Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

geia sas koritsia k pali,exo mia aporia k den mporo na perimeno mexri tin deftera pou 8a pao ston pediatro.Einai 2 minon o gios mou k akoma ta kakakia tou ine neroula opos tis protes meres den allaksan.Prepei na anisixo?pos prepi na ine?ego exo katalikei na troo kreas,makaronia,rizi k patates giati ola ta alla ton enooxlooun...thilazo apoklistika.gia pite mou prepi na ta kani pio pixta i ine kala akoma?

Δημοσίευση

oxi kαλη μου μην ανυσηχεις ειναι επειδη θηλαζεις οσο θα θηλαζεις ετσι θα βγαινουν εμενα μεχρι τους 6,5μηνες ηταν νερουλα κ μολις ξεκινησε στερεες αρχισαν να σφιγγουν ειναι απολυτα φυσιολογικο θα αλλαξουν κ χρωμα δεν οφειλεται σε εσενα

Δημοσίευση

ta παιδια που θηλαζουν εχουν διαφορετικες κενωσεις απο οτι τα βρεφη με τεχνητη η μεικτη διατροφη.οι κενωσεις ειναι συχνες πιο υδαρεις κ μικρες σε ογκο.εαν υπαρχεο διαρροια συνοδευεται απο ανορεξια,ανησυχια,εντονο κλαμα αυξημενη παραγωγη αεριων βλεννες στα κοπρανα ανεπαρκη προσληψη βαρους η απωλεια βαρους αφυδατωση,αν αυτα δεν συνυπαρχουν η σωστη κ ισορροπημενη διατροφη θα λυσει το προβλημα...ισως με καποια εξτρα φρουτα στη φρουτοκρεμα....

Δημοσίευση

Ασυνήθιστες κενώσεις

Tα βρέφη που θηλάζουν, έχουν συχνά πολλές μαλακές- σχεδόν νερουλές κενώσεις που μπορούν να φτάσουν και οκτώ την ημέρα σε χρυσοκίτρινο χρώμα. Με το γάλα σε σκόνη οι κενώσεις είναι πιο σχηματισμένες (όχι τόσο νερουλές και όχι τόσες πολλές). Αν όμως οι κενώσεις είναι εντελώς νερουλές, είναι περισσότερες και το χρώμα τους αλλάξει μπορεί το βρέφος σας να έχει διάρροια. Παρακολουθείστε τις κενώσεις του και παρατηρήστε αν η διάρροια συνεχίζεται, επίσης αν οι κενώσεις έχουν αίμα, βλέννα και το μωρό θέλει να κοιμάται πρέπει να συμβουλευτείτε παιδίατρο.

Δημοσίευση

Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό ως προς την παραγωγή ούρων και κοπράνων του μωρού τους.

Υπάρχουν διαφορές και ιδιαιτερότητες που οι γονείς είναι καλό να έχουν υπόψη τους, διαφορές από παιδί σε παιδί, ανάλογα με τον τρόπο θρέψης του παιδιού και ανάλογα με την ηλικία του.

Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδιάτρου ΜRCPCH DCH IBCLC 2010

Ούρα

1η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Πρέπει να έχει τουλάχιστον μία (1) υγρή πάνα με ούρα.

Σύσταση: Τα ούρα μοιάζουν συμπυκνωμένα, κίτρινα, με πιθανή παρουσία ροζ κρυστάλλων.

2η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Το μωρό πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο (2) υγρές πάνες με ούρα.

Σύσταση: Τα ούρα μοιάζουν συμπυκνωμένα, κίτρινα, με πιθανή παρουσία ροζ κρυστάλλων.

3η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Τουλάχιστον τρεις (3) υγρές πάνες.

Σύσταση: Τα ούρα είναι πιο αραιωμένα. Είναι λιγότερο πιθανό να βρούμε ροζ κρυστάλλους.

4η ημέρα έως 6 εβδομάδων

Συχνότητα: Τουλάχιστον έξι (6) βαριά βρεγμένες πάνες ανά 24ωρο.

