Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η MarMar90 είπε:

Κορίτσια μου, καλημέρα! 

Εχετε μοιραστεί τόσα ενδιαφέροντα πράγματα!! Πρέπει να κρατήσω σημειώσεις… αλλά είμαι σε δύσκολη φάση και με καίει το θέμα του ύπνου! 
Η μικρή μου έχει κάνει το στήθος πιπίλα και δεν κοιμάται διαφορετικά σε βαθμό που μπορεί το βράδυ να ξυπνάει και ανά 10 λεπτά αν «χάσει» το βυζι. Εγώ προσπαθώ να κοιμηθώ σαν σίγμα τελικό για να είμαι σκυμμένη από πάνω της και να της το προσφέρω για να ξανακοιμηθεί…κι αν κάνω πως γυρίζω, αρχίζει το κλάμα. Δεν δέχεται να κοιμηθεί με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο στα χέρια ισως. Παλεύει και ο αντρας μου, αλλά ούτε αυτος τα καταφέρνει. Με το που πάει να τη βάλει στη φωλιά… χαμός! Αύριο μπαίνει 19η εβδομάδα:.. τελειώνουμε δηλαδή αυτές τις εβδομάδες του άλματος/ παλινδρόμησης ύπνου, αλλά κάθε μέρα που περνάει γίνεται και χειρότερη η κατάσταση. 

Εσείς πώς το κάνετε ρε κορίτσια και διαχωρίζετε τον θηλασμό με τον ύπνο; 

Εννοείται πως δέχομαι συμβουλές/πιέσεις να αρχίσω να δίνω ξένο γάλα μήπως είναι πιο βαρύ και μήπως έτσι ξεκολλήσει λίγο από το στήθος. Στην αρχή ήμουν φουλ αρνητική, αλλά όσο περνάνε οι μέρες και η αϋπνία με καταρρακώνει, έχω αρχίσει και το σκέφτομαι. 

Καθε συμβουλή δεκτή! 

Αχχ βρε κοριτσάκι μου και σε έχω στη σκέψη μου και φαντάζομαι τι περνάς.. το πρώτο 1-1,5 μήνα το 'ζησα μόνο και ήμουν οριακά να σκοτώσω άνθρωπο και να πηδηχτω από το παράθυρο.. όχι τόσους μήνες μετά.. χαρά στο κουράγιο σου.. 

Να σου πω εμάς μας βοήθησε πολύ το μαξιλάρι θηλασμού.. πανάγιο μαξιλάρι!! Best money ever spend!! Δηλαδή δεν έχω λόγια να στο περιγράψω..!! Είχαμε ένα παιδί το οποίο κοιμόταν μόνο πάνω μου στο στήθος, με κλάματα οδυρμους (κολικούς) από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της επομένης μέρας σερί!!! Οπότε όπως καταλαβαίνεις όταν κοιμόταν έστω και αυτό στο στήθος.. δεν έκανες το λάθος να το κουνήσεις από εκεί!! Και φυσικά μέχρι να έρθει ο άντρας μου εγώ κοιμόμουν σε καθιστή θέση πάνω από το μωρό, τελικό σίγμα που λες.. χωρίς φαγητό, νερό..😣 όταν ερχόταν, το μωρό αν έκανες ότι το σήκωνες, ξύπναγε αμέσως..! Οπότε απλά δεν το σηκώναμε πλέον.. σηκώναμε ολόκληρο το μαξιλάρι θηλασμού μαζί με το μωρό πάνω και το αφήναμε όπως ήταν μαζί με το μαξιλάρι μέσα στη φωλιά.. γυρνούσαμε τις δύο άκρες του μαξιλαριού κάτω από το μωρό συγκεκριμένα και έκανε κάτι σα φωλιτσα και έτσι όπως ήταν μέσα στη φωλιά της.. άσε που βοηθούσε να κρατάει το μαξιλάρι θηλασμού έτσι σα φωλιτσα δηλαδή ενώ στο λίκνο "άνοιγε".. δεν σου λέω ότι ήταν ασφαλές αυτό που κάναμε, ούτε προτείνω να το κάνετε και εσείς.. απλά σου λέω τι κάναμε εμείς γιατί δεν γινόταν διαφορετικά.. τώρα να ήταν η μυρωδιά του μαξιλαριού..; Να ήταν που της δικιάς μου δεν της αρέσει να την αγγίζουν στην πλάτη/αυχένα και όταν πήγαινες να τη σηκώσεις ξύπναγε απευθείας;! 🤷 Πάντως αυτό μας βοήθησε.. οπότε σιγά σιγά έμαθα κατάφερνα τη σήκωνα με το μαξιλάρι μαζί μόνη μου.. σιγά σιγά άρχισα να την αφήνω μέσα στη φωλιά χωρίς το μαξιλάρι θηλασμού σα να βγάζεις πίτσα από το ξυλοφουρνο ένα πράγμα.. 🤭 στο λίκνο όσες φορές και αν δοκίμασα ξύπναγε απευθείας οπότε σταμάτησα να προσπαθώ εκεί.. μετά όσο άρχισε να μεγαλώνει και να την βάζω ριλαξ ή γυμναστήριο και αν τυχόν κοιμόταν εκεί την άφηνα να κοιμηθεί εκεί.. δεν κάνεις το λάθος να ξυπνήσεις το παιδί για να το μεταφέρεις!!! Α! Α! Επίσης με βοήθησε πολύ και ο θηλασμός ξαπλωμένη!! Έβαζα ένα σεντονακι από κάτω και τη ξάπλωνα μαζί μου στο κρεβάτι, το μωρό στο κρεβάτι όχι πάνω μου, και μόλις τελείωνε ο θηλασμός και άφηνε το στήθος, την άφηνα πάνω στο κρεβάτι με μπόλικα μαξιλάρια γύρω γύρω και σηκωνομουν πολύ πολύ αργά και σιγά να μη με πάρει χαμπάρι (αν με έπαιρνε χαμπάρι το είχα χάσει το παιχνίδι..) εκεί πάνω στο κρεβάτι και κοιμόταν.. τέλος μας βοήθησε πααααρα πολύ και το μουσικό κουτί με διάφορους λευκούς ήχους και μελωδίες.. έχει και φωτάκια RGB που κολλάει τη προσοχή της και τη κοιμίζει.. και εννοείται ότι έπεσε και πολύ κούνημα έτσι;! Όσο και αν λένε ότι δεν κάνει παιδιά δεν γινόταν.. και να σου πω ότι πλέον κοιμάται χωρίς κούνημα ή κάτι άλλο απλά την αφήνεις στη φωλιά και κοιμάται μετά από λίγο μόνη της.. γενικά πάντως δοκίμασα ότι διάβασα και κατέληξα να κάνω αυτό που ενοιωθα καλύτερα με βάση το δικό μου παιδί και το ένστικτο μου.. όλα αυτά που σου γράφω εννοείτε ότι δεν πιανανε και πάντα αλλά σε ένα καλό ποσοστό 80-85%..🙃

