Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Οι ξέγνοιαστες μέρες των καλοκαιρινών διακοπών δυστυχώς φτάνουν στο τέλος τους και ακολουθεί η επιστροφή στα θρανία και στις σχολικές δραστηριότητες. Το ξεκίνημα και η επιστροφή στο σχολείο είναι μια διαδικασία που απαιτεί οργάνωση και μια μικρή προσπάθεια από εμάς για να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολη για το παιδί μας!

Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορούμε να το βοηθήσουμε να προσαρμοστεί:

Συζήτηση: Ακόμα κι αν προσπαθήσετε να εξηγήσετε στο παιδάκι σας τι ακριβώς θα συμβεί εκεί που θα πάει, θα δυσκολευτεί να το καταλάβει. Ο παιδικός σταθμός είναι κάτι απόλυτα καινούργιο στη ζωή του και αφού δεν έχει προηγούμενες παραστάσεις, η σύγκριση και η κατανόηση δεν είναι εφικτές. Παρ'όλα αυτά μια κουβεντούλα μαζί του που θα του εξηγήσετε τους λόγους που πρέπει να πάει στο σχολείο είναι πολύ χρήσιμη για την προετοιμασία του.

Εξοικείωση με τον χώρο: Μια πολύ καλή κίνηση είναι να το πάτε από κοντά να δει και να γνωρίσει το σχολείο. Γνωρίστε το στη δασκάλα, στα υπόλοιπα παιδάκια και δείξτε του τα παιχνίδια. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει ένα μήνα πριν αρχίσει το σχολείο.

Ενθάρρυνση και εμπιστοσύνη: Πρέπει να δείχνετε στο μικρούλι σας ότι είστε πολύ χαρούμενη και ενθουσιασμένη που θα πάει σχολείο, ότι έχετε εμπιστοσύνη να το αφήσετε εκεί και ότι είστε σίγουρη πως θα του αρέσει και θα περνάει υπέροχα εκεί. Το παιδάκι νιώθει ότι οι γονείς του είναι αυτοί που έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο χώρο, και αφού έχουν εμπιστοσύνη να το αφήσουν εκεί, θα εμπιστευτεί το καινούργιο του περιβάλλον πιο εύκολα και το ίδιο.

Υπομονή: Το παιδάκι σας χρειάζεται κάποιο χρόνο να προσαρμοστεί στην καινούργια καθημερινότητα και κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά. ίσως λοιπόν να χρειαστεί να μείνετε κάποιες μέρες παραπάνω κοντά του, ώσπου να νιώσει σιγουριά στο καινούργιο του περιβάλλον.

Σεβασμός: Πρέπει να σεβαστείτε το ρυθμό προσαρμογής του παιδιού σας και να δείξετε κατανόηση και σεβασμό στους φόβους, στις αγωνίες, στα συναισθήματα και στους προβληματισμούς του. Με ειλικρίνεια και προσοχή προσπαθήστε να το βοηθήσετε. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η υπερβολική προστασία δε βοηθάει και αντίθετα αν προσπαθήσετε να ξεγλιστρήσετε, το παμπόνηρο πλασματάκι σας θα το καταλάβει αμέσως και θα νιώσει ότι το εγκαταλείπετε ή θα αισθανθεί προδομένο.

Συνέπεια: Μην αργήσετε να το πάρετε ποτέ από το σχολείο. Αν όλα τα παιδάκια φύγουν και μείνει τελευταίο θα αισθανθεί εγκαταλειμμένο και θα έχει συνέχεια το φόβο ότι μπορεί να ξαναγίνει. Είναι μια πολύ άσχημη εμπειρία για εκείνο και δύσκολα φεύγει από το μυαλουδάκι του.

Ψυχραιμία: Ακόμα κι αν το μικρούλι μας κλαίει, χτυπιέται και ουρλιάζει τις πρώτες μέρες που πρέπει να σας αποχωριστεί και αρνείται κατηγορηματικά να πάει στο σχολείο, εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφοδιαστείτε με πολύ ψυχραιμία και να προσπαθήσετε να το καθησυχάσετε.

