Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΓΕΝΙΚΗ ΑΙΜΑΤΟΣ-ΟΥΡΩΝ-ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ!!!!!!!


Recommended Posts

Γεια σας κορίτσια μου!!!Πριν λιγο πηρα τηλ την μικροβιολόγο για τα αποτελεσματα των παραπάνω εξετασεων που ειχα κάνει και αγχώθηκα!!!!!

Λοιπόν..σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσυνης τα λευκα μου αιμοσφαιρια ηταν ήδη πολύ υψηλά-15000-και εκει παρεμειναν σε ολη την διαρκεια των 9 μηνων..Τωρα εκτοξεύτηκαν στα 18000!!!!:ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: :ohmy: Επίσης στην γενική ουρων τα πυοσφαίρια ειναι γυρω στα 20!!!!:ohmy: :ohmy: και το ουρικό οξύ 5,2 με οριο τα 5,5 μου φαινεται...:blink: :blink: δηλαδη στα όρια!!!!

Κοριτσια ειχε καποια αναλογη περίπτωση;;;Ξερετε κάτι επί του θέματος;;;

Υποψιάζομαι ουρολοίμωξη..!!Επίσης γιατι ανεβαινει το ουρικό οξυ και τι ακριβως ειναι;; εχω ραντεβου με τον γιατρο μου αυριο αλλα θα με φαει η αγωνια!!!!θα τον πάρω και τηλ βεβαια αλλα θα ηθελα πάρα πολύ να ακούσω τις αποψεις σας γιατι θα ΛΙΠΟΘΥΜΙΣΩ ΑΠ ΤΟ ΑΓΧΟΣ!!!!:( :(

κοριτσάκια μου σας ευχαριστω πάρα πολύ!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

γεια σου juliana μου!!!δεν ξέρω για τα λευκά και τα πυοσφαίρια αλλά για το ουρικό οξύ ξέρω σίγουρα οτι έχει να κάνει με τη διατροφή...συνήθως ανεβαίνει όταν τρως πολλά κρεατικά ειδικά κατσικίσιο κρέας και γενικώς όταν η διατροφή περιλαμβάνει πολλά λιπαρά...στο λέω με σιγουριά γιατί είχε ανεβασμένο ουρικό ο άντρας μου όπως βέβαια είχα ανεβασμένα και χοληστερίνη και τριγλυκερίδια...αυτές τις εξετάσεις δεν σου τις είχε γράψει ο γιατρός σου???η άποψη μου είναι να δεις τι θα σου πει ο γατρός σου και πράττεις αναλόγως...έλπιζω να βοήθησα έστω και λίγο...και να σου ζήσει το μωράκι σου, απ'ότι κατάλαβα έχεις γεννήσει!!!!!!!

φιλιά πολλά!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σία μου ευχαριστώ για τη απαντηση σου!!Δεν έχω γεννησει ακόμα!!!Ειμαι στην 37η εβδομαδα!!Γι αυτο λεω μημπως ανεβαινει και λογω εγκυμοσύνης!!Ευχαριστώ πάντως!!Φιλιά!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

τελευταία ανάλυση αίματος έδειξε ανεβασμένα τα λευκά αιμοσφαίρια. Τι σημαίνει αυτό και τι μπορώ να κάνω;

Όταν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων είναι υψηλά σημαίνει

ότι υπάρχει κάποια φλεγμονή στον οργανισμό, π.χ. ένα δόντι που αιμορραγεί, ένα τραύμα ή κάποια ασθένεια. Οι φλεγμονές είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Oταν απειλείται η υγεία μας είτε από παθογόνα βακτήρια είτε από την απόθεση οξειδωμένων λιπούχων πλακών στα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς, το ανοσοποιητικό σύστημα «στέλνει» κύτταρα για να καταστρέψουν τους «εισβολείς». Εκδηλώνονται, συνήθως, μετά από ένα τραύμα, μια ασθένεια ή έντονο στρες που αυξάνει την κορτιζόλη. Τότε μιλάμε για οξεία φλεγμονή. Μάλιστα, η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, το πρήξιμο, το φούσκωμα, η ζέστη, ακόμη και ο πόνος που προκαλεί, στην πραγματικότητα βοηθούν τον οργανισμό να θεραπευτεί.