Όσον αφορά τους θηλασμους και τις πιέσεις για ξένο.. δεν θα σου πω ότι δεν σε καταλαβαίνω.. ήμουν οριακά με το θηλασμό.. όχι γιατί δεν κοιμόταν το παιδί διαφορετικά (πέρα από την αρχή που σου έγραψα παραπάνω) αλλά γιατί πέρασα πολύ δύσκολα με τον αυτό καθαυτό θηλασμό και είχα 3 συμβούλους θηλασμού+Φαιναρέτη τηλεφωνικά + όλη την ενημέρωση και ψυχολογική προετοιμασία πριν ακόμα γεννήσω.. πέρασα μύκητες, φραγμένο πόρο, φυσαλίδα γάλακτος, μέχρι και πρόσφατα δηλαδή.., παράλληλα ένα μωρό με χαλινο που δεν άνοιγε κάν το στόμα να πιάσει θηλαία άλω καλά και με δάγκωνε.. αίματα πληγές.. υπερπαραγωγή, μείωση παραγωγής λόγο έλλειψης διατροφής και ξανά υπερπαραγωγή λόγω θηλαστρου.. και ένα μωρό που έμενε στάσιμο στο βάρος του (+άγχος) για πάνω από ένα μήνα και να τη κυνηγάω να τρώει παραπάνω συνέχεια ενώ μόλις την έβαζες στήθος (παρά τους πόνους) κοιμόταν απευθείας!! Ήμουν οριακά.. το σκέφτηκα και εγώ και πολλές φορές το είπα ότι θα δώσω ξένο να ηρεμήσω.. ε και μόλις μου έλεγε κάποιος (συνήθως ο άντρας μου) να δώσω μπουκάλι ξένο άλλο τόσο νευριαζα και πεισμωνα και διαολοστελνα γιατί ακριβώς πέρασα και περνούσα τόσα για να καταφέρω να θηλάσω, δηλαδή βλέπεις τη ψυχολογία μου και τη κούραση μου και αντί να έρθεις να με στηρίξεις να μου πεις ένα μπράβο έναν καλό λόγο να με βοηθήσει να με ενισχύσει, έρχεσαι και μου λες δώσε μπουκάλι ξένο και ακυρώνεις όλο μου τον αγώνα..;!!! Άντε και γ***** δηλαδή!!! Δεν λέω, ο γλυκούλης για καλό μου το έλεγε.. αλλά δεν ήταν αυτό που χρειαζομουν.. ή ίσως αυτό να χρειαζομουν εντέλει γιατί σήμερα δεν ξέρω αν θα θηλαζαμε.. οπότε δεν κρίνω σε καμία των περιπτώσεων!! Εμένα με βοήθησε ψυχολογικά να "διαολοστελνα" όποιον μου έκανε τις όποιες "φιλικές" υποδείξεις.. ανάλογα τι άνεση επικοινωνίας είχα με το καθένα άκουγε εξαψαλμο στην ανάλογη "ευγένεια" 🙃😅

Μια αγκαλιά από μένα ηρωίδα μάνα!! 🫠😘❤️❤️

Δημοσίευση

Επειδή νιώθω ότι έγραψα τα του φαγητού λίγο βιαστικά, θα αναλύσω λίγο τι κάναμε εμείς, σύμφωνα με αυτά που θέλαμε και σύμφωνα με τις συμβουλές του παιδιάτρου. 

Ο παιδίατρος μάς έκανε εισαγωγή αρκετά νωρίς. Μόλις έκλεισε 4 μηνων (από αρχή του 5ου μήνα δηλαδή) ξεκινήσαμε με τροφές. Εμείς θέλαμε BLW (ακόμα θέλουμε) αλλά μας είπε ότι είναι αρκετά μωρό ακόμα και να το δούμε αργότερα από τον 6ο-7ο, που θα κάθεται και θα πιάνει με τα χεράκια του καλύτερα. Μας είχε ξεκινήσει με τα λαχανικά και με τα κρέατα, που τα κάναμε τελείως πουρέ. Εκεί μας είπε να βάλουμε λίγο ελαιόλαδο, ώστε να είναι πιο απαλή η υφή. Γενικά, επειδή το θεωρώ λίγο βαρύ λάδι, δεν έβαζα και πολύ, ίσα ίσα να τα αλέσει το μπλέντερ καλύτερα. Σε αυτόν τον μήνα δεν μας είχε πει κάτι για νερό και θηλασμό. Οπότε μετά την τροφή, έδινα κατευθείαν γάλα στο γεύμα του. Γιατί δεν ένιωθα ότι χορταινε κιόλας... Εδώ μας είχε πει 2 φορές την ημέρα γεύμα, ένα τυπικό είναι 1μμ και 7μμ, αλλά αυτό ανάλογα με το πρόγραμμα των γονιών. 

