Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Τα παιδιά με γιαγιάδες που κάπνιζαν κατά την εγκυμοσύνη τους έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, ακόμη και όταν οι μητέρες τους δεν κάπνιζαν κατά την δική τους, σύμφωνα με νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε σήμερα (30 Σεπτεμβρίου, 2015) στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που αναλύει τον κίνδυνο σε ολόκληρο τον πληθυσμό, και χρησιμοποιεί στοιχεία για τις συνήθειες στο κάπνισμα τα οποία λαμβάνονται απευθείας από τις γιαγιάδες κατά το χρόνο που ήταν έγκυες.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσο το κάπνισμα από τις γιαγιάδες, ενώ ήταν έγκυες με τις κόρες τους, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άσθματος στα εγγόνια τους. Τα δεδομένα ελήφθησαν από το Σουηδικό Μητρώο και περιελάμβαναν 44.853 γιαγιάδες από το 1982 έως το 1986.
.
Η μελέτη έδειξε ότι αν η γιαγιά δεν είχε κόψει το τσιγάρο όσο ήταν έγκυος, τότε όχι απλώς τα παιδιά της, αλλά και τα εγγόνια της έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 10% έως 22% να εμφανίσουν άσθμα.
.
Όπως είπαν οι ερευνητές, αποδεικνύεται πως το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άσθματος όχι μόνο στην αμέσως επόμενη γενεά, αλλά και στην μεθεπόμενη.
.
Έχει παρατηρηθεί διεθνώς μια ταχεία έξαρση του άσθματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της έκθεσης σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, ο καπνός μπορεί να επηρεάσει τη δραστηριότητα των γονιδίων και έτσι να επιδράσει στις κατοπινές γενεές.
.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το www.eurekalert.org

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• @Sia A @melitiniღ  κορίτσια μου τα καταφέρατε 🥰 μωράκια μεγαλώνουν στις κοιλίτσες σας 🥳 Εύχομαι να πάνε ολα καλά μέχρι τέλους!!! Στείλτε μπεμπεδοσκονη να σας ακολουθήσουμε και οι άλλες σε αυτό το ταξίδι!! Εγώ Πέμπτη μπαίνω για ωοληψια !!
    • Τέλεια κορίτσι μου!! Πέρασε αυτό το μαξιλαράκι κ μια ανακούφιση την πήρατε! Το μικρό σας λουλουδάκι θα είναι μια χαρά!! Ελπίζω να έχεις σύντομα νέα απ τον γιατρό σου, για να ηρεμήσεις ακόμη περισσότερο! 
    • Καλησπερα κοριτσια!!Σας ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον με εχετε συγκινησει πραγματικα,δεν εχω πολλους ανθρωπους διπλα μου κ ακομη λιγοτεροι γνωριζουν για την κατασταση,δεν εχω μαθει να με σκεφτονται αλλα ουτε κ να ανοιγομαι😊   Λοιπον οι αιματολογικες ηρθαν πριν λιγο κ ειναι πολυ καλες..τις εχει στειλει η εμβρυολογος στον γυναικολογο μου απο ο,τι ειδα στο μειλ κ περιμενω να με παρει για να δουμε πως θα συνεχισουμε κ.λπ.   Ακομη δεν γνωριζω τι θα μου πει αλλα σιγουρα λιγο αναπτερωθηκε το ηθικο μας🥰   Ελπιζω να ειστε ολες καλα,δεν εχω διαβασει ολα τα μηνυματα σας γιατι ειμαι πολυ περιεργα αυτες τις μερες.    
    • Καλησπερα κοριτσια!!Σας ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον με εχετε συγκινησει πραγματικα,δεν εχω πολλους ανθρωπους διπλα μου κ ακομη λιγοτεροι γνωριζουν για την κατασταση,δεν εχω μαθει να με σκεφτονται αλλα ουτε κ να ανοιγομαι😊 Λοιπον οι αιματολογικες ηρθαν πριν λιγο κ ειναι πολυ καλες..τις εχει στειλει η εμβρυολογος στον γυναικολογο μου απο ο,τι ειδα στο μειλ κ περιμενω να με παρει για να δουμε πως θα συνεχισουμε κ.λπ. Ακομη δεν γνωριζω τι θα μου πει αλλα σιγουρα λιγο αναπτερωθηκε το ηθικο μας🥰 Ελπιζω να ειστε ολες καλα,δεν εχω διαβασει ολα τα μηνυματα σας γιατι ειμαι πολυ περιεργα αυτες τις μερες.  
    • Ναι ναι έχει κ Λάρισα εγώ Θεσσαλονίκη πηγαίνω!! Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου!!! Και εσύ εύχομαι να είσαι όλο και καλύτερα και να κοιτάς μπροστά!!! Μακαρι από εδώ και στο εξής όλα να σου έρθουν καλύτερα, να προσέχεις τον εαυτό σου!!!!🩷
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...