Μετάβαση σε περιεχόμενο

Για οςες θελουν να μεινουν εκγυως...


Recommended Posts

Αγαπες μου διαβαστε το με προσωχη...

B) Πήρατε την απόφαση να αποκτήσετε οικογένεια! Διακόψατε τη μέθοδο αντισύλληψης που χρησιμοποιούσατε και ξεκινήσατε την... ευχάριστη προσπάθεια. Γνωρίζετε, όμως, τι να προσέξετε ώστε να έχετε πιθανότητες να συλλάβετε γρήγορα και να φέρετε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωρό; Διαβάστε, λοιπόν, πώς θα εντοπίσετε τις γόνιμες μέρες σας, αλλά και ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε, πώς πρέπει να τρέφεστε, αν επιτρέπεται να βάψετε τα μαλλιά σας, να βάλετε κρέμα προσώπου και να κρατήσετε τη γάτα στο σπίτι.

B) 4 τρόποι για να βρείτε τις γόνιμες μέρες

1. Mετρήστε τις μέρες

H μέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται στις 14 μέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου. Eάν π.χ. έχετε σταθερό κύκλο 30 ημερών, μάλλον θα έχετε ωορρηξία τη 16η μέρα του κύκλου σας. Kαλό είναι, όμως, να έχετε επαφές και δύο μέρες πριν καθώς και δύο μέρες μετά την ωορρηξία.

2. Tεστ ωορρηξίας

Tα τεστ ωορρηξίας (πωλούνται στα φαρμακεία) ανιχνεύουν την ορμόνη LH στα πρωινά ούρα. Aπό τη δέκατη μέρα του κύκλου (η αρχή του κύκλου είναι η πρώτη μέρα της εμμήνου ρύσεως) χρησιμοποιείτε καθημερινά το τεστ. Όταν δείτε τη σχετική αλλαγή στη χρωματική ένδειξη, σημαίνει ότι θα έχετε ωορρηξία μετά από 24 έως 36 ώρες.

3. Έλεγχος τραχηλικής βλέννας

Tις γόνιμες μέρες η τραχηλική βλέννα είναι άφθονη, λεπτόρρευστη και ελαστική (σαν το ασπράδι του αυγού). O λόγος που αλλάζει η σύσταση της τραχηλικής βλέννας είναι για να βοηθήσει τα σπερματοζωάρια να προχωρήσουν μέσα από τον τράχηλο και να συναντήσουν το ωάριο!

4. Eλέγξτε τη θερμοκρασία σας

Kάθε πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι, μετρήστε τη θερμοκρασία σας στο ορθό. Tην ημέρα που θα παρατηρήσετε μια ελαφρά αύξηση της θερμοκρασίας (κατά 0,5Ο C), πιθανότατα έχετε ωορρηξία και πρέπει να έχετε επαφή μέσα στις επόμενες ώρες. Πάντως, η μέθοδος αυτή δεν συνιστάται πλέον, επειδή είναι κουραστική και ανακριβής.

Eπαφές μέρα παρά μέρα

Eάν αγχώνεστε με τους υπολογισμούς, αρκεί να έχετε επαφές μέρα παρά μέρα, ή και κάθε μέρα, αν π.χ. βρίσκεστε σε διακοπές και έχετε χρόνο στη διάθεσή σας! Mε αυτή τη συχνότητα επαφών και με δεδομένο ότι τα σπερματοζωάρια ζουν κατά μέσο όρο 72 ώρες και το ωάριο 36 ώρες, είναι βέβαιο ότι κάποτε θα συναντηθούν! H μέθοδος αυτή είναι και η προτεινόμενη από τους ειδικούς.

B) Διατροφή: Tα «ναι» και τα «όχι»

Nαι:

• Στα 3 φρούτα την ημέρα και στα λαχανικά (πολύ καλά πλυμένα).

• Στα παστεριωμένα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι), καθημερινά.

• Στο κρέας (2 φορές την εβδομάδα), αρκεί να είναι πολύ καλά ψημένο (στο μισοψημένο κρέας ελλοχεύει ο κίνδυνος μετάδοσης του τοξοπλάσματος).