Όταν έγινε ο μικρός 5 μηνών (στον 6ο μήνα δηλαδή) πήγαμε στο ραντεβού και μας είπε ότι μπορούμε να δίνουμε λίγο πιο αλεσμένες με το πιρούνι διάφορες τροφές, επειδή θα τον βοηθήσουν στα δόντια. Εκεί μας είπε εισαγωγή γιαούρτι, spreads, και ψάρι (ακόμα δεν του το έχουμε δώσει αυτό 😅) και ότι όταν μπουν αυτές οι τροφές, να ξεκινήσουμε με όσπρια και λαδερα, όπως τα φτιάχνουμε εμείς. Του είπα "και μπαχαρικά και όλα;" Και είπε ναι ναι. Οπότε κάτι μπαχαρικά/μυρωδικά, όπως δάφνη, δυόσμος, μαϊντανός, κανέλα, κουρκουμάς, που κάνουν καλό, τα βάζω στο φαγητό του, αλλά πολύ λίγο. Μπαχαρικά τύπου παπρικες, μπούκοβο, καυτερά, βαριά κτλ, δεν θα τα βάλω ακόμα. Μου παρά φαίνονται βαριά. Πχ, του φτιάξαμε φασολάκια, του άρεσαν πάρα πολύ, αλλά στο δικό του δεν είχα βάλει πολλή σάλτσα και πολλά λάδια, αλλά είχε κι ελάχιστο κρεμμυδάκι. 😆 Σε αυτόν τον μήνα, ο παιδίατρος μάς είπε να δίνουμε και λίγο νερό μετά το φαγητό με ένα ποτηράκι με χερουλακι που θα πίνει. Εδώ μας είχε πει γεύματα 4 φορές την ημέρα, δύο φρούτα, δύο φαγητό, με τα τυπικά να είναι 10πμ, 1μμ, 4μμ και 7μμ, (10 και 4 φρούτο, 1 κι 7 γεύμα) αλλά πάλι με το πρόγραμμα ύπνου του μωρού και το πρόγραμμα των γονέων. 

Γενικά όμως, άμα έκανα BLW κι εγώ δεν θα έβαζα λάδι. Νεροβραστο, να μπορεί να τα πιάνει και να μην του φεύγουν. Τώρα θα ξαναπάμε παιδίατρο όταν γίνει 7 μηνών, και θα του πω για BLW. Να δω πώς θα αλλάξει η διατροφή του και τι θα μας πει και για το θηλασμό. 

Αναφορικά με τον θηλασμό, εγώ κάνω ο,τι νιώθω. Αν βλέπω ότι το παιδί γκρινιάζει και δεν πολύ έχει όρεξη να φάει, θα δώσω λιγότερο φαγητό και περισσότερο στήθος. Αν δω ότι έχει χορτάσει κι έχει φάει 20κγ δε θα δώσω στήθος σε αυτό το γεύμα. Όταν στρώσει το πρόγραμμα και τρώει μεγαλύτερες ποσότητες, θα το ξαναδω. 

Δημοσίευση
στις πριν 7 λεπτά, ο/η Kiddo είπε:

Αχχ βρε κοριτσάκι μου και σε έχω στη σκέψη μου και φαντάζομαι τι περνάς.. το πρώτο 1-1,5 μήνα το 'ζησα μόνο και ήμουν οριακά να σκοτώσω άνθρωπο και να πηδηχτω από το παράθυρο.. όχι τόσους μήνες μετά.. χαρά στο κουράγιο σου.. 