Σταθερότητα και επιμονή: Αφού συζητήσετε και αποφασίσετε από κοινού με τον σύντροφό σας ότι πρέπει να το στείλετε στον παιδικό σταθμό όσο έντονη και να είναι η αντίδραση του παιδιού σας δεν πρέπει ποτέ να αλλάξετε την απόφασή σας. Τα πισωγυρίσματα και η αμφιβολία από την πλευρά σας θα φέρουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην προσπάθεια προσαρμογής του. Με την δική σας σταθερότητα και επιμονή θα δείτε ότι θα προσαρμοστεί γρήγορα στις καινούργιες συνθήκες και θα καταφέρει να ενταχθεί στο νέο κοινωνικό περιβάλλον.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Πίστευα ότι μέχρι το βράδυ θα μου τα στείλει.. συνήθως έτσι κανει...μήπως δεν πρόλαβε..τη Δευτέρα πια...
    • Μια χαρά σε βρίσκω φίλη, κάνεις αυτό που ταιριάζει σε εσάς και στην καθημερινότητά σας 💕 Όλα θα πάνε υπεροχα, εφόσον δε πιέζεις τον εαυτό σου για κάτι, έχεις ήδη σκεφτεί εναλλακτικές, αυτό είναι το πιο σημαντικό 🙏
    • Α! και για τους ημερίσιους που ανέφερες, εκτός από contact naps, το οποίο καταλαβαίνω είναι φουλ δεσμευτικό, ειδικά όταν κοιμούνται 2ωρα και 3ωρα πάνω σου, έχεις δοκιμάσει να βγαίνεις βόλτα με το καρότσι να κοιμάται εκεί; Είχα μπουχτίσει κι εγώ να είμαι κολλημένη στον καναπέ 2ωρα και 3ωρα και να μη μπορώ ούτε καλά καλά να φάω μεσημεριανό, οπότε βγήκα μια μέρα με το καρότσι στο πάρκο, τον θήλασα και μετά τον έβαλα στο καρότσι και δώστου βόλτες μέχρι που αποκοιμήθηκε.  έκτοτε το έκανα συστηματικά, προσπαθούσα να το κάνω κάθε μέρα - θηλασμός στο πάρκο, μετ'α μέσα στο αυγό/καρ΄οτσι/καλαθούνα μόλις γλάρωνε, 2-3 γύρες και είχε κοιμηθεί. Μετά καθόμουν με το ταπεράκι μου κι απολάμβανα το φαγητό μου, βιβλίο, ό,τι χρειάζεται κανείς! ή πολλές φορές απλά έβαζα μουσική στα ακουστικά και περπατούσα με τις ώρες. Μου έκανε πολύ καλό και για τη δική μου ψυχική υγεία, οπότε το προτείνω φουλ! Και με τον καιρό, μετά τον 3ο μ΄ήνα άρχισα να τον πηγαίνω και σε μολ, κάτι άκυρες Τετάρες 10 το πρωί, ήμουν εγώ κι ο κούκος 🤣 Κι ενώ κοιμόταν το μωρό έκανα κι εγώ τις βόλτες μου στα μαγαζία. Η λοχεία είναι τόσο απομονωτική περίοδος, κι αν δεν έχεις να αφήσεις το μωρό, απλά πάρτο μαζί σου! Χαρούμενη μαμά = χαρούμενο μωρό 💕🫂
    • Στους νυχτερινούς ύπνους τότε είσαι κομπλέ - μη το πεις ούτε του παππά, έτσι μου λέγανε και μένα! 🤣 2-3 αφυπνίσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό ως και πολυτέλεια όπως καταλαβα από άλλους γονείς στον περίγυρο 🤪 Επίσης συμφωνώ ότι ρουτίνα/πρόγραμμα δύσκολα να εφαρμόσεις τώρα, είναι πολύ νωρίς όπως και σου έγραψα και παράπανω, αυτή η φάση νεογέννητου είναι απλά ό,τι λειτουργεί, φουλ survival mode, δεν υπάρχει ούτε λάθος ούτε σωστό κατ εμέ.  Αυτό με το κλάμα που λες πάντως, ακούγεται όντως ζόρικο, εγώ δε θυμάμαι να το είχαμε συστηματικά πέρα από κάποιες νύχτες που είτε είχε κολικούς είτε κάτι θα τον ταλαιπωρούσε γενικά. Θυμάμαι και τις "ώρες της μάγισσας" (witching hours) εμένα έκλαιγε πολύ έντονα 7-10μμ, δλδ μπορεί να αποκοιμόταν και να ξυπνούσε ο καημενος μες τον ύπνο του κλαίγοντας σπαραχτικά. Η μαία ή η σύμβουλος θηλασμός (τώρα δε θυμάμαι ποιά μου το είπε) που το συζητούσαμε τότε μου ε΄ιχε πει ότι τα νεογέννητα το χουν αυτό γιατί περνούν και το σοκ της προσαρμογής στη ζωή εκτός μήτρας. Γενικά πολλά μπορούν να συμβαίνουν, αλλά δυστυχώς δε μπορούμε να ξέρουμε.  Υπομονή, πολ΄λά contact naps, και καφέ 😅❤️
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...