Μετάβαση σε περιεχόμενο

Διαδικασία ωορρηξίας


vicky86

Recommended Posts

Αρχικά ο οργανισμός «ξυπνάει» τα ωοθυλάκια τα οποία βρίσκονται σε ύπνωση μέσα στην ωοθήκη.

Υπενθυμίζουμε πως οι γυναίκες γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της γόνιμης ζωής μας.  Όταν τελειώσει αυτό το απόθεμα ωοθυλακίων, τότε επέρχεται η εμμηνόπαυση.

Η πρώτη μορφή των ωοθυλακίων είναι τα Αρχέγονα Ωοθυλάκια. Υπό την επίδραση διεγερτικού σήματος, τα Αρχέγονα Ωοθυλάκια μεγαλώνουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται σε Πρωτεύοντα (ή Πρωτογενή) Ωοθυλάκια και έπειτα σε Δευτερεύοντα (ή Δευτερογενή) Ωοθυλάκια.

Εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, 1 ή 2 από αυτά τα ωοθυλάκια θα μετατραπούν σε Ώριμα (Κυρίαρχα) Ωοθυλάκια.

Εκείνη τη στιγμή ξεκινάει η έκκριση μεγάλων ποσοτήτων της ορμόνης LH. Η LH είναι η λεγόμενη ορμόνη της ωορρηξίας και είναι αυτή που ανιχνεύουν τα τεστ ωορρηξίας. Χωρίς την έκκριση μεγάλων ποσοτήτων της LH δεν είναι δυνατόν να γίνει ωορρηξία αφού είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσει το ωοθυλάκιο και να απελευθερωθεί το ωάριο από μέσα του. 24-48 ώρες μετά την έκκριση της LH, το Ώριμο Ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει το ωάριο που θρέφει μέσα του, ώστε αυτό να πάρει το δρόμο του προς τη σάλπιγγα και να πέσει στη μήτρα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ωορρηξία.  

19046874_10212986517087705_1796770399_n.jpg

Αν το ωάριο αυτό κατά την κάθοδό του μέσα από τη σάλπιγγα, προλάβει και γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια (Σύλληψη), τότε θα πέσει στη μήτρα, θα προσκολληθεί στα τοιχώματά της (Εμφύτευση) και θα ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Αν το ωάριο πέσει στη μήτρα χωρίς να έχει γονιμοποιηθεί από τα σπερματοζωάρια, τότε θα  προσκολληθεί στα τοιχώματα της μήτρας και θα απορροφηθεί από το ενδομήτριο. Ο οργανισμός θα απορρίψει αυτό το ενδομήτριο από τον κόλπο (έμμηνος ρύση) και θα ξεκινήσει ένα νέο κύκλο.

Έπειτα, το άδειο πια ωοθυλάκιο μετατρέπεται σε Ωχρό Σωμάτιο. Το Ωχρό Σωμάτιο είναι στην ουσία ένας αδένας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων οιστρογόνων και προγεστερόνης με σκοπό να προετοιμαστεί το ενδομήτριο για την ενδεχόμενη εμφύτευση. Αν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το Ωχρό Σωμάτιο συνεχίζει τη λειτουργία του για περίπου 5-6 μήνες. Αν δεν επιτευχθεί εγκυμοσύνη, το Ωχρό Σωμάτιο εκφυλίζεται και απορροφάται από την ωοθήκη.

Η διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω συνοψίζεται στις εξής φάσεις του κύκλου:

α. Ωοθυλακική Φάση

Είναι η φάση από την πρώτη μέρα του κύκλου (1 η μέρα περιόδου) μέχρι την ημέρα της ωορρηξίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο οργανισμός προετοιμάζει και ωριμάζει τα ωοθυλάκια. Αυτή η φάση κανονικά διαρκεί 14 ημέρες.

β. Ωορρηξία

Είναι η φάση του κύκλου κατά την οποία το ώριμο πια ωοθυλάκιο σπάει και απελευθερώνει ένα ωάριο.

γ. Ωχρινική φάση

Είναι η φάση μετά την ωορρηξία και μέχρι την επόμενη περίοδο (εφόσον φυσικά δεν υπάρχει εγκυμοσύνη). Η διάρκεια αυτής της φάσης διαρκεί κανονικά 14 ημέρες.

Άρα λοιπόν ο κύκλος της γυναίκας υπό κανονικές συνθήκες διαρκεί 28 ημέρες (14 ημέρες ωοθυλακική φάση + 14 ημέρες ωχρινική φάση). Όταν ο κύκλος δεν είναι διάρκειας 28 ημερών, υπαίτια είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων η ωοθυλακική φάση. Η ωχρινική φάση είναι ως επί το πλείστον η σταθερή φάση του κύκλου. Δηλαδή αν ο κύκλος είναι για παράδειγμα 30 ημέρες, αυτό σημαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι η ωοθυλακική φάση διήρκεσε 16 ημέρες και η ωχρινική φάση διήρκεσε 14 ημέρες (16+14=30).

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...