Αν όμως πρόκειται για χρόνια φλεγμονή, και αυτό είναι κάτι που θα σας πει ο γιατρός σας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι χρόνιες φλεγμονές συνδέονται με πολλές παθήσεις που μειώνουν το προσδόκιμο όριο ζωής, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος, η νόσος του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ.

Για να μειώσετε τις φλεγμονές δώστε ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή, εμπλουτίζοντας το διαιτολόγιό σας με τροφές που τις περιορίζουν. Ιδού κάποιοι βασικοί κανόνες που θα σας βοηθήσουν:

Περιορίζετε τους υδατάνθρακες π.χ. το ψωμί ή τα ζυμαρικά γιατί αυξάνουν την περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα, καθώς και το κόκκινο κρέας (το ζωικό λίπος ερεθίζει συνήθως τη φλεγμονή). Προτιμήστε το άπαχο κρέας.

Πίνετε άφθονο νερό.

Προτιμάτε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Προτιμάτε τα εσπεριδοειδή Περισσότερα από 60 φλαβονοειδή έχουν ήδη επισημανθεί σε αυτά και έχουν την ιδιότητα να καταπολεμούν τους ιούς και τις φλεγμονές.

Εντάσσετε το παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή σας. Επειδή υπόκειται στην ελάχιστη δυνατή επεξεργασία, διατηρεί την αντιοξειδωτική του δράση σε μεγαλύτερο βαθμό, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη ελαίων. Χρησιμοποιήστε το στην κουζίνα και τις σαλάτες σας. Αποτελεί την καλύτερη επιλογή για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αποκλείετε κάποια είδη υδρογονωμένων ελαίων, καθώς και τη μαργαρίνη ή το βούτυρο γιατί αποτελούν πηγή λιπών. Οι τροφές με λιπαρά είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και μειώνουν τα αντίστοιχα της «καλής». Επίσης ενισχύουν πιθανή τάση για πήξη του αίματος, σχηματισμό θρόμβων και αρτηριακές βλάβες. Να θυμάστε: ακόμα και τα προϊόντα που θεωρείτε ότι δεν είναι λιπαρά, πιθανόν να περιέχουν τουλάχιστον 1 γραμμάριο λίπους. Ελέγξτε τις ετικέτες τους πριν τα αγοράσετε.

Καταναλώνετε «λιπαρά» ψάρια Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη των θρόμβων και περιορίζουν τυχόν φλεγμονές. Πλούσιες πηγές Ω-3 λιπαρών είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και η ρέγκα.

Πίνετε 2 ποτήρια κόκκινο κρασί καθημερινά Οι πολυφαινόλες που περιέχουν τα σταφύλια (κυρίως η ρεσβερατρόλη) βοηθούν τον έλεγχο των λιποπρωτεϊνών και της οξείδωσής τους, αποτρέποντας την αθηρωμάτωση των αρτηριών.

Ο Νικόλαος Παπανδρέου συνεργάζεται με το Εθνικό Ίδρυμα Εναλλακτικής Ιατρικής της Αμερικής και με τον τομέα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πώς να ερμηνεύσετε μόνοι σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Για τους περισσότερους από εμάς τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων είναι πολύ δύσκολο να ερμηνευθούν. Περίεργα εκατοστά, τιμές ελάχιστες , τιμές μέγιστες, συγκεντρώσεις, είναι μερικά από αυτά που βλέπουμε στα αποτελέσματα των εξετάσεων μας και δεν ξέρουμε να τα ερμηνεύσουμε. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσω να σας δώσω έναν μικρό χρήσιμο οδηγό .

1. Αρτηριακή πίεση

Οι φυσιολογικές της τιμές είναι ανάμεσα στα 120/70 και 140/90.

Υπάρχει πρόβλημα όταν η συστολική πίεση ( η μεγάλη ) είναι πιο μεγάλη από 160 και η διαστολική υπερβεί το 95.

2. Ερυθρά αιμοσφαίρια

Από 4 έως 6 εκατομμύρια ανά mmc σε συνάρτηση με την ηλικία και το φύλο.

3. Λευκά αιμοσφαίρια

Από 4.000 έως 10.000 ανά mmc

4. Αιματοκρίτης

Είναι το πηλίκο του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων προς τον συνολικό όγκο του αίματος.

Για τους άνδρες ανάμεσα στα 40% και στα 54% .

Για τις γυναίκες ανάμεσα στα 35% και στα 47 % .

