Μετάβαση σε περιεχόμενο

πως να αλλαξουμε τον τροπο που την κοιμηζω????

Recommended Posts

χαιρετω την ομορφη μαμαδοπαρεα

εχω ενα θεμα

πολλα θεματα εχω αλλα ενα θα σας αναπτυξω εδω...!!!

η μικρη μου 18 μηνων τωρα κοιμαται μονο στην αγκαλια μου και κουνημα

αντε εκανα υπομονη και αντεξα μεχρι τωρα αλλα ρε κοριτσια μεγαλωσε το μπουμπουκι μου και βαρυνε

12 κιλα καθε μεσημερι και βραδυ να την εχω αγκαλια και να την κουναω περα δωθε και να τραγουδαω κιολας ταυτοχρονα δεν αντεχετε αλλο

και δεν μιλαμε για 5 λεπτα κουνημα

μερικες φορες μπορει να παρει και 45 λεπτα

εχω σακατευτει

η πλατη μου τα χερια μου

θα μου πειτε γιατι δεν την αφηνω να κουραστει περισσοτερο και να κοιμηθει πιο ευκολα

αν το κανω αυτο αντι για 10.30 με 11 που κοιμαται το βραδυ θα κοιμηθει στις 1

και το μεσημερι αντι για 3.30 αν την αφησω μονη της μπορει και να μην κοιμηθει και καθολου

πως θα της μαθω οτι πλεον θα κοιμαται ξαπλωμενη ας ξαπλωνω και εγω μαζι της δεν με πειραζει

αυτη με το που την ξαπλωνω και της λεω τωρα θα κοιμηθουμε και την χαιδευω σηκωνεται παιζει χορευει και αυτο μπορει να γινει και για μια ωρα

δεν θελω να κοιμαται μετα πολυ αργα

και αν δεν την παρω αγκαλια να κοιμηθει κλαιει με μαυρο δακρυ

τι θα κανω???????????

βοηθεια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Kαλημέρα thalassa κ να σου ζήσει το κοριτσάκι σου!!!!Το θέμα του ύπνου πάντα απασχολούσε τους γονείς κ συνήθως αν μάθουν σε ένα τρόπο να κοιμούνται δεν τον αλλάζουν εύκολα, τίποτα όμως δεν είναι ακατόρθωτο αν παλέψουμε πολύ κ επιμείνουμε σ'αυτό που κάνουμε!!! Λοιπόν κι εμένα ενω απο 4 μηνών κοιμόταν μόνη της εκεί γύρω στους 18 μήνες άρχισε να μην κοιμάται εύκολα ειδικά τα μεσημέρια, άρχισα να εφαρμόζω το σύστημα μένω στο κρεβάτι της νταντάς, δηλ την έβαζα στο κρεβάτι της έλεγα είναι ώρα για ύπνο, ένα παραμυθάκι για χαλάρωση , ένα φιλάκι κ μετά καθόμουνα οκλαδόν μέσα στο δωμάτιο με τέτοιο τρόπο ώστε να με βλέπει προφίλ, είχα χαμηλωμένο το κεφάλι , δεν την κοιτούσα καθόλου ούτε μιλούσα, εκείνη σηκωνόταν όρθια στα κάγκελα του κρεβατιού κ τσίριζε, εγώ απαθέστατη , καποια στιγμή κουραζόταν κ κοιμόταν. Μέρα με την μέρα όλο κ πιο γρήγορα την έπερνε ο υπνος ώσπου τελικά κάποια στιγμή δεν έκλαιγε καθόλου, κοιμόταν κατ' ευθείαν. Αυτό έγινε μετά απο ένα μήνα περίπου. Μετά άρχισα να της λέω πως είναι πια μεγάλη, η μαμά είναι κουρασμένη κ θέλει κ εκείνη να ξαπλώσει , την άφηνα πάλι με παραμυθάκι κ φιλάκι στο κρεβάτι της κ έφευγα. Οπλίσου λοιπόν με υπομονή κ θέληση κ νομίζω πως θα τα καταφέρεις.

