Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Μανούλες ξανά τη βοήθεια σας :-?:-?:-? !Σε 3-4 μέρες θα αντικάταστησουμε το μεσημεριανό το γαλατάκι με χορτόσουπα αρχικά κ μετά θα προσθέσουμε κοτόπουλο κ μοσχαρι!Αναρρωτιόμουν αν μπορώ να μαγειρεύω σε χύτρα!Μήπως χάνονται οι θρεπτικές ουσίες του φαγητού?!Εσείς τί κάνετε?Πως μαγειρεύετε?! :roll::roll::roll::roll:

Δημοσίευση

κοιτα μπορεις να μαγειρευεις σε χύτρα .μα η ποσοτητα ειναι τοσο μικρή που αμα κοψεις σε μικρα κομματακια το κρεας (για αργοτερα ε?) θα βρασει πολυ γρηγορα...τα λαχανικα βραζουν ουτως η άλλως γρήγορα...υπάρχουν κ ειδικα μηχανηματα που τα κανουν στον ατμο κ πολτοποιουν κιολας ,αρκει να το αντεχει η τσεπη σου..

προσωπικά τα μαγειρευα σε απλη κατσαρολα..ειτε αυθημερον είτε γ 2 μερες..

Δημοσίευση

εγω στην αρχη του τα μεγειρευα σε εναν ατμομαγειρα που εχει κ μουλτι μαζι

γενικα λενε οτι το μαγειρεμα στον ατμο ειναι το πιο υγιεινο

τωρα που εχει μεγαλωσει του δινω απο τα δικα μας

προσφατα εμαθα να χρησιμοποιω τη χυτρα κ αναρωτιεμαι κ εγω αν ειναι καλη λυση..

απο οσο εψαξα στο ιντερνετ ειδα κ τις δυο αποψεις..

επειδη το μοσχαρι διατηρειται στην καταψυξη βρασμενο (αλλιως αλλιωνεται ο σιδηρος κ τα θρεπτικα του συστατικα) μπορεις να το βραζεις στη χυτρα..

γενικοτερα δεν ξερω αν θα σε βολεψει, καθως θα κανεις πολυ μικρες ποσοτητες στην αρχη!

Δημοσίευση

ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΓΕΙΗΝΟ ΤΟ ΦΑΙ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΥΡΟΠΙΓΓ. ΑΝ ΤΑ ΚΟΒΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΑΤΙΑ ΒΡΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ.ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗ ΧΥΤΡΑ ΤΑ ΠΗΓΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 2 ΠΟΥ ΤΡΩΓΑΝΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ.

Δημοσίευση

Εγω παλι 8α σου πω σαν διαιτιτικός ότι όσα λένε για την χύτρα ειναι μύ8ος !!!

Ούτως η άλλως με τον βρσμό καταστρεφόνται 8ρεπτικα συστατικά (γιαυτο κ ακομα δινω γάλα σε σκόνη) , δεν είναι 8έμα σκέυους άλλα τρόπου μαγειρέματός.

Και για να ξέρεις αν το βάλεις στο κατσαρολάκι κ δεν το σκεπασεις τοτε φέυγουν όλα τα συστατικα , άρα την χυτρα που τα κραταει όλα μεσα μην την φοβάσαι .

Απλά δεν ξέρω λόγω ποσότητας αν 8α βολεψει! ;)

Δημοσίευση

κλινικός διαιτολόγος, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου ΔιαιτολόγωνΔιατροφολόγων, κ. Κ. Ξένος απαντά

Τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά.) τόσο των κρεάτων όσο και των λαχανικών δεν αλλοιώνονται, εφόσον το φαγητό τοποθετείται στην κατάψυξη αμέσως μόλις μαγειρευτεί και κρυώσει. Πιθανώς να αλλοιώνονται μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφών (όπως η γεύση, η οσμή και το χρώμα) λόγω της απότομης κατάψυξης και απόψυξης.

Δημοσίευση

Πότε επιλέγουμε τον ατμό

Στον ατμό τα τρόφιμα διατηρούν σε μεγάλο βαθμό το χρώμα, τη γεύση και τα θρεπτικά τους συστατικά. Tο μαγείρεμα στον ατμό ενδείκνυται για τα λαχανικά, επειδή διατηρούνται καλύτερα οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, η βιταμίνη C και τα ιχνοστοιχεία τους (μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρος). Eπίσης, ο ατμός ενδείκνυται για τα δημητριακά, επειδή έτσι διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών. Tέλος, ο ατμός είναι κατάλληλος και για τα λεπτά φιλέτα ψαριού (για τις παχιές φέτες ψαριού, όμως, προτιμήστε το ψήσιμο).

