Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Ερευνητές του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο για την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Ερευνητική ομάδα του Άλφα Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ, www.aibs.gr) στην Αθήνα μελέτησε την ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης σε έγκυες. Ειδικότερα, εξετάστηκε η επίδραση του εμβολίου στη φυσιολογική ανάπτυξη του κυοφορούμενου εμβρύου σε γυναίκες που έκαναν το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν. 

Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα συγκριτικών, προοπτικών και αναδρομικών, περιγραφικών μελετών που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά Γυναικολογίας, Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας μεγάλης απήχησης στη βιβλιογραφία. Οι γυναίκες που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης

Οι συγγραφείς, με κύριο ερευνητή τον Καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας κ. Ματθαίο Φαλάγγα, και συνεργάτες τους ιατρούς κ. Κωνσταντίνο Πολύζο, κ. Αθανάσιο Κωνσταντέλια και κ. Χρυσάνθη Πίτσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο για την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το εύρημα αυτό επιβεβαιώθηκε και σε υπο-αναλύσεις που περιλάμβαναν μόνο έγκυες γυναίκες που εμβολιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη των οργάνων του σώματος. 

Πρέπει να τονιστεί ότι οι αλλαγές που επέρχονται κατά την εγκυμοσύνη στο ανοσοποιητικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις έγκυες γυναίκες στον ιό της γρίπης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για την έγκυο (σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό) καθώς και την πρόκληση επιπλοκών στο έμβρυο (πρόωρος τοκετός, μειωμένο βάρος γέννησης, αποβολή). Λόγω των επιπλοκών της γρίπης κατά την κύηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τις εγκύους ως ομάδα υψίστης προτεραιότητας των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της γρίπης. Επίσης, το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ από το 2004 ενθαρρύνει τις έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης ανεξαρτήτου σταδίου κύησης.

Ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία στην έγκυο ενάντια στη γρίπη και ενδέχεται μάλιστα να προστατεύσει μερικώς και το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες ζωής μέσω των μητρικών αντισωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενες αναλύσεις έδειξαν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο στην κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μειωμένου βάρους γέννησης ή αποβολής, ενώ η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει την ασφάλεια του εμβολίου όσον αφορά τη σωματική διάπλαση του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Ιδιαίτερα σημαντικός καθίσταται, λοιπόν, ο ρόλος του θεράποντα ιατρού-γυναικολόγου, ο οποίος οφείλει να ενημερώσει την έγκυο για τις επιπλοκές της γρίπης και την ασφάλεια του εμβολίου και να συστήσει αντιγριπικό εμβολιασμό εξατομικεύοντας πάντα την κάθε περίπτωση. 

Το σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Καλησπερα κοριτσια,τι κανετε? Εμας σημερα μας εσκασε το πρωτο δοντακι και ειναι ετοιμο και το αλλο διπλα. Κατα τυχη το ειδα,ειχαμε παει σε μια χριστουγεννιατικη εκδηλωση στην εταιρια του αντρα μου και οπως την αλλαζα εκλαιγε και ετσι το ειδα. Επισης την εβαλα αγκαλια σε εναν που ειχε ντυθει Αγιος Βασιλης και ενω περιμενα να τρομαξει αυτη καθοταν αραχτη!   Βρε κοριτσια πως ξεπεταγονται ετσι γρηγορα? Σαν χθες μου φαινεται που γεννησαμε.
    • Καλησπέρα κι από μένα.!! Εγώ είμαι με κολπίτιδα η οποία ήρθε από το πουθενά.! Παίρνω αγωγή τώρα, δείχνει να κάνει δουλειά. Ταλαιπωρήθηκα λίγο με αυτό γιατί δεν το κατάλαβα, πήγα νοσοκομείο επειδή είχα πόνο χαμηλά στην πύελο και δεν μπορούσα ούτε καν να περπατήσω και μου το βρήκε ο γιατρός εκεί ευτυχώς! Αλλιώς είμαι ξάπλα, η μικρή έχει πάρει ήδη θέση, αν είναι δυνατόν.. 🤪 Αυτό το παιδί ίδιο η μάνα του από την κοιλιά.. προνοεί για τα πάντα.. 🤣🤣🤣  Θέλει ξάπλα βέβαια γιατί το κεφάλι της εφάπτεται ήδη στον τράχηλο. Ευτυχώς ο τράχηλος καλά κρατεί, είναι κλειστός και έχει ικανοποιητικό μήκος. Θα πάω τώρα 22 του μήνα για υπέρηχο στη γιατρό μου όποτε θα δούμε τι θα μας πει κι αυτή.  Αλλιώς η μικρή μας είναι καλά! Ήδη έχουμε φτάσει στο κιλό.. δείχνει ότι θα είναι μεγαλούτσικο παιδάκι.. καλά δεν περιμένω και τπτ άλλο αν σκεφτεί κανείς ότι εγώ γεννήθηκα 3850 γρ. και ο άντρας μου 3900 γρ. 🤣 Έχω βάλει μηχανάκι - μετρητή ζαχάρου γιατί η καμπύλη που έκανα είχε μια τιμή λίγο τσιμπημένη, 5 μονάδες πάνω από το όριο, σιγά τα αυγά, αλλά η γυναικολόγος επέμενε να δω ενδοκρινολόγο και τώρα απλά μετράω 6 φορές τη μέρα τα γεύματα. Μέχρι στιγμής όλα καλά, δεν υπάρχει κανένα θέμα.. οπότε καθαρά προληπτικά και μόνο έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία..🥴 Πάντως κάθε φορά όλο και κάτι θα μου βγει.. αλλιώς δεν γίνεται.. δεν έχει σασπένς αυτή η εγκυμοσύνη.. 🤣🤣🤣🤣
    • @sisi93 ωχ! τώρα είδα ότι έγραψα 38 εβδομάδων.. 😅 28 ήθελα να γράψω.. 😜
    • Αχαχαχα😅🤣😅🤣😅 Εγώ πάλι κατα τις 12 κοιμάμαι μετα καθε 2ωρο τουαλετα κ αν κανω την βλακεια που την κανω πολυ συχνα να φαω κ κατι που δεν πρόλαβα να φαω μέσα στην μέρα ξαναξυπναω μετα απο κανα μισάωρο με καουρα για μαλοοξ 🤣🤣🤣 τωρα ομως καμια ώρα τουλάχιστον παντα την πέφτω κ κοιμάμαι γιατι κοιμάται κ η μικρή 😁
    • Α εγώ έχω ξεχάσει τι σημαίνει ύπνος 😅 έχω συγκεκριμένο πρόγραμμα. Κατά τις 12 κοιμάμαι όρθια στον καναπέ για να χωνέψω, στις 2 πάω στο κρεβάτι και μετά ανα 1.5-2 ώρες πάω τουαλέτα. Γύρω στις 4 παίρνω κ το μαλοξ μου και κάπως έτσι πάει μέχρι το πρωί 😂😂
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...