•Στα ψάρια (2-3 φορές την εβδομάδα). Mόνη εξαίρεση αποτελούν τα ψάρια της ανοιχτής θαλάσσης (π.χ. ξιφίας, τόνος, γαλέος, σολομός), τα οποία μπορεί να περιέχουν υδράργυρο. Συνιστάται να μην καταναλώνετε περισσότερο από 100 γρ./εβδομάδα από αυτά τα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα).

Oχι:

• Στα ζωικά λίπη και στο «γρήγορο» φαγητό.

• Στα μη παστεριωμένα τυριά (π.χ. ορισμένα γαλλικά μαλακά τυριά). Mπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα μικρόβιο που σχετίζεται με εμβρυϊκές ανωμαλίες.

•Στα πατέ και στο συκώτι. Περιέχουν άφθονη βιταμίνη A, που θεωρείται εμβρυοτοξική.

• Στην υπερκατανάλωση καφέ, επειδή έχει συσχετιστεί με τη μειωμένη πιθανότητα

εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα. Mην ξεπερνάτε τα δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα (120 mg καφεΐνης).

•Στο αλκοόλ, το οποίο επηρεάζει τη γονιμότητα. Aν και δεν υπάρχει ασφαλής δοσολογία για το αλκοόλ, να περιορίζεστε στην περιστασιακή κατανάλωση στο πλαίσιο των κοινωνικών επαφών.

B) Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν

Φυλλικό οξύ:

Kαλό είναι να λαμβάνετε φυλλικό οξύ (400 mg την ημέρα) ένα μήνα πριν από τη σύλληψη. Tο φυλλικό οξύ συμβάλλει στην εύρυθμη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Σίδηρος:

Eάν η διατροφή σας είναι ελλιπής, ο γιατρός θα σας συστήσει ένα συμπλήρωμα στοιχειακού σιδήρου (30 mg την ημέρα).

B) Προσοχή αν παίρνετε φάρμακα

Eνημερώστε το γυναικολόγο σας και το γιατρό που σας παρακολουθεί ότι προτίθεστε να μείνετε έγκυος, ώστε να τροποποιήσουν την αγωγή σας. Παρακάτω, διαβάστε τι ισχύει για μερικές συχνές παθήσεις.

Διαβήτης

Tα αντιδιαβητικά δισκία είναι εμβρυοτοξικά και πρέπει να αντικατασταθούν με την ινσουλίνη, που δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του εμβρύου. Eίναι απαραίτητο να έχει ρυθμιστεί άριστα ο διαβήτης 2-3 μήνες πριν τη σύλληψη (με δίαιτα, άσκηση και τροποποίηση της αγωγής).

Aυξημένη χοληστερίνη

Pυθμίζεται μόνο με δίαιτα. Aπαγορεύονται τα φάρμακα κατά της χοληστερίνης, επειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή για το έμβρυο.

Θυρεοειδής

H λήψη των φαρμάκων, π.χ. της θυροξίνης, επιτρέπεται ενδεχομένως και με μία αύξηση της δόσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου.

Yπέρταση

Oρισμένα αντιυπερτασικά (οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης II και τα θειαζιδικά διουρητικά) πρέπει να αντικατασταθούν με όσα περιέχουν μεθυλντόπα και ανταγωνιστές ασβεστίου, των οποίων η ασφάλεια στην εγκυμοσύνη έχει αποδειχθεί.

Άσθμα

Σε περίπτωση κρίσης άσθματος επιτρέπεται η λήψη κορτιζόνης σε σπρέι.

B) 4 συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε

Kάπνισμα

Δεν υπάρχει κάποιος «επιτρεπτός» αριθμός τσιγάρων. Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα συνδέεται με τη μειωμένη γονιμότητα και με τον αυξημένο κίνδυνο αποβολών.

Bαφές μαλλιών

Oι ειδικοί συστήνουν την αποφυγή της βαφής, πριν μείνετε έγκυος, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέπουν, ωστόσο, τις ανταύγειες (μετά το πρώτο τρί-

μηνο της κύησης), επειδή δεν γίνονται στη ρίζα της τρίχας. Πάντως, καλό θα είναι να αποφεύγετε το χώρο του κομμωτηρίου όπου μυρίζουν έντονα οι τοξικές βαφές. Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγετε να εκτίθεστε συστηματικά σε προϊόντα καθαρισμού, όπως π.χ. χλωρίνη, και σε μπογιές.

