Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ διαβαΖΕΙΣ!!

Recommended Posts

κοριτσια σας παραθετω 2 διαφορετικα αλλα πολυ ενδιαφεροντα λινκ...

τα διαβασα κ πιστευω πως αξιζει να τα εχουμε κ εδω κ οποια κοπελα ενδιαφερεται ας ριξει μια ματια...

το πρωτο ειναι αυτο...

http://www.pediatros-thes.gr/index.php? ... Itemid=204

κ το δευτερο...

http://www.nebreastfeeding.org/images/s ... _40x28.pdf

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

επειδη ειδα οτι το πρωτο για καποιο λογο δεν το βγαζει σας παραθετω το κειμμενο ως εχει..

Κίνδυνοι για την υγεία σχετιζόμενοι με μη θηλασμό

Ο Γενικός Αρχίατρος των ΗΠΑ και το Υπουργείο Υγείας της χώρας εξέδωσαν τον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα ως προς τους κινδύνους για την υγεία παιδιού και μητέρας σε περίπτωση μη θηλασμού:

Τελειόμηνα βρέφη που δεν θήλασαν καθόλου έχουν:

· 100% μεγαλύτερο κίνδυνο για οξείες λοιμώξεις των ώτων (ωτίτιδα), σε σύγκριση με μωρά που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

· 47% μεγαλύτερο κίνδυνο για έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα), σε σύγκριση με βρέφη που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

· 178% μεγαλύτερο κίνδυνο για διάρροιες και εμετούς (γαστρεντερική λοίμωξη) σε σύγκριση με μωρά που θήλασαν έστω και λίγο.

· 257% μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία στο νοσοκομείο για παθήσεις αναπνευστικού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής σε σύγκριση με παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες.

· 67% μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα με οικογενειακό ιστορικό σε σύγκριση με μωρά που θήλασαν έστω και μη αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

· 35% μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα χωρίς οικογενειακό ιστορικό σε σύγκριση με μωρά που θήλασαν έστω και μη αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες.

· 32% μεγαλύτερο κίνδυνο για παιδική παχυσαρκία, σε σύγκριση με παιδιά που θήλασαν έστω και λίγο.

· 64% μεγαλύτερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με παιδιά που θήλασαν έστω και λίγο.

· 23% μεγαλύτερο κίνδυνο για οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, σε σύγκριση με παιδιά που θήλασαν για πάνω από έξι μήνες.

· 18% μεγαλύτερο κίνδυνο για οξεία μυελογενή λευχαιμία, σε σύγκριση με παιδιά που θήλασαν για περισσότερο από έξι μήνες.

· 56% μεγαλύτερο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, σε σύγκριση με βρέφη που θήλασαν έστω και λίγο.

Πρόωρα βρέφη που δεν πήραν καθόλου μητρικό γάλα έχουν:

· 138% μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, σε σύγκριση με πρόωρα βρέφη που πήραν μητρικό γάλα έστω και λίγο.

Μητέρες που δεν θήλασαν καθόλου έχουν:

· 4% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού, σε σύγκριση με μητέρες που θήλασαν για ένα χρόνο

.· 27% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών, σε σύγκριση με μητέρες που θήλασαν για ένα χρόνο.

Πηγή: U.S. Department of Health and Human Services. The Surgeon General’s Call to Action to Support Breastfeeding. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services, Office of the Surgeon General; 2011. Page 71.

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Firfiriko καταπληκτικά τα links σου!!! Είμαι τρέλαμενη φανατικη του θυλασμού!!!! Ειδικά όταν είδα τις δυο λίστες με το τι προσφέρει κάθε ένα έπαθα Πλάκα!!!!! :o:o:o μετά να μην θυλασω το μπεμπάκι μου μέχρι τον χρόνο;;;;;

mam nantia χαιρομαι που σου αρεσουν τοσο.. η αληθεια ειναι πως κ εγω οταν ειδα τις δυο λιστες επαθα πλακα...ηξερα τα υπερ οτι ειναι πολλα αλλα οχι κ τοοοοοοσα!!..

καλη συνεχεια ευχομαι στον θηλασμο! εμεις τον κλεισαμε τον χρονο κ συνεχιζουμε!!

