Μετάβαση σε περιεχόμενο

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και epadoren


zaira

Recommended Posts

Το γνωστό και πολύ άσχημο θέμα της παλινδρόμησης....

λοιπόν μανούλες βοήθεια...

έχω ένα μωρό 6μηνών.. απότότε που γεννήθηκε είχαμε πρόβλημα με τα κακά...δεν έκανε...

από 1 φορά σις 3 μέρες ως μια φορά την εβδομάδα :o:o:o:o

πήραμε ειδικό γάλα frissolac comfort που είναι και για δοισκοιλιότητα και για ΓΟΠ...ου΄τε το ένα βελτιώθηκε ούτε το άλλο....τα κακά του ήρθαν στα ίσα τους μόνο όταν ξεκινήσαμε κρέμες...από τότε δεν τον προλαβαίνω στα κακά του...

όμως η ΓΟΠ χειροτέρψε...κάναμε υπερηχο χτες και μέσα σε 10 λεπτά από το γεύμα έκανε 4 παλινδρομήσεις...το χειρότερο από όλα είναι ότι το παιδί έχει πάθει αίσθημα φόβου όταν του ανεβαίνει το γάλα και κάνει κάτι σαν ρέψιμο μαζί με λαρυγγισμό,το οποίο ακούγεται σαν πνίξιμο 1-2 δευτερόλεπτα και αμεσως γελάει...σύνδρομο κάπως μου τοπε η γιατρός...σήμερα πήγαμε στην παιδίατρο και το μωράκι μου πήρε μόνο 200γρ αυτό το μήνα..μας χορήγησε epadoren για μια εβδομάδα..πόσες το γνωρίζετε???????? γιατί μάλλον έπαθε οισοφαγίτιδα..

σας παρακαλώ βοήθεια....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εμείς παίρνουμε epadoren εδώ και τρεις μήνες και είδα αισθητή βελτίωση στη ΓΟΠ (διαγνωσμένη με υπέρηχο τον Ιούλιο). Εύχομαι να σας βοηθήσει κι εσάς!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πρόκειται για εκείνες τις μεγάλες γουλιές που εκτοξεύει το μωρό αμέσως μόλις φάει. Μην τρομάζετε, η παλινδρόμηση είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που χρειάζεται απλώς πολλή προσοχή.

Της Άννας Δάλλα

Με τη συνεργασία της Δρ. Αναστασίας Μπαρμπούνη, παιδιάτρου, επιμελήτριας Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας

«Ξενυχτι, Aγχος και πιτζαμες γεμάτες ξεραμένο γάλα... Κάπως έτσι θα περιέγραφα τις πρώτες μέρες με το μωρό στο σπίτι εάν έπρεπε να τις συνοψίσω σε μια πρόταση», λέει μια φίλη. Το τάισμα του βρέφους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο μωρό και δεν έχουμε σχετική εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση -είτε είναι το πρώτο παιδί είτε όχι, είτε θηλάζουμε είτε το ταΐζουμε με ξένο γάλα-, ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε και που ίσως μας ανησυχήσει, ειδικά αν παρουσιάζεται συχνά και έντονα, είναι οι «γουλιές», οι αναγωγές όπως τις ονομάζουν οι ειδικοί. Πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στην αρχή της ζωής του βρέφους και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν το επηρεάζει σημαντικά. Επειδή όμως υπάρχει το ενδεχόμενο να κρύβουν πίσω τους κάτι σοβαρότερο, δηλαδή τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και να δημιουργήσουν τελικά προβλήματα στο μωρό (π.χ. οισοφαγίτιδα, βρογχόσπασμο), είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε τόσο για να προλάβουμε όσο και για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Τι είναι;