η μικρη μου απο την στιγμη που γεννηθηκε μεχρι κ 1,5 κοιμοτανε μονη της,χωρις κουνηματα κ αγκαλιες.στο κρεβατακι της κ μονη.μετα αρχισε τα περιεργα.να κλαιει,να θελει αγκαλια κ τετοια.για τρεις νυχτες κοιμοτανε κουνιστη πανω στο ριλαξ.μου ειχε πιαστει ο κολος (συγγνωμη) να καθομαι στο πατωμα.την τεταρτη νυχτα την βαζω στο μονο κρεβατι που ειχα στο δωματιο της κ ξαπλωνω διπλα της, αποκοιμηθηκεκ την αφησα μονη της. αυτο ηταν απο 1,5 κοιματε σε μονο κρεβατι μονη της.μετα απο κανενα χρονο αρχισαν κ παλι τα κουλα.ηθελε να κοιμαμαι κ εγω μαζι της.να λεμε παραμυθια κ να κοιμομαστε μαζι στο μονο κρεβατι.μολις κοιμοτανε κ εφευγα,ξυπνουσε την νυχτα κ με φωναζε κ αν δεν πηγαινα εκλαιγε κ ξαγρυπνουσε.μετα απο λιγο σταματησε να ξυπναει αλλα ηθελε να ξαπλωνω μαζι της μεχρι να κοιμηθει.αυτο συνεχιστηκε για αρκετο καιρο.αλλα βρε κοριτσια ηταν πολυ κουραστικο γιατι αλλεσ φορες κοιμοτανε γρηγορα κ αλλες περνουσε κ μια ωρα κ εγω κοιμομουν πιο γρηγορα κ μετα ουτε δουλειες ουτε τιποτα.εδω κ λιγους μηνες (ειναι πια 4)ξαπλωνουμε μαζι,λεμε παραμυθια,καθομαι μαζι της 5 λεπτα κ μετα τις εξηγω οτι πρεπει να συμαζεψω,να πλυνω πιατα κλπ κ φευγω.φιλακι καληνυχτα κ αυτο ηταν.οπως λοιπον καταλαβες ολα τα παιδακια νομιζω πως περνανε απο πολλες φασεις κ στον υπνο κ στο φαι κ στα ολα τους.οπλισου με υπομονη κ θα βρεις απο μονη σου το τροπο. επλιζω να βοηθησα, απο ιδεες φουλ! :lol:

Καλημέρα, 18 μήνες τώρα την κοιμίζεις με τον ίδιο τρόπο?! :o

θα σου πω τι μας είχε πει ο παιδίατρος μας όταν ο γιος μου ήταν μικρούλης: 'βάζεις το παιδί για ύπνο (22.00 είναι αργά για μένα!!!) στην κούνια της, φεύγεις, θα κλάψεις, πας αμέσως, την παίρνεις αγκαλιά για δεύτερα, την αφήνεις και φεύγεις....θα κλάψει πάλι, θα πας μετά από 1 λεπτό δεν θα την πάρεις αγκαλιά αλλά θα της μιλήσεις, θα την χαϊδέψεις, θα φύγεις, θα ξανακλάψει, θα πας μετά από 2 λεπτά.......κ.ο.κ., κάθε φορά θα πηγαίνεις και λίγο αργότερα", εγώ δεν το έκανα γιατί δεν χρειάστηκε επειδή ο γιος μου ξυπνούσε μόνο για γάλα, ........η δε κόρη μου άρχισε να κοιμάται σερί 19 μηνών.....όπως σου είπε και η Σοφία πολλές φορές κάθησα στο πάτωμα δίπλα από την κούνια μέχρι να κοιμηθεί και μετά έφυγα........αν έχεις καμμιά πολυθρόνα στο δωμάτιό της κάτσε στην πολυθρόνα και πάρε την αγκαλιά και μετά βάλε την στην κούνια της!!!

