..!!! 

@RAM21 ενέσιμη προγεστερόνη έκανα την προηγούμενη φορά, κάνω και αυτή τη φορά με κατεψυγμένες βλαστοκύστες. Οπότε δεν νομίζω να ισχύει αυτό που λες. 🙃😉

Ναι, αυτό λέω, ότι κάποιοι γιατροί δίνουν ενέσιμη ασχέτως πρωτοκόλλου. Ο δικος μου, μαλλον ηταν εξαιρεση, μού είχε πει ότι μόνο σε απευθείας ετ δίνει prolutex ( ειχα παρει κ εγω δλδ στην πρωτη μου ετ  που την εκανα απευθειας κ πετυχε). Και γενικώς απέφευγε τις κολπικες, για καλύτερη απορρόφηση ελεγε. Φουλ  ουτροτζεσταν και υπνηλία...χάχα! 

Πάντως, ναι, θέμα τύχης και συγκυριων είναι. Καλή επιτυχία και σε σένα! Να πάνε όλα σούπερ αυτή τη φορά και να έρθουν γερά μωρακια!!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...