Και εμείς το χρόνο θέλω να τον κλείσουμε σίγουρα!!! Πες όμως υπάρχει καλύτερο πραγμα από όταν θυλαζεις το μωρακι σου;;;

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ,ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ!!!ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ ΤΟ ΘΗΛΑΣΑ 16 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΣΥΣΠΑΣΕΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΕΓΚΥΟΣ ΣΤΟΝ 3ο ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ 2Ο ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ 6 ΜΗΝΕΣ!!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟ 2ο ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ 1ο ΜΟΥ ΠΑΙΔΑΚΙ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΜΕ ΠΡΗΖΟΥΝ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΘΗΛΑΖΩ!!

Αχ και εμένα βίκυ μου λένε διάφορα πολλοί και μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι!!! Άντε θα βγάλει δόντια σε λίγο και θα σε δαγκωνει και διάφορα τέτοια κουλά!!!! Ευτυχώς έχω τον αντρουλη μου που με στηρίζει. Για το παιδί σου θες το καλύτερο. Ε αυτό είναι ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η μαμά!!!

• 1 month later...

http://www.dietup.gr/paidi/diatrofi/3054.html

θα βαζω κατα καιρους διαφορα αρθρα που αφορουν τον θηλασμο η συνδεονται με αυτον κ οποια μανουλα θελει ας κανει το ιδιο...ισως καποιες εγκυουλες βοηθηθουν ...ποτε δεν ξερεις...

Μπραβο Σοφια μου!

Και να "ανεβαζουμε" το θεμα μια στο τοσο!

Ας βαλω κ εγω τον συνδεσμο απο τον...."Ναο" του θηλασμου!!!Για αγγλομαθεις...Αλλα κ μια μεταφραση απο τον google ειναι οκ! ;) Ορεξη για διαβασμα να υπαρχει!

http://www.kellymom.com/bf/index.html

http://www.perithilasmou.gr/articles/br ... enito.html

καινουργιο αρθρο απο το περι θηλασμου...

Αναστασια μου μπραβο..εβαλες το καλυτερο κ εσυ!! να το ανεβαζουμε το θεμα ναι...ελπιζω να το διαβαζει κ καμια εγκυουλα...

• 2 weeks later...

σας εχω ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο!! απο τον παιδιατρο Στελιο Παπαβεντση...

Η μοναδικότητα του μητρικού γάλακτος

Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι ανυπέρβλητος; Γιατί δε θα φτιαχτεί ποτέ επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη που να μοιάζει έστω στο ελάχιστο στο μητρικό; Μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν την ανωτερότητα του μητρικού γάλακτος είναι η μοναδικότητά του σε κάθε χωροχρονική στιγμή.

Το μητρικό γάλα έχει ένα θαυμαστό τρόπο να εξατομικεύεται κάθε φορά σε κάθε παιδί και να αλλάζει, ανάλογα με την περίσταση, πάντα προς το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του μωρού. Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη παραμένει ίδιο για κάθε παιδί, για κάθε μέρα σε διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών. Το ξένο γάλα αποτελεί μονότονο φαστ-φουντ, σε σύγκριση με την αξεπέραστη ποικιλία του μητρικού. Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύσταση και ιδιότητες:

1. Από παιδί σε παιδί.

Κάθε μαμά παράγει διαφορετικό γάλα και η ποικιλία της σύστασης από γυναίκα σε γυναίκα είναι μεγάλη. Στους επιστήμονες είναι από καιρό γνωστή η τεράστια ποικιλία από γυναίκα σε γυναίκα στα ποσοστά λιπαρών, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ. Η συγκεκριμένη διαφοροποίηση υπηρετεί και «ταιριάζει» στις ανάγκες του συγκεκριμένου παιδιού.

2. Από παιδί σε παιδί της ίδιας μητέρας.

Το γάλα της πρωτοτόκου διαφέρει από εκείνο της πολυτόκου. Διαφορές στη σύσταση μητρικού γάλακτος έχουν ανιχνευθεί ακόμα και σε δίδυμα, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός!

3. Ανάλογα με το φύλο του παιδιού.

Έχει βρεθεί ότι μητέρες που έχουν αγοράκι παράγουν γάλα με 25% περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με εκείνες που έχουν κοριτσάκι, προφανώς για να ικανοποιηθούν μεγαλύτερες ανάγκες!

4. Ανάλογα με την ηλικία του μωρού.

