Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
στις πριν 6 ώρες, ο/η Maya_ είπε:

@_piripiri_ωχ περαστικα σας ρε κοριτσι! πώς είναι τώρα ο μικρός;

πόσα δόντια έχει καλέ και κόβει κομμάτια από τα παιχνίδια; καρχαρίας ο μικρός 😂κι εμένα προσπαθεί το ίδιο νομίζω αλλά έχει μόνο δύο δοντάκια και δεν μπορεί να κάνει και πολλά 

τι ωραία που συνήθισε με το σχολείο! πρέπει να σας έφυγε ένα βάρος

@MarMar90για τον αποθηλασμό υπάρχει ένα online σεμινάριο που κάνει μια μαία που έχω σε εκτίμηση. Η λογική είναι αντικαθιστώ τους θηλασμούς με αγκαλιές. Δεν το έκανα εγώ προσωπικά αλλά έκανα ένα για τον ύπνο και μου άρεσε η προσέγγιση της. Δεν ξέρω αν μπορώ να το ανεβάσω εδώ πάντως μπορώ να στο στείλω σε μήνυμα αν θες 

Έχει τώρα 3 πάνω και 3 κάτω και βγαίνουν άλλο ένα πάνω και ένα κάτω, οπότε έχει 3,5 και 3,5 δόντια 😆. Γενικά έχουμε κάτι μεταξύ σκύλου και τρωκτικού... Τρώει κάλτσες, παπούτσια, παντόφλες, σκοινιά, μπάλες, στρώματα γυμναστικής, ο,τι αφρολεξ προστατευτικό έχω βάλει, βιβλία, χαρτιά..., μόνο το φαΐ του δεν τρώει 😆

Ωραίο αυτό με τις αγκαλιές... Το προσπάθησα σήμερα το βράδυ, δεν δούλεψε για πολλή ώρα προφανώς, αλλά με αρκετή δουλειά και υπομονή ελπίζω να σταματήσει να θηλάζει 600 φορές το βράδυ 😩

Δημοσίευση
στις On 6/10/2025 at 3:57 ΜΜ, ο/η Maya_ είπε:

@_piripiri_ωχ περαστικα σας ρε κοριτσι! πώς είναι τώρα ο μικρός;

πόσα δόντια έχει καλέ και κόβει κομμάτια από τα παιχνίδια; καρχαρίας ο μικρός 😂κι εμένα προσπαθεί το ίδιο νομίζω αλλά έχει μόνο δύο δοντάκια και δεν μπορεί να κάνει και πολλά 

τι ωραία που συνήθισε με το σχολείο! πρέπει να σας έφυγε ένα βάρος

@MarMar90για τον αποθηλασμό υπάρχει ένα online σεμινάριο που κάνει μια μαία που έχω σε εκτίμηση. Η λογική είναι αντικαθιστώ τους θηλασμούς με αγκαλιές. Δεν το έκανα εγώ προσωπικά αλλά έκανα ένα για τον ύπνο και μου άρεσε η προσέγγιση της. Δεν ξέρω αν μπορώ να το ανεβάσω εδώ πάντως μπορώ να στο στείλω σε μήνυμα αν θες 

Καλημέρα!!! Θα ήθελα πολύ να μου το στείλεις αν μπορείς!!! Μου φαίνεται τόσο δύσκολο να αποθηλασει αφού κοιμάται μόνο με στήθος…

@_piripiri_ έκλαψα με το μικρό σας τρωκτικό!!! Μια από τα ίδια κι εμείς…

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η MarMar90 είπε:

Καλημέρα!!! Θα ήθελα πολύ να μου το στείλεις αν μπορείς!!! Μου φαίνεται τόσο δύσκολο να αποθηλασει αφού κοιμάται μόνο με στήθος…

Συγνώμη που πετάγομαι. Έτσι ένιωθα τον Μάιο που ο δικός μου 2 χρ και μόνο με στήθος κοιμόταν. 

Να ξέρεις υπάρχουν διάφορες τεχνικές που πρέπει να δεις τι σας ταιριάζει. Προσωπικά με βοήθησε το σε λιγάκι , όπως και όλο έκανα δουλειές κτλ δεν καθόμουν στον καναπέ και αν έλεγε έλεγα σε λιγάκι αγάπη μου να τελειώσω αυτό και πάντα του είχα κάτι να φάει ή να πιεί σε σημείο που έφτανε. Φυσικά βοήθησε και ο μπαμπάς που έτυχε να λειπω ένα απόγευμα τον έβαλε για ύπνο γύρισα κοιμήθηκε με μπιμπερο και εγώ δεν είχα πάει εκείνο το βράδυ στο κρεβάτι δίπλα του . Επί 3 μέρες τα βράδια εξαφανιζομουν. Και αυτό ήταν όμως να θυμάσαι ήταν έτοιμο και το παιδί μου . Όχι μόνο η δική μου θέληση. Προετοιμασία σχεδόν 6 μήνες έκανα με το να λέω τώρα μεγάλωσες το σε λιγάκι κτλ 

Δημοσίευση
στις On 11/10/2025 at 10:43 ΠΜ, ο/η Παρασκευαιδου είπε:

Συγνώμη που πετάγομαι. Έτσι ένιωθα τον Μάιο που ο δικός μου 2 χρ και μόνο με στήθος κοιμόταν. 