Tip: Nα θυμάστε ότι όσο πιο τραγανά είναι τα λαχανικά, τόσο πιο πλούσια παραμένουν σε αδιάλυτες φυτικές ίνες που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου.

Σε ατμομάγειρα ή στην κατσαρόλα;

Yπάρχουν δύο τρόποι μαγειρέματος στον ατμό. O κλασικός (τοποθετείτε τα τρόφιμα σε ένα διχτάκι μέσα στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό) και ο ατμομάγειρας (η ειδική συσκευή για το μαγείρεμα στον ατμό). Όσον αφορά τη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων, οι δύο μέθοδοι δεν διαφέρουν, οπότε η επιλογή εξαρτάται από το τι θεωρείτε εσείς πιο πρακτικό.

Πότε επιλέγουμε το βρασμό

O βρασμός είναι ιδανικός για να ετοιμάσετε ένα θρεπτικό ζωμό ή σούπα (π.χ. λαχανικών, κρέατος, ψαριού), επειδή μεγάλο μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών του τροφίμου μεταφέρεται στο νερό. Στην περίπτωση αυτή, βάζετε εξαρχής το τρόφιμο στην κατσαρόλα με το νερό και ανάβετε το μάτι.

Πώς διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά

Mε το σωστό τρόπο βρασμού, τα τρόφιμα μπορούν να διατηρήσουν εντός τους το μεγαλύτερο μέρος

των υδατοδιαλυτών τους βιταμινών, όπως και στον ατμό. Tο μυστικό είναι να ρίξετε π.χ. τα λαχανικά σε νερό που κοχλάζει. Eπιπλέον, πρέπει να τα βράσετε σε όσο το δυνατό λιγότερο νερό και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα - όχι περισσότερο από 10-15 λεπτά. Mετά το βρασμό, μην αφήνετε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα, επειδή εξακολουθούν να χάνουν τις βιταμίνες τους.

Tip: Tα λαχανικά που μετά το βρασμό έχουν θαμπό χρώμα, έχουν χάσει τα περισσότερα συστατικά τους.

Tι να προσέξετε όταν βράζετε…

Xόρτα. Aφήστε το νερό να κοχλάσει και μετά ρίξτε μέσα τα χόρτα για 5΄. Mε αυτό τον τρόπο, οι φυτικές ίνες τους δρουν πιο αποτελεσματικά στο πεπτικό σύστημα.

Mπρόκολο. Mη σκεπάσετε την κατσαρόλα, ώστε το μπρόκολο να διατηρήσει το έντονο χρώμα του. H ίδια συμβουλή ισχύει για όλα τα λαχανικά με έντονο χρώμα.

Όσπρια. Bράστε τα σε τριπλάσια ποσότητα νερού από τον όγκο τους, ώστε να χυλώσουν ωραία. Eπίσης, βάλτε τα στο νερό από την αρχή, ώστε να μουλιάσουν προτού βράσουν.

Kρέας. Συνιστάται να πετάτε το πρώτο νερό, ώστε να απομακρύνεται ένα μέρος των κορεσμένων λιπαρών ουσιών του.

Pύζι και ζυμαρικά. Tα ρίχνετε σε νερό που κοχλάζει.

Πατάτες. Mην τις ξεφλουδίσετε, ώστε να περιορίσετε τις απώλειες των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων τους (η φλούδα της πατάτας «συγκρατεί» τα θρεπτικά συστατικά του τροφίμου, αλλά πρέπει να την πλύνετε σχολαστικά προηγουμένως, ώστε να απομακρύνετε τυχόν βρομιές και υπολείμματα φυτοφαρμάκων).

3 μυστικά για το μαγείρεμα στον ατμό

• Tοποθετήστε στην κατσαρόλα τόσο νερό ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το δίχτυ.

• Bεβαιωθείτε ότι το καπάκι είναι καλά κλεισμένο μέχρι να βράσει το νερό.

• Mόλις κοχλάσει το νερό, ρίξτε τα λαχανικά στο δίχτυ για περίπου 10-15΄. Eίναι σημαντικό να βάλετε τα λαχανικά στην κατσαρόλα αφού ανέβει η θερμοκρασία του νερού και δημιουργηθεί ατμός. Διαφορετικά, αν τα τοποθετήσετε από την αρχή στο δίχτυ, τότε, μέχρι να δημιουργηθεί ατμός, τα λαχανικά «λούζονται» από τις σταγόνες του νερού και χάνουν μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών.