Οι αναγωγές συμβαίνουν φυσιολογικά σε κάθε βρέφος τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Αυτό γίνεται επειδή στη βρεφική ηλικία ο σφιγκτήρας που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι είναι ανώριμος, με αποτέλεσμα να παραμένει χαλαρός και να επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να ανεβαίνει στον οισοφάγο και μετά στο στόμα, προκαλώντας έτσι τις γνωστές σε όλους μας γουλιές. Είναι λοιπόν προφανές ότι όταν πρόκειται για μικρές γουλιές (τρέχει λίγο γαλατάκι από το στόμα του μωρού) δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όταν όμως οι γουλιές είναι μεγάλες και το γάλα βγαίνει σαν πίδακας, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο για να διερευνήσει το ενδεχόμενο να έχει το μωρό γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που αφορά το 30% των βρεφών μέχρι τριών μηνών. Το πρόβλημα υποχωρεί αν υιοθετήσουμε κάποια προληπτικά μέτρα (σχετικά με το τάισμα του μωρού) που θα μας συστήσει ο παιδίατρος, ή αν δώσουμε στο μωρό μας -αν κριθεί απαραίτητο- ειδικά φάρμακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν το μωρό φτάσει στην ηλικία των έξι μηνών, το φαινόμενο σταματά καθώς το παιδί αρχίζει να κάθεται και να τρώει στερεά τροφή, παράγοντες που βοηθούν στο να μη γυρνάει το γάλα προς τα πίσω (στον οισοφάγο και στο στόμα).

Πως αντιμετωπίζεται η παλινδρόμηση

Αν το μωρό δεν παρουσιάζει άλλα προβλήματα, όπως αναπνευστικά (βήχα, δύσπνοια), δεν κλαίει όταν το ταΐζουμε και η σωματική του ανάπτυξη είναι φυσιολογική, τότε ο παιδίατρος θα μας συστήσει κάποια «συντηρητικά» μέτρα, όπως:

- Να του δίνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Θα πρέπει να πίνει τόση ποσότητα γάλακτος όση χρειάζεται ανάλογα με την ηλικία του. Επίσης, δεν είναι καλό να πίνει το γάλα μονορούφι, ιδιαίτερα αν είναι λαίμαργο. Όταν έχει πιει περίπου τη μισή ποσότητα, είναι σκόπιμο να διακόπτουμε το τάισμα, να το κρατάμε για λίγο όρθιο στον ώμο μας, ώστε να κατεβαίνει το γάλα στο στομάχι του και να αποβάλλει τον περιττό αέρα που έχει καταπιεί. Με αυτό τον τρόπο θα χωνεύει καλύτερα το γάλα και δεν θα έχει πολλές αναγωγές. Επίσης, όταν ολοκληρώνει το γεύμα του, δεν θα πρέπει να το βάζουμε αμέσως για ύπνο, αλλά να το κρατάμε όρθιο στον ώμο μας, περίπου 20-30 λεπτά, ώστε να χωνεύει καλά.

- Να αλλάξουμε το γάλα του μωρού μ ένα ειδικό γι αυτές τις περιπτώσεις. Τα ειδικά γάλατα περιέχουν συνήθως κάποιο πηκτικό παράγοντα, όπως αλεύρι από χαρούπι ή άμυλο καλαμποκιού, που το βοηθά όταν φτάνει στο στομάχι του μωρού να πήζει περισσότερο (να γίνεται κάπως σαν μπεσαμέλ). Έτσι, λόγω της πυκνής του σύστασης, το γάλα δεν ξαναγυρνά εύκολα προς τα πίσω.

- Να ανασηκώσουμε το πάνω μέρος του κρεβατιού του μωρού τοποθετώντας, για παράδειγμα, δύο τάκους στα πάνω πόδια για να φτάσει έτσι να έχει κλίση 25 με 30 μοίρες (για να μη γυρίζει εύκολα το γαστρικό περιεχόμενο προς τα πίσω). Σκόπιμο είναι επίσης να κοιμίζουμε το μωρό στο πλάι ώστε αν βγάλει κάποια γουλιά στον ύπνο του να μην κινδυνεύει από πνιγμό.

Αν το πρόβλημα επιμένει

Αν τα συντηρητικά μέτρα δεν βοηθούν στο να περιοριστούν οι γουλιές που βγάζει το μωρό, τότε ίσως θα πρέπει να του κάνουμε κάποιες εξετάσεις.

- Υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου: Ο ακτινολόγος θα διερευνήσει το μήκος του οισοφάγου και την ώρα που γίνεται το υπερηχογράφημα θα δώσει στο μωρό να πιει λίγο γάλα ώστε να διαπιστώσει αν γυρνάει προς τα πίσω (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).

- Πεχαμετρία (μέτρηση του pH στον οισοφάγο): Για την εξέταση αυτή θα πρέπει το μωρό να μείνει μία ημέρα στο νοσοκομείο. Εκεί θα του τοποθετήσουν ένα καθετηράκι (καλώδιο) από τη μύτη του, το οποίο φτάνει μέχρι τον οισοφάγο και μετράει για 24 ώρες την οξύτητα στην περιοχή. Αν διαπιστωθεί ότι η οξύτητά ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια, αυτό σημαίνει ότι τα όξινα υγρά του στομάχου παλινδρομούν στον οισοφάγο.

- Αν αυτές οι εξετάσεις δεν είναι αρκετές, τότε μπορεί να χρειαστεί να του γίνει και γαστροσκόπηση.

- Εκτός από τα συντηρητικά μέτρα που προαναφέρθηκαν, υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί το μωρό να πάρει κάποιο φάρμακο (σε μορφή σιροπιού) είτε αντιόξινο, έτσι ώστε αν γυρίζει προς τα πάνω το γάλα μαζί με το γαστρικό περιεχόμενο να μη δημιουργείται οισοφαγίτιδα, είτε γαστροκινητικό, κάποιο δηλαδή που να κινεί το έντερο πιο γρήγορα, ώστε να αδειάζει το στομάχι νωρίτερα και να μειώνεται το ενδεχόμενο να γυρίσει το περιεχόμενό του προς τα πίσω (δηλ. στον οισοφάγο).

Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο

Όταν το μωρό:

- Κάνει συχνά εμετούς, κυρίως αν είναι οι λεγόμενες «ρουκέτες», συνοδευόμενους από αίμα (λόγω πληγής στον οισοφάγο).

- Νιώθει δυσφορία ή πόνο όταν καταπίνει.

- Δεν παίρνει βάρος ή -ακόμα χειρότερα- χάνει.

- Είναι ανήσυχο και κακοδιάθετο, ειδικά μετά το γεύμα.

Τι μπορεί να του προκαλέσει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Φλεγμονή του οισοφάγου (οισοφαγίτιδα), η οποία θα δημιουργήσει στο μωρό ανησυχία, κακή διάθεση, δυσκολία στην κατάποση και κατ επέκταση μειωμένη όρεξη, ανάπτυξη κ.λπ., εξαιτίας του ότι το γάλα γυρίζει προς τα πίσω μαζί με τα γαστρικά υγρά, που είναι όξινα και ερεθιστικά για τον οισοφάγο.

Αναπνευστικά προβλήματα με κυριότερο το βρογχόσπασμο. Επειδή στην περιοχή όπου γυρνάει το γάλα πίσω από το στομάχι υπάρχουν κάποιες απολήξεις του πνευμονογαστρικού νεύρου, είναι πιθανό να ερεθιστεί λίγο το κατώτερο μέρος των πνευμόνων, προκαλώντας έτσι αναπνευστικά προβλήματα.

Εισρόφηση, πνιγμό δηλαδή του μωρού. Γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να ακολουθούμε τις οδηγίες του παιδιάτρου.

kids.in.gr

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα βρέφη

Συγγραφέας: Παναγιώτα Καφρίτσα

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) ονομάζεται η παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο και οφείλεται σε χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (της βαλβίδας που φυσιολογικά παρεμποδίζει την αναγωγή των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο).

Επεισόδια παλινδρόμησης συμβαίνουν φυσιολογικά σε όλα τα παιδιά. Στη βρεφική ηλικία, η ΓΟΠ είναι συχνή και θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο. Συνήθως παρατηρείται στους 3 πρώτους μήνες της ζωής, όπου τα μισά βρέφη έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ΓΟΠ την ημέρα. Η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται στην ηλικία των 4 μηνών, όπου περίπου το 70% των βρεφών εμφανίζουν ΓΟΠ, ενώ μέχρι την ηλικία των 12-24 μηνών τα συμπτώματα υποχωρούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτό οφείλεται στην προοδευτική ωρίμανση της λειτουργίας του οισοφάγου και του στομάχου.

