Μετάβαση σε περιεχόμενο

Κοινές αδιαθεσίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Recommended Posts

Είχα υποσχεθεί στα κορίτσια του "Ας μαζευτούμε.. ποιες (δεν) περιμένουμε" να μεταφέρω εδώ όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, έτσι όπως αναφέρονται σ' ένα βιβλίο που έχω. Να'τα λοιπόν!! :)

Κοινές αδιαθεσίες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ακόμα και στη διάρκεια μιας τελείως φυσιολογικής, υγιούς εγκυμοσύνης, οι πιο πολλές γυναίκες νιώθουν πολλές αδιαθεσίες. Οι αδιαθεσίες αυτές είναι συνήθως προσωρινές και δεν είναι ένδειξη ότι έχετε κάποιο πρόβλημα. Αν ανησυχείτε για τα συμπτώματα που έχετε ή αν είναι σοβαρά, μιλήστε στο γιατρό σας.

Oι αριθμοί στην παρένθεση είναι τα τρίμηνα στα οποία εμφανίζονται τα συμπτώματα. Στα πολύ αυτονόητα δεν έγραψα την αιτία.

Κοιλιακός πόνος (2,3)

Συμπτώματα: οξείς αστραπιαίοι πόνοι ή κράμπες στην κοιλιά σας, αφού ξαπλώσετε ή καθίσετε για λίγο σε μια θέση, ή αμβλείς συνεχείς πόνοι στο κάτω τμήμα της κοιλιάς γύρω από τις αρθρώσεις της πυέλου, που μπορεί να χειροτερέψουν μετά από περπάτημα ή άσκηση.

Αιτία: η τάση των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα καθώς μεγαλώνει ή η χαλάρωση των πυελικών αρθρώσεων λόγω ορμονικών μεταβολών.

Πόνος στην πλάτη (1,2,3)

Συνεχείς πόνοι στο κάτω μέρος της πλάτης ή στο επάνω των γλουτών.

Αιμορραγούντα ούλα (1,2,3)

Τα ούλα ματώνουν όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή μετά το φαγητό.

Αιτία: η αύξηση των επιπέδων ορισμένων ορμονών.

Δύσπνοια (3)

Κοντανάσεμα όταν καταβάλλετε προσπάθεια ή σε ακραίες περιπτώσεις, όταν μιλάτε. Η αναπνοή μπορεί να γίνει πιο δύσκολη όταν ξαπλώνετε.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (3)

Αίσθημα καψίματος ή τρυπήματος από βελόνες στην παλάμη, στον αντίχειρα και στα δύο πρώτα δάχτυλα.

Αιτία: οι παραπανίσιες ποσότητες υγρών στο σώμα σας ασκούν πίεση στο μέσο νεύρο, καθώς αυτό περνάει μέσα από ένα σωλήνα που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού (λέγεται καρπιαίος σωλήνας). Το πρόβλημα πρέπει να εξαφανιστεί μετά τον τοκετό.

Δικιά μου σημείωση: Επειδή έχω το πρόβλημα αυτό λόγω υπολογιστή, να σας πω ότι βοηθάει πολύ να φοράτε ναρθηκάκι με έλασμα που εμποδίζει τον καρπό να λυγίζει, κυρίως στον ύπνο που δεν ελέγχουμε τι κάνουμε τα χέρια μας και συνήθως τα’χουμε λυγισμένα.

Δυσκοιλιότητα (1,2,3)

Αραιές ή δύσκολες κενώσεις, σκληρών, στεγνών κοπράνων.

Αιτία: η ορμόνη προγεστερόνη χαλαρώνει τους μυς των εντέρων, επιβραδύνοντας τις συσπάσεις που προκαλούν την κίνηση των κοπράνων μέσα στα έντερα, με αποτέλεσμα να απορροφάται περισσότερο νερό, κάνοντας τα κόπρανα να γίνουν σκληρά και στεγνά.

Ίλιγγοι ή λιποθυμία (1,3)

Ίλιγγοι ή ζάλες, ειδικά όταν σηκώνεστε από καθιστή ή ξαπλωτή θέση.

Αιτία: η περιορισμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο λόγω χαμηλής πίεσης. Μπορεί να νιώθετε ζάλη ή ίλιγγο όταν στέκεστε, επειδή το αίμα φεύγει ξαφνικά -και προσωρινά- από τον εγκέφαλό σας.

