Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ


Eleni_sk

Recommended Posts

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΕΚΑΝΑ ΟΡΜΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΥΟ ΟΡΜΟΝΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΨΗΛΑ. Η ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗ (11,1)ΚΑΙ Η ΔΕΥΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA-S: 829). Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ.ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟ ΚΑΙ Η ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟΡΗΣΕ...:blink: ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΧΝΟΣ ΤΡΙΧΟΦΥΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΡΑΤΑΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥ. (31-38). Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΜΕΙΝΕ ΓΙΑΤΙ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΣΤΑΤΟΣ. ΑΥΤΗ Η ΔΕΥΔΡΟΕΠΙΑΝΔΡΟΣΤΕΡΟΝΗ (DHEA-S: 829):ohmy: ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ?:dry:

ΠΑΡΕΠΙΠΤΩΝΤΟΣ ΕΧΩ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ.

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΥΑΛΑ ΜΕΣΑ ΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ....:laugh: :laugh: :laugh:ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΛΕΤΕ????

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλημέρα για την τεστοστερόνη γνωρίζω οτι ειναι ανδρική ορμόνη.... η οποία ειναι αυξημένη σε περιπτωση πολυκυστικών ωοθηκών. Είχα και εγω οριακά αυξημένη τεστοστερόνη η οποία βέβαια μετά απο αντισυλληπτικά που πήρα ήρθε στα φυσιολογικά επιπεδα. Την αλλη ορμόνη δεν την γνωρίζω.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΔΗΛΑΔΗ Η ΜΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΣΥΛΙΠΤΙΚΑ?:dry: ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΕΣ? ΧΩΡΙΣ ΜΑ ΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΟΡΜΟΝΕΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙΣ ΕΓΚΥΟΣ?:( ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΑΦΟΥ ΕΧΩ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 35 ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τα αντισυλληπτικά τα πήρα για 1 κύκλο (1 μήνα). Εμένα μου έκανε μεγάλο κύκλο 45 ημερών γεγονός οτι δεν γινοταν καλά η ωορηξία. Δεν ξέρω παραπάνω... καλύτερα συζύτα με το γυναικολόγο σου.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΣΩ...ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...ΟΧΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΛΕΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟ...ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ...ΤΟΝ ΠΑΡΑΕΠΟΜΕΝΟ ΑΥΤΟ....ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ....ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ....:woohoo: :woohoo: :woohoo:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΟΤΙ Η ΩΟΡΡΗΞΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΛΑ, ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ?:dry: ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΘΟΛΟΥ ΩΟΡΡΗΞΙΑ?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗ - ΔΑΣΥΤΡΙΧΙΣΜΟΣ

Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας διαιρείται σε δυο νοσολογικές οντότητες την υπερτρίχωση που αφορά και τα δυο φύλα και τον δασυτριχισμο που αφορά μόνο τις γυναίκες.

Υπερτρίχωση ονομάζετε η αυξημένη ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος που δεν επηρεάζονται από τα ανδρογόνα.

Χωρίζεται στην γενικευμένη στην εξαρτώμενη από φάρμακα και στην οφειλόμενη σε διάφορα νοσήματα.

Η γενικευμένη υπερτρίχωση μπορεί να είναι συγγενής η οποία οφείλεται σε διάφορα σύνδρομα η επίκτητη η οποία σχετίζεται συνήθως με εσωτερική κακοήθεια κυρίως γαστρεντερικου, πνευμόνων η μαστού και μπορεί να προηγείται αρκετά χρόνια από τη διάγνωση του νεοπλάσματος.

Τα φάρμακα που προκαλούν υπερτρίχωση είναι

Διφαινυλυδαντοινη κυρίως στο πρόσωπο και στο θώρακα

Διαζοξιδη στο 50 % των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο

Μινοξυδιλη

Κυκλοσπορινη στο 80 % των ασθενών που λαμβάνουν το φάρμακο

Βενοξαπροφαινη κυρίως πρόσωπο και άκρα

Στρεπτομυκίνη

Συστηματικά κορτικοστεροειδη κυρίως μέτωπο, κροτάφους, ζυγωματικά

Τοπικά κορτικοστεροειδη στα σημεία εφαρμογής

Τοπικά ανδρογόνα

Πενικιλλαμινη μακραίνει και τραχαινει τις τρίχες κυρίως στον κορμό

και τα ψωραλενια στις περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο.

