Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Αρχικά ο οργανισμός «ξυπνάει» τα ωοθυλάκια τα οποία βρίσκονται σε ύπνωση μέσα στην ωοθήκη.

Υπενθυμίζουμε πως οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής μας.  Όταν τελειώσει αυτό το απόθεμα ωοθυλακίων, τότε επέρχεται η εμμηνόπαυση.

Η πρώτη μορφή των ωοθυλακίων είναι τα Αρχέγονα Ωοθυλάκια. Υπό την επίδραση διεγερτικού σήματος, τα Αρχέγονα Ωοθυλάκια μεγαλώνουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται σε Πρωτεύοντα (ή Πρωτογενή) Ωοθυλάκια και έπειτα σε Δευτερεύοντα (ή Δευτερογενή) Ωοθυλάκια.

Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, 1 ή 2 από αυτά τα ωοθυλάκια θα μετατραπούν σε Ώριμα (Κυρίαρχα) Ωοθυλάκια.

Εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η έκκριση μεγάλων ποσοτήτων της ορμόνης LH. Η LH είναι η λεγόμενη ορμόνη της ωορρηξίας και είναι αυτή που ανιχνεύουν τα τεστ ωορρηξίας. Χωρίς την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων της LH δεν είναι δυνατόν να γίνει ωορρηξία αφού είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει το ωοθυλάκιο και να απελευθερωθεί το ωάριο από μέσα του. 24-48 ώρες μετά την έκκριση της LH, το Ώριμο Ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει το ωάριο που θρέφει μέσα του, ώστε αυτό να πάρει το δρόμο του προς τη σάλπιγγα και να πέσει στη μήτρα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.  

19046874_10212986517087705_1796770399_n.jpg

Αν το ωάριο αυτό κατά την κάθοδό του μέσα από τη σάλπιγγα, προλάβει και γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια (Σύλληψη), τότε θα πέσει στη μήτρα, θα προσκολληθεί στα τοιχώματά της (Εμφύτευση) και θα ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο πέσει στη μήτρα χωρίς να έχει γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια, τότε θα  προσκολληθεί στα τοιχώματα της μήτρας και θα απορροφηθεί από το ενδομήτριο. Ο οργανισμός θα απορρίψει αυτό το ενδομήτριο από τον κόλπο (έμμηνος ρύση) και θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο.

Έπειτα, το άδειο πια ωοθυλάκιο μετατρέπεται σε Ωχρό Σωμάτιο. Το Ωχρό Σωμάτιο είναι στην ουσία ένας αδένας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων και προγεστερόνης με σκοπό να προετοιμαστεί το ενδομήτριο για την ενδεχόμενη εμφύτευση. Αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το Ωχρό Σωμάτιο συνεχίζει τη λειτουργία του για περίπου 5-6 μήνες. Αν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το Ωχρό Σωμάτιο εκφυλίζεται και απορροφάται από την ωοθήκη.

Η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω συνοψίζεται στις εξής φάσεις του κύκλου:

α. Ωοθυλακική Φάση

Είναι η φάση από την πρώτη μέρα του κύκλου (1 η μέρα περιόδου) μέχρι την ημέρα της ωορρηξίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο οργανισμός προετοιμάζει και ωριμάζει τα ωοθυλάκια. Αυτή η φάση κανονικά διαρκεί 14 ημέρες.

β. Ωορρηξία

Είναι η φάση του κύκλου κατά την οποία το ώριμο πια ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει ένα ωάριο.

γ. Ωχρινική φάση

Είναι η φάση μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο (εφόσον φυσικά δεν υπάρχει εγκυμοσύνη). Η διάρκεια αυτής της φάσης διαρκεί κανονικά 14 ημέρες.

Άρα λοιπόν ο κύκλος της γυναίκας υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί 28 ημέρες (14 ημέρες ωοθυλακική φάση + 14 ημέρες ωχρινική φάση). Όταν ο κύκλος δεν είναι διάρκειας 28 ημερών, υπαίτια είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων η ωοθυλακική φάση. Η ωχρινική φάση είναι ως επί το πλείστον η σταθερή φάση του κύκλου. Δηλαδή αν ο κύκλος είναι για παράδειγμα 30 ημέρες, αυτό σημαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι η ωοθυλακική φάση διήρκεσε 16 ημέρες και η ωχρινική φάση διήρκεσε 14 ημέρες (16+14=30).

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Καλησπέρα κορίτσια,εγώ προσπαθώ να μαζευτώ αλλά ακόμα δεν έχω μαζέψει τίποτα.  Άσε που έχει.γεμισει όλη η γειτονιά μυρμηγκια και όλη την ώρα κοιτάω και ψεκάζει έξω. Θα πάω διακοπές και θα σκέφτομαι τα μυρμηγκια μην κάνουν κατάληψη στο σπιτι. Πήγα πήρα παγίδες να βάλω μπροστά από κάθε παράθυρο και πριν φύγουμε θα ψεκασω και μέσα στο σπίτι.  Έχουμε πάθει αμοκ όλη η γειτονιά.  Σε άλλα νέα η μικρή σήμερα το μάτι γαρίδα όλη μέρα και αρκετή γκρίνια το απόγευμα, έχουν αρχίσει δοντια πλέον είμαι σίγουρη. Την έκανα μπάνιο και ήπιε για πρώτη φορά 270ml γάλα ή χοντρουλα μου και ήθελε και άλλο αλλά δεν της έδωσα,νόμιζα θα σκάσει.  Την ζυγισα σήμερα και ειναι 6490 και λογικά θα έχει πάρει και ύψος, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 65 εκατοστά.  Εγώ το μεσημέρι πήγα και έκανα νυχια και στα χέρια και είμαι έτοιμη για διακοπές. Είχα ένα χρόνο να κάνω χέρια και μου φαίνεται περίεργο.   @Kn1 στον γιο μου έβαζα κρεμα της helenvita και του καθόταν καλύτερα από της frezyderm ,ωραίο κόλπο είναι να την έχεις και στο ψυγείο ανακουφίζει καλύτερα. 
    • @Rena92 και η καισαρικη μ δ ειχε καμια σχέση με τις προηγουμενες. Κατ αρχας ήταν ο άντρας μου μέσα, του εδωσαν τη μπεμπα αγκαλια απ ευθείας, εχω βίντεο απο τον τοκετο π τραβηξε η Δήμητρα, αφησαμε τ μωρο με τ μυκωνειο για ενα 24ωρο μετα τ τοκετο, σηκωθηκα αμεσα, ειχα πολυ καλύτερη αναρρωση. Αλλα εχουν πολλες πολλες επιτυχίες στο φυσικο τοκετο. Το πανε μέχρι οσο παει.
    • Πολύ χαίρομαι! Δεν με πειράζει, αν χρειαστεί, να καταλήξει σε καισαρική. Αλλά θέλω πολύ να ζήσω όλη την αγωνία και φυσικότητα του τοκετού και όχι να πάω με ραντεβού πριν την ώρα μου. Ελπίζω και στο οικονομικό να είναι οκ! 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...