αυτό κάνω εγώ τώρα με την μικρή, κάθομαι στην πολυθρόνα, την παίρνω αγκαλιά για 1 λεπτό και μετά την βάζω στην κούνια της και κοιμάται μόνη της!!!........

όμως κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό, θα πρέπει μόνη σου να βρεις ποιός τρόπος της ταιριάζει......

καλή επιτυχία.....!!!!!

Καλημέρα, 18 μήνες τώρα την κοιμίζεις με τον ίδιο τρόπο?! :o

και εγω απο αυτο εμεινα αφωνη !!!! εμενα μεχρι τωρα εχει αλλαξει 10 φορες τον τροπο που κοιματε .

οτι θα σου κλαψει θα σου κλαψει δεν το γλιτωνεισ ευκολα αυτο .το θεμα ομως ειναι οτι τωρα ειναι μεγαλη και καταλαβενει παρα πολυ καλα και δεν κλαιει οπως εκλαιγε μωρο αλλα απο θυμο γιατι δεν κανεις αυτο που θελει και λιγο χειριστικα .σε αυτην την φαση πιστευω (προσωπικη γνωμη) αν δεν κλαψει να ξεσπασει τον θυμο τησ για την αλλαγη δεν θα αλλαξει τιποτα .

δεν λεω να την αφησεισ να πλανταξει αλλα να αφουγκραστεισ ποτε κλαιει απο θυμο και ποτε οχι .

πρεπει να τησ δωσεισ να καταλαβει με αγαπη οτι τωρα πια μεγαλωσε και μπορει να κοιματε χωρισ κουνιμα .

σχεδον παντα ετσι κοιμοταν

οταν ηταν μικροτερη κοιμοταν και στο στηθος αλλα τωρα δεν κοιμαται ετσι

εχω ψωφησει ειλικρινα

ναι αφροδιτη αγκαλια κοτσαμαν γαιδουρα!!!χαααχχα

ετσι της λεω

καλε λεω εσυ τωρα κοριτσι για παντρεια εισαι αγκαλια θα κοιμασαι???

κακα τα ψεματα εχω κουραστει πολυ με αυτο το θεμα

ρε κοριτσια αυτο να την αφηνω στο κρεβατι της αφου σηκωνεται και κλαιει εγω τι θα κανω τοτε?

και ασε που ετσι θα κοιμηθει οχι στις 10.30 αλλα στις 2 τα ξημερωματα ειμαι σιγουρη

θα το προσπαθησω παντως

ευχαριστω για τις συμβουλες σας

ρε κοριτσια αυτο να την αφηνω στο κρεβατι της αφου σηκωνεται και κλαιει εγω τι θα κανω τοτε?

και ασε που ετσι θα κοιμηθει οχι στις 10.30 αλλα στις 2 τα ξημερωματα ειμαι σιγουρη

το έκανε και μένα η μικρή, πήγαινα και την αγκάλιαζα, την χάϊδευα, αλλά ποτέ δεν την άφησα να κλάψει γιατί μία φορά την άφησα για 10 λεπτά και μετά το παιδί δεν μπορούσε να ηρεμήσει!!!

για να κλαίνει τα παιδιά, κάτι θέλουν και δεν μπορούν να μας το πουν!!!

αποπειρα νουμερο 1:

κατα τις 10.15 την πηραμε με τον μπαμπα της στο κρεβατι μας

δεν εδειχνε καθολου να νυσταζει

εκει λιγο παιξαμε καναμε αγκαλιτσες και της λεμε τωρα ολοι θα κοιμηθουμε

ξαπλωνει και αυτη κατευθειαν μου δειχνει το στηθος να πιει γαλα κανει γεια σου τον αντρα μου,ωχ σκεφτομαι αυτο ηταν?,θα κοιμηθει?????

