Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το ζευγάρι στο ταξίδι της εγκυμοσύνης! Μια σχέση που αλλάζει μαζί με την κοιλιά που μεγαλώνει!


Recommended Posts

Δημοσίευση

Κάθε φορά αλλάζει η δυναμική ενός κοινωνικού σχήματος με την είσοδο ή την έξοδο μελών. Αυτό συμβαίνει και με τη σχέση ζεύγους όταν το ζευγάρι περιμένει παιδί. 

Πώς έρχεται αυτό το παιδί; Το θέλουν και οι δυο ή είναι απόφαση μόνο του ενός; Πώς είναι η σχέση του ζευγαριού λίγο πριν την εγκυμοσύνη; Ποιες είναι οι συνθήκες ζωής τους; Είναι πολλά χρόνια σε αυτή τη σχέση; Είναι ψυχικά ώριμοι και οι δύο; Ποια η σχέση του καθένα με την δική του παιδική ηλικία και τους γονείς του, ιδιαίτερα με τον γονιό του ίδιου φύλου; Ποια είναι η αυτοεκτίμηση των μελών του ζευγαριού; 

Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντηθούν για να δούμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να βγει μία ασφαλής πρόγνωση για το πώς θα βιωθεί η εγκυμοσύνη και η είσοδος νέου μέλους στη σχέση. Ανάλογα με το πώς συνδυάζονται οι παραπάνω παράγοντες μπορούμε να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει στη σχέση τους η εγκυμοσύνη και να προλάβουμε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες. 

Ανάμεσα στους δύο συντρόφους βρίσκεται ήδη ένα μικρό πλασματάκι που είναι ο καρπός τους. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι η σχέση τους είναι δημιουργική, αφού γεννά μία νέα ζωή, ακόμη κι αν οι ίδιοι δεν το αντιλαμβάνονται. 

Η γυναίκα αναπτύσσει γρηγορότερα σχέση με το παιδί που κυοφορείται, αφού το φέρει στο σώμα της. Ο άντρας θα αισθανθεί σε μεγαλύτερη έκταση την δική του πατρότητα όσο μεγαλώνει το παιδί. Αυτό το γεγονός φέρει μία μικρή ανισότητα για κάποιο μικρό διάστημα ανάμεσα στους δύο, που αν είναι ώριμοι και έχουν καλή σχέση και επιθυμία για το μωρό θα συμφιλιωθούν με αυτή την ιδέα. 

Για πολλές γυναίκες ωστόσο ιδιαίτερα αν η σχέση τους με τον σύντροφό τους δεν είναι ικανοποιητική, η εγκυμοσύνη βιώνεται ως κάλυψη αυτού του κενού. Έτσι, μπορεί να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή, παρόλο που ο γιατρός τους δεν τους το απαγορεύει. Φαίνεται να αισθάνονται τόσο έντονη την ευθύνη της μητρότητας, ή και πληρότητα, που απέχουν από τη σεξουαλικότητά τους με συνήθως δυσάρεστες συνέπειες στη σχέση τους. Μοιάζει να απαρνούνται τη σεξουαλικότητά τους μπροστά στη μητρότητα, λες και πρέπει να επιλέξουν ένα από τα δύο. Αυτή η αποχή συνήθως συνοδεύεται από αμφιθυμικά συναισθήματα που προσβάλλουν και την αυτοεκτίμηση της κοπέλας και αποθαρρύνουν τον άντρα. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε οι ψυχολόγοι ότι το μωρό μετατρέπεται από τη μητέρα ως ο συμβολικός φαλλός της. Δηλαδή μέσω της μητρότητας αυτή η γυναίκα αισθάνεται ότι αποκτά εξουσία απέναντι στον άντρα της και αισθάνεται ότι μπορεί να τον ελέγχει. 

Αυτή είναι μία περίπτωση που ο άντρας μπορεί να στραφεί κατά το διάστημα της εγκυμοσύνης προς μια εξωσυζυγική σχέση, που συνήθως διατηρεί κρυφή. Ιδιαίτερα αν το μωρό είναι αγόρι, τότε αισθήματα αντιζηλίας, συνήθως ασυνείδητα, μπορεί να εμφανιστούν στον σύντροφο που αισθάνεται ότι χάνει τη γυναίκα του και να αναζητήσει αλλού παρηγοριά. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί και σε ανώριμους άντρες, ακόμη κι αν η σύντροφος δεν διακατέχεται από τέτοια ναρκισσιστική προσκόλληση προς το βρέφος, κι ούτε αρνείται την σεξουαλική επαφή. 

Ωστόσο, η ζωή του ζευγαριού αλλάζει τόσο με την εγκυμοσύνη, αλλά κυρίως κατά τα πρώτα δύο χρόνια γέννησης του μωρού. Αν έχουν δομήσει ένα καλό σχέδιο για το μέλλον, αν είναι ώριμοι και έχουν καλή σχέση, αυτή την αλλαγή την βιώνουν χαρμόσυνα. 

Αντίθετα, αν είναι ανώριμοι και με χαμηλή αυτοεκτίμηση, την αλλαγή στη ζωή τους που φέρει το μωρό την βιώνουν συχνά αρνητικά. 

