Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Αλλάζει το μοντέλο προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει -αντί για τεστ Παπ- να γίνεται γονιδιακό τεστ (DNA), το οποίο θα δείχνει εάν η γυναίκα φέρει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι 100% αξιόπιστη, έναντι 54% του τεστ Παπ. Στην περίπτωση βγει θετική για τον ιό, η γυναίκα να υποβάλλεται πλέον σε τεστ Παπ, προκειμένου να διαπιστώνεται εάν υπάρχει αλλοίωση στον τράχηλο.

Τα παραπάνω ανέφεραν χθες οι καθηγητές Γυναικολογίας Θεόδωρος Αγοραστός και Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης σχετικά με το κόστος από την ενδεχόμενη εφαρμογή της εν λόγω εξέτασης στον ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρθηκε, με την εξέταση αυτή, οι θάνατοι από καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 75% και να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 3,5 εκ. ευρώ για το σύστημα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης σημείωσαν ότι τα 250 από τα 600 νέα περιστατικά της νόσου κάθε χρόνο στην Ελλάδα, χάνουν τη μάχη από έναν καρκίνο ο οποίος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να προληφθεί πλήρως. Όπως τόνισαν, μόνο το 30% των γυναικών κάνουν τακτικό γυναικολογικό έλεγχο, ενώ το τεστ ΠΑΠ δεν αρκεί σε αρκετές περιπτώσεις στις οποίες φαίνεται ότι μόνο το HPV DNA test αναγνωρίζει ακόμα κατά 100% τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο.

Τα νέα δεδομένα στην πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας προκύπτουν από την κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.009 γυναικών στη χώρα μας το διάστημα 2012-2014 από την ερευνητική ομάδα HERMES σε Πανεπιστημιακές Κλινικές και Εργαστήρια 5 πόλεων πανελλαδικά.

«Η ευαισθησία του τεστ Παπανικολάου για να αναγνωρίσει τις γυναίκες με προκαρκινική αλλοίωση στον τράχηλο, ανήλθε στο 53,7% ενώ η αντίστοιχη ευαισθησία του HPV DNA test ήταν 100%», υποστήριξε ο καθηγητής ο Θ.Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων.

«Ουσιαστικά από τη μελέτη, πιστοποιήσαμε την υπεροχή του HPV DNA test έναντι του τεστ Παπανικολάου ως μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών. Με το HPV DNA test η προληπτική επανεξέταση μπορεί να γίνεται κάθε 3 χρόνια» κατέληξε

Πηγή:star.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • όχι να μη πας! στείλε τα δώρα και μέχρι εκεί κι εγώ το ίδιο θα έκανα!! Μη τρελαθούμε κιόλας τώρα μωράκι έχεις προστάτευσε το και ασε τους αλλους τι λενε.!!!
    • Σ' ευχαριστώ! Το καταλαβαίνω για της 3ης ημέρας. Όταν έχεις λίγα δεν ρισκάρουν να τα χάσουν. Κι εμένα στις πρώτες διεγέρσεις τριών ημερών μου τα κατέψυχε και μόλις μαζέψαμε 6 γονιμοποιημένα, τότε τα έβγαλε και τα άφησε για βλαστοκ. Καλά, μη νομίζεις ότι έχω πολύ κουράγιο... ήδη νομίζω ότι έχω υπερβεί εαυτόν κάνοντας ξανά διεγέρσεις για δεύτερο παιδί. Συνήθως πας με το απόθεμα και σταματάς εκεί. Ήλπιζα όμως ότι θα πετυχαινε κι αυτό, όπως το πρώτο. Μακάρι να έρθει φυσικά, όπως το λες!❤️
    • Κοριτσια μου και που κανετε ολα αυτα με παιδια και γυμναστηρια αθλος μου φαινεται δεν ειναι καθολου λιγα. Εγω και που καθομαι πολλη ωρα καθιστη μετα νιωθω κουρασμενη τη λεκανη μου και θελω να ξαπλωσω. Μακαρι να μ αφησει να περπατησω λιγο ο γιατρος απο την αλλη εβδομαδα γιατι εγινα χαρβαλο τελειως. @Diwni εισαι απιστευτη που πας ακομα γυμναστηριο.  @ΜαρίαΔημήτρης πως εισαι, σου επανηλθαν τα αρχικα συμπτωματα ελπιζω να ναι περαστικα. Ελπιζω εστω να μην εχεις αυπνιες. 
    • Καλησπέρα κορίτσια μου! Να σου ζήσει! Γενικά αν και βγάζουν δοντια πιο αργά μπορεί να αρχίσουν να τα ενοχλουν τα ούλα από τώρα. Εμάς έτσι μας είπε ο παιδιατρος τουλάχιστον. Και εμένα που είναι 3.5 μηνών βάζει τα πάντα με μανία στο στόμα και μασουλάει τα μασητικα της. Όμως γενικα θέλουν να βάλουν τα πάντα στο στόμα τους ανεξαρτήτως δοντιών, όπως και το να έχουν πολλά σάλια. Είναι και τα δύο φυσιολογικά. Εσύ τι έχεις παρατηρήσει και υποψιάζεσαι δοντια; 
    • Τι να σχολιάσουμε σε αυτό περαστικά σ. Το έχω ξανά ακούσει μια φορά εγώ βέβαια και μάλιστα στις κριτικές τ γιατρου μ. Θα μπορούσες τα πεις έστω τα αρχικά του ονόματος του γιατρού?
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...