πινει γαλα ξαπλωνει απο δω ξαπλωνει απο εκει εμεις με τον αντρα μου καναμε οτι κοιμομασταν

αυτη αρχισε να μας χαιδευει

ωσπου σηκωθηκε και χορευε και εκανε κωλοτουμπες

παει λεω ακαρπη προσπαθεια

της λεω ελα παμε για υπνο στο κρεβατακι σου κατευθειαν κανει γεια σου τον μπαμπα της τον φιλαει

παμε στο δωματιο την βαζω γλυκα γλυκα στο κρεβατακι της,σηκωνεται με κοιταει και λεει μαμα γκαλια

εγω καθομουν κατω οπως ειπατε και κοιτουσα χαμηλα

αρχισε να γκρινιαζει την κοιταω και της λεω τωρα αγαπη μου θα κανεις νανι

αρχισε να τσιριζει και εκλαιγε ψευτικα,εκανε και ταχα εχει βηχα και τετοια

μετα απο 3 λεπτα την παιρνω αγκαλια μου δειχνει στηθος

της δινω

παλι στο κρεβατι παλι τα ιδια,να μην τα πολυλεω,ε αυτο εγινε 3 φορες ακομη

ωσπου κοιμηθηκε στο στηθος μου

τουλαχιστον δεν ειχαμε χορους και πανηγυρια οπως τα υπολοιπα βραδια που κοιμοταν με χορο και τραγουδι και κουνημα περα δωθε

τωρα δεν ξερω πως νιωθω

και χαρουμενη και στεναχωρημενη που δεν την επαιρνα αγκαλια.

δεν την αφηνα να κλαιει βεβαια αυτη εκλαιγε ψευτικα και μολις της ελεγα δες και ο γουινι κανει νανι ελεγε νανι

οποτε εκανε ψεματα

τωρα για πειτε μου εκανα καλα η οχι?

αυριο τι κανω?

παλι τα ιδια?

αχχχ νιωθω σα να δινω εξετασεις

αλλα θελω τοσο πολυ να μαθει να κοιμαται μονη

να προσθεσω πως οσο ημουν κατω και αυτη εκλαιγε στα ψεματα καπου καπου την κοιτουσα και της ελεγα αγαπη μου η μαμα σ'αγαπαει παρα πολυ.τωρα εσυ εισαι μεγαλη και θα κοιμηθεις στο κρεβατακι σου και η μαμακα θα ειναι διπλα σου και θα σε κοιταει

και συνεχεια της ελεγα πως την αγαπαω

να μη νιωσει οτι το κανω επειδη δεν την αγαπαω

οποιαδήποτε αλλαγή στο παιδί μπορεί να διαρκέσει και μία εβδομάδα μέχρι να προσαρμοστεί! άρα έχεις λίγο δρόμο ακόμη!!!.....αλλά 22.15?! τόσο αργά την κοιμίζεις?

η κόρη μου πάει για ύπνο στις 19.45 κα ο γιος στις 20.30!!....και το βράδυ ανήκει στους γονείς!!!

Για οποιαδήποτε αλλαγη ειδικά οσον αφορα τον υπνο του μωρου το μινιμουν διαστημα ειναι οι 7 μερες . Συνηθως χρειαζεται ενας ελαχιστος χρονος 7-14 μερες .