Εκτός από την ανωριμότητα της λειτουργίας του οισοφάγου και του στομάχου, υπάρχουν παράγοντες που προδιαθέτουν τα βρέφη σε ΓΟΠ, όπως η δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο όγκο υγρών, η προωρότητα και η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η ΓΟΠ είναι παθολογική και ονομάζεται παλινδρομική νόσος όταν συνοδεύεται από επιπλοκές. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματά της ώστε να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα.

Το βρέφος με ΓΟΠ παρουσιάζει συχνές αναγωγές γάλακτος (γουλιές) κατά ή μετά το γεύμα. Συνήθως οι γουλιές γίνονται χωρίς προσπάθεια και τα περισσότερα βρέφη είναι χαρούμενα, μερικά όμως μπορεί να επηρεάζονται από τα επεισόδια και να φαίνεται ότι υποφέρουν. Όταν η ΓΟΠ συμβαίνει συχνά, παρατηρείται αναστάτωση στην οικογένεια και έντονη ανησυχία. Μπορεί όμως να εμφανίσει το μωρό και συμπτώματα που υποδηλώνουν επιπλεγμένη ΓΟΠ δηλαδή παλινδρομική νόσο όπως:

Έντονο κλάμα

Ρουκετοειδείς εμέτους

Αιματέμεση

Πόνο ή δυσφορία στη σίτιση

Τέντωμα του κορμού και έκταση του κεφαλιού

Ανήσυχο ύπνο

Απώλεια η ανεπαρκή πρόσληψη βάρους

Βήχα, βράσιμο, άπνοια

Τα περισσότερα βρέφη με απλή ΓΟΠ δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε καμία εργαστηριακή εξέταση και μέχρι την ηλικία των 12-18 μηνών τα συμπτώματα υποχωρούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, αν η παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή και δημιουργεί προβλήματα ή επιπλοκές χρήζει διερεύνησης.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ένα καλό ιστορικό είναι αρκετό για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της μη επιπλεγμένης ΓΟΠ. Η διαγνωστική προσέγγιση επομένως περιλαμβάνει τα εξής:

Λήψη καλού ιστορικού και φυσική εξέταση. Χρειάζεται αξιολόγηση της δίαιτας με καταγραφή της ποσότητας και συχνότητας των γευμάτων. Πολλές φορές υπάρχουν λάθη στην παρασκευή της τροφής και στον τρόπο-θέση σίτισης. Είναι απαραίτητη επίσης η αξιολόγηση της ποσότητας, της συχνότητας, του χρώματος και της έντασης των εμέτων. Το οικογενειακό ιστορικό για ύπαρξη γαστρεντερολογικών προβλημάτων, μεταβολικών νοσημάτων, αλλεργίας κ.α. πρέπει επίσης να διευκρινίζεται.

Οι ακτινολογικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η διάβαση ανώτερου πεπτικού δεν αποτελούν ευαίσθητες ή ειδικές εξετάσεις για την διάγνωση της ΓΟΠ, αλλά είναι γίνονται όταν θέλουμε να αποκλείσουμε ανατομικές ανωμαλίες όπως πυλωρική στένωση, malrotation, δακτυλιοειδές πάγκρεας, διαφραγματοκήλη ή στένωση οισοφάγου.

Μέτρηση pH οισοφάγου (πεχαμετρία). Είναι ακριβής και αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης της όξινης παλινδρόμησης και χρησιμοποιείται για την εντόπιση όξινου ρΗ στον οισοφάγο, για την συσχέτιση των συμπτωμάτων του βρέφους με την παλινδρόμηση όξινου γαστρικού υγρού ή για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Μέτρησης εμπέδησης οισοφάγου (εμπεδησιομετρία). Η pHμετρία οισοφάγου μπορεί να είναι φυσιολογική σε μερικούς ασθενείς με νόσο ΓΟΠ που οφείλεται σε αλκαλική και όχι όξινη ΓΟΠ και κυρίως στα βρέφη που αλκαλοποιείται το περιεχόμενο του στομάχου με το γάλα. Γι΄αυτό πρόσφατα χρησιμοποείται η τεχνική της εμπεδησιομετρίας η οποία θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη μελέτη της ΓΟΠ.