Kρέμες με ρετινόλη

Nα αποφεύγετε τη συστηματική χρήση καλλυντικών κρεμών ή θεραπευτικών αγωγών με κρέμες που περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη A), η οποία έχει εμβρυοτοξική δράση.

Aκτινογραφίες

Mην κάνετε ακτινογραφίες ή σπινθηρογραφήματα στο δεύτερο μισό του κύκλου σας, επειδή μπορεί να προκληθούν γενετικές βλάβες στο ωάριο και στο έμβρυο. Ίσως χρειαστεί να πάρετε και το Xάπι για ένα μήνα, ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν είστε έγκυος όταν θα εξεταστείτε. Eάν δεν μπορείτε να αποφύγετε την εξέταση, ζητήστε από τον ακτινολόγο να σας βάλει την προστατευτική ποδιά από μολύβι στην κοιλιά.

B) 4 ερωτήσεις στο γυναικολόγο

Πότε πρέπει να διακόψω το Xάπι;

H γονιμότητά σας θα επανέρθει ένα μήνα μετά τη διακοπή του Xαπιού.

Eπιτρέπεται η λήψη ασπιρίνης;

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ασπιρίνη μπορεί να λαμβάνεται άφοβα. Mάλιστα, σε ορισμένες κυήσεις υψηλού κινδύνου χορηγείται ασπιρίνη, επειδή αυξάνει την παροχή αίματος στο έμβρυο, συμβάλλοντας στην ομαλή ανάπτυξή του.

Πρέπει να εμβολιαστώ;

Eάν από τις εξετάσεις φανεί ότι δεν έχετε περάσει την ερυθρά ή την ανεμοβλογιά, πρέπει να εμβολιαστείτε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν ξεκινήσετε την προσπάθεια να μείνετε έγκυος. Tο ίδιο ισχύει και για την ηπατίτιδα B, ακόμη και στην περίπτωση που μόνο ο σύζυγος είναι φορέας.

Nα δώσω τη γάτα μου σε κάποιο φίλο;

Tα κατοικίδια δεν αποτελούν πρόβλημα εφόσον είναι εμβολιασμένα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του τοξοπλάσματος από τα κόπρανά τους.

B) Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνετε οικογένεια

Oι γυναικολόγοι συμβουλεύουν να έχετε τεκνοποιήσει μέχρι τα 30 σας. Kαι αυτό επειδή στη δεκαετία 20-30 η πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο είναι 25%, το υψηλότερο ποσοστό κάθε ηλικίας. Mετά τα 35 παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία της γονιμότητας, που γίνεται εντονότερη μετά τα 40, όπου το ποσοστό σύλληψης ανά κύκλο δεν ξεπερνά το 5%. Eπιπλέον, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται η πιθανότητα των αποβολών και των εμβρυϊκών ανωμαλιών.

B) Mετά από πόσες προσπάθειες θα μείνετε έγκυος

Xρόνος προσπάθειας Ποσοστό επιτυχίας*

3 μήνες 57%

6 μήνες 72%

1 χρόνος 85%

2 χρόνια 93%

•Aν δεν συλλάβετε μετά από ένα χρόνο φυσιολογικών επαφών (ή 6 μηνών, εάν είστε άνω των 35), καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

•Eίναι σημαντικό να είστε χαλαροί. Σκεφτείτε ότι έχετε επαφές για την ευχαρίστησή σας και όχι για να μείνετε έγκυος.

Κοριτσια σας ευχωμε οτι καλιτερο...:) :silly: :)

Απο μενα με αγαπη...:kiss: :kiss: :kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τζοαννα ΜΟΥ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΑΚΙ ΣΟΥ......

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟ ΒΡΕ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ....:P

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ.....

ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΠΙΕΖΕΙΣ......:laugh: :laugh: :laugh:

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ..... ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΑ??

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

πολύ καλό, το εκτύπωσα κιολας !

σ'ευχαριστούμε πολύ!

ξεκίνησα τα τεστ οωρηξιας 1 βδομάδα τωρα.

παραλληλα μετράω και την θερμοκρασια μου καθε πρωι.