Να ξέρεις υπάρχουν διάφορες τεχνικές που πρέπει να δεις τι σας ταιριάζει. Προσωπικά με βοήθησε το σε λιγάκι , όπως και όλο έκανα δουλειές κτλ δεν καθόμουν στον καναπέ και αν έλεγε έλεγα σε λιγάκι αγάπη μου να τελειώσω αυτό και πάντα του είχα κάτι να φάει ή να πιεί σε σημείο που έφτανε. Φυσικά βοήθησε και ο μπαμπάς που έτυχε να λειπω ένα απόγευμα τον έβαλε για ύπνο γύρισα κοιμήθηκε με μπιμπερο και εγώ δεν είχα πάει εκείνο το βράδυ στο κρεβάτι δίπλα του . Επί 3 μέρες τα βράδια εξαφανιζομουν. Και αυτό ήταν όμως να θυμάσαι ήταν έτοιμο και το παιδί μου . Όχι μόνο η δική μου θέληση. Προετοιμασία σχεδόν 6 μήνες έκανα με το να λέω τώρα μεγάλωσες το σε λιγάκι κτλ 

Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τη δική σου εμπειρία! Μάλλον με αγχώνει περισσότερο που δεν την καταφέρνει και ο μπαμπάς της με κάποιον άλλο τρόπο… αλλά μικρή είναι ακόμα! Θα το βρούμε… 

Όσο αρχίζει να καταλαβαίνει.. θα το ξεκινήσω κι εγώ αυτό το «σε λιγάκι» για να το χτίσουμε… 🙏

Δημοσίευση
στις πριν 21 ώρες, ο/η MarMar90 είπε:

Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τη δική σου εμπειρία! Μάλλον με αγχώνει περισσότερο που δεν την καταφέρνει και ο μπαμπάς της με κάποιον άλλο τρόπο… αλλά μικρή είναι ακόμα! Θα το βρούμε… 

Όσο αρχίζει να καταλαβαίνει.. θα το ξεκινήσω κι εγώ αυτό το «σε λιγάκι» για να το χτίσουμε… 🙏

Θέλει υπομονή. 6 μήνες προσπαθούσα με το σε λιγάκι συν ούτε σε εμάς κατάφερνε ο μπαμπάς.  Έχεις δοκιμάσει να λείπεις να μη σε δει πριν τον ύπνο; Πάντως θέλει χρόνο μην πιέσεις καταστάσεις 💪🏻💪🏻💪🏻καλή δύναμη 

Δημοσίευση
στις πριν 20 ώρες, ο/η Παρασκευαιδου είπε:

Θέλει υπομονή. 6 μήνες προσπαθούσα με το σε λιγάκι συν ούτε σε εμάς κατάφερνε ο μπαμπάς.  Έχεις δοκιμάσει να λείπεις να μη σε δει πριν τον ύπνο; Πάντως θέλει χρόνο μην πιέσεις καταστάσεις 💪🏻💪🏻💪🏻καλή δύναμη 

Μια φορά έλειψα που υπήρχε ανάγκη και κοιμήθηκε μετά από πολύ και σπαρακτικό κλάμα από ότι μου είπε ο άντρας μου… δεν είναι λύση…  

Φυσικά θα δώσω χρόνο! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ 🙏

Δημοσίευση

Κορίτσια έφτιαξα αυτή τη λίστα με τα πρώτα φαγητά που θα ήθελα να δοκιμάσουμε με τη μικρή (με τη βοήθεια του τζιπιτι). όποια θέλει μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, είναι αρχείο εξελ αλλά μπορείτε να το ανοίξετε και με το google spreasheets αν δεν το έχετε

Λίστα τροφών.xlsx

Δημοσίευση

Αχχ βρε κορίτσια μου!! Έχω τόσο καιρό που θέλω να μπω να σας γράψω και ούτε αυτό δεν προλαβαίνω.. 8+ μηνών που τη μέτρησε η παιδίατρος τελευταία φορά 7.690γρ και 73εκ ύψος φτου φτου φτου!! 

Κλεισμένα πλέον 9 μηνών.. ταρζανιτσα κανονική.. ταλιμπανακι την φωνάζω.. σε χλωρό κλαρί δεν κάθεται.. σκαρφαλώνει σχεδόν με άνεση.. τρέχει κιόλας.. έχει πολύ γέλιο ειδικά όταν τρέχει είναι σα να το βλέπεις σε "καρέ" όπως κάνει.. από την άλλη και η καρδιά μου κοντεύει να σπάσει από όσα κάνει.. πριν κάποιες μέρες την βρήκα όρθια στο καρεκλακι του φαγητού της!! 😱😱😱 Την είχα αφήσει για λίγο να καθαρίσω τη ποδιά της, με την ζώνη 5 σημείων της καρέκλας+ το δίσκο κουμπωμενο μπροστά.. πόσο έκανα;!! 2-3' μετά την βρίσκω όρθια παρακαλώ πολύ πάνω στη καρέκλα και πήγαινε να ανέβει πάνω στο δίσκο!! Σήμερα κατάφερε χτύπησε με το σαγόνι.. τη Κυριακή έφαγε μισή σελίδα χαρτόνι από το βιβλίο της.. γενικά κορίτσια μου, ζωή να έχει φτου φτου φτου πραγματικά, αλλά με έχει βγάλει off.. από εγκεφαλικό σε εγκεφαλικό με έχει κάθε μέρα!! Τι αυτοκτονικές τάσεις είναι αυτές που έχει;!! 🥴

Anyway, πολύ χαίρομαι που διαβασα νέα σας!! Θα προσπαθήσω να σας γράψω σε όσα έχετε πει.. όσα προλάβω.! 

