Μετάβαση σε περιεχόμενο

Προσοχή και Επιβράβευση


Recommended Posts

Πολλές φορές παρατηρείται ότι οι γονείς δίνουν ασυνείδητα περισσότερη προσοχή στα παιδιά τους όταν αυτά κάνουν "αταξίες".

Έτσι τα παιδιά επαναλαμβάνουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές μόνο και μόνο επειδή ενισχύεται αυτή η ανεπιθύμητη συμπεριφορά τους από την προσοχή που τους δίνεται.

Μια πιο έντονη αντίδραση (πιο δυνατή φωνή) και με περισσότερες φράσεις όταν τα παιδιά κάνουν κάτι το απαγορευμένο ή επικίνδυνο π.χ. "τι κάνεις εκεί? δεν σου είπα ότι ποτέ δεν το κάνουμε αυτό?", σε σχέση με πιο ήπιες αντιδράσεις όταν τα παιδιά κάνουν κάτι το επιθυμητό, στρέφουν τα παιδιά στο να έχουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές απλά και μόνο για να εισπράξουν έτσι την μέγιστη αντίδραση/έκφραση συναισθήματος (και άρα εγγύτητα) του γονιού τους.

Μερικά βήματα για να μεταφέρετε με τον κατάλληλο τρόπο τι επιτρέπεται και τι όχι είναι οι εξής:

Ένα ευγενικό"όχι" και μια πολύ σύντομη αιτιολογία αρκούν: "προσέχουμε τους άλλους" ή"μόνο οι μεγάλοι ανοίγουν και κλείνουν τις πόρτες", "προσέχουμε τους άλλους" και θα μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στο παιδί ότι η συμπεριφορά του ήταν ανεπιθύμητη. Εάν το παιδί σας είναι μικρότερο των 2 ετών, αρκεί απλώς να πάρετε το χεράκι του απαλά και να το καθοδηγήσετε στο επόμενο βήμα χωρίς κάποια άλλη επεξήγηση:

Αμέσως μετά δείξτε ή πείτε στο παιδί σας τι θα ήταν καλό να κάνει σε αυτή την περίπτωση. Κρατήστε το από το χέρι, έχοντας σταματήσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά του και πείτε του: "ρώτα με αν μπορείς να ανοίξεις την πόρτα", "περίμενέ με να βγούμε μαζί έξω" "πες του παρακαλώ μου δίνεις το παιχνίδι?" τονίζοντας την θετική έκβαση που θα μπορούσε να έχει μια κατάσταση ( το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχει αυτό που θέλει - να ανοίξει την πόρτα ή να βγει έξω).

Επιβραβεύετε αμέσως και σχετικά έντονα για μια επιθυμητή συμπεριφορά π.χ: εάν σας περιμένει να ανοίξετε εσείς την πόρτα, ή

σας κοιτάει/ρωτάει πριν ανοίξει το ντουλάπι, ή διστάσει να χτυπήσει ένα άλλο παιδί έστω και για ένα δύο δευτερόλεπτα και πάλι σας κοιτάει, πείτε "μπράβο σου που με περιμένεις", "μπράβο σου που δεν ανοίγεις το ντουλάπι", "μπράβο που το σκέφτηκες και πρόσεξες την/τον ..." .

Επαναλαμβάνοντας αυτά τα βηματάκια σε βάθος χρόνου θα βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει με ποιά συμπεριφορά θα αποκτάει αυτό που θέλει, καθώς και ποιά συμπεριφορά είναι επιθυμητή.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμφωνώ.

Ολα αυτα ειναι οδηγίες που συμπεριλαμβανονται στην ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ η οποια εφαρμοζεται κ στα παιδια αλλα κ στην εκπαιδευση σκύλων.,

Εμφαση στην καλη συμπεριφορα+ επιβραβευση.

Η κακη συμπεριφορα δεν αγνοειται - αλλα 'προσπερναται' κατευθυνοντας το παιδι αμέσως σε άλλη δραστηριοτητα που θα οδηγησει στην επιβραβευση.