Διάφορα νοσήματα που σχετίζονται με υπερτρίχωση είναι

Πορφυριες κυρίως η ερυθροποιητικη και η cutanea tarda

Επιδερμολυση Bullosa

Τρισωμια 18

Δερματομυοσιτις

Υποσιτισμός

Νευρογενης ανορεξία

Δασυτριχισμος ονομάζετε η ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος παθολογικές για τις γυναίκες που επηρεάζονται από τα ανδρογόνα όπως το άνω χείλος , οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και οι έσω επιφάνεια των μηρών.

Οφείλεται σε ενδοκρινολογικές διαταραχές σε νοσήματα των ωοθηκών σε φάρμακα και τέλος υπάρχει και ο ιδιοπαθής δασυτριχισμος .

οι διαταραχές των ενδοκρινών αδένων που προκαλούν δασυτριχισμο είναι

Νόσος Cushing

Σύνδρομο Cushing

Έκτοπη παραγωγή ACTH

Καλοήθεις & κακοήθεις όγκοι των ενδοκρινών αδένων που παράγουν ανδρογόνα

Συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων

τα νοσήματα των ωοθηκών που προκαλούν δασυτριχισμο είναι

όγκοι των ωοθηκών καλοήθεις και κακοήθεις

σύνδρομο πολυκυστικων ωοθηκών που συνίσταται σε ακμή αλωπεκία μελανιζουσα ακανθωση παχυσαρκία μηνορραγία ολιγομηνόρροια αμηνόρροια και στειρότητα

Αυξημένα επίπεδα της LH και του λόγου LH/FSH

Αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων

Τα φάρμακα που προκαλούν δασυτριχισμο είναι

Ανδρογόνα

Αναβολικά στεροειδή

Τέλος ο ιδιοπαθής δασυτριχισμος συνήθως φυλετικής προέλευσης που παρατηρείται κυρίως στους λευκούς λιγότερο στους μαύρους και ακόμα λιγότερο στους ασιάτες επίσης παρατηρείται σε μεταεμμηνοπαυσιακες γυναίκες όταν παύουν να βρίσκονται υπό την επήρεια των οιστρογόνων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

Παρότι συνήθως οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται για Laser αποτρίχωση ανήκουν στην κατηγόρια των ατόμων με ιδιοπαθή δασυτριχισμο καλό είναι να ελέγχεται πλήρως το ιστορικό τους για πιθανό σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Ιδίως αν αναφέρουν ξαφνική έναρξη και ταχεία εξέλιξη της τριχοφυΐας , αμηνόρροια η γενικά διαταραχές έμμηνου ρύσεως.

Επίσης αν υπάρχει κλινική εικόνα συνδρόμου Cushing, αρρενοποιητικου συνδρόμου, ακμή, ανδρογεννετικου τύπου αλωπεκία , αυξημένη μυικη μάζα σωστό είναι να διενεργείται περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος μετρώντας ελεύθερη και ολική τεστοστερόνη, δευδροεπιανδροστερονη (DHEA)& θειική δευδροεπιανδροστερονη (S-DHEA), προλακτινη, LH & FSH και παραπομπή του ασθενούς αναλόγως των αποτελεσμάτων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως πρόκειται για συστηματική και τοπική θεραπεία

Κατά τη συστηματική θεραπεία χορηγούνται

Αντιανδρογοννα (οξεική κυπροτερόνη), Σπιρονολακτονη ή φιναστεριδη με σκοπό την μείωση του ένζυμου 5-α ρεδουκταση που ευθύνεται για την μετατροπή της τεστοστερόνης σε Διυδροξυτεστοστερονη στο τριχυκο θύλακο.

Κορτικοστεροειδη για την καταστολή εκρρισεως κορτικοτροπου ορμόνης και μείωση της παραγωγής ανδρογόνων από τους ενδοκρινείς αδένες.

Αντισυλληπτικά τα οποία εμποδίζουν τη σύνθεση ανδρογόνων από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια μειώνοντας τα επίπεδα LH & FSH .