Ο γονεϊκός ρόλος είναι από τους πιο ενήλικες ρόλους. Αν η προσωπικότητα των δύο συζύγων είναι υπολειμματική, δεν πιστεύουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις του νέου ρόλου, τότε συχνά το ζευγάρι περνά κρίση. Μία κρίση που αν την αξιοποιήσουν δημιουργικά μπορεί να τους ωριμάσει, να λειτουργήσει θετικά για την αυτοεκτίμησή τους και να τους κάνει να ζήσουν μαζί για πολλά χρόνια ακόμη. 

 

 

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

 

  • Απαντήσεις

    • Τώρα κατάφερα να μπω!  Και το δικό μου λευκό λευκό 😜 Βέβαια δεν περίμενα κάτι άλλο γιατί δεν είχα κάποιο άλλο σύμπτωμα αυτές τις μέρες. Επίσης δεν ξέρω πότε έκανα ωορρηξία, οπότε πάμε τεστακια ανά 2 μέρες και βλέπουμε 😜 Αν και με τρώει να κάνω και ένα αύριο γιατί θα είμαι 3 μέρες πριν την αναμενόμενη (βάση ημερολογίου βέβαια) και στις 2 εγκυμοσύνες μου έδειξε 3 μέρες πριν 😅 Επίσης, μετά από αρκετό παιχνίδι με τη μικρή μου με έχουν πιάσει έντονες κράμπες, οπότε λες...?  
    • 31 αλλά τα έχω όλα χαμηλά και φεριτίνη και όλα. Μου είπε καλύτερο από το να πάρω δεύτερο σίδηρο, μιας και έχω θέμα με το στομάχι ανεξαρτήτως εγκυμοσύνης, με επιδείνωση τώρα! Πρώτη φορά θα κάνω. Αντε να δούμε. Μου είπε θα κόψω το σίδηρο έως να γεννήσω, καθώς δεν τον χρειάζομαι μετά από αυτό. Αλλά ξέχασα να την ρωτήσω για το μαγνήσιο. Πάντως έχω ραντεβού στο νοσοκομείο την μεγάλη εβδομάδα, οπότε θα ρωτήσω τον εκεί γιατρό. Πια θα με παρακολουθούν στο νοσοκομείο μιας και φθάσαμε στην 33η εβδομάδα σχεδόν! Κατα τα άλλα νομίζω σχεδόν τα ετοίμασα όλα. Πλυντήρια σίδερο ήθελα και κάποια αναλώσιμα που έκανα παραγγελία και έμειναν μόνο να πάρω κανένα αφρόλουτρο και λαδάκι για το μωρό.   
    • Αυτό με την ώρα στο κομμωτήριο το σκέφτηκα και εγώ. Οπως και μην βγάλω αλλεργία😂 Τελικά κάνουμε πολλές διάφορες κορυφαίες σκέψεις!
    • Ξεκίνησε να μου κοιμάται 11ωρο όταν βάλαμε κ το μεσημεριανό, όπου τρώει περίπου 270 γραμμάρια. Μόνο σε εμένα δεν κοιμάται πάνω μου και το προσπάθησα πάρα πολύ. Να φανταστείς τη μέρα δεν κοιμάται μόνος του όπως το βράδυ. Θέλει λίγο κούνημα. Τον κουνούσα για λίγο με ρυθμικό "σσσσσσ" κ τον φιλάω πάντα δίπλα στο μάτι του για να δω αν όντως κοιμάται. Αν δεν ανοίξει τα μάτια τον ξαπλώνω στο κέντρο του κρεβατιού κ ξαπλώνω δίπλα του κ μου κρατάει το δάχτυλο. Τον πρώτο καιρό δεν κοιμόταν πάνω από πέντε λεπτά και μετά σιγά σιγά άρχισε να αυξάνει το χρόνο, γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν πρόκειται να τον πάρω αγκαλιά για να κοιμηθεί πάνω μου. Απλά μου μείωσε την ώρα που κοιμάται τη μέρα. Στην αγκαλιά μου κοιμόταν πάνω από ώρα. Κι αν δω ότι πάει να ξυπνήσει ξανά κάνω το ρυθμικό "σσσσσσ" για να κλείσει τα μάτια του κι ένα ελαφρύ χτυπηματακι στον πωπω σαν να κουνιέται λίγο.  Στην αρχή όταν ανεβαίνει το δόντι σπρώχνει και το ούλο μαζί κι αυτό πονάω, πρέπει να βγει το δόντι έξω από το ούλο. Αν βάλεις το δάχτυλό σου στο δόντι θα πρέπει να πιάνεις μυτακι! Δοκίμασέ την να το φάει κρύο. Εγώ κατάλαβα ότι τον ενοχλεί όταν μια μέρα πάλευα να τον ταΐσω το ζεστό φαγητό κι έπρεπε να φύγω για δουλειά. Είχαμε σαράντα λεπτά παλεύαμε κ ήταν η πεθερά μου κ της λέω αφήστε τον κανένα δεκάλεπτο να κρυώσει το φαγητό και δώστε το μετά. Κ μου στέλνει μήνυμα ότι το έφαγε όλο. Έτσι από εκείνη τη μέρα δεν αφήνει τίποτα  Όσο για τον ατμομαγειρα βολεύει μόνο στο ότι γυρνάς έναν διακόπτη και περιμένεις να κλείσει μόνος του στον χρόνο που τον ρυθμισες! Κι ότι μπορω να βάλω στη χύτρα το δικό μας φαγητό.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...