Να σου πω εμάς μας βοήθησε πολύ το μαξιλάρι θηλασμού.. πανάγιο μαξιλάρι!! Best money ever spend!! Δηλαδή δεν έχω λόγια να στο περιγράψω..!! Είχαμε ένα παιδί το οποίο κοιμόταν μόνο πάνω μου στο στήθος, με κλάματα οδυρμους (κολικούς) από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το μεσημέρι της επομένης μέρας σερί!!! Οπότε όπως καταλαβαίνεις όταν κοιμόταν έστω και αυτό στο στήθος.. δεν έκανες το λάθος να το κουνήσεις από εκεί!! Και φυσικά μέχρι να έρθει ο άντρας μου εγώ κοιμόμουν σε καθιστή θέση πάνω από το μωρό, τελικό σίγμα που λες.. χωρίς φαγητό, νερό..😣 όταν ερχόταν, το μωρό αν έκανες ότι το σήκωνες, ξύπναγε αμέσως..! Οπότε απλά δεν το σηκώναμε πλέον.. σηκώναμε ολόκληρο το μαξιλάρι θηλασμού μαζί με το μωρό πάνω και το αφήναμε όπως ήταν μαζί με το μαξιλάρι μέσα στη φωλιά.. γυρνούσαμε τις δύο άκρες του μαξιλαριού κάτω από το μωρό συγκεκριμένα και έκανε κάτι σα φωλιτσα και έτσι όπως ήταν μέσα στη φωλιά της.. άσε που βοηθούσε να κρατάει το μαξιλάρι θηλασμού έτσι σα φωλιτσα δηλαδή ενώ στο λίκνο "άνοιγε".. δεν σου λέω ότι ήταν ασφαλές αυτό που κάναμε, ούτε προτείνω να το κάνετε και εσείς.. απλά σου λέω τι κάναμε εμείς γιατί δεν γινόταν διαφορετικά.. τώρα να ήταν η μυρωδιά του μαξιλαριού..; Να ήταν που της δικιάς μου δεν της αρέσει να την αγγίζουν στην πλάτη/αυχένα και όταν πήγαινες να τη σηκώσεις ξύπναγε απευθείας;! 🤷 Πάντως αυτό μας βοήθησε.. οπότε σιγά σιγά έμαθα κατάφερνα τη σήκωνα με το μαξιλάρι μαζί μόνη μου.. σιγά σιγά άρχισα να την αφήνω μέσα στη φωλιά χωρίς το μαξιλάρι θηλασμού σα να βγάζεις πίτσα από το ξυλοφουρνο ένα πράγμα.. 🤭 στο λίκνο όσες φορές και αν δοκίμασα ξύπναγε απευθείας οπότε σταμάτησα να προσπαθώ εκεί.. μετά όσο άρχισε να μεγαλώνει και να την βάζω ριλαξ ή γυμναστήριο και αν τυχόν κοιμόταν εκεί την άφηνα να κοιμηθεί εκεί.. δεν κάνεις το λάθος να ξυπνήσεις το παιδί για να το μεταφέρεις!!! Α! Α! Επίσης με βοήθησε πολύ και ο θηλασμός ξαπλωμένη!! Έβαζα ένα σεντονακι από κάτω και τη ξάπλωνα μαζί μου στο κρεβάτι, το μωρό στο κρεβάτι όχι πάνω μου, και μόλις τελείωνε ο θηλασμός και άφηνε το στήθος, την άφηνα πάνω στο κρεβάτι με μπόλικα μαξιλάρια γύρω γύρω και σηκωνομουν πολύ πολύ αργά και σιγά να μη με πάρει χαμπάρι (αν με έπαιρνε χαμπάρι το είχα χάσει το παιχνίδι..) εκεί πάνω στο κρεβάτι και κοιμόταν.. τέλος μας βοήθησε πααααρα πολύ και το μουσικό κουτί με διάφορους λευκούς ήχους και μελωδίες.. έχει και φωτάκια RGB που κολλάει τη προσοχή της και τη κοιμίζει.. και εννοείται ότι έπεσε και πολύ κούνημα έτσι;! Όσο και αν λένε ότι δεν κάνει παιδιά δεν γινόταν.. και να σου πω ότι πλέον κοιμάται χωρίς κούνημα ή κάτι άλλο απλά την αφήνεις στη φωλιά και κοιμάται μετά από λίγο μόνη της.. γενικά πάντως δοκίμασα ότι διάβασα και κατέληξα να κάνω αυτό που ενοιωθα καλύτερα με βάση το δικό μου παιδί και το ένστικτο μου.. όλα αυτά που σου γράφω εννοείτε ότι δεν πιανανε και πάντα αλλά σε ένα καλό ποσοστό 80-85%..🙃

Όσον αφορά τους θηλασμους και τις πιέσεις για ξένο.. δεν θα σου πω ότι δεν σε καταλαβαίνω.. ήμουν οριακά με το θηλασμό.. όχι γιατί δεν κοιμόταν το παιδί διαφορετικά (πέρα από την αρχή που σου έγραψα παραπάνω) αλλά γιατί πέρασα πολύ δύσκολα με τον αυτό καθαυτό θηλασμό και είχα 3 συμβούλους θηλασμού+Φαιναρέτη τηλεφωνικά + όλη την ενημέρωση και ψυχολογική προετοιμασία πριν ακόμα γεννήσω.. πέρασα μύκητες, φραγμένο πόρο, φυσαλίδα γάλακτος, μέχρι και πρόσφατα δηλαδή.., παράλληλα ένα μωρό με χαλινο που δεν άνοιγε κάν το στόμα να πιάσει θηλαία άλω καλά και με δάγκωνε.. αίματα πληγές.. υπερπαραγωγή, μείωση παραγωγής λόγο έλλειψης διατροφής και ξανά υπερπαραγωγή λόγω θηλαστρου.. και ένα μωρό που έμενε στάσιμο στο βάρος του (+άγχος) για πάνω από ένα μήνα και να τη κυνηγάω να τρώει παραπάνω συνέχεια ενώ μόλις την έβαζες στήθος (παρά τους πόνους) κοιμόταν απευθείας!! Ήμουν οριακά.. το σκέφτηκα και εγώ και πολλές φορές το είπα ότι θα δώσω ξένο να ηρεμήσω.. ε και μόλις μου έλεγε κάποιος (συνήθως ο άντρας μου) να δώσω μπουκάλι ξένο άλλο τόσο νευριαζα και πεισμωνα και διαολοστελνα γιατί ακριβώς πέρασα και περνούσα τόσα για να καταφέρω να θηλάσω, δηλαδή βλέπεις τη ψυχολογία μου και τη κούραση μου και αντί να έρθεις να με στηρίξεις να μου πεις ένα μπράβο έναν καλό λόγο να με βοηθήσει να με ενισχύσει, έρχεσαι και μου λες δώσε μπουκάλι ξένο και ακυρώνεις όλο μου τον αγώνα..;!!! Άντε και γ***** δηλαδή!!! Δεν λέω, ο γλυκούλης για καλό μου το έλεγε.. αλλά δεν ήταν αυτό που χρειαζομουν.. ή ίσως αυτό να χρειαζομουν εντέλει γιατί σήμερα δεν ξέρω αν θα θηλαζαμε.. οπότε δεν κρίνω σε καμία των περιπτώσεων!! Εμένα με βοήθησε ψυχολογικά να "διαολοστελνα" όποιον μου έκανε τις όποιες "φιλικές" υποδείξεις.. ανάλογα τι άνεση επικοινωνίας είχα με το καθένα άκουγε εξαψαλμο στην ανάλογη "ευγένεια" 🙃😅

@MarMar90 μου sorry δεν είχα καταφέρει να σου γράψω και την άλλη φορά που έγραψες.. τρέχαμε με το παιδί τότε στο Παίδων.. με κάλυψαν όμως οι κοπέλες που σου απάντησαν!

