Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΚΑΚΟΜΑΘΑΙΝΟΥΝ Η΄ ΟΧΙ??


Recommended Posts

“Δεν θα Κακομάθω το Μωρό;”

“Αν ανταποκρίνομαι κάθε φορά που κλαίει το μωρό, δεν θα το κακομάθω;” μπορεί να ρωτήσετε. Πιθανόν. Οι απόψεις σε σχέση με αυτό το ερώτημα ποικίλλουν πολύ. Εφόσον κάθε παιδί είναι μοναδικό, συνήθως οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση. Ωστόσο, μερικές πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως, όταν το νεογέννητο βρέφος πεινάει, νιώθει άβολα ή είναι αναστατωμένο, οι μηχανισμοί με τους οποίους αντιδράει στο στρες εκλύουν ορμόνες του στρες. Το μωρό εκφράζει τη δυσφορία του με κλάμα. Λέγεται πως, όταν ο γονέας ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού και τις καλύπτει, ο ενήλικος αρχίζει να δημιουργεί στον εγκέφαλο του μωρού τα δίκτυα των κυττάρων που το βοηθούν να μάθει να ηρεμεί. Επίσης, σύμφωνα με τη Δρ Μέγκαν Γκάναρ, το μωρό που λαβαίνει την ανταπόκριση που ζητάει παράγει λιγότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη του στρες. Ακόμη και όταν αναστατώνεται, το στρες απομακρύνεται συντομότερα.

«Στην πραγματικότητα», λέει η Έρικσον, «τα μωρά που λαβαίνουν φροντίδα γρήγορα και ανελλιπώς, ιδιαίτερα τους πρώτους 6-8 μήνες της ζωής τους, κλαίνε λιγότερο από τα μωρά των οποίων οι γονείς αγνοούν το κλάμα τους». Εξίσου σημαντικό είναι το να διαφοροποιείτε τις αντιδράσεις σας. Αν αντιδράτε κάθε φορά με τον ίδιο τρόπο, όπως ταΐζοντάς το ή παίρνοντάς το στην αγκαλιά σας, τότε μπορεί πράγματι να κακομάθει. Μερικές φορές, ίσως αρκεί να δείξετε με τη φωνή σας ότι λάβατε υπόψη σας το κλάμα του. Ή, μπορεί να είναι αποτελεσματικό το να πλησιάσετε το μωρό και να μιλήσετε απαλά στο αφτί του. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι να το αγγίξετε με το χέρι σας στην πλάτη ή στο στομάχι.

«Δουλειά του μωρού είναι να κλαίει». Έτσι λέει μια παροιμία της Άπω Ανατολής. Για το μωρό, το κλάμα είναι ο κύριος τρόπος για να εκφράσει αυτό που θέλει. Πώς θα νιώθατε εσείς αν σας αγνοούσαν κάθε φορά που ζητούσατε κάτι; Άρα λοιπόν, πώς θα ένιωθε το μωρό σας, που είναι αβοήθητο χωρίς κάποιον να το φροντίζει, αν το αψηφούσατε κάθε φορά που λαχταρούσε την προσοχή σας; Ποιος, όμως, πρέπει να ανταποκρίνεται στο κλάμα του;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...