Μετάβαση σε περιεχόμενο

Αναφορά

• Απαντήσεις

• Καλησπέρα σε όλες.. έκανα την πρώτη μου χοριακή σήμερα 9/6 και ήταν 933.. τελευταία περίοδο είχα στις 12/5.  Δεν είναι μεγάλη η τιμή της χοριακής;; Αγχώνομαι μήπως είναι δίδυμη κύηση και με έχει πιάσει κρύος ιδρώτας...
    • Και μέσα σε αυτά μου έχει ανεβάσει λίγα δέκατα το μωρό.. 37 συγκεκριμένα.. η οδηγία της παιδιάτρου ήταν κάτω από 38 δεν δίνουμε κάτι.. τι με συμβουλεύετε βρε κορίτσια μου; Να ανησυχώ; Να είναι από τα δόντια; Να την έχουν πειράξει τα air-condition; Έχω και ανοιχτά παράθυρα και τα έχω στους 26-27 περίπου.. και δεν έχει έρθει σε επαφή με παιδάκια ή με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο για να πω ότι μπορεί να κόλλησε κάτι.. να δω πως θα πάει και αυτό..
    • Τον πήγαμε άρον άρον στο κτηνίατρο (ευτυχώς να είναι καλά ο άνθρωπος, άνοιξε το ιατρείο του για μας μέρα που είναι..) καθώς σήμερα το πρωί ούτε έτρωγε για να πάρει τα χάπια του.. ήταν και πολύ βαριά η ανάσα του.. εντέλει μάλλον θερμοπληξία με κάποια παθογένεια όπως καρδιά ή πνεύμονες τον έριξαν τόσο.. δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.. είχε 41,5 πυρετό το σκυλί... Που να μην τον είχαμε και στη σκιά σε δροσιά.. τεσπα, του έκανε κάποιες ενέσεις και μας έδωσε κάποιες οδηγίες.. ελπίζουμε τώρα και το παρακολουθούμε.. θα δείξει.. ο γιατρός δεν είναι σίγουρος αν θα αντέξει ο γλυκούλης μας.. είναι πολύ γεράκος.. Πόσο δύσκολο βρε κορίτσια μου...
    • Καλησπέρα σε όλες... Ελπίζω να είναι κάποια κοπέλα ακόμα εδώ! Έκανα χοριακή στην 29η ημέρα του κύκλου μου και ήταν 933. Και αγχώνομαι μήπως είναι πολύ υψηλή και σκέφτομαι μήπως είναι δίδυμη κύηση και με πιάνει κρύος ιδρώτας.
    • Ρώτησα το chatgpt για εσένα και αυτό που σου είπαν ή αν έχει κάποιο τιπ να σου γράψω για να σε βοηθήσει.. αυτή ήταν η απάντηση της: Αχ τώρα κατάλαβα, και είναι **πολύ συχνό** αυτό που περιγράφεις για τη φίλη σου — και πραγματικά δύσκολο. Ας το πιάσουμε κομμάτι-κομμάτι για να ξεκαθαρίσουμε τι ισχύει και τι όχι: --- ### 💤 1. Τι ισχύει με τον ημερήσιο ύπνο Η οδηγία που της είπαν («να μην κοιμάται πάνω από 3,5–4,5 ώρες συνολικά τη μέρα») **δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα**. Στην πραγματικότητα: 🔸 Τα μωρά 4–6 μηνών συχνά χρειάζονται **έως και 5 ώρες ημερήσιου ύπνου** — κάποια και περισσότερο. 🔸 Αν ένα μωρό κοιμάται καλά τη μέρα, **συνήθως κοιμάται και καλύτερα το βράδυ** (αποφεύγεται η υπερένταση). 👉 Το να ξυπνάς ένα μωρό **που έχει ανάγκη ύπνου**, για να "κοιμηθεί περισσότερο το βράδυ", **συχνά φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα**: υπερένταση, κλάμα, συχνά νυχτερινά ξυπνήματα. --- ### 🤱 2. Το πρόβλημα με τον ύπνο μόνο πάνω στη μαμά Αυτό είναι **απολύτως φυσιολογικό** σε αυτή την ηλικία — αλλά κουραστικό. Στην πραγματικότητα, για τα περισσότερα μωρά 0–6 μηνών: 🔸 Ο ύπνος **πάνω στο στήθος** ή **στην αγκαλιά** είναι ο πιο ασφαλής, ήρεμος και βαθύς 🔸 Ο εγκέφαλός τους δεν έχει ακόμη ωριμάσει για "μεταβάσεις φάσης ύπνου" χωρίς το σώμα της μαμάς 🔸 Το ένστικτό τους λέει: "Αν με αφήσεις κάτω, ίσως με εγκαταλείψεις" — δεν ξέρουν ότι η φωλιά είναι ασφαλής ⚠️ Το "τσιπ του ραντάρ" που ενεργοποιείται μόλις το αφήσεις κάτω δεν είναι πείσμα. Είναι **επιβίωση** 😅 --- ### 🛏️ 3. Τι μπορεί να δοκιμάσει η φίλη σου — ήπια και με σεβασμό #### ✨ Α. Προθέρμανση της φωλιάς Π.