Η τοπική θεραπεία περιλαμβάνει

Εκρίζωση με τσιμπιδάκι μόνο όμως σε μικρές περιοχές

Ξύρισμα με το μειονέκτημα της ταχείας επανεμφάνισης

Κερί πλεονεκτεί έναντι του ξυρίσματος ως προς τη διάρκεια αλλά δημιουργεί ερεθισμούς στο δέρμα και συχνά θυλακιτιδες

Λεύκανση των τριχών με υπεροξείδιο του υδρογόνου αποτελεί μια λύση καμουφλάζ

Κερατολυτικες ουσίες στρόντιο η σουλφιδικο βάριο 20% επίσης με το μειονέκτημα της ταχείας επανεμφάνισης

Ηλεκτρόλυση κατά την οποία με λεπτή βελόνη φτάσουμε στο θύλακο της τρίχας καταστρέφοντας τον με ηλεκτρικό ρεύμα αξιόπιστη μέθοδος με μόνιμα αποτελέσματα αλλά χρονοβόρα και επώδυνη

Εκλεκτική φωτοθερμολυση με Laser διαφόρων τύπων και μήκους κύματος όπου η θερμική ενέργεια μεταφέρεται εκλεκτικά στο θύλακο της τρίχας χρησιμοποιώντας ως αγωγό το χρωμοφόρο δηλ. την μελανίνη του στελέχους της τρίχας με σκοπό να προκαλέσει θερμική καταστροφή της ανατομικής μονάδος της τρίχας . Μέθοδος η οποία χρησιμοποιείται τα τελευταία 10 χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα και φαίνεται ότι υπερέχει λόγω του ότι είναι εύκολα εφαρμόσιμη ανώδυνη και με πιο μακροχρόνια αποτελέσματα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ορμόνες και ακμή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Αυγούστου 2004

Πηγή: ΓΝΑ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Τμήμα Ενδοκρινολογίας

Προβολή

Το δέρμα είναι ένας ιστός, ένα όργανο-στόχος, που δέχεται την επίδραση πολλών ορμονών, αλλά παράλληλα είναι σε θέση και να συνθέτει και να μεταβολίζει ορμόνες.

Η εμφάνιση της ακμής στην εφηβεία είναι εκδήλωση των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στο σώμα και συνδέεται με την αύξηση των ανδρογόνων στο αίμα, που με τη σειρά τους θα δράσουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών που αποτελούν ως μια ενότητα τις τριχοσμηγματογόνες μονάδες.

Τα ανδρογόνα που κυκλοφορούν στο αίμα (η δεϋδροεπιανδροστερόνη, η θειική δεϋδροεπιανδροστερόνη, η Δ4-ανδροστενδιόνη, ή τεστοστερόνη, η διϋδροτεστοστερόνη) είτε παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες (επινεφρίδια, όρχεις ή ωοθήκες), είτε προέρχονται από μετατροπή, με τη δράση κατάλληλων ενζύμων, των λιγότερων ισχυρών ανδρογόνων, όπως είναι τα επινεφριδιακά ανδρογόνα ή η Δ4 ανδροστενδιόνη, που είναι το κυριότερο ανδρογόνο της ωοθήκης, σε τεστοστερόνη και διϋδροτεστοστερόνη.

Η φυσιολογική δραστηριοποίηση των σμηγματογόνων αδένων στην εφηβεία συνδέεται επίσης με τα αυξημένα επίπεδα της σωματομεδίνης (IGF-1) και την αυξημένη δραστηριότητα του ενζύμου 5α-αναγωγάση, που μετατρέπει την τεστοστερόνη στο πλέον ισχυρό ανδρογόνο, τη διϋδροτεστοστερόνη. Η διϋδροτεστοστερόνη είναι αυτή που θα δράσει μέσω του ανδρογονικού υποδοχέα της τριχοσμηγματογόνου μονάδας, αυξάνοντας τη λιπαρότητα και την τριχοφυΐα του δέρματος.

Άλλες ορμόνες όπως η προλακτίνη, αν και ασκούν δράση στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα, δεν σχετίζονται με την εμφάνιση τριχοφυΐας ή ακμής.

Η τριχοσμηγματογόνος μονάδα είναι σε θέση να μετατρέψει, επειδή διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα, όχι μόνο την τεστοστερόνη, αλλά και τα λιγότερο ισχυρά ανδρογόνα, όπως η Δ4-ανδροστενδιόνη και τα επινεφριδιακά ανδρογόνα (DHEA, DHEA-S) στο τελικό προϊόν, τη διϋδροτεστοστερόνη. Συνεπώς και τα λιγότερο ισχυρά ανδρογόνα, όταν για κάποιο λόγο αυξάνεται η παρουσία τους στο αίμα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της ακμής και της τριχοφυΐας.