Το γάλα της μητέρας που γέννησε πρόωρα έχει έξτρα πρωτείνες, θερμίδες, λίπος, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως και αμυντικούς και αυξητικούς παράγοντες, ώστε να υποστηρίξει το πρόωρο.

Το πρωτόγαλα, δηλαδή το γάλα των πρώτων ημερών, είναι στην ουσία ένα ισχυρό εμβόλιο γεμάτο κύτταρα, αντισώματα, ορμόνες και ένζυμα για το εύθραυστο παιδί που έρχεται στον κόσμο.

Μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής το γάλα της μαμάς γίνεται μεν λιγότερο σε ποσότητα, είναι περισσότερο όμως χορταστικό - τουλάχιστον κατά 50%, περιέχοντας λίπος που μπορεί να φτάνει κάποιες φορές και το 28%!

Το γάλα του μακροχρόνιου θηλασμού προσφέρει συμπυκνωμένη ενέργεια, σταθερή ποσότητα αντισωμάτων, περισσότερη καζείνη για να δημιουργεί αίσθημα κορεσμού στο παιδί, μεγάλες ποσότητες σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C και η Β12, όπως και πολύτιμους αυξητικούς παράγοντες για τον εγκέφαλο, όπως η χοληστερόλη και η σεροτονίνη που λείπουν ή βρίσκονται σε ελάχιστα ποσά στα γάλατα του εμπορίου.

5. Ανάλογα με αυτά που τρώει η μητέρα.

Το βρέφος που θηλάζει απολαμβάνει ποικιλία στη γεύση της τροφής του, ανάλογα με το φαγητό που κατανάλωσε η μητέρα την κάθε φορά. Πιο απλά, το μητρικό γάλα έχει γεύση από σκόρδο, αν η μαμά έφαγε σκόρδο ή πράσο αν η μαμά έφαγε πράσο! Εκτίθεται σε γεύσεις διαφορετικών τροφών που περνούν στο μητρικό γάλα και μπορεί να συνηθίσει ευκολότερα τη στερεά τροφή όταν, κατά τους έξι μήνες της ζωής, έρθει η ώρα να τη δοκιμάσει. Αντίθετα με την λανθασμένη κοινή αντίληψη, ο μητρικός θηλασμός είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα κατά την έναρξη στερεών τροφών, δεν αντικαθιστά τις κρέμες και δεν πρέπει να αντικαθίσταται από ξένο γάλα. Τα μωρά που θήλασαν τρώνε φαγητό από το τραπέζι της οικογένειας και τείνουν να μην «κολλάνε» σε βρεφικές κρέμες και αλεσμένα.

6. Ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Το γάλα της μητέρας τείνει να έχει περισσότερο όγκο το πρωί, πιο πολλή λακτόζη και νερό. Όσο προχωράει η ημέρα προς το βράδυ το γάλα λιγοστεύει σε ποσότητα, αλλά και συγκεντρώνει περισσότερο λίπος.

Το βράδυ το μητρικό γάλα εμφανίζει σημαντικά ποσά μελατονίνης, μιας ορμόνης του σώματος που φέρνει ύπνο! Περιλαμβάνει επίσης σημαντικές ποσότητες φυσικών οπιοειδών του σώματος που ηρεμούν το μωράκι.

7. Από στήθος σε στήθος της ίδιας μητέρας.

Σχεδόν όλες οι λεχώνες διαπιστώνουν διαφορά στην παραγωγή γάλακτος ανάμεσα στο δεξί και αριστερό στήθος, με το δεξί να βγάζει συνήθως – αλλά όχι πάντα - περισσότερο. Μια ακόμα ιδιαιτερότητα που αυξάνει την ποικιλία στη φυσιολογική βρεφική διατροφή! Ένα μωρό ενός έτους διασκεδάζει επιλέγοντας κάθε φορά το στήθος που επιθυμεί και συχνά πηγαίνοντας από το ένα στο άλλο εν είδη παιχνιδιού!

8. Κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.

Μόλις το μωρό πιάσει τη θηλή και ξεκινήσει να τρώει, το γάλα της μαμάς είναι υδαρές και γλυκό. Όσο προχωράει το γεύμα του οι τελευταίες ρουφηξιές γίνονται χορταστικές, γεμάτες λίπος!

9. Ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Το καλοκαίρι, για να ανταπεξέλθει στη ζέστη, το μωρό θηλάζει πιο συχνά τη μητέρα του. Με τον τρόπο αυτό παίρνει περισσότερο από το πρώτο γάλα, στην αρχή του γεύματος, το οποίο, όπως είπαμε πριν, είναι πιο υδαρές. Το χειμώνα αντίθετα, τα γεύματά του στο στήθος τείνουν να είναι πιο μεγάλης διάρκειας και αραιότερα, επομένως με περισσότερο λίπος και λιγότερο νερό.

10. Όταν το μωρό κρυολογήσει.

Κάθε φορά που το παιδί παθαίνει μια λοίμωξη, έκθεση στο συγκεκριμένο ιο ή μικρόβιο υπάρχει ταυτόχρονα και για τη μητέρα, επειδή ζει στο ίδιο περιβάλλον. Η μητέρα καταπολεμά τη λοίμωξη καλύτερα, δεν εκδηλώνει συμπτώματα ή εκδηλώνει ελάχιστα, φτιάχνει γρήγορα ειδικά αντισώματα και παράγοντες άμυνας, οι οποίοι φτάνουν στο παιδί μέσα από το γάλα της. Κάθε φορά που το μωρό αρρωσταίνει το μητρικό γάλα ανταποκρίνεται με αλλαγές στη σύστασή του και γεμίζει με προστασία.

Τα παραπάνω συνιστούν δέκα λόγους για τους οποίους καμία εταιρία στον κόσμο δε θα καταφέρει ποτέ να «μιμηθεί» το ανθρώπινο γάλα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα γάλα της μαμάς αλλά χιλιάδες, εκατομμύρια. Η έννοια του στάνταρ ανθρώπινου γάλακτος είναι ανύπαρκτη. Το να προσπαθήσεις να παράγεις κάτι που μοιάζει με το μέσο όρο από εκατομμύρια διαφορετικά πράγματα αποτελεί ματαιότητα και πλάνη. Κάθε συγκεκριμένη μητέρα βρίσκεται σε συνεχή χημική επικοινωνία με το συγκεκριμένο μωρό της, που καθορίζει με δυναμικό τρόπο την εκάστοτε σύσταση του γάλακτος που θα προσφέρει στο μωρό. Το μητρικό γάλα είναι ένα δυναμικό, ζωντανό υγρό, όχι νεκρό και στατικό όπως είναι η χημική σούπα - συνοθύλευμα του επεξεργασμένου γάλακτος για βρέφη.

Κάθε φορά που βάζετε το παιδί σας στο στήθος θυμηθείτε: κάνετε το καλύτερο δυνατό για την συγκεκριμένη στιγμή, ώρα της ημέρας, για τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει αυτή τη στιγμή το παιδί σας.

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2010

Τέλειο το καινούργιο άρθρο... Το ξεζουμισα όπως και την μανούλα ο μπουμπούκος μου!!! Χαχα!!! Φιλακια θυλαζομανούλες!!!

χαιρομαι που σου αρεσε...κ εμενα μου αρεσει παρα πολυ ελπιζω να βοηθησει καποιες κοπελες...μακαρι δηλαδη!!

η φωτο που εχεις βαλει με τα μαρτακια σας ειναι φοβερη!!!εμενα δεν ηθελε με τιποτα να του το φορεσω ο ανταρτης μου!!φιλακια πολλα κ απο εμενα!!!!

• 3 weeks later...

καινουργιο φοβερο αρθρο απο τον Στελιο Παπαβεντση...

Η εξελικτική ιδιαιτερότητα του ανθρώπινου γάλακτος

Το μητρικό γάλα των θηλαστικών είναι μοναδικό, ειδικό και προσαρμοσμένο για το κάθε είδος

Τα γάλατα των θηλαστικών είναι σχεδιασμένα διαφορετικά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του συγκεκριμένου είδους. Το μητρικό γάλα έχει προσαρμοστεί στις ανθρώπινες ανάγκες μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης. Δεν υπάρχει κανένας μάγος, κανένα εργαστήριο γαλακτοβιομηχανίας που να μπορεί να μετατρέψει την αγελάδα σε άνθρωπο.