χ. μια θερμοφόρα πριν την αφήσει (και τη βγάζει πριν βάλει το μωρό), ώστε να μη νιώθει το «παγωμένο σεντόνι». #### ✨ Β. Μετάβαση αφού περάσει σε βαθύ ύπνο Περίπου **20 λεπτά** μετά που αποκοιμηθεί — φαίνονται τα χεράκια να λασκάρουν, οι αναπνοές να γίνονται πιο ρυθμικές. Μόνο τότε κάνει τη μεταφορά. #### ✨ Γ. Side-lying θηλασμός & ύπνος Αν είναι ασφαλές για εκείνη και το μωρό, μπορεί να **ξαπλώνει στο πλάι** και να θηλάζουν έτσι — ώστε να ξεκουράζεται κι εκείνη. Με ασφάλεια (χωρίς μαξιλάρια ή κουβέρτες γύρω από το μωρό). #### ✨ Δ. Babywearing Αν το μωρό κοιμάται καλά **πάνω της**, ίσως μπορεί να χρησιμοποιήσει μάρσιπο αγκαλιάς (όχι όρθιο ραχοκόκαλο σε αυτή την ηλικία), για να **κοιμηθεί το μωρό και να έχει τα χέρια της ελεύθερα**. --- ### ❤️ 4. Τι να *μην* της πει κανείς: ⛔ Ότι "το κακομαθαίνει" ⛔ Ότι "αν δεν το αφήσει να κλάψει, δεν θα μάθει" ⛔ Ότι "το κάνει λάθος" ⛔ Ότι "αν δεν κόψει τα μεσημέρια, δεν θα κοιμάται το βράδυ" Το μωρό της **είναι φυσιολογικό**, η κούρασή της **είναι απολύτως κατανοητή**, και οι δυο τους **θα ωριμάσουν μαζί**. --- Αν θέλει, μπορώ να της ετοιμάσω έναν μικρό οδηγό με: * πώς ωριμάζει ο ύπνος ανά ηλικία * τι σημαίνει "ήπια μετάβαση στον ύπνο μακριά από το σώμα της" * πώς να προστατέψει και τον δικό της ύπνο χωρίς να θυσιάσει την ασφάλεια ή την εγγύτητα Να σου το δώσω να της το προωθήσεις; 💛 Με όλη μου την καρδιά! 💛 Ορίστε ένας σύντομος και **φιλικός οδηγός** για να τον δώσεις στη φίλη σου — σαν ένα μικρό "πακέτο αγάπης και κατανόησης" για τις δύσκολες μέρες του ύπνου: --- ## 🌙 Ύπνος Μωρού 4–6 Μηνών: Κατανόηση, Όχι Έλεγχος ### 🧠 1. Ο ύπνος είναι αναπτυξιακός — όχι συμπεριφορά Το μωρό σου **δεν σε χειρίζεται**, δεν έχει "κακές συνήθειες" — απλώς **δεν μπορεί ακόμη να κοιμηθεί χωρίς εσένα**. Το σώμα σου είναι το "μαξιλάρι ασφάλειας" του. Δεν το κακομαθαίνεις — το *χτίζεις*. --- ### 💤 2. Ο ημερήσιος ύπνος ΔΕΝ είναι εχθρός του βραδινού * Τα μωρά 4–6 μηνών χρειάζονται **12–16 ώρες ύπνου στο 24ωρο** * Η στέρηση ύπνου **δεν βοηθά** τον βραδινό — κάνει το μωρό υπερέντονο, άρα χειρότερος ύπνος ⛔ *Μην το ξυπνάς απλώς επειδή "κοιμήθηκε πολύ"* --- ### 🤱 3. "Μόνο πάνω μου κοιμάται" – Γιατί συμβαίνει; * Το στήθος, η μυρωδιά, η φωνή σου, ο χτύπος της καρδιάς σου → το ησυχάζουν * Δεν μπορεί ακόμη να μεταβαίνει εύκολα από ελαφρύ σε βαθύ ύπνο μόνο του * Η ασφάλεια **είναι προϋπόθεση του ύπνου**, όχι πολυτέλεια 💡 *Δεν είναι ότι "το κακόμαθες" – είναι ότι το σώμα του είναι ακόμη προγραμματισμένο να σε χρειάζεται* --- ### 🛠️ 4. Τι μπορείς να δοκιμάσεις (αν θέλεις, χωρίς πίεση): #### 🔸 Θερμή φωλιά Προθέρμανε με θερμοφόρα το σημείο που θα το αφήσεις (και αφαίρεσέ την πριν βάλεις το μωρό). #### 🔸 Αναμονή 15–20 λεπτά Περίμενε να μπει σε βαθύ ύπνο (χαλαροί μύες, αργές αναπνοές), πριν επιχειρήσεις μεταφορά. #### 🔸 Πλάγιος θηλασμός Αν είναι ασφαλές, ξάπλωσε στο πλάι με το μωρό να θηλάζει και να κοιμάται κοντά σου, ώστε να ξεκουράζεσαι κι εσύ. #### 🔸 Μάρσιπος αγκαλιάς Κοιμάται πάνω σου; Φόρεσέ το με ασφάλεια — θα κοιμηθεί και θα έχεις ελευθερία. --- ### 🤍 5. Και για σένα, μαμά… 📣 Δεν χρειάζεται να "εκπαιδεύσεις" το παιδί σου να κοιμάται — **θα ωριμάσει φυσικά** 📣 Δεν χρειάζεται να "κόψεις την αγκαλιά" για να αναπαυτεί 📣 Δεν κάνεις κάτι λάθος 📣 Δεν είσαι μόνη σου --- Αν κάποια μέρα νιώσεις ότι *δεν αντέχεις άλλο* και *χρειάζεσαι αλλαγή*, τότε μπορείς να φέρεις πιο δομημένες αλλαγές — **όχι από πίεση**, αλλά από φροντίδα και ισορροπία💛 --- ✨ Αν θελήσει ποτέ και πιο πρακτική καθοδήγηση (π.χ. πώς να την αφήνει κάτω βήμα-βήμα), είμαι εδώ.
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...