Μετάβαση σε περιεχόμενο

Στον αέρα τα όρια ηλικίας των γυναικών


ellada

Recommended Posts

Στον «αέρα» είναι το ευνοϊκό καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών μετά την παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά το... άδειασμα που έκανε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας πως είχε έγκαιρα ενημερώσει για την παραπομπή.

Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, θα υπάρξει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών έως και 17 χρόνια, με μεγάλες χαμένες τις μητέρες ανηλίκων.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε μια προσπάθεια να χαραχθεί έστω και την τελευταία στιγμή κοινή γραμμή υπεράσπισης.

Στη συνάντηση οι συνδικαλιστές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα, ωστόσο δεν κατάφεραν να πάρουν καμία ουσιαστική δέσμευση. Τώρα εκφράζουν φόβους πως η παραπομπή της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο θα δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση για τη λήψη επώδυνων μέτρων.

Σημειώνεται πως ο υπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης -αν και μίλησε για υψηλά όρια- παρέπεμψε το θέμα στον διάλογο για το ασφαλιστικό. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «απόψεις και σχόλια επί τέτοιου είδους θεμάτων δεν πρόκειται να κάνω. Αυτό εντάσσεται στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού που θα αντιμετωπιστεί μετά τις εκλογές», ωστόσο εξέφρασε την άποψη πως τα όρια «είναι από τα υψηλά στο πλαίσιο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μετάθεση ευθυνών

Αίσθηση προκάλεσε και το ότι, ενώ ο Β. Μαγγίνας επιχειρούσε να αποδώσει ευθύνες στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον χρόνο γνωστοποίησης του θέματος, η Κομισιόν καθιστούσε σαφές πως υπήρξε ενημέρωση! Πάντως ερωτηθείς για το αν είχε ενημερωθεί ο Π. Δούκας για την παραπομπή παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον υφυπουργό.

Σε περίπτωση που περάσει η εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, τα πρώτα «θύματα» θα είναι οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν πριν από την 1η Ιανουαρίου 1993. Σημειώνεται πως για τις νέες ασφαλισμένες ισχύει σε όλα τα ταμεία ενιαίο καθεστώς, εκτός από τις μητέρες ανηλίκων

Δημόσιο: Από πέντε μέχρι και δεκαεφτά χρόνια νωρίτερα από τους άντρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα. Η παραπομπή της χώρας μας έχει σπείρει τον πανικό στις εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ενδεικτικό των αποκλίσεων που παρατηρούνται σήμερα είναι το ότι μητέρα ανηλίκου (που προσλήφθηκε το διάστημα 1983-1992) βγαίνει στη σύνταξη με 25ετία στα 50. Ωστόσο άντρας συνάδελφός της παίρνει σύνταξη με 15ετία στα 65 (δηλαδή 15 χρόνια αργότερα) ή με 35ετία στα 58 ή με 37 έτη χωρίς όριο

ΙΚΑ: Πέντε έως δέκα χρόνια νωρίτερα από τους άντρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που καλύπτονται από τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τις μητέρες ανηλίκων, οι οποίες με 18,3 έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 55 ή μειωμένη στα 50.

ΔΕΚΟ και τράπεζες: Μέχρι και δεκαεφτά χρόνια νωρίτερα από τους άντρες βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες, που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι μητέρες τριών ή περισσότερων παιδιών μπορούν να πάρουν σύνταξη με 20ετία ανεξαρτήτως ηλικίας

Ενιαία όρια

ΟΓΑ: Ενιαία όρια ηλικίας ισχύουν στον ΟΓΑ, όπου τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να συνταξιοδοτηθούν με 15ετία. Μάλιστα ακόμη και για τις μητέρες δεν υπάρχει καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης εκτός αν έχουν ανάπηρα παιδιά (σε ποσοστό 67% και άνω) ή ανάπηρους συζύγους (σε ποσοστό 80% και άνω).

Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών: Στο ταμείο ισχύουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης και για τα δύο φύλα. Πάντως στο ΤΣΑ υπάρχει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση των γυναικών με μειωμένη σύνταξη εφόσον συμπληρώσουν 25 έτη ασφάλισης και κλείσουν το 58ο έτος (μόνο όμως αν επιλέξουν να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη σύνταξη).

Ταμεία των αυτοαπασχολουμένων: Μέχρι δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα βγαίνουν στη σύνταξη οι γυναίκες στους φορείς των αυτοαπασχολουμένων.

koritsia brika ayto to arthro apo to ethnos k eipa na to balo giati nomizo pos tha endiaferei arketes miteres....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

περαστηκά μας ..... στο ΤΕΒΕ υπήρχε ένα παράθυρο που έλεγε ανήλικο παιδί + 15 χρόνια συνεχόμενης ασφάλισης = σύνταξη (όχι τρελά λεφτά αλλα καλά ήταν)

είχα λοιπόν την ελπίδα ότι θα μπορούσα να βγω ... αλλά μάλλον ατύχησα ...

κορίτσια για να είμαι ειλικρινής τώρα πια έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν ξέρω αν θα βγούμε ποτέ στην σύνταξη ...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...