Δημοσίευση
στις On 1/10/2025 at 9:34 ΜΜ, ο/η MarMar90 είπε:

Έχω δύο αποριες…

1) πως τα καταφέρατε με τα κομμάτια ; Ότι και αν της δώσω να φάει, κόβει τεράστιο κομμάτι, δε μασάει και πνίγεται. Και πέρα από γκαγκινγκ δηλαδή. Τις προάλλες είχε κοκκινίσει ολοκληρη. Χεστηκα πάνω μου. Μήπως δεν είναι έτοιμη; Να μείνω μόνο στα αλεσμένα και πατημένα; 

2) Με τον αποθηλασμο τι γίνεται; Και πώς γίνεται; Έχετε συζητήσει με τον γιατρό σας; Θα πάρετε χάπι; Ξέρω ότι αυτό με το δέσιμο τους στήθους είναι ξεπερασμένο… αλλά το ακούω συχνά! 

1) Το κάθε παιδί είναι έτοιμο για κομμάτια από 6+ μηνών.. οι γονείς είναι αυτοί που δεν είναι "έτοιμοι" ψυχολογικά κυρίως και μετά από θέμα ενημέρωσης. Σου είχα ξανά γράψει λεπτομερώς σχετικά.. κάνε το σεμινάριο που σου είχα στείλει, δωρεάν είναι! Κατέβασε και την εφαρμογή που σου είχα στείλει..

2) Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει τον αποθηλασμο μετά τα 2 έτη τουλάχιστον του μωρού και αν μπορείς και παραπάνω. Φυσικά αυτό είναι το δικό μας σώμα και αν νοιώθει μια γυναίκα την ανάγκη να αποθηλασει νωρίτερα είναι απόλυτα σεβαστό! Όσο και αν έχει θηλάσει ένα μωράκι μόνο κέρδος είναι! Στο γράφω όμως για να μην πιέσεις καταστάσεις αν δεν είστε έτοιμοι να αποθηλασετε.. δεν είναι δηλαδή ότι στο έτος πρέπει να αποθηλασεις.. έχει σημασία όμως εσύ τι νοιώθεις αλλά και το μωράκι σου. Ιδανικά θέλω να κρατήσω το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τα 2ετη και μετά βλέπουμε.. θα εξαρτηθεί βέβαια και από το εργασιακό/οικονομικό αν θα τα καταφέρουμε.. 

Το δέσιμο του στήθους δεν είναι ότι είναι ξεπερασμένο είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο! Σε παραπέμπω σε μια άλλη συζήτηση σχετικά με χάπι/δέσιμο στήθους για αποθηλασμο που τα γράφαμε.. γενικά απέφυγε να ακούς απο εδώ και από εκεί ότι σου λένε.. 

στις On 15/10/2025 at 7:27 ΜΜ, ο/η Παρασκευαιδου είπε:

Να ξανατονισουμε ότι ήταν και 2χρ. ο μικρός.. δηλαδή 8 μηνών τώρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει το στήθος τόσο πολύ ακόμα..

στις On 11/10/2025 at 9:37 ΠΜ, ο/η MarMar90 είπε:

Για αρχή αυτό είναι που πρέπει να περιορίσετε.. το θηλασμός=ύπνος. Δεν χρειάζεται να αποθηλασετε για να γίνει αυτό.. εμείς το κόψαμε τον Αύγουστο με την άδεια του συζύγου που τον είχα σπίτι 20μερουλες.. και ακόμα θηλάζουμε φουλ 6-10/φορές την ημέρα..

Την θήλαζα σε άβολες στάσεις για την ίδια για να κοιμηθεί, δηλαδή καθιστή στο πόδι μου χωρίς να στηρίζω το κεφάλι της για να μπορέσει να αποκοιμηθεί.. όταν πλέον ήταν έτοιμη να αποκοιμηθεί το άφηνε, την έπαιρνα αγκαλιά και της έλεγα "ώρα για ύπνο αγάπη μου" και της έκανα λευκό ήχο "σσσσσσσσσ" με το στόμα μου.. μπορεί να χρειαζόταν μερικές επαναλήψεις αλλά στο τέλος κοιμόταν μετά από λίγο στην αγκαλιά μου.. την έπαιρνε ο πατέρας της και κοιμόντουσαν μαζί στο κρεβάτι ενώ εγώ έμενα να κοιμηθώ στο καναπέ του σαλονιού.. ε σε πληροφορω σήμερα, την παίρνεις αγκαλιά πάνω σου, της λες ώρα για ύπνο, ξαπλώνει, βάζει δάχτυλο στο στόμα και γυρίζει στο πλάι να κοιμηθεί.. όχι πάντα με τρελή επιτυχία, δεν έχει πάντα τη θέληση να κοιμηθεί.. προτιμά να πάει να παίξει φυσικά.. αλλά δεν την αφήνω.. και μετά από μερικές επαναλήψεις, κοιμάται! Και πλέον μπορεί και ο πατέρας της να την κοιμήσει.. κάθε Σάββατο βράδυ έχω "ρεπό" κοιμάται με τον πατέρα της και σε τυχόν αργίες κτλ πάλι με το πατέρα της.. Αυτό τουλάχιστον δούλεψε στο δικό μου το παιδί.. δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις ή και να δοκιμάσετε άλλους τρόπους που μπορεί να δουλέψουν με το δικό σου παιδί..

