Μετάβαση σε περιεχόμενο

Θυροειδής και εγκυμοσύνη


Recommended Posts

Στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Κ της Καθημερινής δημοσιεύτηκε ένα άρθρο με τίτλο "Θυρεοειδής και εγκυμοσύνη" στο οποίο αναφέρεται πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Σας μεταφέρω εδώ επιγραμματικά κάποια στοιχεία:

- Η καλή λειτουργία ή και η ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας συμβάλλουν σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και στην ομαλή έκβασή της, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη μητέρα και στο έμβρυο.

- Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των τυχαίων αποβολών οφείλονται σε παθήσεις του θυρεοειδούς, ποσοστό που μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τον έλεγχο του θυροειδούς από τη σύλληψη και μετά.

- Μόλις η γυναίκα διαπιστώσει την εγκυμοσύνη της, πρέπει να κάνει ορμονολογικό έλεγχο, ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας και να ενημερωθεί ο ενδοκρινολόγος της.

- Οι γυναίκες με όζους στο θυροειδή στην εγκυμοσύνη πρέπει να παρακολουθούνται -όπως και όσες δεν είναι έγκυοι- για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου του θυροειδούς αδένα.

- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η συνεργασία ενδοκρινολόγων με τους γυναικολόγους είναι απαραίτητη για την επιτήρηση της λειτουργίας του θυροειδούς καθώς και οι οδηγίες τους για μια διατροφή πλούσια σε ιώδιο.

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει την πρόσληψη τουλάχιστον 250mg ιωδίου ημερησίως, κυρίως μέσω της διατροφής αλλά και μέσω συμπληρωμάτων, εάν είναι απαραίτητο.

- Πολλές φορές είναι αναγκαία και πρόσθετα μέτρα, όπως αγωγή με θυροξίνη, για να διασφαλιστεί η υγεία του παιδιού και της μητέρας.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ενδιαφέρον το άρθρο και χρήσιμο. πριν μείνω έγκυος γνώριζα ελάχιστα για την σχέση θυρεοειδή-εγκυμοσύνη ,δυστυχώς όμως το έμαθα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου και πέρνω χαπάκι! Ευτυχώ όμως το ανακάλυψα σχετικά νωρίς και όλα είναι υπό έλεγχο!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ontws poly kalo to arthro!kai emena mou brikan kapoia elaxistopoiimeni leitourgia tou thyroeidi kai tin idia mera pou ekana tin embryometafora ksekinisa k ta xapakia!!!alla toses plirofories gia ton thyr. den tis iksera...poly kalo1€ ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σαν ατομο με εμπειρια στο θηρωιδηθα σας πω το εξης :εαν ο γυναικολογος εχει αμεση επαφη με τον ενδοκρινολογο και να η γυναικα παιρνει τα φαρμακα που πρεπει ολα θα πανε καλα τις περισσοτερες φορες χρειαζετε μεγαλυτερη δοοσολογια θηροξινης απο πριν και βεβαια απαραιτητα αιματολογικος ελεγχος καθε μηνα για ελεγχο των τιμων

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες από το άρθρο Ρουλάκι……

Καλά έκανες και μας τις μετέφερες……

Δεν είναι κακό να ελέγχουμε μία φορά το χρόνο το Θυρεοειδή μας……

Απλές εξετασούλες αίματος…… σιγά το δύσκολο…………

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εγώ είχα υποθυροειδισμό στην εγκυμοσύνη μου.

Το ανακαλύψαμε με τις αιματολογικές εξετάσεις που είχα κάνει στην 9η βδομάδα...

Έπερνα τη θυροξίνη μου και όλα καλά.

Μόλις γέννησα, "έφυγε" και θυροειδής...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...