Σύσταση: Ούρα υποκίτρινα, καθαρά, με ελαφριά οσμή. Χωρίς κρυστάλλους.

Άνω των 6 εβδομάδων

Συχνότητα: Τουλάχιστον πέντε (5) βαριά βρεγμένες πάνες ανά 24ωρο. Άλλα μωρά έχουν την πρωινή πάνα γεμάτη, ενώ άλλα – ιδιαίτερα εκείνα που δεν τρώνε κατά τη διάρκεια της νύχτας – έχουν πρωινή πάνα με ούρα συμπυκνωμένα.

Σύσταση: Ούρα υποκίτρινα, καθαρά, με ελαφριά οσμή.

Κόπρανα

Α. Σε βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά

1η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής το μωρό πρέπει να κάνει μία (1) τουλάχιστον φορά μαύρα κακά – το λεγόμενο μηκώνιο.

Σύσταση: Μαύρα ή πράσινα σκούρα.

2η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα με μηκώνιο.

Σύσταση: Μαύρα ή σκούρα πράσινα.

3η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα.

Σύσταση: Χρώμα καφεκίτρινο ή καφεπράσινο. Όχι μαύρο.

4η ημέρα έως 3-6 εβδομάδων

Συχνότητα: Τουλάχιστον τρεις (3) πάνες με κόπρανα στο 24ωρο. Τα συχνά κακά είναι ένδειξη και αξιόπιστο σημάδι ότι το μωρό πίνει μητρικό γάλα.

Σύσταση: Κόπρανα μαλακά, κίτρινα, κιτρινοπράσινα ή κιτρινοκαφέ. Όχι μαύρα. Σύσταση υδαρής, πάστας ή με «σπόρους». Χωρίς αίμα. Τα κακά του θηλασμού ποικίλουν από μέρα σε μέρα και από παιδί σε παιδί. Μπορεί κάποιες φορές να είναι πράσινα, λιγότερο ή περισσότερο νερουλά. Συνήθως δε μυρίζουν άσχημα.

Άνω των 3-6 εβδομάδων

Συχνότητα: Μεγάλη απόκλιση από βρέφος σε βρέφος. Από πολλές φορές την ημέρα έως μία φορά κάθε επτά ημέρες, όλα φυσιολογικά. Μετά τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής, τα κακά με τον αποκλειστικό θηλασμό μπορεί να συνεχίζουν πολύ συχνά ή, αντίθετα, να αραιώσουν πολύ. Δεν υπάρχει τίποτε παθολογικό σε αυτές τις διαφορές και δεν πρόκειται για δυσκοιλιότητα, εφόσον τα κακά δεν είναι σκληρά και το μωρό δεν κλαίει όταν τα κάνει. Συνήθως μετά τον πρώτο μήνα σταματούν οι νυχτερινές κενώσεις.

Σύσταση: Κόπρανα πάντα μαλακά, κίτρινα, κιτρινοπράσινα ή κιτρινοκαφέ. Σύσταση πάστας ή με «σπόρους», υδαρής ή πιο σχηματισμένη.

Β. Σε βρέφη που παίρνουν ξένο γάλα

1η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής το μωρό πρέπει να κάνει μία (1) τουλάχιστον φορά μαύρα κακά – το λεγόμενο μηκώνιο.

Σύσταση: Μαύρα ή πράσινα σκούρα.

2η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα με μηκώνιο.

Σύσταση: Μαύρα ή σκούρα πράσινα.

3η ημέρα της ζωής

Συχνότητα: Τουλάχιστον μία (1) πάνα.

Σύσταση: Χρώμα καφεκίτρινο ή καφεπράσινο. Όχι μαύρο.

4η ημέρα έως 3-6 εβδομάδων

Συχνότητα: Τα κακά της διατροφής με ξένο γάλα είναι καθημερινά, τουλάχιστον μία (1) φορά το 24ωρο.