Πρεπει να χεις στο μυαλο σου οτι το μωρο ειχε μια συγκεκριμένη ρουτινα στον τροπο υπνου (την αγκαλια) και αυτο δεν γινετε να αλλαξει απο τη μια μερα στην αλλη . Πρεπει σιγα σιγα να βρει -βρειτε τον τροπο να κοιμαται και να νανουριζεται διαφορετικά . Το μωρο ουτε σε χειριζεται , ουτε σε εκμεταλευεται , ουτε κανει ναζια . Μια χαρα τα πηγατε για πρωτη φορα , ειναι κατι νεο και για τις δυο σας και πρεπει μαζι να το μαθετε . Τον πρωτο καιρο μπορει να χρειαζεστε και 2 ωρες μεχρι να κοιμηθει αλλα σιγα σιγα αυτο θα αλλαξει . Μεινε ηρεμη και χαλαρη γιατι το μωρο αισθανεται πως νιωθεις . Αν χοροπηδαει και δεν θελει να ξαπλωσει αστην και θα δεις οτι σε λιγο θα ξαπλωσει μονη της . Μην την πιεζεις και μην της λες συνεχεια "τωρα πρεπει να κοιμηθεις" . Ουτε χρειαζεται συνεχεια να της λες οτι ειναι μεγαλη .Δεν ειναι μεγαλη , εχει μεγαλωσει ναι , δεν ειναι πια βρεφος αλλα ειναι ενα μικρο παιδακι ακομα .

Ηρεμια και ολα καλα θα πανε :)

ναι argi μου 10.00 πηγαινει για υπνο και μερικα βραδυα και 10.30

μεχρι και τον ιουλιο πηγαινε στις 9 αλλα το καλοκαιρι χασαμε αυτο το προγραμμα μετα τις διακοπες και με κατι φιλοξενουμενους για 2 εβδομαδες οποτε ο υπνος πηγε στις 10 και κατι

δεν προσπαθω να την βαλω νωριτερα για υπνο γιατι αυτο που με δυσκολευει περισσοτερο αυτη τη χρονικη στιγμη ειναι ο τροπος παρα η ωρα

7 μερες που μου λετε ειναι οκ

εχω ακουσει για 1 και 2 μηνες και γιαυτο φοβαμαι τοσο πολυ

πίστευω πως τα πηγαμε καλα

βεβαια ειναι τοσο ψυχοφθορο να βλεπεις το παιδι σου να σε παρακαλαει για κατι που θες να της το δωσεις στην ουσια και αυτο ειναι η αγκαλια σου αλλα δεν ειναι οτι θελω να της στερεισω την αγκαλια μου απλα να κοιμαται χωρις κουνημα

τελος παντων

αντε να δουμε τωρα πως θα παμε

θα σας πω αργοτερα λεπτομερειες

ευχηθητε μας καλη επιτυχια

επεστρεψα

λοιπον ακουστε

την εκανα μπανακι την θηλασα και την πηρα αγκαλιτσα την εσφιξα και της μιλουσα γλυκα και τρυφερα

της ειπα ενα παραμυθακι και ενω ηταν χαλαρη της λεω τωρα η μανουλα θα σε βαλει στο κρεβατακι να κοιμηθεις και θα ειναι διπλα σου

την βαζω στο κρεβατι εννοειτε στο δευτερολεπτο σηκωθηκε ορθια με κοιτουσε και μου εκανε με τα χερια να την παρω αγκαλια

αλλα δεν γκρινιαζε

δεν της μιλουσα και δεν την κοιτουσα

μετα σταματησε και αρχισε να κοιταει γυρω γυρω στο δωματιο στα αρκουδακια στον τοιχο αυτο για κανενα 5λεπτο

ωπα σκεφτηκα θα εχουμε πιο ησυχο βραδυ χωρις γκρινιες και κλαματα

αμδε και πως!!!

αρχισε η γκρινια..

