Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά την 20η  εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις, αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού και ευθύνεται για περισσότερους από 4 στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η προεκλαμψία ευθύνεται για πάνω από τέσσερις στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έγκαιρη διάγνωση της προεκλαμψίας με ακρίβεια δυνητικά σώζει ζωές και, επιπλέον, μπορεί να έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις στα συστήματα υγείας.

Μια νέα μελέτη με την ονομασία PROGNOSIS η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, απέδειξε ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1 και PlGF στο αίμα γυναικών που εμφανίζουν ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας προβλέπουν την απουσία εκδήλωσης της πάθησης εντός μιας εβδομάδας. Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι μια τιμή έως και 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF, αποκλείει την εμφάνιση προεκλαμψίας για την επόμενη εβδομάδα με πολύ υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που αγγίζει το 99,3%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ταυτοποίηση γυναικών που δεν έχουν πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία βραχυπρόθεσμα,  απαλλάσσει από το άγχος της παρακολούθησης καθώς και της διατάραξης της οικογενειακής ζωής που προκαλεί η νοσηλεία.

Επίσης η μελέτη έδειξε, ότι μια τιμή μεγαλύτερη από 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF βοηθά να προβλεφθεί αν οι γυναίκες με υπόνοια προεκλαμψίας θα εκδηλώσουν την πάθηση εντός τεσσάρων εβδομάδων, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να ταυτοποίησουν τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν στενής παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή αποδεικνύει την προγνωστική αξία του λόγου ανοσοκιμασιών sFlt-1/PlGF Elecsys®, βάσει του οποίου προβλέπεται ποιες έγκυες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία μια πάθηση που αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου κι επιπλοκών για τις εγκύους και τα αγέννητα βρέφη τους.

Όπως δήλωσε ο Harald Zeisler, Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ Πανεπιστημίου της Βιέννης και ερευνητής στη μελέτη, «τα συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει η εξέταση είναι πολύ σημαντικά: η προεκλαμψία αναπτύσσεται γρήγορα και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε γυναίκες που είχαν υγιή εγκυμοσύνη μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Η δυνατότητα να ανακοινώσουμε σε ασθενή με ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας ότι έχει χαμηλή τιμή sFlt-1/PlGF και άρα δεν διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση βραχυπρόθεσμα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με υψηλές τιμές sFlt-1/PlGF μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία με μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και ενηλίκων, όπου θα τους παρασχεθεί η εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η προεκλαμψία εμφανίζεται μετά την 20η  εβδομάδα της εγκυμοσύνης, προσβάλλει περίπου μία στις 20 κυήσεις και ευθύνεται για περισσότερους από τέσσερις στους 10 μητρικούς θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου τοκετού, έχοντας ως συνέπεια την ευαίσθητη υγεία ή ακόμη και τον θάνατο των νεογνών. Εάν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή στην προεκλαμψία, η μητέρα μπορεί να παρουσιάσει σπασμούς, ακόμη και να χάσει τη ζωή της.

Τα αίτια της πάθησης δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά, γνωρίζουμε όμως ότι αυτή εμφανίζεται όταν μειώνεται η ροή του αίματος στον πλακούντα και κατά συνέπεια το έμβρυο δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και τροφή για τη σωστή ανάπτυξή του. Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που δεν παρουσιάζει απαραιτήτως συμπτώματα κι επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Δεν θεραπεύεται και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω τοκετού.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2005, το μέσο κόστος για την προεκλαμψία, χωρίς να συνυπολογίζονται οι δαπάνες φυσιολογικού τοκετού, ανήλθε σε 9,009 στερλίνες ανά εγκυμοσύνη. Η προεκλαμψία προσβάλλει περίπου 8,5 εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο, με το ετήσιο κόστος να υπολογίζεται σε 76,6 δισ. στερλίνες (με βάση στοιχεία του 2005), αποτελώντας σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Η κλινική χρήση του λόγου sFlt-1/PlGF για την πρόγνωση και την διάγνωση της προεκλαμψίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των σχετικών δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιορίζοντας τόσο την εσφαλμένη απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο όσο και την περιττή νοσηλεία τους. Η συστηματική χρήση της εξέτασης προεκλαμψίας της Roche μπορεί να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των γυναικών που νοσηλεύονται πριν διαγνωστούν με προεκλαμψία, εξοικονομώντας περίπου 400 στερλίνες ανά ασθενή.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • όχι να μη πας! στείλε τα δώρα και μέχρι εκεί κι εγώ το ίδιο θα έκανα!! Μη τρελαθούμε κιόλας τώρα μωράκι έχεις προστάτευσε το και ασε τους αλλους τι λενε.!!!
    • Σ' ευχαριστώ! Το καταλαβαίνω για της 3ης ημέρας. Όταν έχεις λίγα δεν ρισκάρουν να τα χάσουν. Κι εμένα στις πρώτες διεγέρσεις τριών ημερών μου τα κατέψυχε και μόλις μαζέψαμε 6 γονιμοποιημένα, τότε τα έβγαλε και τα άφησε για βλαστοκ. Καλά, μη νομίζεις ότι έχω πολύ κουράγιο... ήδη νομίζω ότι έχω υπερβεί εαυτόν κάνοντας ξανά διεγέρσεις για δεύτερο παιδί. Συνήθως πας με το απόθεμα και σταματάς εκεί. Ήλπιζα όμως ότι θα πετυχαινε κι αυτό, όπως το πρώτο. Μακάρι να έρθει φυσικά, όπως το λες!❤️
    • Κοριτσια μου και που κανετε ολα αυτα με παιδια και γυμναστηρια αθλος μου φαινεται δεν ειναι καθολου λιγα. Εγω και που καθομαι πολλη ωρα καθιστη μετα νιωθω κουρασμενη τη λεκανη μου και θελω να ξαπλωσω. Μακαρι να μ αφησει να περπατησω λιγο ο γιατρος απο την αλλη εβδομαδα γιατι εγινα χαρβαλο τελειως. @Diwni εισαι απιστευτη που πας ακομα γυμναστηριο.  @ΜαρίαΔημήτρης πως εισαι, σου επανηλθαν τα αρχικα συμπτωματα ελπιζω να ναι περαστικα. Ελπιζω εστω να μην εχεις αυπνιες. 
    • Καλησπέρα κορίτσια μου! Να σου ζήσει! Γενικά αν και βγάζουν δοντια πιο αργά μπορεί να αρχίσουν να τα ενοχλουν τα ούλα από τώρα. Εμάς έτσι μας είπε ο παιδιατρος τουλάχιστον. Και εμένα που είναι 3.5 μηνών βάζει τα πάντα με μανία στο στόμα και μασουλάει τα μασητικα της. Όμως γενικα θέλουν να βάλουν τα πάντα στο στόμα τους ανεξαρτήτως δοντιών, όπως και το να έχουν πολλά σάλια. Είναι και τα δύο φυσιολογικά. Εσύ τι έχεις παρατηρήσει και υποψιάζεσαι δοντια; 
    • Τι να σχολιάσουμε σε αυτό περαστικά σ. Το έχω ξανά ακούσει μια φορά εγώ βέβαια και μάλιστα στις κριτικές τ γιατρου μ. Θα μπορούσες τα πεις έστω τα αρχικά του ονόματος του γιατρού?
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...