Γαστροσκόπηση και βιοψία. Ελέγχει την παρουσία και την σοβαρότητα της οισοφαγίτιδας, την ανάπτυξη στένωσης του οισοφάγου, ή την ύπαρξη οισοφάγου Barrett και αποκλείει άλλες παθήσεις όπως την ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπευτική παρέμβαση συνήθως αφορά αρχικά την τροποποίηση της δίαιτας του βρέφους. Μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών το μωρό δεν έχει αναπτύξει το αίσθημα του κορεσμού και συνήθως είναι λαίμαργο. Θα πρέπει να πίνει ποσότητα γάλακτος ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του και όχι υπερβολικές ποσότητες. Η χορήγηση ειδικών γαλάτων εμπλουτισμένων με πηκτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εμέτων και των αναγωγών και έχουν ένδειξη σε μερικές περιπτώσεις όπως βρέφη που δεν παίρνουν βάρος ή κάνουν άπνοιες. Στις περιπτώσεις υποψίας αλλεργίας στο γάλα αγελάδας, συνιστάται η εμπειρική χορήγηση γάλατος εκτεταμένης υδρόλυσης της πρωτείνης για 1-2 εβδομάδες. Η πρηνής θέση συνοδεύεται με λιγότερη ΓΟΠ σε σχέση με την ύπτια. Επειδή ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, δεν συνιστάται στους πρώτους 12 μήνες της ζωής. Η αριστερά πλάγια θέση φαίνεται ότι μειώνει την συχνότητα της ΓΟΠ.

Φαρμακευτική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη ανάλογα με την ηλικία και τα συμπτώματα. Τα φάρμακα που χορηγούνται στοχεύουν στην καταστολή της έκκρισης γαστρικού υγρού και είναι οι αναστολείς των Η2 υποδοχέων όπως η ρανιτιδίνη και οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων όπως η ομεπραζόλη και λανσοπραζόλη. Χορηγούνται συνήθως μερικές εβδομάδες ανάλογα με την περίπτωση.

Η πρόγνωση της ΓΟΠ είναι καλή. Τα συμπτώματα υποχωρούν στα περισσότερα παιδιά μέχρι την ηλικία των 12-24 μηνών. Μερικά παιδιά με συχνή παλινδρόμηση μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα σίτισης στον επόμενο χρόνο της ζωής. Επίσης, τα παιδιά με ΓΟΠ είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ΓΟΠ όταν γίνουν ενήλικες.

Γράφει η Παναγιώτα Καφρίτσα

Διευθύντρια Γαστρεντερολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ιφι μου....

αυτές τις μερες την εχω βγάλει στηηην ευρωκλινική παίδων όπου εργάζομαι κιόλας όπως ίσως θ θυμάσαι με την κα Καφρίτσα .....την εχω κάνει επιστημη την παλινδρόμηση...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗς μου και εκεινος ταλαιπωρηθηκε πολυ καιρο με παλινδρομηση. μονο αντιαναγωγικο γαλατακι του διναμε και απο εκει κ περα πολυ προσοχη γιατι του επαιρνε πολυ παραπανω ωρα για χωνεψει και να ρευτει.το βραδυ ειδικα τον κραταγα και 40 λεπτα μεχρι να ρευτει.καποιες φορες δεν μπορουσε με τιποτα και εμενα τη νυχτα ξαγροιπνη μην του ρθει γουλια στον υπνο του.τα χαλια δε απο τα γαλατα αλλαξαν χρωμα απο το τριψιμο στο πλυσιμο!!!συνηθως μετα το γευμα προσπαθουσα γενικοτερα να μην χοροπηδαει ή να μην τον σηκωνουν αποτομα και του ρχετε παλι προς τα πανω το γαλα.