Προβλήματα ματιών (1,2,3)

Η όρασή σας μπορεί να φαίνεται ότι χειροτερεύει. Αν φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να μη νιώθετε άνετα.

Αιτία: η κατακράτηση υγρών μπορεί ν’ αλλάξει το σχήμα των βολβών των ματιών σας.

Κατακράτηση υγρών (3)

Πρήξιμο των χεριών ή και των αστραγάλων (μπορεί να μη σας κάνουν τα δαχτυλίδια ή τα παπούτσια).

Λαχτάρα για φαγητά (1,2,3)

Μπορεί να νιώσετε σφοδρές επιθυμίες για μερικές τροφές.

Αιτία: η αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί να σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης στο σώμα.

Συχνή ούρηση (1,3)

Ουρείτε πιο συχνά από το συνηθισμένο ή συχνά νιώθετε μια έντονη ανάγκη να ουρήσετε, αλλά βγάζετε μικρή μόνο ποσότητα ούρων.

Αιτία: η συχνή ούρηση μπορεί να προκαλείται από ορμονική δραστηριότητα, μια αυξημένη λήψη υγρών λόγω μεγαλύτερης δίψας και την πίεση της κύστης από τη μήτρα που μεγαλώνει.

Αέρια (1,3)

Κράμπες στην κοιλιά, γουργούρισμα στομαχιού και φούσκωμα.

Αιτίες: οι νωθροί μύες των εντέρων μπορεί να δυσκολεύουν τη διέλευση των αερίων. Διάταση ή σπασμοί των εντέρων μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Καύσος - Η γνωστή καούρα (2,3)

Ένας πόνος, σαν κάψιμο, στο στήθος, πίσω από το στέρνο. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύσει όταν ξαπλώνετε ή μόλις φάτε.

Αιτία: οι μύες στην είσοδο του στομάχου σας χαλαρώνουν, επιτρέποντας στις τροφές που έχουν ανακατευτεί με οξύ του στομάχου να ανέβουν στον οισοφάγο.

Αιμορροΐδες (2,3)

Φαγούρα, ευαισθησία και πόνοι γύρω από τον πρωκτό και πιθανόν αίμα στις κενώσεις.

Αιτία: η πίεση από τη μήτρα.

Ερεθισμένο δέρμα (2,3)

Φαγούρα στο δέρμα της κοιλιάς.

Αιτία: το δέρμα πάνω στην κοιλιά τεντώνεται, γίνεται σφιχτό και ξηρό, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται.

Διαρροή ούρων (3)

Διαρροή ούρων όταν βήχετε, γελάτε, φταρνίζεστε ή καταβάλλετε προσπάθεια.

Αιτία: η πίεση της μήτρας στην κύστη και η χαλάρωση των μυών της πυέλου.

Κράμπες ποδιών (3)

Οξύς πόνος στις κνήμες ή στους μηρούς που συχνά ακολουθείται από πολύωρο αμβλύ πόνο.

Αιτία: μπορεί να προκαλούνται από την αυξημένη πίεση της μήτρας στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στα πόδια σας ή από έλλειψη ασβεστίου.

Πρωινή αδιαθεσία (1)

Πρωινή αδιαθεσία ή και εμετός.

Αιτία: τα αυξημένα επίπεδα ορμονών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βούλωμα μύτης και ρινορραγία (1,2,3)

Βουλωμένη μύτη που μερικές φορές συνοδεύεται από ρινορραγία.

Αιτία: τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και της ποσότητας αίματος προκαλούν διόγκωση των βλεννωδών μεμβρανών της μύτης (με αποτέλεσμα το βούλωμά της) καθώς και πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων του ενδοθηλίου της μύτης. Δυνατό ή συχνό φύσημα της μύτης μπορεί να προκαλέσει ρήξη των μικρών αιμοφόρων αγγείων.

Αλλαγές χρωστικής ουσίας (2,3)

Η σκουρότερη απόχρωση που παίρνουν οι θηλές και οι άλω και μια σκούρα γραμμή στη μέση της κοιλιάς σας είναι φυσιολογικά. Το χρώμα των φακίδων και σημαδιών γέννησης ίσως γίνει πιο σκούρο.