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η Maya_ είπε:

Μιας και είπες καρπα, έχεις κάνει μαθήματα πρώτων βοηθειών για μωρα; 

Έχετε να προτείνετε κάποιο μαθημα/σεμινάριο μήπως;

Μπορεί να γίνει από το σπίτι ή μόνο δια ζώσης; 

Εμένα η κολλητή μου είναι γιατρός και δίδασκε καρπα. Οπότε μου έδειξε εκείνη, αλλά δεν έχω κάνει μαθήματα επίσημα και πιστοποίηση, επειδή όταν το έβαλα στο μυαλό μου να κάνω, δεν προλάβαινα να πάω στα σεμινάρια που έβρισκα... Γενικά θέλω να κάνω και θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμο, ακόμα κι αν το παιδί σου καταπίνει κι έχει μάθει να τρώει, γιατί μια φορά θα γίνει το κακό... Επίσης και για ενηλίκους να έχεις κάνει, η διαχείριση του μωρού είναι τελείως διαφορετική... Οπότε πάλι θέλει μάθημα. Τα κορίτσια που είναι Αθήνα θα ξέρουν να σε κατατοπισουν. 

Δημοσίευση
στις πριν 3 λεπτά, ο/η _piripiri_ είπε:

Επειδή νιώθω ότι έγραψα τα του φαγητού λίγο βιαστικά, θα αναλύσω λίγο τι κάναμε εμείς, σύμφωνα με αυτά που θέλαμε και σύμφωνα με τις συμβουλές του παιδιάτρου. 

Ο παιδίατρος μάς έκανε εισαγωγή αρκετά νωρίς. Μόλις έκλεισε 4 μηνων (από αρχή του 5ου μήνα δηλαδή) ξεκινήσαμε με τροφές. Εμείς θέλαμε BLW (ακόμα θέλουμε) αλλά μας είπε ότι είναι αρκετά μωρό ακόμα και να το δούμε αργότερα από τον 6ο-7ο, που θα κάθεται και θα πιάνει με τα χεράκια του καλύτερα. Μας είχε ξεκινήσει με τα λαχανικά και με τα κρέατα, που τα κάναμε τελείως πουρέ. Εκεί μας είπε να βάλουμε λίγο ελαιόλαδο, ώστε να είναι πιο απαλή η υφή. Γενικά, επειδή το θεωρώ λίγο βαρύ λάδι, δεν έβαζα και πολύ, ίσα ίσα να τα αλέσει το μπλέντερ καλύτερα. Σε αυτόν τον μήνα δεν μας είχε πει κάτι για νερό και θηλασμό. Οπότε μετά την τροφή, έδινα κατευθείαν γάλα στο γεύμα του. Γιατί δεν ένιωθα ότι χορταινε κιόλας... Εδώ μας είχε πει 2 φορές την ημέρα γεύμα, ένα τυπικό είναι 1μμ και 7μμ, αλλά αυτό ανάλογα με το πρόγραμμα των γονιών. 

Όταν έγινε ο μικρός 5 μηνών (στον 6ο μήνα δηλαδή) πήγαμε στο ραντεβού και μας είπε ότι μπορούμε να δίνουμε λίγο πιο αλεσμένες με το πιρούνι διάφορες τροφές, επειδή θα τον βοηθήσουν στα δόντια. Εκεί μας είπε εισαγωγή γιαούρτι, spreads, και ψάρι (ακόμα δεν του το έχουμε δώσει αυτό 😅) και ότι όταν μπουν αυτές οι τροφές, να ξεκινήσουμε με όσπρια και λαδερα, όπως τα φτιάχνουμε εμείς. Του είπα "και μπαχαρικά και όλα;" Και είπε ναι ναι. Οπότε κάτι μπαχαρικά/μυρωδικά, όπως δάφνη, δυόσμος, μαϊντανός, κανέλα, κουρκουμάς, που κάνουν καλό, τα βάζω στο φαγητό του, αλλά πολύ λίγο. Μπαχαρικά τύπου παπρικες, μπούκοβο, καυτερά, βαριά κτλ, δεν θα τα βάλω ακόμα. Μου παρά φαίνονται βαριά. Πχ, του φτιάξαμε φασολάκια, του άρεσαν πάρα πολύ, αλλά στο δικό του δεν είχα βάλει πολλή σάλτσα και πολλά λάδια, αλλά είχε κι ελάχιστο κρεμμυδάκι. 😆 Σε αυτόν τον μήνα, ο παιδίατρος μάς είπε να δίνουμε και λίγο νερό μετά το φαγητό με ένα ποτηράκι με χερουλακι που θα πίνει. Εδώ μας είχε πει γεύματα 4 φορές την ημέρα, δύο φρούτα, δύο φαγητό, με τα τυπικά να είναι 10πμ, 1μμ, 4μμ και 7μμ, (10 και 4 φρούτο, 1 κι 7 γεύμα) αλλά πάλι με το πρόγραμμα ύπνου του μωρού και το πρόγραμμα των γονέων. 

Γενικά όμως, άμα έκανα BLW κι εγώ δεν θα έβαζα λάδι. Νεροβραστο, να μπορεί να τα πιάνει και να μην του φεύγουν. Τώρα θα ξαναπάμε παιδίατρο όταν γίνει 7 μηνών, και θα του πω για BLW. Να δω πώς θα αλλάξει η διατροφή του και τι θα μας πει και για το θηλασμό. 

Αναφορικά με τον θηλασμό, εγώ κάνω ο,τι νιώθω. Αν βλέπω ότι το παιδί γκρινιάζει και δεν πολύ έχει όρεξη να φάει, θα δώσω λιγότερο φαγητό και περισσότερο στήθος. Αν δω ότι έχει χορτάσει κι έχει φάει 20κγ δε θα δώσω στήθος σε αυτό το γεύμα. Όταν στρώσει το πρόγραμμα και τρώει μεγαλύτερες ποσότητες, θα το ξαναδω. 

