Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Τα οφέλη του θηλασμού για το βρέφος και τη μητέρα είναι αδιαμφισβήτητα και επιβεβαιωμένα από πλήθος επιστημονικών ερευνών.

Δύο νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τώρα πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για την υγεία της μητέρας, καθώς μπορεί να αποτελέσει ασπίδα έναντι δύο πολύ σοβαρών ασθενειών.

Επιστήμονες από τον ιατρικό οργανισμό Kaiser Permanente, στο Ώκλαντ της Καλιφόρνια, παρακολούθησαν επί σειρά ετών 1.035 νέες μητέρες, οι οποίες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν παρουσιάσει διαβήτη της κυήσεως.

Η επιλογή τους δεν ήταν τυχαία: ο διαβήτης της κυήσεως αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, εξηγούν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine».

Όπως διαπίστωσαν, όσες γυναίκες θήλασαν τα μωρά τους είχαν έως και 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τύπου 2 διαβήτη με το πέρασμα του χρόνου, σε σύγκριση με όσες δεν τα είχαν θηλάσει.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο θηλασμός πιθανώς επηρεάζει τον μεταβολισμό και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με συνέπεια να εμποδίζει τον τύπου 2 διαβήτη.

Στη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», αξιολογήθηκαν 37.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Όσες από αυτές είχαν θηλάσει τα μωρά τους χρόνια πριν αρρωστήσουν, είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μία επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού που λέγεται τριπλά αρνητικός καρκίνος.

Τα ευρήματα αυτά απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών, δήλωσε η επικεφαλής της δεύτερης μελέτης δρ Μαρίσα Βάις, από το Ιατρικό Κέντρο Lankenau στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Πώς μπορεί, όμως, να προστατεύει ο θηλασμός από τον καρκίνο του μαστού; «Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά πιθανώς οι μαστοί δεν αναπτύσσονται πλήρως εάν δεν θηλάσει η γυναίκα», είπε η δρ Βάις. «Ως φαίνεται η πλήρης εσωτερική ωρίμανσή τους επέρχεται μόνο όταν αποκτήσουν την ικανότητα να παράγουν γάλα».

Οι διεθνείς υγειονομικοί οργανισμοί, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστούν στις γυναίκες να θηλάζουν επί τουλάχιστον έξι μήνες τα μωρά τους, για να αποκομίζουν και οι ίδιες και εκείνα τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Πηγή:onmed.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • όχι να μη πας! στείλε τα δώρα και μέχρι εκεί κι εγώ το ίδιο θα έκανα!! Μη τρελαθούμε κιόλας τώρα μωράκι έχεις προστάτευσε το και ασε τους αλλους τι λενε.!!!
    • Σ' ευχαριστώ! Το καταλαβαίνω για της 3ης ημέρας. Όταν έχεις λίγα δεν ρισκάρουν να τα χάσουν. Κι εμένα στις πρώτες διεγέρσεις τριών ημερών μου τα κατέψυχε και μόλις μαζέψαμε 6 γονιμοποιημένα, τότε τα έβγαλε και τα άφησε για βλαστοκ. Καλά, μη νομίζεις ότι έχω πολύ κουράγιο... ήδη νομίζω ότι έχω υπερβεί εαυτόν κάνοντας ξανά διεγέρσεις για δεύτερο παιδί. Συνήθως πας με το απόθεμα και σταματάς εκεί. Ήλπιζα όμως ότι θα πετυχαινε κι αυτό, όπως το πρώτο. Μακάρι να έρθει φυσικά, όπως το λες!❤️
    • Κοριτσια μου και που κανετε ολα αυτα με παιδια και γυμναστηρια αθλος μου φαινεται δεν ειναι καθολου λιγα. Εγω και που καθομαι πολλη ωρα καθιστη μετα νιωθω κουρασμενη τη λεκανη μου και θελω να ξαπλωσω. Μακαρι να μ αφησει να περπατησω λιγο ο γιατρος απο την αλλη εβδομαδα γιατι εγινα χαρβαλο τελειως. @Diwni εισαι απιστευτη που πας ακομα γυμναστηριο.  @ΜαρίαΔημήτρης πως εισαι, σου επανηλθαν τα αρχικα συμπτωματα ελπιζω να ναι περαστικα. Ελπιζω εστω να μην εχεις αυπνιες. 
    • Καλησπέρα κορίτσια μου! Να σου ζήσει! Γενικά αν και βγάζουν δοντια πιο αργά μπορεί να αρχίσουν να τα ενοχλουν τα ούλα από τώρα. Εμάς έτσι μας είπε ο παιδιατρος τουλάχιστον. Και εμένα που είναι 3.5 μηνών βάζει τα πάντα με μανία στο στόμα και μασουλάει τα μασητικα της. Όμως γενικα θέλουν να βάλουν τα πάντα στο στόμα τους ανεξαρτήτως δοντιών, όπως και το να έχουν πολλά σάλια. Είναι και τα δύο φυσιολογικά. Εσύ τι έχεις παρατηρήσει και υποψιάζεσαι δοντια; 
    • Τι να σχολιάσουμε σε αυτό περαστικά σ. Το έχω ξανά ακούσει μια φορά εγώ βέβαια και μάλιστα στις κριτικές τ γιατρου μ. Θα μπορούσες τα πεις έστω τα αρχικά του ονόματος του γιατρού?
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...