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εμείς ακόμα είναι να κοιμάται μόνη της.. αν καταλάβει ότι έχεις φύγει από δίπλα της και δεν σε νοιώθει να σε ακουμπάει δηλαδή ενώ κοιμάται, ξυπνάει αμέσως!! 🥴

στις On 1/10/2025 at 9:29 ΜΜ, ο/η MarMar90 είπε:

Καλησπέρα κορίτσια μου!

Χαίρομαι πολύ που διαβάζω νέα σας!! Μπαίνω ανά τακτά διαστήματα και σας διαβάζω, αλλά εκεί που ξεκινάω να γράψω συνήθως ξυπνάει η μικρή και γεια σας! 😝

Για να σας κάνω ένα κατσαπ που λένε και στο χωριό μου… η μπέμπα μου τώρα είναι 8 μηνών, 9,5 κιλά και 74 πόντους . Θρεφτάρι ολόκληρο. Συνεχίζουμε με φουλ θηλασμό και 2-3 γεύματα τη μέρα στα οποία όμως με το ζόρι τρώει. Ή και να φάει ποσότητα, θέλει μετά και το στήθος της. Έχει βγάλει πάρα πολλά δόντια. Δύο κάτω και σχεδόν όλα τα επάνω. Όχι όμως τραπεζίτες. Το βράδυ συνεχίζει να κάνει ανήσυχο ύπνο με πολλές αφυπνίσεις. Εννοείται κάνουμε συγκοιμηση και είμαι με το στήθος έξω… 2-3 φορές θα ξυπνήσει για φαγητό και τις άλλες το θέλει απλα για παρηγοριά. Έχω διώξει και τον άντρα μου από το κρεβάτι γιατί ροχαλίζει σαν κροταλιας και μου την ξυπνάει!!

Βιώνει τρελό άγχος αποχωρισμού. Δεν τολμάω να κάνω βήμα. Είμαστε παντού αυτοκόλλητες. Ακόμα και στο χαλί δραστηριοτήτων που της έχω κάτω και εννοείται καθόμαστε παρέα, τις τελευταίες μέρες θέλει να κάθεται πάνω μου και να παίζει. Τουαλέτα μαζί… παντού μαζί.
Δεν μπουσουλάει ακόμα. Μέχρι τώρα δεν έδειχνε και διάθεση να προσπαθήσει… βέβαια αρχίζει και τουμπαρει και κάνει κάτι βουτιές στα ξαφνικά αλλά όχι κάτι φοβερό. 
Έχουμε ξεκινήσει και baby swimming. Έχει πολλή πλάκα και δείχνει να της αρέσει.

Φτου φτου φτου!! Υγεία να έχει η κούκλα σας!! Φυσιολογικοτατα μου φαίνονται πάντως όσα μας αναφέρεις.. Ακόμα και το διωξιμο του συζυξ από το κρεβάτι..🤪😆😆 πόσα δίνεις για το baby swimming;

Για το μπουσουλημα μην σκας! Μίας φίλης μου η κόρη, έτσι θρεφταρακι και αυτή, ίσως και μεγαλύτερη από τη δικιά σας, μισελεν την φώναζε (ξέρεις το σήμα των ελαστικών μισελεν 🤣) δεν μπουσουλισε ποτέ και 1+ ετών περπάτησε απευθείας, η παιδίατρος τής είχε πει ότι λόγω βάρους ίσως δυσκολεύονται παραπάνω τα μωράκια να μπουσουλησουν και πως είναι φυσιολογικό..

Δημοσίευση
στις On 3/10/2025 at 3:55 ΜΜ, ο/η Maya_ είπε:

Καλησπέρα κορίτσια! 

@Kiddo αυτο που κατεβάζει μούτρα, δαγκώνει κτλ τα κάνει και η δικιά μας. Δεν είναι πολύ χαριτωμένο είναι η αλήθεια όταν σου μπίγει το δάχτυλο στο μάτι 6 το πρωί 😂 εγώ απλά προσπαθώ να μην δίνω μεγάλες αντιδράσεις για να μην την ενθαρρύνω πχ να λέω αουτς και τέτοια... και απλά ελπίζω πως όταν αρχίσει να έχει ενσυναίσθηση θα το κόψει... Οι ψυχολόγοι τι σου είπαν να κάνεις;

Για εμάς το ξεκίνημα δεν πήγε πολύ καλά γιατί η πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά βρήκε τη μικρή με την πρώτη της ίωση. Την πέρασα πρώτα εγώ και μετά εκείνη, δεν είχε πυρετο κτλ απλα είχε πάρα πολύ μπούκωμα και δυσκολευόταν να θηλάσει, να κοιμηθεί κτλ. Στεναχωρήθηκα η αλήθεια είναι που δεν μπορούσα να τη φροντίζω εγώ εκείνες τις μέρες. Μετά από καμιά εβδομάδα υποχώρησε όμως.

Τώρα περνάμε ίωση νο2, γαστρεντερίτιδα, πρώτα εγώ και τώρα ο μπαμπάς της, εκείνη δείχνει να το περνάει πιο light από όλους μέχρι τώρα. Πραγματικά δεν ξέρω τι γκαντεμιά είναι αυτή γιατί δουλεύουμε και οι δύο από το σπίτι, πως τα κολλάμε;

Κατα τ'άλλα, παραδόξως, μου έχει πάει καλά η επιστροφή στη δουλειά. Με ξεκουράζει νομίζω που για 6 ώρες τη μέρα ασχολούμαι με κάτι άλλο και μετά έχω περισσότερη όρεξη να ασχοληθώ με τη μικρή. Ώρες ώρες νιώθω βέβαια και ενοχές και μου τη δίνει λίγο που δεν μπορούν να γίνονται ακριβώς όπως τα θέλω πχ το τάισμα της αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα δικά σου. 