5. Λεμφοκύτταρα

Από 1.000 έως 4.000 mmc

6. Γλυκόζη

Από 0,8 έως 1,2 g/l

7. Ολική χοληστερίνη

Από 1,8 έως 2,4 g/l ή 150 έως 230 mg/dl

8. Χοληστερίνη HDL

Πρέπει να είναι πιο μεγάλη από 35

9. Χοληστερίνη LDL

Πρέπει να είναι πιο μικρή από 150

10. Τριγλυκερίδια

Οι φυσιολογικές τους τιμές είναι ανάμεσα σε 60 και 165 mg/dl

11. Κρεατινίνη

Είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία των νεφρών 7 – 13,6 mg/l

12. Ουρικό οξύ

Οξύ που απομακρύνεται από τα ούρα και υπάρχει στο αίμα 120 – 130 micromoli/l ή 0,02 – 0,005 g/l

13. Σφυγμοί

Μετράμε τους σφυγμούς με τον δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο για 15 λεπτά και τους πολλαπλασιάζουμε με το 4. Ο σωστός αριθμός των σφυγμών είναι ανάμεσα στους 60 και 80 σφυγμοί ανά λεπτό και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Τα πυοσφαίρια στη ΓΟ αποτελούν το συνηθέστερα προσδοκώμενο να διαφοροδια­γνωσθεί εύρημα στη μικροσκοπική εξέταση. Η ύπαρξη τους συνδέεται με φλεγμονώδεις καταστάσεις καθ' όλο το μήκος του ουροποιητικού, καθώς και των επικοινων­ούντων οργάνων, όπως ο κόλπος, ο προστάτης και οι νεφροί. Αποτελούν εκδήλωση αμυντικών μηχανισμών και συμμετοχής του ανοσολογικού συστήματος σε παθολογικές διεργασίες που εξελίσσονται στις θέσεις εξόδου τους στο ουροαποχε­τευτικό σύστημα.

Εξ αιτίας της επικοινωνίας του ουροαποχετευτικού με το περιβάλλον, αλλά και της συγκέντρωσης και αποβολής τοξικών ουσιών στα ούρα, ανευρίσκεται, θεωρούμενη φυσιολογική, αποβολή πυοσφαιρίων μέχρι του ορίου των 1-2 ΚΟΠ. Πέραν του ανωτέρω ορίου ο αριθμός των αποβαλλομένων πυοσφαιρίων θεωρείται παθολογικός και μπορεί να ανέλθει σε συνεχές στρώμα του πεδίου μικροσκοπικής παρατήρησης (τάπητας πυοσφαιρίων).

Μορφολογικά, τα παρατηρούμενα πυοσφαίρια λόγω της προέλευσής τους εκ των λευκοκυττάρων του περιφερικού αίματος και κυρίως των πολυμορφοπυρήνων, παρουσιάζουν τη γνωστή κοκκιώδη υφή των τελευταίων.

Τα πυοσφαίρια που προέρχονται από το νεφρικό παρέγχυμα, κυρίως σε σπειραματικές βλάβες και πυελονεφρίτιδες, είναι συνήθως μεγαλύτερα και γεμάτα από ευμεγέθη κοκκία, που παρουσιάζουν έντονη τρομώδη κίνηση (κίνηση Brown), καλούνται δε "στίλβοντα πυοσφαίρια". Γενικά ο πολύλοβος πυρήνας των πολυμορφοπυρήνων δύσκολα διακρίνεται, προς τούτο δε βοηθά η προσθήκη διαλύματος 2% οξικού οξέος. Η παραπάνω απλή τεχνική βοηθά στο διαχωρισμό των πυοσφαιρίων από τα ισομεγέθη αλλά με στρογγυλό πυρήνα επιθήλια των ουροφόρων σωληναρίων.

Θετική επιστημονική εξέλιξη, αλλά και με χρησιμότητα στην κλινική πράξη, για το διαχωρισμό των επιθηλίων μεταξύ τους αλλά και από τα πυοσφαίρια, αποτελεί η χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως θα αναφερθεί σε επόμενο κεφάλαιο.