Ποιές είναι οι ανάγκες ενός νεογέννητου μοσχαριού; Πρόκειται για ένα θηλαστικό που γεννιέται σχετικά ώριμο. Η κύρια ανάπτυξή του έχει ήδη γίνει πριν την γέννηση, ενδομήτρια. Μετά την γέννηση χρειάζεται κυρίως να αναπτύξει γρήγορα τους μυς του, την δύναμή του, γι’ αυτό το αγελαδινό γάλα έχει πάρα πολλές πρωτείνες. Χρειάζεται να κοιμάται πολύ ώστε να μπορεί η μητέρα του να τρώει χορταράκι όλη μέρα χωρίς παρεμπόδιση. Γι’ αυτό το αγελαδινό γάλα έχει μεταξύ άλλων πολλή καζείνη ώστε να φέρνει πλήρωση, φούσκωμα, νωθρότητα και ύπνο. Διαθέτει σχετικά ώριμους νεφρούς, στομάχι και σηκώτι, γι’ αυτό και το αγελαδινό γάλα έχει από την αρχή πολύ αλάτι και μεγάλο υπόλειμμα ιχνοστοιχείων.

Τι συμβαίνει με τα μικρά των ανθρώπων; Πρόκειται για τα πιο ανώριμα και ασχημάτιστα νεογέννητα που παρατηρούνται στη φύση. Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος έχουν πολύ δρόμο για να αναπτυχθούν από τη στιγμή της γέννησης κι έπειτα. Η επίδραση του περιβάλλοντος σε αυτήν τη διαδικασία είναι μεγάλη και κρίσιμη. Υπολογίζεται ότι ο άνθρωπος ολοκληρώνεται κατά το ½ πριν την γέννησή του, ενώ κατά τα 2/3 μετά την γέννηση, χάρις στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Η εξωμήτριος ανάπτυξη είναι πιο σπουδαία από την ενδομήτριο. Η κοινωνικότητα και η επαφή με άλλους ανθρώπους,– αρχικά με την μητέρα και τον πατέρα – , η εκπαίδευση και ο πολιτισμός αποτελούν όρους επιβίωσης για ένα τόσο ασχημάτιστο ον.

Ο εγκέφαλος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος, γίνεται τριπλάσιος σε όγκο από την γέννηση έως 2 ετών και μορφοποιείται – ανάπτυξη συνδέσεων ανάμεσα στα νευρικά κύτταρα, μυελινοποίηση – υπό την επίδραση των πλούσιων ερεθισμάτων του περιβάλλοντος. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής καινούργια νευρωνικά κυκλώματα και συνδέσεις ενεργοποιούνται κατά εκατομμύρια. Το ανθρώπινο γάλα είναι το πιο γλυκό από οποιοδήποτε άλλο γάλα θηλαστικού, περιέχοντας πολλή λακτόζη, το απαραίτητο γρήγορο καύσιμο για τον συνεχώς εργαζόμενο εγκέφαλο των βρεφών μας. Τεράστια ποσά ωφέλιμων λιπαρών και χοληστερίνης συγκριτικά με το αγελαδινό γάλα δίνουν ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη και χρησιμοποιούνται ως δομικό υπόστρωμα για τα κέντρα του εγκεφάλου.

Το γάλα της μαμάς πρέπει να είναι ευγενικό για τα ανώριμα όργανα του μωρού, το έντερο, το συκώτι, τους νεφρούς του. Για αυτό δεν έχει μεγάλο φόρτο ουσιών, δηλαδή ό,τι περιέχεται μέσα του χρησιμοποιείται στο έπακρο χωρίς να προκύπτουν ‘σκουπίδια’. Το γάλα της μαμάς πρέπει να μην του φέρνει υπερβολικό ύπνο, ώστε να μπορέσει να δεθεί με τη μητέρα του, να εξερευνήσει γρήγορα τον κόσμο γύρω του και άρα να αναπτυχθεί, να ωριμάσει. Το γάλα της μαμάς είναι εύπεπτο, φτιαγμένο για ένα είδος που κουβαλάει τα μικρά του, που απαιτεί για τα μωρά του στενή επαφή και συχνά, μικρά γεύματα.

Αν αναλογιστεί κανείς τα παραπάνω, φτάνει να υποθέσει ότι αυτές οι χαοτικές διαφορές στον τρόπο διατροφής των βρεφών μας θα δημιουργούσαν και εντελώς διαφορετικά μωρά. Είναι η αλήθεια. Πολλά πράγματα δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, ωστόσο οι ερευνητές έχουν ήδη ανακαλύψει ότι ο οργανισμός του μωρού που πίνει επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη, οι πρωτείνες του, το λίπος του, ο εγκέφαλός του έχουν διαφορετικό βιοχημικό προφίλ σε σχέση με αυτό βρεφών που θηλάζουν. Αλλά και σε επίπεδο συμπεριφοράς και σε άλλα επίπεδα αθροίζονται οι έρευνες που επισημαίνουν αξιοσημείωτες διαφορές.