@MarMar90 έτσι μου έκανε και εμένα και σταμάτησα για λίγο καιρό. Μετά ξανάρχισα δειλά δειλά με κάνα βραστό λαχανικό πολύ μαλακό τύπου κολοκυθάκι ή γλυκοπατάτα και τώρα δείχνει ότι το βρίσκει. Πάντως και το κοκκίνισμα αν δεν κάνω λάθος είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού, αν και τρομακτικό. 

Για τον αποθηλασμό γιατί χάπι κορίτσι μου; Νομίζω το χάπι είναι μόνο για σοβαρές περιπτώσεις τύπου πρέπει να κόψεις τον θηλασμό απότομα. Σε αυτή τη φάση που είμαστε αν θες να αποθηλάσεις μειώνεις σταδιακά τους θηλασμούς για να έρθει ομαλά και στο μωρό και στο σώμα σου.

Ελπίζω να ήταν εύκολα περαστικό και να μην σας βρήκε και τίποτα άλλο.. ίσως η γιαγιά που την προσέχει να έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο και να σας φέρνει τις ιώσεις; Γιατί αν δεν βγαίνετε και ιδιαίτερα και παίρνετε μέτρα προστασίας.. πως αλλιώς;! 🤷 Βέβαια οκ μωράκι είναι.. αρπάζουν εύκολα ότι βρεθεί..🥴 τώρα πως είστε;

Καλώς ή κακώς έχει τα θετικά έχει και τα αρνητικά του η επιστροφή στη δουλειά.. νομίζω όσα λες είναι όσα με φοβίζουν και το οικονομικό αλλά και η ψυχική υγεία μου (με το να ασχοληθώ με κάτι άλλο) ο λόγος που θέλω να επιστρέψω..😅

Για τις "κακές συμπεριφορές" και οι δύο ψυχολόγοι μου είπαν να μην το δέχομαι και να σταματάω τη συμπεριφορά αυτή. Και εγώ αυτό έκανα, δεν έδινα αντίδραση για να μην το βρίσκει αστείο και το συνεχίζει αλλά δεν έβλεπα και να το σταματάει.. έτσι λοιπόν μετά την συζήτηση με τις ψυχολόγους, επιανα το χέρι της και της το απομακρυνα λέγοντας "όχι αυτό πονάει" πχ ή "μη αυτό" η διαφορά μεταξύ των ψυχολόγων ήταν στη λέξη "μη ή όχι" η δεύτερη μου είπε να μην το λέω γιατί προκαλεί να το ξανακάνει.. παρόλα αυτά, καμία προσέγγιση δεν βοήθησε.. ίσα ίσα που είδα επιδείνωση στη συμπεριφορά της.. Πλέον τα πάμε πολύ καλύτερα όμως!! Ακολούθησα την μοντεσσοριανη προσέγγιση που λέει ουσιαστικά αντί να μαλώνουμε να διορθώνουμε.. δηλαδή, όταν τραβάει μαλλί αντί να της απομακρύνω το χέρι και να της λέω μη αυτό πονάει, να της δείχνω πως να χαϊδεύει λέγοντας της "δεν τραβάμε, χαϊδεύουμε τη μανούλα" να της δείχνω ουσιαστικά την επιθυμητή συμπεριφορά και ταυτόχρονα να κάνω την κίνηση του χαιδεματος με το χέρι της.. για το δάγκωμα, να έχω κοντά μου αντικείμενα που μπορεί να δαγκώνει και όταν με δαγκώνει να λέω "δεν δαγκώνουμε τη μανούλα, τη μανούλα τη φιλάμε, το παιχνίδι δαγκώνουμε" δίνοντας της το παιχνίδι. Το ίδιο και με τα σκυλιά.. απλά θέλει πολύ πολύ πολύ επανάληψη και υπομονή.. να μην αφήνεις ούτε μια φορά που κάνει την κακη συμπεριφορά χωρίς διόρθωση αλλά και όσοιείναι φροντιστές του παιδιού να κρατάνε την ίδια στάση (πχ ο μπαμπάς.. η γιαγιά κτλ).. αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη κακή συμπεριφορά χωρίς διόρθωση γιατί δίνουμε το μάθημα ότι είναι επιτρεπτές τέτοιες συμπεριφορές..

Δημοσίευση
στις On 20/10/2025 at 1:07 ΜΜ, ο/η Maya_ είπε:

Κορίτσια έφτιαξα αυτή τη λίστα με τα πρώτα φαγητά που θα ήθελα να δοκιμάσουμε με τη μικρή (με τη βοήθεια του τζιπιτι). όποια θέλει μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, είναι αρχείο εξελ αλλά μπορείτε να το ανοίξετε και με το google spreasheets αν δεν το έχετε

Λίστα τροφών.xlsx 57.12 kB · 9 downloads

Έριξα μια γρήγορη ματιά έτσι από περιέργεια γιατί έχω και εγώ μια λίστα από το σεμινάριο που μου έδωσαν.. μια διόρθωση μόνο.. σβήσε το μέλι και ελπίζω να μην το έχεις δώσει ήδη.. είναι επικίνδυνο για τα μωρά κάτω του έτους.. μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο..!!