ΠΗΓΗ VITA

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • 🤣🤣🤣 είναι να μην πάρω φόρα εγώ, κατάλαβες.. αγάπη δεν θα μπορούσα να αντέξω άλλο και να νομίζω ότι δεν με θέλει και ότι δεν είμαι ποθητή.. εντάξει κι αυτός η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν 100% γιατί το καταλάβαινα.. ήταν όπως το είχαμε αφήσει πριν την εξωσωματική με όχι πολύ καλή ψυχολογία, του τύπου ότι δεν ήταν καλά γιατί ήξερε ότι δεν μπορεί να μου προσφέρει παιδιά.. αλλά τώρα τουλάχιστον εμένα δεν με νοιάζει αυτό το κομμάτι γιατί ξέρω ότι έχω πιθανότητες να με περιμένουν κάπου.. είμαι πιο χαλαρή και το μόνο που θέλω είναι να απολαμβάνω τον άντρα μου και τπτ άλλο.! Οπότε τον θέλω, μου έλειψε και τον διεκδικώ όπως παλιά. Χωρίς να με ενδιαφέρει άμεσα το κομμάτι των παιδιών.. και να σου πω ίσως είναι και καλύτερα έτσι.. είμαστε πιο χαλαροί και οι δύο, θα απολαμβάνουμε περισσότερο ο ένας τον άλλο, θα υπάρχει καλή διάθεση και ωραίο κλίμα στο σπίτι και όταν με το καλό έρθει και ο καιρός για την ετ θα ξέρουμε ότι πάμε με γονιμοποιημένα ωάρια που απλά θα μεριμνούμε να δούμε αν γίνει η εμφύτευσή τους και εννοείται η μετέπειτα εξέλιξη τους.! Αυτός για να ψάχνει οικογενειακό αυτοκίνητο, και να θέλει να δώσει το δίπορτο το τζιπ του πάει να πει ότι το περιμένει το μπεμπέ και το θέλει και πολύ..!! και αφού έπιασα και με την πρώτη σου λέει που θα πάει έχουμε τόσα, κάποιο θα ρθει για να μείνει και να μας κάνει γονείς..!!!! Το είδε κι όλας το πρώτο στον υπέρηχο, οπότε πιστεύω πως τώρα ένα παρα πάνω το θέλει.. αυτή η εικόνα δεν σβήνει εύκολα.. όπως και να είχε η εξέλιξη σε έχει κάνει γονιό μιας ψυχής που είναι στον ουρανό.
    • Ήμουν παλιά στο fertilia και τωρα ξανά επέστρεψα με τα εμβρυακια μου εκεί! Πολυ καλές εντυπώσεις από το κέντρο..σε σχέση με άλλα..σε κάνουν να νιώθεις καλά!  Για τον γιατρό  ,επειδή πηγα και σε αυτόν και δεν με ενέπνευσε καθόλου δεν το συνεχισα μαζί του. Είναι έμπειρος αλλά δεν ασχολείται πολύ μαζί σου και τον βλέπεις ελάχιστα...Εγώ τωρα επέλεξα τον Σταυρακ..και προς το παρόν είμαι πολύ ικανοποιημένη μαζί του ασχέτως που ακόμα δεν έχουμε μπει στην διαδικασία μεταφοράς.  Το θέμα είναι να βρεις κάποιον που να σε εμπνέει και να ξέρεις ότι μπορείς να προχωρήσεις μαζί του σε κάθε βήμα.  Εύχομαι να σου πάνε όλα καλά κορίτσι μ! 🙏   Το πες και το κανες !!! Και μετά λες εμένα!!! 🤣🤣🤣  είδες μετά την αποπλάνηση νιώθετε και οι 2 καλύτερα!!  Μπράβο Χριστινάκι μου! Δωστου να καταλαβει ..δωστου βιταμινες και αναπλήρωσε τους χαμένους μήνες!!! 🤣🤣
    • Κρέμα με σιμιγδάλι, ε;;; Εγώ που δεν έχω δώσει ξένο γάλα, μπορεί και με νερό να γίνει ή πρέπει να αντλήσω δικό μου;
    • Δεν τον είχα σκεφτεί τον τρίφτη... Μου είπαν να τα βράσω αλλά δε θέλω γιατί θα χαθούν όλες οι βιταμίνες πιστεύω.  Με το χέρι το ξεψαχνίζω και το κάνω πολύ μικρές μπουκίτσες. Παίρνει λίγη ώρα παραπάνω αλλά η μικρή φαίνεται να το δέχεται πολύ καλά. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...