ερχόμαστε σε επαφη με τον αντρα μου μέρα παρα μέρα, αλπίζω φέτος να είναι η χρονιά μας.

αλλά αυτα για την διατροφή δεν τα γνωριζα!

να'σαι καλα!

φιλια:kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

tzoanna mou...epitelous kai ena arthro gia aftes pou prospathoun.ta les poli apla kai ta katalaba ola.an kai einai arketa pragmata pou prepei na periorisw:dry: .....tha to kanw kai afto

1,2,3,...10 thisies einai aftes!siga to pragma!!prepei na paw na agorasw kai thermometro...thanks pantws!itan "diafwtistiko"

:cheer: :cheer: :cheer:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Χιλια μπραβο!!! Ουτε ο γυναικολογος μου, μου εχει πει τοσες λεπτομερειες... Το εκτυπωσα αμεσως!!! Μηπως ξερεις μετα απο παλυνδρομη κυηση ποτε να ξεκινησω προσπαθειες να μεινω εγκυος παλι?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αυτο ειναι για την bibiboTο άρθρο μας έστειλε: Το μέλος του Mammyland Simone

Στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης (IVF) μεταφέρονται στη μήτρα περισσότερα του ενός έμβρυα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν όλα τα έμβρυα τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, να εμφυτευτούν και να οδηγήσουν σε εγκυμοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται μεγαλύτερο ποσοστό πολύδυμων κυήσεων (δίδυμες, τρίδυμες κλπ) στους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία επιτρέπεται να μεταφερθούν από 2 έως 4 έμβρυα ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας.

Πιθανότητα πολύδυμης εγκυμοσύνης (αποτελέσματα ΗΠΑ για το 2001)

Από τις 26.550 εγκυμοσύνες που προέκυψαν από κύκλους IVF, 58% ήταν μονόδυμες, 29% ήταν δίδυμες και περίπου 7% ήταν τρίδυμες ή πολύδυμες. Περίπου 5% των κυήσεων κατέληξε σε αποβολή, στην οποία ο αριθμός των εμβρύων δεν μπορούσε να καθοριστεί ακριβώς. Επομένως, το ποσοστό των κυήσεων με περισσότερα από ένα έμβρυα θα πρέπει να ήταν υψηλότερο από το αναφερόμενο 36% (29 +7).

Από τις παραπάνω 26.650 εγκυμοσύνες γεννήθηκαν 21.813 βρέφη. Το συνολικό ποσοστό που αφορά γεννήσεις περισσότερων του ενός βρέφους σε έναν τοκετό ήταν 35,8% και υποδιαιρείται ως εξής: δίδυμα 32,0%, τρίδυμα ή περισσότερα 3,8%).

Οι δυσκολίες της πολύδυμης κύησης

Γενικά όλες οι πολύδυμες κυήσεις θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Χρειάζεται πιο συχνός ιατρικός έλεγχος από ότι συνήθως, γιατί η συχνή επίσκεψη στον μαιευτήρα προλαμβάνει και αναγνωρίζει νωρίτερα πιθανές επιπλοκές. Αυτές είναι πολύ πιο συχνές στις πολύδυμες κυήσεις και αφορούν τόσο την έγκυο, όσο και τα έμβρυα.

Αναφέρουμε κυρίως την αποβολή, την υψηλή πίεση αίματος, το διαβήτη της κύησης και την ενδομήτρια θνητότητα.

Επίσης οι πιθανότητες του χαμηλού βάρους γέννησης, της πιο συχνής εισαγωγής σε νοσοκομείο, της καισαρικής τομής και της θνησιμότητας των νηπίων είναι υψηλότερες σε αυτήν την ομάδα.

Σε μια απλή εγκυμοσύνη η γυναίκα συνήθως γεννά στο διάστημα μεταξύ 37-42 εβδομάδων, ενώ σε μια πολύδυμη κύηση σπάνια φτάνει τις 40. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο μέσος όρος είναι οι 37 εβδομάδες. Πριν από αυτό το όριο ο τοκετός ονομάζεται πρόωρος. Όταν βέβαια έχουμε τρίδυμη κύηση ο τοκετός μπορεί να έρθει αρκετά νωρίτερα.