Κατά τα άλλα σε ευχαριστούμε πολύ!! Αν και εμείς έχουμε καλύψει αυτή τη λίστα + έξτρα που δεν αναφέρονται.. 🤭 πλέον έχουμε περάσει σε πιο ασυνήθιστα.. πχ και για να δώσω και κάποιες ιδέες από λαχανικά φινοκιο, γογγύλια, παστινακι.. φρούτα dragon fruit, κουμκουάτ και φυσαλίδες.. δημητριακά καμουτ, όλυρα και σόργο.. κρέας ζαρκάδι, αγριογούρουνο, κουνέλι.. σήμερα πχ το πρόγραμμα έχει ροβίτσα (όσπριο).. γενικά από ότι διάβασα μετά το έτος -1,5 ετών περίπου, τα παιδιά αναπτύσσουν το λεγόμενο picky eating και πως όσο περισσότερες γεύσεις γνωρίσει ως μωράκι τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να το περάσουμε έντονα.. στο Μαρτ βρίσκω πολλά και στα βιολογικά μαγαζιά μετά.. ελπίζω να μην ακουγομαι πολύ ξιπασμενη.. 🫣

Σε εκείνο το σεμινάριο που είχα γράψει τότε και στην ΜαρΜαρ μας, τα αναφέρει όλα αυτά + δίνει μια λίστα 100 τροφίμων για εισαγωγή.. αν θες από περιέργεια παρακολούθησε το.. ή πες μου αν σε ενδιαφέρει να σου στείλω ιδέες για τρόφιμα να προσθέσετε στη λίστα σου! 

Δημοσίευση
στις On 4/10/2025 at 10:32 ΠΜ, ο/η _piripiri_ είπε:

Αχ βρε κορίτσια... Είναι τόσος καιρός που θέλω να γράψω, αλλά επειδή θέλω να γράψω πολλά δεν βρίσκω το χρόνο... Τέλος πάντων... 

@Maya_ περαστικά σας!! Κι εμάς το μωρό τώρα 3 μέρες με 38,5 πυρετό ήταν που ανεβοκατεβαίνει... 😩 Πολύ αγχωτικό να έχει κάτι το μωρό, έχει γατζωθει κιόλας πάνω μου πάλι... 

Κορίτσια κι εμένα με τρομάζει όταν τρώει κομμάτια... Είναι φορές που πνίγεται και κάνει διάφορους ήχους με τους οποίους δεν θα συμφιλιωθω και 50 χρονών να πάει 😆 αλλά εδώ άρχισε να κόβει κομμάτια από διάφορα παιχνίδια ή χαρτιά που προλαβαίνει κι αρπάζει και πνίγεται, τι να λέμε τώρα... Καλύτερα έστω να είναι φαγητό μπας και το μάθει. Εμάς είναι πλέον στη φάση, που δαγκώνει, κόβει κομμάτι και το φτύνει 🥲 @MarMar90 νταξει, το κοκκίνισμα τρομαχτικό... Αλλά ο,τι είπε και η μαγια, ίσως μαλακότερα κομμάτια που να γλιστράει εύκολα ή να ξεκινήσεις με το να της δίνεις ένα μεγάλο κομμάτι στο χέρι να το κόβει εκείνη ύστερα με τα δόντια της, να μαθαίνει κιόλας. 

@MarMar90 Κι εμένα είχε πάθει μια προσκόλληση σε εκείνη την ηλικία. Πλέον είναι λιγότερο κολλημένος σε γενικές γραμμές, μόνο τώρα που είναι άρρωστος εντάθηκε. Εκτός από τον ύπνο, που είναι ακόμα βεντουζωμενος πάνω μου. Στην κούνια του ξυπνάει κάθε 45 λεπτά... Ε την 3η φορά θα τον πάρω στο κρεβάτι, δεν γίνεται... Για τον αποθηλασμο σταδιακά μειώνουμε θηλασμους, μαθαίνει και το σώμα και δεν παράγει γάλα. Το δέσιμο είναι βάρβαρη πρακτική ρε συ... έχει απαγορευτεί υποτίθεται... Κι εγώ για το χάπι δεν έχω θετική άποψη... Μόνο άμα είναι αναγκαία περίπτωση... Το μόνο δύσκολο για μένα στον αποθηλασμο είναι να λες το όχι στο μωρό όταν κλαίει με λυγμούς για να θηλάσει και να βρίσκεις εναλλακτικές 😅 

Στα δικά μας νέα, το μωρό είναι 76,5 εκ και 9 κιλά... Δεν παίρνει πολύ βάρος αλλά τουλάχιστον ψηλώνει! Τα πάει και καλά με το σχολείο, άρχισε να προσπαθεί να πει λέξεις. Καλά τα πάμε νομίζω ☺️

Αχχ βρε κοριτσάκι μου!! Έτσι και εγώ..