Κλινικές καταστάσεις που συνοδεύονται από πυουρία έχουν ήδη αναφερθεί στα περί λευκοκυτταρικής εστεράσης. Η αναφορά και εκτίμηση των πυοσφαιρίων γίνεται συνήθως περιφραστικά από το εργαστήριο, με τους όρους: Σπανιότατα (0-1 ΚΟΠ), Σπάνια (2-5 ΚΟΠ), Αρκετά (5-20 ΚΟΠ), Άφθονα (20­-100 ΚΟΠ), Αφθονότατα ή και Τάπητας πυοσφαιρίων (άνω των 200 ΚΟΠ). Με τους όρους σπανιότατα ή σπάνια εννοούμε φυσιολογικά ευρήματα, ενώ ανώτεροι δείκτες οφείλουν να διερευνώνται περαιτέρω και να αναζητούνται οι υποκείμενες παθολογικές αιτίες.

κυστίτιδα και οι λοιμώξεις του Ουροποιητικού Συστήματος της Γυναίκας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιουνίου 2005

Γράφει: Γκικόντες Ευάγγελος, Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος

Προβολή

Συμπτώματα

Όταν νιώσετε κάποιο "τσούξιμο" την στιγμή που ουρείτε, όταν το αίσθημα για να πάτε στην τουαλέτα είναι έντονο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα πολύ συχνά (συχνοουρία), όταν, πολλές φορές, δεν μπορείτε να κρατηθείτε, όταν δείτε ότι έχετε κρυάδες ή πυρετό ή πόνο στην μέση ή ρίγη, όταν δείτε ότι τα ούρα σας είναι θολά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μία λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Η ουρολοίμωξη και η κυστίτιδα είναι λοιμώξεις που γενικά παρουσιάζονται πολύ συχνά στις γυναίκες. Καθώς η γυναίκα παιρνάει από την εφηβεία προς την ενηλικίωση και συνεχίζει προς την ώριμη ηλικία, η συχνότητα αυξάνεται από το 2% σε περισσότερο από 20%. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ελαφρά ή έντονα. Εάν εκτός της ουρολοιμώξεως υπάρχει και κυστίτις τότε ο ερεθισμός της κύστης μπορεί να έχει ως συνέπεια την συχνοουρία και τον πόνο στην περιοχή της ουροδόχου κύστης. (πάνω από την ηβική σύμφυση). Οι ασθενείς με κυστίτιδα τις περισσότερες φορές δέν έχουν πυρετό.

Αίτια

Συνήθως η αιτία όλων αυτών των καταστάσεων είναι ορισμένα μικρόβια.H καλή υγιεινή της περιοχής εκείνης μας βοηθάει να αποφύγουμε τις συχνές μολύνσεις. Ένας παράγων που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία μολύνσεων είναι η σεξουαλική επαφή. Επίσης, ανωμαλίες στην ανατομία των ουροφόρων οδών όπως παλινδρόμηση των ούρων, κυστεορθοκήλη, συγγενείς ανωμαλίες ή πέτρες στα νεφρά ή στον ουρητήρα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης των ουροφόρων οδών.

Διάγνωση

Οι γυναίκες αυτές, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι μία καλλιέργεια ούρων, καθώς και μία ανάλυση ούρων. Στις περιπτώσεις αυτές θα βρεθούν περισσότερα πυοσφαίρια κατά οπτικό πεδίο καθώς και κάποιο μικρόβιο. Τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν τις καταστάσεις αυτές είναι τα χλαμύδια, το κολοβακτηρίδιο, ο πρωτέας, ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκκοκος, κ.α. Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί και μικρή ποσότητα αίματος στα ούρα. Επίσης, στην ανάλυση ούρων μπορεί να βρεθούν κύλινδροι ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στις περιπτώσεις αυτές, η καλλιέργεια που θα μας δείξει κάποιο μικρόβιο, θα μας δείξει συγχρόνως και πιό είναι εκείνο το αντιβιοτικό το οποίο καταπολεμά καλύτερα το μικρόβιο με την βοήθεια του αντιβιογράμματος. Το αντιβιόγραμμα, ή τέστ ευαισθησίας είναι μία εξέταση με την οποία βάζουμε ορισμένα αντιβιοτικά πάνω στα μικρόβια, και βλέπουμε πιό αντιβιοτικό σκοτώνει τα περισσότερα μικρόβια. Η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί τον ουρολόγο ή τον γυναικολόγο της και θα πρέπει πέραν της καλλιέργειας των ούρων να κάνει και μία καλλιέργεια κολπικού υγρού καθώς και μία γυναικολογική εξέταση, επειδή η μετανάστευση μικροβίων από κάποια κολπίτιδα ή από την περιοχή του ορθού στον κόλπο και μετά στα ούρα, είναι πολύ συχνή. Ο ιατρός της επίσης θα δεί εάν υπάρχει κυστεοορθοκήλη, πράγμα που προδιαθέτει σε υποτροπή των ουρολοιμώξεων και της κυστίτιδος.Θεραπεία