και να κανει με τα χερακια να την παρω

η γκρινια εγινε πιο εντονη και εκλεγε

την πηρα αγκαλια της μιλουσα παλι ηρεμα οτι η μαμα θα ειναι εκει και οτι την αγαπαω παρα πλυ και οτι το κρεβατι της ιναι πολυ ωραιο και ζεστο και οτι εγω θα ειμαι διπλα

της ειπα πως ολοι θα κοιμηθουμε και η μαμα και ο μπαμπας

της ειπα πως κατι παιδακια που ξερει κοιμουνται και αυτα στο κρεβατακι τους και τους αρεσει και κατι τετοια

την ξαναβαζω κατευθειαν κλαμα πριν την ακουμπησω κατω

ε την πηρα μετα απο λιγο αυτο εγινε παλι καμια 3 - 4 φορες

αλλα δεν ξαπλωνε ουτε κλασμα δευτερολεπτου

κατευθειαν κλαμα και οριθια

μετα την πηρα αγκαλια και μου εδειχνε το στηθος

ηπιε γαλα παλι και την ξανα εβαλα στο κρεβατι

παλι κλαμα την πηρα αγκαλια και καθισα στο κρεβατι διπλα απο το δικο της και ετσι τελικα κοιμηθηκε

βεβαια με το που την επαιρνε ο υπνος εγω την εβαζα στο κρεβατι και επειδη δεν κοιμοταν βαθια ακομα εκλαιγε παλι την επαιρνα και τελικα κοιμηθηκε αγκαλια μου και την εβαλα στο κρεβατι

αλλα χωρις κουνημα και τραγουδια

τι λετε ρε κοριτσια ειμαι σε καλο δρομο η οχι??????????????????

υποτιθεται οτι παλι η μικρη κερδισε γτ περασε το δικο της!!! αλλα απο το κουνημα καλύτερα η αγκαλά κ το βυζί!!!! χαχαχαχα διαβασα καπου οτι απο τους 18 μηνες κ μετα δεν χρειαζονται πλεον 2 ημερησιους ύπνους! η δικια μου 20 μηνών σημερα κοιμαται στο σχολειο μιση ωρίτσα κατα τις 10 με 11 ,εαν τη καταφερουμε να κοιμηθει το μεσημερι τοτε μας παει καλες 10 γ υπνο ειδάλλως 8μιση μετα το μπανακι κ το γαλα ταβλιάζεται ,εας εκινησε αλλο χουι ,ερχεται στο σαλονι παιρνει το μαξιλαρι του καναπε κ ξαπλωνει στο πατωμα!!!

το ποσες ωρες θα κοιμαται το παιδι εξαρταται παντα απο το ποσο χρειαζεται ο οργανισμος του

το εχω διαβασει αυτο

καλο ειναι να κοιμουνται πολλες ωρες αλλα ολα τα παιδια δεν εχουν τις ιδιες αναγκες

η μικρη μου εδω και 5 μηνες περιπου κοιμαται μονο μια φορα το μεσημερι αλλα κανενα 2ωρο με 3ωρο

και το βραδυ συνολο 10 με 12 ωρες

βεβαια με ξυπνηματα για γαλα

δεν ξερω αν περασε το δικο της αλλα συμφωνω με τη λαλα εδω και 18 μηνες ειχε συνηθησει αγκαλια

δεν γινεται απο τη μια στιγμη στην αλλη να κοιμαται μονη της

δυσκολη αυτη η μεταβατικη περιοδος παντως ρε κοριτσια

δεν μπορω να τη βλεπω εστω και να γκρινιαζει αλλα θελω ναμαθει

αντε να δουμε αποψε

διαβασα καπου οτι απο τους 18 μηνες κ μετα δεν χρειαζονται πλεον 2 ημερησιους ύπνους!

2 ημερήσιοι? ! πολύ μου φαίνεται!!!!.....η δικιά μου κοιμάται ένα 2ωρο το μεσημέρι.....αλλά πότε να προλάβει να ξανακοιμηθεί την ημέρα αφού θα πάμε βόλτα, θα παίξει, έχει δραστηριότητες και το βραδάκι εύκολα πάει για ύπνο...!!!!

αχ θάλασσά μου σιγά σιγά μην βιάζεσαι......!!!!