Καταρχήν πως είναι τώρα τα μωρά σου; Ελπίζω να ήταν εύκολα περαστικό και για εσάς η ίωση.. 
Πολύ χαίρομαι που προσαρμόζεται στο σχολείο του!! Αυτό με την ομιλία είναι ένα από τα πολύ θετικά του σχολείου.. βοηθάει πολύ τα μωράκια στην ομιλία και στην κοινωνικοποίηση..! Οι ιώσεις βέβαια είναι...🥴

Φτου φτου φτου ζωή να έχει!! Σούπερ μου ακούγεται εμένα η αγορίνα σας!! Στις καμπύλες πως είναι; Ή εσύ αγχώνεσαι μόνη σου με το βάρος όπως εγώ;! 🤭

Εμείς περάσαμε στα μικρά κομμάτια τώρα.. άλλο άγχος εκεί.. ενώ είχα αναθαρρησει άντε τώρα με τα blueberry ή τον αρακά να την βλέπεις..🥴🫣 ρε συ ο παιδίατρος τι σας λέει όταν τρώει διάφορα αντικείμενα; Μου έφαγε που σας έγραψα μισή σελίδα χαρτόνι από βιβλίο της και ήμουν οριακά να τρέχω νοσοκομείο.. με καθησύχασε η παιδίατρος ότι θα διαλυθεί στο στομάχι της αλλά όσο και να έχει "τρελαίνομαι" κάθε φορά που βάζει διάφορα και τα τρώει.. 

στις On 4/10/2025 at 12:21 ΜΜ, ο/η _piripiri_ είπε:

Κι εγώ το ίδιο "άγχος" έχω με τον αποθηλασμο. Έλεγα μέχρι τον χρόνο να θηλάσω, πιο πολύ για να μπορέσω να κοιμηθώ και λίγο. Την ημέρα τον έχουμε σταματήσει επειδή πάει σχολείο, αλλά τώρα που είναι σπίτι λόγω της ίωσης, ζητάει με σπαρακτικό κλάμα να θηλάσει, δεν ηρεμεί ούτε με αγκαλιά. Οπότε του δίνω και την ημέρα 😕 νιώθω μεν ότι πάει πίσω ο αποθηλασμος, αλλά από τη στιγμή που τον βλέπω ότι το ζητάει τόσο έντονα δεν μου πάει η καρδιά να τον αφήσω έτσι 😥... Υπάρχει και το "θηλάζω μόνο όταν το ζητήσει το παιδί", που λέω να ακολουθήσω μετά τον χρόνο, που υποτίθεται εδραιώνεται καλύτερα η σίτιση με στέρεες τροφές 🤷

Ότι έγραψα και στην ΜαρΜαρ για τον αποθηλασμο.. γενικότερα χωρίς άγχος ή πίεση είτε σε εσένα είτε στο μωρό όλα θα γίνουν στην ώρα τους! Το ζητούμενο για αρχή είναι να περιορίσετε το στήθος=ύπνος και θα είστε και οι δύο καλύτερα! 

στις On 6/10/2025 at 11:01 ΜΜ, ο/η _piripiri_ είπε:

Έχει τώρα 3 πάνω και 3 κάτω και βγαίνουν άλλο ένα πάνω και ένα κάτω, οπότε έχει 3,5 και 3,5 δόντια 😆. Γενικά έχουμε κάτι μεταξύ σκύλου και τρωκτικού... Τρώει κάλτσες, παπούτσια, παντόφλες, σκοινιά, μπάλες, στρώματα γυμναστικής, ο,τι αφρολεξ προστατευτικό έχω βάλει, βιβλία, χαρτιά..., μόνο το φαΐ του δεν τρώει 😆

Ωραίο αυτό με τις αγκαλιές... Το προσπάθησα σήμερα το βράδυ, δεν δούλεψε για πολλή ώρα προφανώς, αλλά με αρκετή δουλειά και υπομονή ελπίζω να σταματήσει να θηλάζει 600 φορές το βράδυ 😩