Αιτία: οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη παραγωγή κυττάρων χρωστικής ουσίας. Το ηλιακό φως μπορεί να κάνει πιο έντονες τις μεταβολές του χρώματος.

Εξανθήματα (3)

Κόκκινο, λεπιδωτό εξάνθημα στις πτυχές του δέρματος (κάτω από τους μαστούς ή τη βουβωνική χώρα).

Αιτία: η τριβή των επιφανειών του δέρματος μεταξύ τους.

Πόνος στα πλευρά (3)

Πόνος και ευαισθησία στην περιοχή των πλευρών κάτω από τους μαστούς.

Αιτία: καθώς η μήτρα μεγαλώνει και επεκτείνεται προς τα πάνω, προκαλεί πίεση στα πλευρά. Ο πόνος συνήθως χάνεται όταν το έμβρυο κατεβαίνει πιο χαμηλά στην πύελο.

Ισχιαλγία (2,3)

Ξαφνικοί πόνοι (κι ένα αίσθημα σαν να σας τρυπάνε βελόνες) που ξεκινούν από το κάτω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς και πηγαίνουν προς τα κάτω στο πίσω μέρος των ποδιών σας.

Αιτία: τα ισχιακά νεύρα στην πύελο πιέζονται από τη μήτρα.

Σημάδια διάτασης (2,3)

Κόκκινες γραμμές (σημάδια διάτασης) στο δέρμα της κοιλιάς, των μαστών και των μηρών, που θα ξεθωριάσουν σταδιακά.

Αιτία: τα σημάδια αυτά προκαλούνται από το τέντωμα του δέρματος.

Εφίδρωση (2,3)

Υπερβολική εφίδρωση μετά από λίγη ή καθόλου καταβολή προσπάθειας. Μπορεί να ξυπνήσετε τη νύχτα ιδρωμένη και νιώθοντας ζεστή.

Αιτία: οι αλλαγές των ορμονών προκαλούν διεύρυνση των υποδερμικών αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής του αίματος, της θερμότητας και της εφίδρωσης.

Αλλαγές στη γεύση (1,2,3)

Μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας, κάνει τις τροφές να έχουν γεύση δυσάρεστη ή διαφορετική απ’ ότι συνήθως.

Αιτία: η αιτία είναι άγνωστη αλλά μπορεί να σχετίζονται με την αυξημένη ορμονική δραστηριότητα.

Κόπωση (1,3)

Νιώθετε τόσο κουρασμένη ώστε να χρειάζεστε έναν υπνάκο.

Αιτία: η κόπωση είναι φυσιολογική λόγω των αυξημένων αναγκών του σώματός σας. Η υπερβολική κόπωση είναι αποτέλεσμα στεναχώριας, έλλειψης ύπνου ή κακής διατροφής.

Λοιμώξεις ουροφόρων οδών (1,2,3)

Μια ανάγκη για συχνή ούρηση (ακόμα και αμέσως μόλις ουρήσατε). Πόνος ή κάψιμο όταν ουρείτε. Τα ούρα σας μπορεί να’ναι θολά, να μυρίζουν ή να έχουν κηλίδες αίματος.

Κολπικές εκκρίσεις (1,2,3)

Μια αραιή, λευκή έκκριση από τον κόλπο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική. Μια έκκριση που φαίνεται κιτρινωπή ή πρασινωπή, έχει δυσάρεστη οσμή, γίνεται πηχτή ή σαν τυρί ή συνοδεύεται από φαγούρα ή κάψιμο, είναι ένδειξη λοίμωξης.

Αιτία: τα μεγαλύτερα επίπεδα ορμονών προκαλούν αυξημένη παραγωγή βλέννας και αλλαγές μέσα στον κόλπο που επιτρέπουν σε μερικούς μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν γρήγορα.

Κιρσώδεις φλέβες = κιρσοί (1,2,3)

Πόνος διαρκείας στα πόδια σας, συχνά με ερεθισμένο δέρμα. Οι φλέβες των ποδιών μπορεί να πρηστούν και να φαίνεται ότι έχουν σκούρο άλικο χρώμα. Μπορεί επίσης να νιώθετε βάρος στα χείλη του αιδοίου.