Διάβασα και αυτό το αρθράκι σχετικά με τον ύπνο:

""Όσο σηµαντικός είναι ο καλός ύπνος για εµάς τους µεγάλους άλλο τόσο, και περισσότερο, είναι για τα παιδιά. Πώς θα τα βοηθήσουµε όµως να αποκτήσουν τις σωστές συνήθειες;

Άρνηση να πάει για ύπνο, προφάσεις για να σηκωθεί από το κρεβάτι... Αυτά και άλλα πολλά κάνουν πολλούς γονείς να σκέφτονται µε…τρόµο την ώρα του ύπνου των µικρών τους, καθώς συχνά το να τα πείσουν να πάνε στο κρεβάτι και να παραµείνουν εκεί αποδεικνύεται άθλος. Αν µέχρι τώρα λοιπόν δεν έχετε βρει τον τρόπο για να τα καταφέρετε, το κείµενο που ακολουθεί θα σας φανεί τουλάχιστον διαφωτιστικό.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Αποφύγετε τις εντάσεις την ώρα που το παιδί ετοιµάζεται να κοιµηθεί. Επίσης σε καµία περίπτωση µην έχετε τηλεόραση στο δωµάτιό του και µην το αφήνετε να παρακολουθεί τηλεοπτικά προγράµµατα, ταινίες κ.λπ. που προορίζονται για ενήλικες. Τέλος, µην του λέτε ιστορίες που µπορεί να το τροµάξουν, ειδικά προτού πάει για ύπνο.

Τι φταίει;

Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι µέρος της ανάπτυξης όλων των παιδιών ειδικά από 18 µηνών µέχρι 6 χρόνων. Κι αυτό επειδή τότε τα παιδιά είναι ιδιαίτερα δραστήρια, εισπράττουν πληθώρα ερεθισµάτων και δέχονται δύσκολα ό,τι ανακόπτει αυτή τους την κινητικότητα όπως ο ύπνος. Η αντίδρασή τους αυτή όµως µπορεί να σχετίζεται και µε το περιβάλλον του παιδιού (δυσκολία στη σχέση µε τους γονείς κ.λπ.) αλλά και µε όσα έχουν συµβεί κατά τη διάρκεια της ηµέρας. Το παιδί λοιπόν µπορεί έτσι να εκφράζει το συσσωρευµένο άγχος του, καθώς την ώρα του ύπνου είναι µόνο του και νιώθει απροστάτευτο. Συνήθως πάντως το πρόβληµα υποχωρεί αν βελτιωθούν οι συνθήκες. Κάποιες φορές ωστόσο οι σοβαρές διαταραχές στον ύπνο αποτελούν συµπτώµατα προβληµάτων όπως το άγχος, η κατάθλιψη ή η επιληψία, γι’ αυτό καλό είναι να απευθύνεστε στους ειδικούς.

Γιατί χρειάζεται ύπνο;

Ο ύπνος στα παιδιά λειτουργεί σαν µια «στρόφιγγα» που κλείνει τη ροή των ερεθισµάτων που δέχονται όλη τη µέρα βοηθώντας τα να τα επεξεργαστούν. Το βασικότερο όµως είναι ότι κατά τη διάρκειά του εκκρίνεται η αυξητική ορµόνη, η οποία συµβάλλει καθοριστικά στη σωµατική τους ανάπτυξη.

Μόνο του ή µαζί σας;

Πολλά παιδιά κοιµούνται µε τους γονείς τους ακόµα και σε σχετικά µεγάλη ηλικία, γεγονός που δείχνει µια εξάρτηση που µπορεί να βάλει εµπόδια στην κοινωνικότητά τους κ.ά.. Συχνά οι ίδιοι οι γονείς ενθαρρύνουν αυτή τη συµπεριφορά, καθώς θεωρούν ότι έτσι αναπληρώνουν το χρόνο που δεν τους αφιερώνουν όλη την ηµέρα ή καλύπτουν την κακή συζυγική τους σχέση κ.λπ. Ωστόσο το παιδί πρέπει να έχει δικό του δωµάτιο από το δεύτερο εξάµηνο της ζωής του ώστε να µάθει να λειτουργεί αυτόνοµα. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω έλλειψης χώρου κ.λπ., πρέπει τουλάχιστον να έχει δικό του κρεβάτι.