Ξεκίνησα να διαβάζω και εγώ για blw και είμαι πολύ σκεπτική στο αν θα συνεχίσω να δίνω κάτι στο μωρό.. ναι μεν κάθεται (όχι πολύ σταθερά βέβαια) ναι μεν πιάνει γερά και με τα δύο χέρια και τα φέρνει όλα στο στόμα.. ναι μεν ζητάει την ώρα που τρώμε και μας αντιγράφει.. αλλά δεν παύει να είναι 4+ μηνών ακόμα.. και διάβασα για το ανώριμο πεπτικό και τυχόν διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει η εισαγωγή νωρίτερα και όσο σπάνιο και αν είναι να κάνουν τα μωράκια όλα τα παραπάνω πριν τους 6 μήνες.. δε ξέρω.. νοιωθω αβεβαιότητα τώρα.. δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιος ειδικός να μιλήσω να με συμβουλεύσει σχετικά.. σίγουρα δεν θέλω να δώσω αλεσμένα βέβαια.. δεν ξέρω τι να κάνω.. θα συνεχίσω να διαβάζω να ενημερωθώ και θα το δω.. όπως το νοιώσω..

Ε ίσως και η δικιά μας παιδίατρος να μας δίνει άλλες οδηγίες όσο θα μεγαλώνει το παιδί..

Πάντως έτσι όπως μας τα έγραψες τώρα είναι σίγουρα πιο κατανοητά και οκ νορμάλ μου φαίνονται όσα μας γραφείς.. μόνο τη πρεμουρα για εισαγωγή λόγο βάρους του μωρού δεν συμμερίζομαι.. μια χαρά θρεφταρακι μου ακούγεται ο μικρός σας!! 🥰 Αν γνώριζε τη δικιά μου θα μας έλεγε "εισαγωγή"! 🤪🤣

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ αγάπη!! 🥰🥰🥰

@Maya_ είδα και τα φυλλάδια που μου έδωσε η δικιά μου παιδίατρος χθες (παρόμοια με των κοριτσιών μόνο που έχει εισαγωγή ανά 2 μέρες όχι 3), και ίσως σωστά υποψιάζομαι ότι υπάρχει διαφοροποίηση στα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη γιατί στην τελευταία σελίδα έχει αυτό:

IMG_20250530_114853825_AE~2.jpg

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η _piripiri_ είπε:

Τώρα γύρισα και τον είδα στην άλλη άκρη του σαλονιού από κει που είναι το γυμναστήριο, πλέον πάει με την όπισθεν και μπαίνει και κάτω από έπιπλα!! Ο,τι πρέπει το φορμάκι!! 🤣🤣

🤣🤣🤣🤣 Έκλαψα!!! 

Σίγουρα πάντως δεν είμαι η μόνη ή η πρώτη τρελή που το σκέφτηκε..🤪🤣🤣🤣

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η MarMar90 είπε:

Κορίτσια μου, καλημέρα! 

Εχετε μοιραστεί τόσα ενδιαφέροντα πράγματα!! Πρέπει να κρατήσω σημειώσεις… αλλά είμαι σε δύσκολη φάση και με καίει το θέμα του ύπνου! 
Η μικρή μου έχει κάνει το στήθος πιπίλα και δεν κοιμάται διαφορετικά σε βαθμό που μπορεί το βράδυ να ξυπνάει και ανά 10 λεπτά αν «χάσει» το βυζι. Εγώ προσπαθώ να κοιμηθώ σαν σίγμα τελικό για να είμαι σκυμμένη από πάνω της και να της το προσφέρω για να ξανακοιμηθεί…κι αν κάνω πως γυρίζω, αρχίζει το κλάμα. Δεν δέχεται να κοιμηθεί με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο στα χέρια ισως. Παλεύει και ο αντρας μου, αλλά ούτε αυτος τα καταφέρνει. Με το που πάει να τη βάλει στη φωλιά… χαμός! Αύριο μπαίνει 19η εβδομάδα:.. τελειώνουμε δηλαδή αυτές τις εβδομάδες του άλματος/ παλινδρόμησης ύπνου, αλλά κάθε μέρα που περνάει γίνεται και χειρότερη η κατάσταση. 

Εννοείται πως δέχομαι συμβουλές/πιέσεις να αρχίσω να δίνω ξένο γάλα μήπως είναι πιο βαρύ και μήπως έτσι ξεκολλήσει λίγο από το στήθος. Στην αρχή ήμουν φουλ αρνητική, αλλά όσο περνάνε οι μέρες και η αϋπνία με καταρρακώνει, έχω αρχίσει και το σκέφτομαι. 

Καθε συμβουλή δεκτή! 

Πωπω... Στέλνω αγωνιστικούς χαιρετισμούς!!! Είμαστε κι εμείς σε μια τέτοια φάση... Είχε περάσει κάτι παρόμοιο μόλις έγινε 5 μηνών (άλμα) , στους 5,5 όταν έβγαζε δόντια και τώρα που είναι 6 και κάτι... Αυτό το διάστημα χαλαγε ο ύπνος κι έφτιαχνε, χάλαγε κι έφτιαχνε...  Τώρα είναι πολύ χειρότερα από κάθε άλλη φορά! Είναι 4 μέρες που κλαίει με το που χάσει το στήθος, φωνάζει όταν γυρνάει πλευρό και δεν ηρεμεί αν δεν θηλάσει και καταλήγω να κοιμάμαι με το μωρό, αγκαλιά που έχει κάνει πιπίλα το στήθος... Είναι ένα 4ωρο που κοιμάται μόνος του και μετά τις 3 το ξημέρωμα, ανά μία ώρα κλαίει και φωνάζει. Ξυπνάει και τον μεγάλο που έρχεται κι αυτός στο κρεβάτι και γίνεται ένας χαμός... 

Εμάς πρέπει να περνάει άγχος αποχωρισμού γιατί και την ημέρα κάνει κάτι περίεργα τέτοια. Αλλά τέτοιο πράγμα το βράδυ δεν είχανε ξαναβιωσει ούτε με τον μεγάλο... 