Πολλές από αυτές οι πρώιμες παρεκκλίσεις από τη φύση, από το φυσιολογικό, δεν έχουν μελετηθεί καν, έχουν δε άγνωστες συνέπειες για τις εύθραυστες υπάρξεις. Το τεχνητό γάλα φέρει γνωστούς, αλλά ακόμα περισσότερους άγνωστους κινδύνους για τα μωρά μας. Δεν υπάρχει θηλαστικό στον πλανήτη, εκτός από τον άνθρωπο, που να εμπιστεύεται την αύξηση, την ανάπτυξη, την ψυχική και σωματική υγεία των μικρών του σε γάλα από άλλο είδος. Και αυτό είναι ιδιαίτερα τραγικό για ένα είδος που κατεξοχήν προσδιορίζεται από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μετά την γέννηση.

Η κυρίαρχη κουλτούρα της τεχνητής βρεφικής διατροφής και του μπιμπερό κατά τον 20ο αιώνα προέβαλλε κάποιες αξίες σχετικά με τα βρέφη μας: να τρώνε τακτικά, σε συγκεκριμένες ώρες. Να τρώνε μεγάλες ποσότητες την φορά, υπέρογκες μερικές φορές, πολλαπλάσιες από την συνήθη χωρητικότητα του στομάχου τους. Να τρώνε αραιά, όχι κάθε μία ώρα. Να κοιμούνται πολύ και βαθιά, «ώστε να μεγαλώσουν». Να κοιμούνται όλη νύχτα χωρίς διακοπή. Μήπως τελικά αυτές οι αξίες που υιοθετήσαμε είναι το πρόβλημα; Μήπως το φυσιολογικό για τους μικρούς ανθρώπους είναι κάτι άλλο; Μήπως η καινούργια κουλτούρα του θηλασμού στον 21ο αιώνα πρέπει πρώτα για να επικρατήσει να διαλύσει αυτές τις «αξίες» από το μυαλό του μέσου γονιού; Μήπως όταν ακούμε ότι το μωρό του φίλου μας κοιμάται 10 ώρες συνεχόμενα το βράδυ από 2 μηνών δεν πρέπει να χαιρόμαστε αλλά να προβληματιζόμαστε;

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

τωρα εξηγειται σοφακι μου,γιατι δεν κοιμουνται ποτε τα μωρα μας!!!!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

οταν το διαβασα ηρεμησα Ευα μου!! λεω τελος ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ 1.234.567 ΦΟΡΕΣ ΚΑΘΕ ΝΥΧΤΑ!!!! =))=)) κ δεν με νοιαζει τιποτα αλλο!!! :lol::D:D:D:D

αλλα μιλας εσυ για ξενυχτια ρε κοπελια???????????? μου διαφευγει κατι???

Firfirikos και grousi είμαι η Ιωάννα και είμαι έγκυος 8μηνών σε λίγο θα φέρω κσι εγώ στο κόσμο το μωράκι μου.. απο τότε που έμαθα για την εγκυμοσύνη μου ψάχνομαι πάρα πολύ να μάθω πράγματα γιατί απο το περιβάλλον γύρω μου δεν είχα και την... υποστήριξη πάνω σε αυτό το θέμα, τα λόγια όλωΝ αποθαρρυντικά, απογοητευτικά.. και καλά αυτοί που έχουν συμφέροντα(π.χ. μαίες,γιατροί,μαιευτήρια) οι γυναίκες όμως που έχουν ζήσει τη μητρότητα;;; Τέσπα.. Αποφάσισα να το παλέψω μόνη μου με τον άντρα μου και λίγους ακόμη πολύ δικούς μου ανθρώπους..έγινα μέλος του συλόγου συμβούλων θηλασμού, πήγα σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε εδώ στο Βόλο, διάβασα το βιβλίο ''θηλασμός, μια υπέροχη σχέση'' και ψάχνομαι στο internet,στο mammyland κ.τ.λ... Θα σας έχω στο μυαλό μου και πολύ θα χαρώ όταν γεννήσω(δηλαδή,σε λίγες βδομάδες) να είστε ακόμη εδώ να παίρνω κουράγιο, να σας ρωτάω κάποια πράγματα ίσως και να νιώθω ότι υπάρχουν και άλλες γυναίκες που θηλάζουν και το θέλουν τόσο πολύ όσο εγώ.. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...