Αν ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού είναι πολύ πιθανό να συστήσει περιορισμό της δραστηριότητας της εγκύου, αποχή από το σεξ, συχνή παρακολούθηση των εμβρύων, ανάπαυση ή ακόμη και εισαγωγή στη Μαιευτική Κλινική.

Αρκετά συχνά, τα νεογνά πολύδυμων κυήσεων χρειάζονται παρακολούθηση στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών για τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες τις ζωής τους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής τους και το βαθμό προωρότητας. Αυτό αυξάνει σημαντικά το κόστος του τοκετού τόσο για το ζευγάρι, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πόσα έμβρυα πρέπει λοιπόν να μεταφέρουμε στη μήτρα;

Μέχρι πρόσφατα τον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται καθόριζε κυρίως η ηλικία των γυναικών. Άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι η ποιότητα των εμβρύων και ο αριθμός των προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών με μικρότερο αριθμό μεταφερόμενων εμβρύων. Ο νέος νόμος για την εξωσωματική γονιμοποίηση ορίζει ως μέγιστο αριθμό τα 2 έμβρυα για γυναίκες ηλικίας έως 37 ετών, 3 για μέχρι 40 και 4 για μεγαλύτερες ηλικίες.

Μεταφορά ενός μόνο εμβρύου!

Η γέννηση ενός υγιούς παιδιού είναι η επιθυμητή έκβαση της προσπάθειας του ζευγαριού που καταφεύγει στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Υπάρχουν μερικοί ειδικοί, οι οποίοι επιλέγουν την μεταφορά ενός μόνο εμβρύου για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Οι γιατροί ενός κέντρου υπογονιμότητας στο Sidney, στην Αυστραλία, έχουν διαπιστώσει ότι η μεταφορά ενός αντί για δύο εμβρύων κατά τη διάρκεια ενός κύκλου IVF δεν μειώνει τις πιθανότητες γέννησης αν ληφθούν υπόψη και τα πιθανά κατεψυγμένα έμβρυα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Το σκεπτικό τους είναι ότι για να μεταφερθούν στη μήτρα τα 'παγωμένα' έμβρυα δεν χρειάζεται η γυναίκα να πάρει από την αρχή όλες τις ορμόνες, αλλά μόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα το ενδομήτριό της.

Βέβαια οι γυναίκες που επέλεξαν να μεταφέρουν δύο έμβρυα σε έναν κύκλο εμφάνισαν υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας (50%) σε αντιδιαστολή με την ομάδα των γυναικών που επέλεξαν να μεταφέρουν ένα μόνο έμβρυο (36%). Όταν όμως στη συνέχεια τα προϋπάρχοντα κατεψυγμένα έμβρυα μεταφέρθηκαν στις γυναίκες που είχαν αποτύχει να μείνουν έγκυες στον πρώτο κύκλο, τα συνολικά ποσοστά γέννησης και για τις δύο ομάδες γυναικών ήταν τα ίδια.

Ο διευθυντής εμβρυολογίας Δρ Catt είπε: 'Υπό τους όρους αυτής της μελέτης, οι δίδυμες εγκυμοσύνες μπορούν να μειωθούν δραστικά χωρίς συμβιβασμό στις πιθανότητες μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η σφαιρική εικόνα

Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι σε αυτήν την μελέτη όλες οι ασθενείς ήταν νεότερες των 38 ετών. Ο σχεδιασμός ήταν τέτοιος ώστε να αποφύγουν την ανάλυση της ευρέως γνωστής επίδρασης της ηλικίας στα ποσοστά εγκυμοσύνης. Βέβαια η τάση προς την μεταφορά 1 μόνο εμβρύου είναι ακόμα αμφισβητήσιμη παρά τα οφέλη σε σχέση με μερικούς από τους κινδύνους που συνδέονται με τις πολύδυμες εγκυμοσύνες.

Συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από προσωπική επικοινωνία, μας έχουν εμπιστευτεί ότι το γενικό ποσοστό επιτυχίας των κέντρων τους έχει μειωθεί ελαφρώς λόγω της πίεσης από την HFEA (Εθνική Αρχή για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και την Εμβρυολογία) να μειωθούν οι πολύδυμες εγκυμοσύνες, ενώ παράλληλα υπάρχει μια σχεδόν συνολική απαγόρευση για τη μεταφορά περισσότερων από 2 εμβρύων.