Σύσταση: Πάστα, σχηματισμένα, χρώμα μουστάρδας. Μυρίζουν περισσότερο από τις κενώσεις του θηλασμού. Δυσκοιλιότητα έχουμε εάν είναι σκληρά, προκαλούν πόνο και κλάμα στο μωρό ή έρχονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.

Άνω των 3-6 εβδομάδων

Συχνότητα: Τα κακά της διατροφής με ξένο γάλα είναι καθημερινά, τουλάχιστον μία (1) φορά το 24ωρο. Συνήθως μετά τον πρώτο μήνα σταματούν οι νυχτερινές κενώσεις.

Σύσταση: Πάστα, σχηματισμένα, χρώμα μουστάρδας. Μυρίζουν περισσότερο από τις κενώσεις του θηλασμού. Δυσκοιλιότητα έχουμε εάν είναι σκληρά, προκαλούν πόνο και κλάμα στο μωρό ή έρχονται κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα.

Γ. Σε βρέφη που παίρνουν μεικτή διατροφή

Οι κενώσεις είναι κάτι ενδιάμεσο σε συχνότητα και σύσταση μεταξύ διατροφής με ξένο και με μητρικό γάλα. Αν το μωρό λαμβάνει κυρίως ξένο, θα έχει λίγες φορές την ημέρα και πιο σχηματισμένα κόπρανα, ενώ εάν κυρίως θηλάζει, θα εμφανίζει περισσότερες φορές την ημέρα και λιγότερο σχηματισμένα κόπρανα.

Δημοσίευση

Κενώσεις

Τα μωρά που θηλάζουν ενεργούνται πιο συχνά -συνήθως μετά από κάθε γεύμα- και οι κενώσεις τους είναι υδαρείς (ρευστές) και μαλακές. Αντίθετα, τα μωρά που πίνουν τροποποιημένο γάλα έχουν συνήθως λιγότερες κενώσεις -γύρω στις δύο με τρεις την ημέρα- και τα κακά τους είναι πιο σκούρα και παχύρρευστα. Από μωρό σε μωρό πάντως υπάρχουν διαφορές. Η συχνότητα των κενώσεων και η υφή των κοπράνων μπορεί ν’ αλλάξουν, όταν το μωρό ξεκινήσει το φαγητό, ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει.

Όμως, αν έχει κενώσεις κάθε δύο μέρες και τα κόπρανα είναι μικρά και συμπαγή, πιθανόν να αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Θα χρειαστεί να του δώσετε να πίνει περισσότερο νερό ή να διαλύσετε το γάλα σε χαμομήλι. Αν έχει ξεκινήσει να τρώει στερεές τροφές, να εμπλουτίσετε τη διατροφή του με περισσότερα λαχανικά, όπως κολοκύθι, ενώ από τα φρούτα καλό είναι να προτιμήσετε το αχλάδι και το πορτοκάλι. Τα παιδικά υπόθετα γλυκερίνης θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αν έχουν περάσει δύο εικοσιτετράωρα και δεν έχει ενεργηθεί, αφού προηγουμένως συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Στον αντίποδα της δυσκοιλιότητας είναι η διάρροια. Αν δείτε ότι τα κόπρανα είναι πολύ υδαρή (νερουλά), έχουν βλέννες και ο αριθμός των κενώσεων αυξάνει, τότε το μωρό μπορεί να έχει διάρροια. Χρειάζεται να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης από την απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευθείτε αμέσως τον παιδίατρο, ο οποίος συστήνει κατά κανόνα αλλαγή στο διαιτολόγιο.

Αν το παιδί πίνει μόνο γάλα, μπορεί να συστήσει να το αραιώσετε με νερό ή ρυζόνερο ή ν’ αλλάξει τη μάρκα του γάλακτος και να χορηγήσει κάποιο χωρίς λακτόζη. Αν έχει ξεκινήσει να τρώει φαγητό, συνήθως συστήνεται ένα πιο στεγνό διαιτολόγιο με επιλογές όπως ρύζι, κοτόπουλο, βραστή πατάτα, καρότο, μήλο και μπανάνα που έχουν στυπτικές ιδιότητες. Η αιτία της διάρροιας μπορεί να είναι τροφικής προελεύσεως -ιδιαίτερα αν έχει ξεκινήσει η εισαγωγή νέων τροφών-, ενώ τις περισσότερες φορές αιτία είναι οι λοιμώξεις του αστρεντερικού για τις οποίες συχνά απαιτείται ειδική αγωγή.