Δυστυχώς ούτε συμβουλη, έχω ούτε να σε βοηθήσω κάπως μπορώ, απλά στα λέω επειδή σε νιώθω και να σου πω ότι δεν είσαι μόνη. Προσωπικά, κάνω υπομονή και τον έχω αγκαλιά. Δε θέλω να δώσω ξένο ενώ έχω κάνει τόσο κόπο για τον θηλασμό (όχι ότι πίνει και με μπιμπερο τίποτα, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία), δεν έχω όρεξη να σηκώνομαι τα βράδια και να βράζω νερά κτλ και να κάθομαι όρθια να τον ποτίζω... Πιο εύκολο μου είναι να ξαπλώσω στραβά και να θηλάζει ενώ κοιμάμαι, αλλά όντως με έχει εξαντλήσει. Κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο να κάνω... Είναι και το θέμα ότι θέλει την αγκαλιά, με το που βάλει στο στήθος στο στόμα, κοιμάται επιτόπου χωρίς να θηλάζει ιδιαίτερα... 

Δημοσίευση
στις πριν 54 λεπτά, ο/η Kiddo είπε:

Πωωω... Δεν είχα διαβάσει τη δική σου ιστορία όταν έγραφα τη δικιά μου γκρίνια... 

Κι εμείς έχουμε κάνει πολλά που δεν πρέπει επειδή δεν αντέχαμε από την εξαντληση και στα δύο παιδιά... Είναι και το "ο,τι δουλέψει το κρατάς μέχρι να μην δουλεύει πια". Επίσης, αυτό το "δεν κουνάω το παιδί από κει που κοιμάται" είναι νόμος σε μας 😆 τον είχε πάρει μια φορά τον μεγάλο ο ύπνος στο πάτωμα πάνω στο χαλί, πήγα απλά και τον σκέπασα και τέλος. 🤣 Ή τον είχα αφήσει άπειρες φορές στο καρεκλακι του φαγητού να κοιμάται σαν στραβοχυμενος 😆

Αυτό ρε συ... Κι εμένα ο άντρας μου μου έχει πει πολλές φορές να δώσουμε ξένο για να κοιμάμαι και να ξεκουράζομαι... Αλλά είναι ακριβώς αυτό που λες, άντε γ@@ μετά από τόσο κόπο και ξενύχτι να πάω στην "εύκολη λύση"... Ευτυχώς πλέον τον παίρνει και τον νανουριζει μιας και που κάθεται στην αγκαλιά του, αλλά κι αυτός ο κακομοίρης έτρεχε στον φυσικοθεραπευτή να του κόψει βεντούζες να ισιωσει η πλάτη του 🤣🤣 

Επίσης, εμείς αυτό το χάλι με τον ύπνο δεν το είχαμε περάσει με τον πρώτο. Είναι τελείως πρωτόγνωρο για μας... Ο πρώτος κοιμόταν 7-8 ώρες από 3 μηνών, είχε το πρόγραμμα του. Ξυπνουσε το πολύ μία φορά το βράδυ και με θηλασμό κοιμόταν απευθείας. Και στο χρόνο πάνω κοιμόταν 12ωρο... Ζωαρα κάναμε...🥲

Δημοσίευση

Ευχαριστώ βρε κορίτσια!!

Μα το έχω παράπονο κι εγώ μια φορά να κοιμηθεί μόνη της… Η δικιά μου κάνει λες και πάμε να την κοροϊδέψουμε επειδή την ακουμπάμε κάτω. Τινάζει χέρια, αρχίζει τα τρίβει στο πρόσωπο, τραβάει αυτιά… και μετά από λίγο ακούς και το κλαμα!

@Kiddoδεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ριλαξ/γυμναστηριο. Ούτε καν στο καρότσι της! Όταν έρθει η ώρα και νυστάξει.. θα κλάψει για να την πάρω αγκαλιά και να κοιμηθεί πάνω μου.

Προσωπικα τον θηλασμό τον απολαμβάνω. Δε με κουράζει… μου αρέσει το δέσιμο αυτό! Και δεν είχα πρόβλημα τόσο καιρό που μπορεί να ξυπνούσε ανά 2-3 ώρες και να ζητούσε στήθος. Αλλά τις τελευταίες μέρες έχω γονατίσει. Δεν αφήνω τον άντρα μου να αλλάξει πλευρό.. δεν αφήνω τον σκύλο καλά καλά να ξυστεί γιατί ακόμα και με αυτό ξυπνάει! Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση…

@_piripiri_ Μου δίνει κουράγιο ότι ενώ περνάς κι εσύ αντίστοιχα, είσαι τόσο δυνατή! 

Τι να πω βρε κορίτσια… θα κάνω ένα σεμινάριο για τον βρεφικό ύπνο που έχω κλείσει και ο θεός βοηθός… Ελπίζω να περάσει σύντομα όλο αυτό! 

Δημοσίευση
στις πριν 3 ώρες, ο/η MarMar90 είπε:

Κορίτσια μου, καλημέρα! 

Καθε συμβουλή δεκτή! 

Κι εμένα εκεί στο άλμα 15-19 άρχισε να κάνει άστατο ύπνο ενώ πριν είχε στρώσει αρκετα 😔 

Δεν έχω συμβουλή ρε κορίτσι, εμείς δίνουμε πιπιλα και βοηθάει κάτι τέτοια βραδια. Όχι ότι δίνεις την πιπιλα και το ξέχασες το μωρό αλλά την ηρεμεί λίγο και δεν χρειάζεται να τη βάλω στήθος κάθε φορά που ξυπνάει. 

Αυτό με το ξένο και τον ύπνο δεν ξέρω αν ισχύει ρε συ... κι εγώ τις πρώτες μέρες που ήμουν ζόμπι είχα δώσει κάποιες φορές με την ελπίδα πως θα κοιμηθούμε και δεν είχε κάνει διάφορα. Βέβαια τότε ήταν νεογεννητο. Αλλά δεν πιστεύω πως ζητάνε το στήθος από πείνα τόσο όσο για παρηγοριά. 