Έκλαψα!! 🤣🤣 Καρχαριακι κανονικό!! Χαρά στη ψυχραιμία σου!! 😆😆

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Κοριτσια γεια σας.Ευχομαι να ειστε ολες καλα.Βγηκα σημερα ειμαι καλα ομως τα μωρα μου εμειναν.Για τον μικρουλη το ηξερα πως θα μεινει αρκετες μερες λογω βαρους αν και τα πηγαινει πολυ καλα.Μου κρατησαν τον μεγαλο γιατι εχανε βαρις αν και το τελευταιο 24ωρο ουτε εχασε ουτε εβαλε.Εγιναν καποια λαθη στα γευματα του με αποτελεσμα να εχω αφορητους πονους στο στηθος λογω αποφραξης των γαλακτοφορων πορων.Μας ειπαν οτι μπορει κ αυριο να τον παρουμε.Μακαρι να συμβει αυτο δε γινεται δυο στις δυο γεννες κ εγω να φευγω χωρις μωρο.Τωρα που σας γραφω βγαζω γαλατακι, εχω πολυ,να τα στειλω στα μωρα μου αυριο πρωι. Κοριτσια οσες ειστε περιφερεια κεντρικης Μακεδονιας δικαιουστε ενα πακετο με διαφορα που δινει δωρεαν η περιφερεια για τα νεογεννητα.Ειναι το babybox.Μπορει κ να ενημερωθειτε απο τα μαιευτηρια που θα γεννησετε μπορει κ οχι.Εμενα δεν μου ειπαν τιποτα.Το πακετο  παραλαμβανει ο οποισδηποτε αρκει να εχει εξουσιοδοτηση απο την μητερα η τον πατερα  να εχει εκτυπωμενη την ληξιαρχικη πραξη γεννησης οπως κ την ταυτοτητα του παραληπτη. Η προθεσμια ειναι 15 μερες απο την γεννηση.Μετα χανεται το δικαιωμα. Δικαιουχοι ειναι ολοι δεν υπαρχουν καποια κριτηρια.    
    • Αχ @diwni μου εχει συμβει σε πολλες φιλες να πεσει το μωρακι μην ανησυχεις ειναι μικρο το υψος δεν θα εχει συμβει κατι. Πιο πολυ κλαινε απο ταραχη πιστευω οχι επειδη πονανε. Αλλα δεν κερω μωρο που να μην εχει πεσει τουλαχιστον μια φορα και γω τον δικο μου τον εχω προλαβει τελευταια στιγμη πολλες φορες. Μην στεναχωριεσαι. 
    • Καλησπέρα.. διάβασα τη συζήτηση σας και δυστυχώς μου φέρνει πολύ άσχημες αναμνήσεις με τις οποίες παλεύω ακόμα και με βοήθεια ψυχολόγου.. Γέννησα και εγώ εκεί, είχα ιδιωτική μαία (2 για να είμαι ακριβής εκ των οποίων η μία με άδεια να βρίσκεται μέσα στο μαιευτήριο αυτό) αλλά δεν επιτρέπεται να είναι πέραν των ωρών επισκεπτηρίου. Το βράδυ επιτρέπεται μόνο 1 γυναίκα συγγενείς α' βαθμού να μείνει μαζί σου.. προσωπικά δεν έχουμε, οπότε ναι ήμουν μόνη μου το βράδυ τουτέστιν 8 το βράδυ μέχρι 8 το πρωί.. Το βράδυ στο κάθε όροφο η μαία είναι μόνο 1(!!) ενώ την ημέρα είναι 2 και δεν μπορούν να τρέχουν παντού.. κάποιες είναι πιο εξυπηρετικές κάποιες άλλες θεοξυνες που απορώ πως κάνουν αυτό το επάγγελμα.. ειδικά μια κοκκινομαλλα (απαπαπα!!).. δυστυχώς ήμουν 1 ακόμα στο 75% που κατέληξε με αναίτια καισαρική στην Ελλάδα... αν βέβαια λάβω ως στατιστικό το ποσοστό των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά στις 3 μέρες που ήμουν στο εν λόγω μαιευτήριο στον όροφο μου.. μόνο 1(!!!) γέννησε φυσιολογικά.. οπότε οι πιθανότητες δεν ήταν καλές για φ.τ. τουλάχιστον για το διάστημα που γέννησα εγώ (πριν 9 μήνες).. και για να επανέλθω στο ερώτημα σου, ακόμα και με καισαρική ναι θα πρέπει εσύ να πλύνεις το μωράκι.. θα σου δείξουν μια φορά και τέλος.. το χειρότερο ήταν ότι ο εν λόγω νιπτήρας που υπάρχει στον όροφο που ήμουν ήταν και ψηλά πολύ.. οπότε έπρεπε να πάρω ένα σκαμπουδακι/σκαλοπάτι ξύλινο που έχουν για να ανέβω να τεντωθω για να πλύνω το μωρό... Ούτε μπορούν να έρχονται να σε βοηθήσουν με βασικές ανάγκες που μπορεί να προκύψουν και να μην μπορείς να ανταποκριθείς.. κάποιες σου λέω είχαν την καλή διάθεση να βοηθήσουν αρκεί να περιμένεις.. αρκετά..  Τέλος.. εχε υπόψη σου ότι στο μονοκλινο δωμάτιο ο άντρας έχει δικαίωμα να μείνει μαζί σου το βράδυ, με τον όρο ότι δεν θα βγει από το δωμάτιο.. βέβαια είναι μόνο ένα σε όλο τον όροφο.. και δεν ξέρω ποια είναι τα κριτήρια που το παίρνει κάποιος.. δεν ξέρω δηλαδή αν το συνεννοηθείς με το γιατρό σου, αν χρειαστεί να λαδωσεις κάπου κάποιον.. εγώ που το είχα ζητήσει από τη προηγούμενη, μου είπαν ότι θα άδειαζε μέσα στη μέρα και ξαφνικά ήταν ήδη κλεισμένο από κάποια άλλη κοπέλα.. οπότε δεν ξέρω πως το κλείνει κάποιος.. και δεν είχα δικό μου γιατρό εκεί μέσα.. Για να σε βοηθήσουν με το θηλασμό ξέχνα το, έχουν έτοιμα μπουκαλάκια γάλα που σου δίνουν.. και για να σε βοηθήσουν με το θηλαστρο επίσης ξέχνα το.. ή μάλλον είναι ανάλογα στη μαία που θα πέσεις και την διάθεση της..  Δεν ξέρω αν θέλεις κάποια έξτρα πληροφορία.. πες μου!  Έξτρα τιπ!! Όταν σου φέρουν φαγητό (αυτό το ανοστο, λιγοστό φαγητό λες και βάλθηκαν να βγεις από εκεί μέσα στα κιλά προ εγκυμοσύνης!) αφαίρεσε το από το δίσκο!! Σε περίπτωση που χρειαστεί να πάς κάπου πχ τουαλέτα ή να πλύνεις το μωράκι σου και το δουν στο δίσκο πάνω, στο παίρνουν επιτόπου και ας μην το έχεις αγγίξει κάν!! 
    • Ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου μακαρι μακάρι να δουμε μια μεγαλη χοριακή!!!🙏🙏🙏
    • Αχ κορίτσι μου καλά αποτελέσματα!!! Θα περιμένουμε σε λίγες μέρες μια μεγάλη χοριακή! 
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...