Ξερω οτι πολλοι γονεις θα πουν οτι ειναι δυσκολο κ για μερικους ανεφικτο- αλλα εινα ιο σωστος τροπος για να μην προκαλεσουμε λαθος συμπεριφορες που ισως κ να αλλοιωσουν τον χαρακτηρα τους.

τι να κανουμε...τα αγαθα κοποις κτώνται!!!!!!! :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Noμίζω πως σε κάθε μανούλα όλα αυτά βγαίνουν ενστικτωδώς..Λιγη

υπομονή χρειάζεται κ μπορούμε να παμε το παιδάκι μας εκεί που εμείς θέλουμε!

Ευχαριστούμε για το αρθράκι πάντως,πολύ σαφές κ εκπαιδευτικότατου περιεχομένου!

Φιλάκια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Εγω είχα 4 ώρες δρόμο για την κλινική και μου είπε αν σπάσουν τα νερά να μην βιαστώ να ξεκινήσω για νοσοκομείο  Κοντά είσαι εσυ να πάρεις τον χρόνο σου να κανείς ένα μπανάκι να περάσει η ώρα δεν χρειάζεται βιασύνη  ααα ωραία θα σε αφήσει και λίγο μετά την ΠΗΤ και εμένα + 2 μερες με είχε αφήσει 
    • Καλημερα κορίτσια..σας ευχαριστω για τα μηνύματα σας..η χοριακη χθες ήταν στο 3..ακόμη δεν έχω πόνους περιόδου..φαντάζομαι θα έρθει σύντομα όμως.. @Παρασκευαιδου κάναμε σπερμοδιαγραμμα σε απλό διαγνωστικό και βγήκε στην καλλιέργεια E. coli που προφανώς τον κόλλησα εγώ που είχα.. έχω ανεβάσει το σπερμοδιαγραμμα πιο πάνω..νομίζω λίγο θέμα με τον αριθμό το ph  κλπ θ οφείλεται στο μικρόβιο..θα κάνει αγωγή 1 μήνα και θα πάμε ξανά γιατρό.. επισης θα μιλήσω με την γυναικολόγο την Δευτέρα να κάνω καλλιέργεια κολπικού υγρού γιατί μπορεί να έχω και εκεί..ύπουλο το μικρόβιο χωρις να βγάζει συμπτώματα.. υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό για την βιοχημική;   Τωρα ξανά προσπάθειες όταν καθαρίσουμε και οι δυο.. κρατάω το θετικό ότι έχουμε 2 συλλήψεις σε 4 μήνες.. φυσικα και με στενοχώρησε και με πήρε από κάτω..το αγαπάς απ όταν βλέπεις αυτές τις δυο γραμμές..
    • Καλημέρα κορίτσια  Βρε κορίτσια να σας ρωτήσω εσεις το βράδυ που κοιμαστε αν πάτε να αλλάξετε πλευρό έχετε πόνους ;  εχτές μέσα ατο αμαξι ένιωσα μια πίεση χαμηλά στην κοιλιά ένα βαρος λέω κοιτα στο τέλος μην γεννήσω πριν την ώρα μου 😅
    • Τα ίδια μου είπε και ο γιατρός μου γιατί έχουμε και 1 ώρα απόσταση οπότε δε θέλει λόγω λάθος συναγερμού να τρέχω να πηγαίνω να ταλαιπωρούμαι και να γυρίζω πίσω..θα περιμένουμε και 2 3 μέρες μετά την ΠΗΤ και αναλόγως θα αποφασίσουμε..
    • Καλημέρα κορίτσια  κορίτσι μου ετοιμάζεται από μέρα σε μέρα τώρα στην φάση που είσαι αυτα περιμενεις και πρέπει να έχεις  πόνους συσπάσεις ίσως και λίγο αιματακι έρχεται ο μπέμπης σου σιγά σιγά  εμενα μου είχε πει τότε η μαία στο πρώτο αν με πιάσουν πόνοι θα μπαίνω να κάνω ένα ζεστο μπανάκι και θα ξαπλώνω αν συνεχίζονται μάλλον πάει για γεννά αν σταματήσουν λαθος συναγερμός  Θα περίμενε μέχρι την ΠΗΤ και αν δεν θα σε βάλει με πρόκληση ;
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...