H τάση για τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι προσπάθειες IVF χρηματοδοτούνται από το κράτος. Η πρακτική αυτή είναι λιγότερο ελκυστική σε ένα ιδιωτικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης όπου το κόστος των προσπαθειών IVF μπορεί να αποτελέσει το σημαντικότερο πρόβλημα για τα ζευγάρια.

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να έχει το μέγιστο ποσοστό επιτυχίας με όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες. Στις περισσότερες θεραπείες IVF στην Ελλάδα μεταφέρονται συνήθως 3-4 έμβρυα. Θα υπήρχε πιθανότατα πρόβλημα για τους γονείς να επιλέξουν τη μεταφορά ενός μόνο εμβρύου τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία πολλοί βλέπουν τα δίδυμα σαν την ιδανική λύση για την ολοκλήρωση της οικογένειάς τους.

Σε οποιοδήποτε κύκλο της Εξωσωματικής η πιθανότητα για εγκυμοσύνη θα αυξάνεται αν έχουμε τη δυνατότητα κατάψυξης των εμβρύων που δεν μεταφέρονται. Το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η προσεκτική επιλογή των μεταφερομένων εμβρύων και η κατάψυξη των υπολοίπων, έτσι ώστε τελικά μα μην συμβιβαζόμαστε πολύ ως προς τις πιθανότητες επιτυχίας, αλλά και ταυτόχρονα να μην έχουμε υψηλό ποσοστό πολύδυμων κυήσεων.

Πότε μαθαίνει μια γυναίκα ότι έχει πολύδυμη κύηση;

Την υποψιάζεται ο κλινικός γιατρός με τις πρώτες μετρήσεις χοριακής γοναδοτροπίνης (β-ΗCG), όπου οι τιμές στην πολύδυμη κύηση αυξάνουν ανάλογα με τον αριθμό των λεκιθικών σάκων. Η τεκμηρίωση γίνεται 2-3 εβδομάδες μετά την πρώτη μέτρηση της β-ΗCG, με το κολπικό υπερηχογράφημα, όπου φαίνεται πλέον εμφανώς ο αριθμός των λεκιθικών σάκων και η καρδιακή λειτουργία των εμβρύων.

Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες μπορούν να μειωθούν σε δίδυμες ή μονές μέχρι τη στιγμή γέννησης. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε φυσικά (π.χ. εμβρυϊκός θάνατος, παλίνδρομη κύηση), είτε όταν ένα ζευγάρι και ο γιατρός αποφασίσουν να μειώσουν τον αριθμό των εμβρύων.

Τα μεικτά συναισθήματα της μείωσης

Η μείωση μιας πολύδυμης κύησης είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητείται σχολαστικά. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση, γιατί η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα ιατρικής θεραπείας και τα ζευγάρια έχουν επενδύσει χρόνο, χρήμα και συναισθήματα σε αυτήν. Πολλές φορές λοιπόν είναι απροετοίμαστα να πάρουν μια τόσο σημαντική απόφαση. Και οι δύο γονείς πρέπει να ενημερωθούν σωστά και να υποστηριχθούν ακόμη και ψυχολογικά αν χρειαστεί.

Η διαδικασία συνήθως λαμβάνει χώρα ανάμεσα στην 9η και 12η εβδομάδα της κύησης και η μητέρα επιστρέφει στο σπίτι της την ίδια ημέρα χωρίς να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο. Το ποσοστό αποβολής και για το άλλο έμβρυο με τη διαδικασία αυτή είναι 4-5%. Αν όμως η διαδικασία περατωθεί χωρίς προβλήματα το εναπομείναν έμβρυο μεγαλώνει φυσιολογικά.

Η μείωση λοιπόν είναι ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο εξασφαλίζει την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του εμβρύου, γιατί χωρίς αυτήν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Πρέπει πάντα να αποφασίζεται με τη συμβουλή του μαιευτήρα και να λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο η συναισθηματική φόρτιση της στιγμής, αλλά και οι μετέπειτα επιπτώσεις της πολύδυμης κύησης στην έγκυο, την οικογένεια, αλλά κυρίως τα υπόλοιπα έμβρυα.