Δημοσίευση

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΟΥ.Ξερετε Καποιες φορες οι παλιες γυναικες ξερουν κατι παραπανω απο εμας,ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΤΡΟΜΑΞΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΤΣΙ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΟΥ Η ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ,,,ΠΗΓΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ Κ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ,,,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΠΑΛΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Εγώ κορίτσια συνεχίζω με πονόλαιμο και προς το βράδυ προστέθηκε και μπούκωμα. Είμαι πια σίγουρη ότι κάτι περνάω. Αλλά μέχρι στιγμής σκέφτομαι ότι πέρασε ήδη η πρώτη μέρα και αφού δεν έχω πυρετό, ελπίζω απλά να κάνει τον κύκλο του. 4-5 μέρες να ηρεμισω. Ελπίζω ✌🏻 Οσο φθάνει ο καιρός με αγχώνει μην είμαι άρρωστη εγώ ή ο μεγάλος μου, τις μέρες που γεννάω. Αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Μονο όσο μπορώ να προσέχουμε και ελπίζω. Τα κατάφερα και πρόσθεσα ένα έξτρα άγχος 😂 Το απέκτησα σήμερα!
    • Και εγώ σήμερα το σκέφτηκα να κατέβω στην περιφορά. Μου είπε ο άντρας μου αν θέλω να πάμε. Αλλά το σκέφτηκα και λέω κάτσε στα αυγά σου και του χρόνου πάτε και οι 4! Ψήθηκα για λίγο να ετοιμαστώ να πάμε αλλά είναι και μακρια η ελληνική εκκλησία από εμάς, οπότε μαζεύτηκα ξανά. @ΜαρίαΔημήτρης θα σου πω αυτό που σκέφτομαι και για μένα. Οταν είναι να έρθει θα έρθει. Οποτε, αφού το ξέρει ο γιατρός και σου έδωσε οδηγίες, προχωρά όπως θέλει το μωράκι!!!    @Diwni τι ωραία που πήγατε στο χωριό και κατάφερες να ηρεμισεις έστω για λίγο! Μάζεψε δυνάμεις. Σωματικές και ψυχικές!
    • @ΜαρίαΔημήτρης Μην κοιτας εγω που παιρνω 6 χαπια την ημερα και δεν κουνιεται φυλλο, εσενα σου χει δωσει ελαφρα δοση αν θυμαμαι, επομενως αν δε σε πιασουν μπορει να επελθει τοκετος. Ελπιζω να ηρεμησει η κοιλιτσα σου. Παντως ειναι ενημερος και διαθεσιμος ο γιατρος οποτε τον χρειαστεις επομενως να εισαι ησυχη. 
    • Κοριτσια μίλησα με τον γιατρό, θα το παρακολουθήσω και αν δυναμώσουν οι πονοι θα πάω στο Ρεα να με δουν.Ηπια το χάπι για τις συσπασεις,δεν πονάω τόσο αλλά έχω συνέχεια πετρώματα. Λεω στον γιατρο ε αφπυ πινω τα χαπια δεν γενναω και μου λεει φυσικα και μπορει να γεννησεις. Ελπιζω να κυλήσει ομαλά το βράδυ. 
    • Nαι μπορεί να εμποδίσει την σύλληψη ή να επηρεάζει την ωορηξια. Είναι σημαντικό να είναι ρυθμισμένος  και πριν αλλα και για την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εγώ να φανταστείς είχα 6,48 και μου είπε ο ενδοκρινολόγος που να χτυπιωσουν δεν έμενες έγκυος.. Τώρα έχει 2 μήνες που το ρύθμισα αλλά έχουμε κ άλλα θεματακια εμείς.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...