Αιτία: η αυξημένη πίεση της μήτρας στις φλέβες της πυέλου, των ποδιών και των χειλιών του κόλπου προκαλεί συγκέντρωση αίματος στις φλέβες αυτές, που τις διατείνει και σπάει τις βαλβίδες που απαγορεύουν την προς τα πίσω ροή. μ’ αποτέλεσμα τη δημιουργία κιρσωδών φλεβών. Αν η οικογένειά σας έχει ιστορικό κιρσωδών φλεβών, είναι πιθανότερο να πάθετε κι εσείς.

Τα παραπάνω είναι από το βιβλίο Εγκυμοσύνη και τοκετός, Εγκυκλοπαίδεια της γυναίκας, εκδόσεις Μανιατέα

Επεξεργάστηκε από Crazy
Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα!! Μιας κι ο μπόμπιρας θηλάζει αυτή τη στιγμή βρήκα την ευκαιρία να σου απαντήσω.. Το βράδυ κι εγώ δίνω ξένο συμπληρωματικά από τον θηλασμό, γιατί τον βάζω μόνο από το ένα να ηρεμήσει κ λίγο η άλλη θηλή!! Εμάς ήρθε κι ο παιδίατρος την Παρασκευή το βράδυ τον είδε, τον ζύγισε, αλλά δεν πήρε όλο το βάρος που έχασε από την κλινική κ τώρα μου προσθέτει κι ένα γεύμα ξένο το μεσημέρι!!  Στην αρχή τη σύριγγα τη ρουφούσε σαν γατάκι, αλλά τώρα που το δοκιμάσαμε ξανά για να μη μπερδεύεται με τις θηλές είναι πιο δύσκολο, γιατί έχει γίνει πιο ζωηρός κι έτσι αφήσαμε το μπιμπερό!!
    • Εμένα τον πιάνει και την μέρα δυστυχώς! Υπομονή ναι πού θα πάει θα περάσουν! 🥴🥴 Σε λιγάκι ξεκινάμε βάρδια!! Χαχα Ευτυχώς πρόλαβα κι έκανα τώρα ένα ωραίο ζεστό μπανάκι και χαλάρωσα λίγο! 😊
    • Καλά είμαι 😊 Στη ρουτίνα μας. Καλά τα πάει η μικρή με την γυναίκα, έχουν βρει κι αυτές την ρουτίνα τους. Έχει προσαρμοστεί και δεν κλαίει όταν την αφήνουμε.  Είμαι στο στάδιο του αποθηλασμου. Τώρα της δίνω μόνο πρωί βράδυ και έχει ξεκινήσει και πίνει τώρα και αρκετό αγελαδινό γάλα, οπότε αυτό το μήνα σκέφτομαι να κόψω και τον πρωινό θηλασμό και τον επόμενο μήνα τον βραδινό. Για να δούμε... Θα σε συμβούλευα να κάνεις έστω και με βιντεοκλήση μία συνάντηση με σύμβουλο θηλασμού μπας και βρει τι φταίει. Είναι κρίμα τώρα να πονάς 😕
    • Κι εμείς έτσι ακριβώς...όλη μέρα κοιμόταν κάτι μισαωρα ένα τέταρτο και πάει λέγοντας και τ απόγευμα δεν άντεξε κοιμήθηκε απ' τις 6 μέχρι τις 9..μετά κοιμήθηκε κάνα τέταρτο και τώρα προσπαθώ να τον βάλω μπας και κοιμηθεί κάνα τετράωρο...εντάξει παρηγοριεμαι τουλάχιστον δεν είναι μόνο ο δικός μου
    • Τα άλματα ουσιαστικά θα καταλαβαίνεις γιατί το μωράκι φέρεται κάπως διαφορετικά..Εμείς ας πούμε περάσαμε τα 2 πρώτα και τα καταλάβαμε καλά 😂..Εμένα στηρίζει κεφαλάκι και έχουμε και οπτική επαφή αρκετή θα έλεγα...Μη σε αγχώνει αυτό,κάθε μωράκι θέλει τον χρόνο του 🙂🙂..Αχ και εμάς τα βράδια μας είναι λίγο περίεργα λόγω κολικών αλλά θα περάσουν που θα πάει..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...