Eπλιζω να ειναι αυτο που θεσ αγαπι μου......

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΑΚΟΥΣΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΒΛΕΝΝΗ. ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ; ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ; ΕΚΑΝΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΕΣ Κ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΗΠΩΣ ΜΟΥ ΠΕΙ Κ ΓΙΑ ΑΥΤΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Εσύ σε τι στάδιο είσαι;; Έχεις ξεκινήσει διέγερση;
    • Ναι ναι το εχω καταλαβει πως εσυ δεν βαζεις ταμπέλες! Κυριως για τον σύζυγο το ειπα κ πως πρεπει να τογ το περασεις!! Κ εμενα ετσι ειναι συνηθως μιλαμε κ την επομενη μερα η μετα απο λιγες ωρες αφου τα επεξεργαστει ολα ηρεμει!! Εμενα δυστυχως δεν με βοηθησε με τις ενεσεις αλλα να σου πω προτιμω την "ανεξαρτησια" μ! Επειδή επρεπε να γινουν αυστηρα την ιδια ωρα κλπ δεν μπορουσα εντελει να πιεζομαι αν θα ειναι σπιτι κλπ... μ ειχε πει πως θα μ τις κανει εκεινος αλλα μετα οταν ηρθε η ωρα μ ειπε πως δεν μπορεί να με τρυπησει!!! Χαχααχαααχα!! Αλλα εκει πηρα την αποφαση πως θα τις κανω μονη μ κ οπως ειπα κ παραπάνω στη δικη μας περιπτωση εντελει ηταν το ιδανικο..μετα την πρωτη π το σκεφτομουν 5 λεπτα πλεον τρυπιεμαι χωρις σκεψη!!! περασα στο επομενο level!!  Χαχααχχα 🤣 αλλα κ παλι ειναι πολυ γλυκο ν τρυφερο π εστω με αυτο τον τροπο θελει να συμμετεχει στην ολη διαδικασια.. ❤️
    • Μα για αυτό το είπα! Επειδή ακριβώς έχεις πάρει και εσύ εξωτερική μαία.. ειλικρινά νοιωθω ότι θα πήγαινα σα πρόβατο στη σφαγή χωρίς αυτές... Πωπω 38η!!! Εντάξει καλά είσαι και εσύ..!! 🤣🤣🤣🤣 Άρα φεεεεεεέτα...!! Έχω χρόνο ακόμα!!! 😝🤣🤣🤣 Τουλάχιστον πήρες βαλίτσα.. εγώ τώρα πήρα τραπεζαρία και φωτιστικά οροφής για το σαλόνι.. ακολουθεί το στεγνωτηριο και ο αφυγραντήρας εντός της εβδομάδας 🤣🤣🤣 κοσμαρα σου λέω!! Μόνο καρότσι, λίκνο και μερικά ρουχαλακια έχουμε πάρει.. 🙄 εντάξει μας έχουν δώσει και πολλά βέβαια.. το λίκνο που έχεις δε βγαίνει το ύφασμα να μπει πλυντήριο;
    • Κ εμένα η μαία με έχει βοηθήσει! Μου έκαναν τόσο καλό τα μαθήματα...  Εγώ περιμένω τη βαλίτσα τη Δευτέρα να μου έρθει,  οπότε θα αρχίσω να ετοιμάζω 🤣 Ααα καλά... το λίκνο το έχω στη μάνα μου κ πρέπει να το πάρω για καθάρισμα 😂😂😂  Μπαίνω 38η την Τετάρτη εεεε 
    • ❤️❤️❤️❤️❤️ Σ' ευχαριστώ κοριτσάκι μου!! Αμήν να πάνε όλα κατ'ευχήν..!! 🤞🤞🤞 Εδώ θα είμαστε!  Και ευτυχώς που λες ότι δεν έχεις ετοιμάσει ούτε εσύ βαλίτσα γιατί νοιωθω κοσμαρα.... Τίποτα δεν έχω κάνει.. πλησιάζει ο καιρός και δεν λέω να το χωνέψω..😅 τώρα σκέψου πήραμε το λίκνο..😳
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...