Αιτίες για αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων μπορεί να υπάρχουν πολλές, με προεξάρχουσα στη γυναίκα την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά και την συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων, τη νόσο του Cushing και σπανιότερα κάποιους όγκους των επινεφριδίων ή των ωοθηκών ή την ανδρογονική δράση κάποιων φαρμάκων.

Αυξημένη τριχοφυΐα και ακμή όμως μπορούμε και να έχουμε με φυσιολογική παραγωγή των ανδρογόνων, όταν αυξάνεται ο μεταβολισμός των λιγότερο ισχυρών ανδρογόνων σε τεστοστερόνη και διϋδροτεστοστερόνη, όπως συμβαίνει με την αύξηση του λιπώδους ιστού επί παχυσαρκίας.

Διαγνωστικά η επανεμφάνιση ή η επιδείνωση της ακμής, ειδικά μετά την ενηλικίωση ή ο συνδυασμός ακμής και αυξημένης τριχοφυΐας στη γυναίκα είναι συχνά συμπτώματα κάποιον ενδοκρινικών παθήσεων και χρειάζονται διερεύνηση από τον ενδοκρινολόγο.

Ο εργαστηριακός έλεγχος που δίνεται εξαρτάται από τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης και περιλαμβάνει συνήθως τον προσδιορισμό κάποιον ορμονών στο αίμα, που γίνεται στη γυναίκα σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου και τον απεικονιστικό έλεγχο των ωοθηκών ή των επινεφριδίων, όπως επίσης μπορεί να περικλείει και κάποιες διαγνωστικές δοκιμασίες.

Σε περίπτωση ενδοκρινικής πάθησης η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται εξαρτάται από το νόσημα και μπορεί να περιλαμβάνει αντισυλληπτικά ή/ και αντιανδρογόνα, κορτικοστεροειδή, GnRH ανάλογα, αναστολείς του ενζύμου 5α-αναγωγάση κ.α.

Εξίσου όμως σημαντική θεραπευτική μέριμνα με τη φαρμακευτική είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όπως και η έναρξη σωματικής δραστηριότητας.

Πηγές: Άρτεμης Παπανδρέου, Ιατρού Ενδοκρινολόγου

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ!!!!!ΑΡΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ...ΓΙΑΤΙ ΣΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ, ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΜΗΛΕΣ!!!!!!!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλησπέρα κορίτσι μου! Γνωρίζετε γιατί συνέβησαν οι αποβολές σας ; Στη δική μου περίπτωση ήταν χρωμωσωμικες ανωμαλίες. Η γυναικολόγος έχει δίκιο καλό είναι να γνωρίζει από τέτοιες περιπτώσεις η αιματολογος. Εύχομαι να βρεις τον πιο κατάλληλο σ αυτό το κομμάτι και όλα να πάνε καλά 🙏🏼 
    • Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και αγάπη 🎄
    • Καλέ σωστά ξέχασα να αναφέρω ότι δεν θηλάζω.  Δεν ξέρω πότε και αν έκανα ωορρηξία. Δεν είχα και το νου μου να σας πω την αλήθεια. Θα περιμένω και αυτή την εβδομάδα και αν δεν έρθει μέχρι παραμονή θα κάνω ένα τεστ. 
    • Ρε συ πως σου φαίνεται ο μεγάλος σου? Για κάποιο λόγο η δικιά μου , μου φαίνεται πολυυυυ μεγάλη! Και ειλικρινά είναι μια σταλιτσα για την ηλικία της ... την βλέπω πολύ διαφορετική όμως 
    • Να σου ζήσουν τα παιδακια σου ❤️❤️❤️   Είναι πολύ φυσιολογικό να μην έχει ρυθμιστεί ακόμα. Το γεγονός ότι στις άλλες γέννες ήταν σταθερή δεν αποτελεί ένδειξη ότι και τώρα θα συμβεί το ίδιο.    Φυσικα όταν υπάρχουν ελεύθερες επαφές κ δεν γνωρίζεις πότε κ αν έκανες ωορρηξία τότε αυτό περιπλέκει τα πράγματα.  Αν γνωρίζεις πότε έκανες ωορρηξία κ θεωρείς ότι έχεις καθυστέρηση μπορείς να κάνεις ένα τεστ να δεις. Αλλά γενικά σκαμπανεβάσματα μπορεί να έχεις για αρκετό διάστημα (είτε θηλάζεις είτε όχι) 😊🥰
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...