Ιωαννα μου με το καλο το παιδακι σου!! ευχομαι να γεννησεις γρηγορα ενα υγιεστατο μωρακι!

εγω ειμαι η Σοφια κ για να καταφερω να θηλασω εκανα οτι ακριβως κ εσυ...ενημερωθηκα παρα πολυ διαβαζα συνεχεια..οταν ηρθε η ωρα να θηλασω αντιμετωπισα πολλες δυσκολιες..εισεχουσα θηλη παραπλανηση απο γιατρους ατελειωτους μαραθωνιους θηλασμους για πολλους μηνες κλπ αν το θελεις πραγματικα θα τα καταφερεις..οτι χρειαστεις κ μπορω να σε βοηθησω στειλε μου πμ κ με χαρα θα σου απαντησω σε οτι ξερω..

το βιβλιο της Πατσουρου που διαβασες ειναι πολυ καλο..βοηθαει πραγματικα..

φιλακια στην κοιλιτσα σου!!

Σοφία τα λόγια σου μου δίνουν δύναμη και κουράγιο όταν έρθει η ώρα να το παλέψω.. σε ευχαριστώ που μου δίνεις το θάρρος να σου γράψω αν έχω κάποια απορία και θα το πράξω αν χρειαστεί, σε ευχαριστώ και πάλι.. τα ξαναλέμε.

ιωαννα μου,με το καλο το μωρακι σου και με εναν πονο!!!!!!!!!!!!!!!!!! ;)

εγω ειμαι η ευα και καλα!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: θηλασα και θηλαζω τη μικρη μου χωρις ιδιαιτερα προβληματα!!! ;) μπορω να πω οτι ημουν απ τις τυχερες που ο θηλασμος ηρθε τελειως φυσιολογικα και με πληρη υποστηριξη απο τον αντρα μου και απο το υπολοιπο οικογενειακο περιβαλλον.ειχα ομως ενημερωθει πολυ καλα για το θεμα του θηλασμου!!εννοειται ειχα διαβασει το βιβλιο της πατσουρου που διαβασες κι εσυ!!!πολυ καλο!!!!και γενικα το ειχα ψαξει πολυ το θεμα!!!!αλλα και στο μαιευτηριο με βοηθησαν πολυ!!!!!οτι χρειαστεις εδω ειμαστε!!!!!!!!!!σου εστειλα και αιτημα φιλιας!!!!!! ;)

σοφακι μου,η αναστασια ειναι ενα παιδακι που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: ευτυχως,εδω και μια βδομαδα εχει αρχισει και κοιμαται ολη νυχτα!!!!! ;) ελπιζω να το συνεχισει!!!! ;) εσεις ακομα ξενυχτι????? :P δεν πειραζει!!!!! :D ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΕΜΕΔΟΓΑΛΑΤΑΚΙ!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

σοφακι μου,η αναστασια ειναι ενα παιδακι που ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ!!!!!!!!!!!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: ευτυχως,εδω και μια βδομαδα εχει αρχισει και κοιμαται ολη νυχτα!!!!! ;) ελπιζω να το συνεχισει!!!! ;) εσεις ακομα ξενυχτι????? :P δεν πειραζει!!!!! :D ΖΗΤΩ ΤΟ ΜΕΜΕΔΟΓΑΛΑΤΑΚΙ!!!!! :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΩ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΠΝΙΑ ΜΟΥ... :twisted::twisted: ΟΟΛΗ ΝΥΧΤΑ???? ΤΙ ΝΑΠΩ...ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΑΣ... :twisted::twisted::twisted::twisted::lol: Α ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΤΥΧΕΡΗ!! Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΥ ΟΛΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΘΕΛΕΙ!! =))=))=)) ΑΧ ΣΕ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ..ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΓΕΛΑΩ...

Ιωαννα μου εδω ειμαστε ολες καλη μου για οτι χρειαστεις μην μασας τιποτα! να εχεις θεληση υπομονη κ να εισαι ενημερωμενη...κ που ξερεις μπορει να εισαι απο τις τυχερες σαν την Ευα!!!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...