Πόσο ύπνο χρειάζεται;

Κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες ύπνου. Γενικά όµως τα βρέφη πρέπει να κοιµούνται περίπου 16 ώρες ενώ τα παιδιά 2-3 ετών γύρω στις 13. Από τα 3 έως και τα 18 τους χρόνια τα παιδιά έχουν ανάγκη από τουλάχιστον 8-9 ώρες ύπνου.

Για ήσυχα βράδια

Σεβαστείτε τις συνήθειές του

Εντοπίστε ήδη από την αρχή της ζωής του τις ανάγκες, τις συνήθειες και τους ρυθµούς του. Κάθε παιδί έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, το οποίο πρέπει να σεβαστείτε. Μόνο τότε θα καταφέρετε να φτιάξετε ένα ωράριο που να του ταιριάζει και να αναπτύξετε την κατάλληλη µέθοδο για να το χειριστείτε.

Τηρήστε τους χρόνους

Φροντίστε από τον πρώτο κιόλας µήνα ζωής του παιδιού να ρυθµίσετε ένα συγκεκριµένο πρόγραµµα ύπνου σεβόµενοι πάντα τους ρυθµούς του χωρίς να το ενοχλείτε ώστε να αποκτήσει σταθερές συνήθειες. Επίσης, αν πλησιάζει η ώρα του ύπνου και το παιδί έχει καταπιαστεί µε κάτι, πρέπει να του αφήνετε λίγο χρόνο για να το ολοκληρώσει πριν πάει στο κρεβάτι. Τέλος, καλό είναι να καθορίζετε την ώρα ύπνου του γύρω στις 9 µε 9.30 το βράδυ (ανάλογα πάντα µε το πρόγραµµά του) µε εξαίρεση τις διακοπές και τα σαββατοκύριακα που µπορείτε να είστε πιο χαλαροί.

Προετοιµάστε το σωστά

∆ηµιουργήστε µια ευχάριστη ρουτίνα πριν από τον ύπνο συζητώντας µαζί του όσα έχουν συµβεί κατά τη διάρκεια της ηµέρας, διαβάζοντάς του ένα παραµύθι κ.λπ.

∆είξτε χαρακτήρα...

...αν το παιδί βρίσκει προφάσεις προκειµένου να µην πάει στο κρεβάτι ή να το… εγκαταλείψει το συντοµότερο δυνατό. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είστε σταθεροί αλλά όχι πιεστικοί. Αν π.χ. σηκώνεται για νερό, πείτε του να µείνει στο κρεβάτι και πηγαίνετέ του το εσείς, ενώ αν σηκώνεται συνέχεια, γυρίζετέ το ήρεµα πίσω όσες φορές χρειαστεί. Βοηθάει επίσης να του δίνετε ένα βιβλίο να ξεφυλλίζει στο κρεβάτι (στα µεγαλύτερα παιδιά).

Αν το παιδί µεταφέρει την ώρα του ύπνου του όλο και πιο αργά, πείστε το να πηγαίνει για ύπνο ένα τέταρτο νωρίτερα κάθε 2-3 µέρες ώστε να επαναφέρετε το κανονικό του ωράριο.""

Της Χρύσας Γιαννοπούλου

Με τη συνεργασία των Αλεξάνδρας Καππάτου, ψυχολόγου - παιδοψυχολόγου, συγγραφέα, και Μαρίας Καράντζα, παιδίατρου

σημερα κοιμηθηκε στο αυτοκινητο γιατι ειμασταν βολτα

οποτε δεν δυσκολευτηκαμε

ευχαριστω αργκι πολυ ωραιο κειμενο

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...