υπομονη και ευχομαι να το ξεπερασετε συντομα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΩΡΑΚΙ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΝΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ, ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΓΑΠ. ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ (Ή ΟΤΙ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ), ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ (ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ S26GF, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΑΧΥΡΕΥΣΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΓΑΛΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΗΝ-ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ ΣΑΣ), ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑΜΕ ΑΝΑΣΗΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΡΟΣΤΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΥΝΙΑΣ(ΕΠΡΕΠΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΑΣΗΚΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩ ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΑΞΙΛΑΡΙ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ). ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.

ΑΥΤΑ, ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΑ. :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 5 weeks later...

Ζαιρα ελπίζω το μωρό σου να πηγαίνει καλύτερα. Κι εμένα ο γιός μου 5 μηνών έκανε οισοφαγίτιδα και πήραμε epadoren… είχε πάθει φοβία κ κάθε φορά που ερχόταν η ώρα για το μπάνιο του έκλαιγε σπαρακτικά γιατί ήξερε ότι θα πέσει για ύπνο μετά το φαί. Δεν έτρωγε ,δεν έπαιρνε βάρος κ δεν κοιμόταν. Το epadoren το πήραμε λιγότερο καιρό (νομίζω 2 μήνες) από αυτόν που μας σύστησε η παιδίατρος (6 μήνες) γιατί δεν ήθελε ο άντρας μου (είναι γιατρός κ αυτός κ είχε αντίθετη άποψη) και συνεχίσαμε με τα κλασσικά.. στρώμα σηκωμένο, 30’’ όρθιος πριν πέσει για ύπνο και ρέψιμο απαραίτητο.. Τώρα είναι όλα καλά! Σας εύχομαι περαστικά σας!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα κορίτσια,εγώ θα πάω πάλι 17/12 στον γιατρό εκτός απροόπτου γιατί μπορεί να με πιάσει καμία βλακεια στον εγκέφαλο πάλι και να θέλω να πάω νωρίτερα. Εκεί θα κανονίσουμε και την β επιπέδου.   Εγώ δεν έχω ανυπομονησία για το φύλο, γερό να είναι και δεν με νοιάζει, ο μικρός μου έχει λυσσάξει και θέλει να μάθει.  Αν και πιστεύω πως είναι κορίτσι και έχω αρχίσει ήδη να τπτ λέω πως τα κοριτσάκια έχουν αδυναμία στα αγόρια αδέρφια και θα τον αγαπάει πιο πολύ από ότι θα αγαπάει εμάς και τέτοια. Όπως καταλάβατε ο γιος μου θέλει αδελφό.
    • Εγώ σαν αύριο 25/11/2023 (ανήμερα της γιορτής μου) έφευγα για Ολλανδία μόνη μου... και γύρισα στις 2/12/2023 +1 χωρίς να το γνωρίζω ακόμα! Είσαι πολύ μπροστά... Εγώ σκέψου 17/11/2023 είχα ΤΕΡ (επετειακή ήταν η περσινή!!!)😂😂😂
    • Εγώ θα τη βάλω στο βρεφονηπιακό κι από εκεί και μετά υπάρχουν πολλές υποψήφιες "γιαγιάδες" εδώ που έχουν ξετρελαθεί με την Ισμήνη-Μαρία και θέλουν να με βοηθήσουν!!!  Την Τρίτη πάμε πάλι για εμβόλιο! Ελπίζω κι εμένα να έχει πάρει κοντά στα 500-600γρ. όπως την προηγούμενη φορά. (Θυμίζω 17/10 4500γρ. και 8/11 5050γρ.)...
    • μα τι όμορφα νέα..❤️ ξαφνικά αλλάζει ολη μας η ζωή 😍 να τον χαίρεσαι και να τον καμαρώνεις τον αντρακο σου💙💙
    • μου βγήκε γκρινιάρης εμένα...τι να τον κάνω;😂 λιγη υπομονή ακόμα και ελπίζω να στρώσει... θα σας πω μόλις μιλήσω ναι❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...