Για την ελαφρά κυστίτιδα που δεν έχει επιπλοκές, μπορεί να δώσουμε και αντιβιοτικά σε μία μονή δόση. Ο ιατρός θα δώσει επίσης τις σωστές συμβουλές στην περίπτωση που η γυναίκα έχει υποτροπιάζουσες κυστίτιδες ή ουρολοιμώξεις, ή στην περίπτωση που έχει ουρολοιμώξεις ή κυστίτιδες που προέρχονται μετά από σεξουαλική επαφή. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστούν και άλλες εξετάσεις όπως είναι η κυστεογραφία ή η ενδοφλέβια πυελογραφία, ή το υπερηχογράφημα των νεφρών και των ουρητήρων. Ο ιατρός επίσης είναι εκείνος που θα βοηθήσει στην ανεύρεση κάποιου πιό σπάνιου μικροοργανισμού που μπορεί να ευθύνεται για υποτροπιάζουζες κυστίδες οι οποίες δεν θεραπεύονται με τα συνήθη αντιβιοτικά, ακριβώς επειδή τα αντιβιοτικά αυτά δεν είναι τα ειδικά εκείνα αντιβιοτικά που χρειάζονται για την καταπολέμηση των ειδικών μικροοργανισμών που μπορεί να προκαλέσουν σπάνια κυστίτιδα όπως είναι το μικόπλασμα, το ουρεάπλασμα, τα χλαμύδια και ο απλούς έρπης. Ο τελευταίος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα καύσου στην ουρήθρα. Ακόμη, σε περιπτώσεις που το σύνδρομο δεν υποχωρεί θα πρέπει να ψάξουμε την γυναίκα για στένωση της ουρήθρας, χημικούς ή μηχανικούς ερεθισμούς, πιθανή ύπαρξη εκκολπώματος στην ουρήθρα ή και άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι τα συρρίγια κ.λπ.

Χρειάζεται θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος;

Όχι, δεν χρειάζεται θεραπεία αλλά καλό είναι κατά τη διάρκεια της θερπευτικής αγωγής να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές.

Είναι αλήθεια ότι η λήψη άφθονων υγρών βελτιώνει την πάθηση;

H γυναίκα πράγματι πρέπει να πίνει άφθονα υγρά, γιατί έτσι αυξάνεται η διούρηση και κατά συνέπεια η αποβολή του μικροβίου. Σε περίπτωση, όμως, που η ουρολοίμωξη οφείλεται σε πέτρα που βρίσκεται στον ουρητήρα τότε απαγορεύεται η λήψη υγρών. Βεβαίως, η γυναίκα θα πρέπει να κάνει και πάλι καλλιέργεια ούρων και αντιβιόγραμμα και να πάρει το κατάλληλο αντιβιοτικό. Η λήψη άφθονων υγρών δεν αποτελεί το φάρμακο για την αντιμετώπιση της πάθησης.

Πρόληψη

Γενικά στην ιατρική, ισχύει το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Ετσι λοιπόν, εάν δεν αφήσουμε τα συμπτώματα να παραμένουν για πολύ καιρό, και σπεύσουμε να επισκεφτούμε τον ιατρό το συντομότερο, τότε εκείνος θα έχει στα χέρια του μία ελαφριά και πρωτοεμφανισθείσα κατάσταση, την οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει γρήγορα και οπωσδήποτε αποτελεσματικά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Βρε Ιφιγένεια να εισαι καλα!!!Ευχαριστω πάρα πολύ!!!ΠΟλυ σημαντικές οι πληροφορίες σου!!!!

Τελικα ο γιατρος μου εγραψε αντιβίωση zinadol των 500mg και εξετασεις παλι την Δευτερα καθως και CRP ή C-αντιδρωσα πρωτεινη(δεν ξερω αν την εχει κανει καποια)για να δει αν υπαρχει καπου φλεγμονη...

Αντε να δούμε...

φιλάκια!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Προσθήκη...