Το άλμα πάντως από μόνο του τα ζοριζει τα μωράκια. Περα απο αυτο μήπως την ενοχλουν δοντακια/κοιλίτσα; 

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η Maya_ είπε:

Κι εμένα εκεί στο άλμα 15-19 άρχισε να κάνει άστατο ύπνο ενώ πριν είχε στρώσει αρκετα 😔 

Δεν έχω συμβουλή ρε κορίτσι, εμείς δίνουμε πιπιλα και βοηθάει κάτι τέτοια βραδια. Όχι ότι δίνεις την πιπιλα και το ξέχασες το μωρό αλλά την ηρεμεί λίγο και δεν χρειάζεται να τη βάλω στήθος κάθε φορά που ξυπνάει. 

Αυτό με το ξένο και τον ύπνο δεν ξέρω αν ισχύει ρε συ... κι εγώ τις πρώτες μέρες που ήμουν ζόμπι είχα δώσει κάποιες φορές με την ελπίδα πως θα κοιμηθούμε και δεν είχε κάνει διάφορα. Βέβαια τότε ήταν νεογεννητο. Αλλά δεν πιστεύω πως ζητάνε το στήθος από πείνα τόσο όσο για παρηγοριά. 

Το άλμα πάντως από μόνο του τα ζοριζει τα μωράκια. Περα απο αυτο μήπως την ενοχλουν δοντακια/κοιλίτσα; 

Εχει πολλά σάλια, αλλά δε δείχνει να πονάει. Ενεργειται μια χαρά και γενικά με κολικούς αν εξαιρέσουμε τον πρώτο πρώτο καιρό, δεν ξανα΄έκανε.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι το άλμα και θα περάσει!

Δημοσίευση
στις πριν 2 ώρες, ο/η MarMar90 είπε:

Εχει πολλά σάλια, αλλά δε δείχνει να πονάει. Ενεργειται μια χαρά και γενικά με κολικούς αν εξαιρέσουμε τον πρώτο πρώτο καιρό, δεν ξανα΄έκανε.

Θέλω να πιστεύω ότι είναι το άλμα και θα περάσει!

Ότι θα περάσει είναι σίγουρο και μια μέρα θα τα θυμάσαι με μια δόση γλύκας 😅 μέχρι τότε υπομονή ρε ψυχούλα! 

Αν σε βοηθήσει κάποιο σεμινάριο σφύρα το και από εδώ. 

Επίσης το άλμα είναι μεν 15-19 περίπου αλλά για κάθε μωρό είναι άλλες οι εβδομάδες δεν είναι νόμος. Μπορεί εσείς τώρα να είστε στην κορύφωση..

Δημοσίευση

Γειά σας κορίτσια!!!

Για το θέμα των τροφών,  ο δικός μου προσωπικός λόγος που δεν ξεκίνησα αλεσμένα,  ήταν ο φόβος μου για τη μετάβαση στις τροφές. Δλδ αυτό που κάνεις @_piripiri_γία μένα είναι τρομερά δύσκολο,  που θα πρέπει να το αλλάξεις τώρα σιγά σιγά 😅

Λοιπόν, εγώ θα κάνω ο,τι έκανα κ στη μεγάλη μου. Νεράκι μαζί με το φαγητό (εκείνη την ώρα δλδ). Φαγητό έδινα μετά τον ύπνο,  μεσημεριανή ώρα για να είναι πιο ξεκούραστη και ορεξάτη για φαγητό. Ήταν πολύ λίγη η ποσότητα που έτρωγε και συμπληρωνα με γάλα μετά. Όπως λέει κ η φίλη μας , κ εμείς από τους 100 θηλασμους να πέσαμε στους 98 ?? 😂 καμία αντικατάσταση,  τουλάχιστον όχι από την αρχή και καμιά πίεση για αντικατάσταση. Το κύριο φαγητό τους μέχρι το έτος είναι το γάλα. Από εκεί κ πέρα εγώ μπαχαρικά (εκτός από καυτερα) και λάδι,  έδινα ελεύθερα. Στο 9μηνο σχεδόν έτρωγε ο,τι κ εμείς,  απλά χωρίς αλάτι και ζάχαρη. 

Δημοσίευση

@MarMar90, είναι πολύ πολύ κουραστική περίοδος... το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι θα περάσει .. εγώ στο τέλος κοιμόμουν καθιστή στον καναπέ με το μαξιλάρι εγκυμοσύνης δεμένο πάνω μου για να μη φύγει το μωρό... τα είχα δοκιμάσει όλα,  κ απλά στο τέλος κοιμόμουν όρθια κυριολεκτικά! 

Με τη μικρή τώρα ήταν πολύ εύκολα τα πράγματα αλλά εδώ και 1 βδομάδα μου έχει αλλάξει τα φώτα . Είμαστε οοοολη μέρα αγκαλιά,  κ όλη μέρα κλαίει 😭

Δημοσίευση
στις On 26/5/2025 at 1:18 ΜΜ, ο/η Kallia.Geo είπε:

17482545889595261839626165179436.jpg

Πετάγομαι κι εγώ να πω πως έτσι ξεκινήσαμε και πήγε εξαιρετικά! Κομμάτια τον ξεκίνησα μετά τον έβδομο όγδοο. Στα λαχανικά στην αρχή έβαζα λίγο ζεστό νεράκι και λάδι και λίγες σταγόνες λεμόνι. Πριν τα μπαχαρικά μπορείτε άφοβα να βάζετε μυρωδικά στα φαγητά. Και φυσικά όχι βαριά λαχανικά τύπου μελιτζάνα για αρχή ή επίφοβα φρούτα όπως φράουλες. 

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...