Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Ελευθεριαααααααααααααα???????Δε πιστευω να μας αφηνεις :blink: ??!!!!

Τι προβληματισμοι ειναι αυτοι πουλακι μου :P:P:P ?????

Νομιζω πως συμφωνω με την Ιφιγενεια,μαλλον συνδιασμος αυτων των 2 κ αλλων ομως παραγοντων!

Δημοσίευση

θελει μεγάλααααα............κοτσια για να απαρνηθείς τα εγκόσμια και να αφιερωθείς στον Θεο. Μπράβο σαυτους που το καταφεραν,ειναι ανωτεροι. Ντροπή σαυτους που το χρησιμοποίησαν για να ικανοποιησουν αρρωστημμένες φαντασιώσεις,φιλοδοξίες,φιλαργυρία,ματαιοδοξία κλπ Πάντως δεν το κάνουν όλοι γι τον ιδιο λόγο.

Δημοσίευση

Είπα κι εγώ, πολύ καιρό έχει να προβληματιστεί αυτό το κορίτσι, έπαθε τίποτα;

Ο μοναχισμός δεν οφείλεται σε φόβο για τη ζωή, ούτε σε βαρεμάρα. Οφείλεται σε αγάπη για το Θεό, για τον εαυτό μας και για τον κόσμο. Αν κάποιος δεν αγαπά αυτά τα τρία, τότε δεν μπορεί να είναι σωστός μοναχός.

Ο μοναχός ποτέ δεν αποκόπτεται από τον κόσμο. Ακόμα κι αν βρίσκεται στα βάθη της ερήμου ή πάνω σε ένα δέντρο, πάντοτε αποτελεί μέλος του σώματος της Εκκλησίας, πάντοτε η προσευχή και η λατρεία του γίνεται εντός της λατρεύουσας κοινότητας. Και το ίδιο ισχύει για όλους τους πιστούς.

Φυσικά, αυτή είναι η θεωρία. Από τον 3ο αιώνα μ. Χ. και εξής, οπότε και εμφανίστηκε το φαινόμενο του μοναχισμού, αυτοί που αναχωρούν έχουν διάφορους λόγους: αρχικά πήγαιναν στην έρημο για να ξεφύγουν από τους διωγμούς, μετά για να δηλώσουν την απόρριψή τους στην κρατικοποίηση και εξουσιαστικοποίηση του Χριστιανισμού επί Βυζαντίου. Επίσης και για οικονομικούς λόγους: πολλοί έπαιρναν τα παιδιά τους σε μοναστήρια επειδή δεν είχαν πόρους για να τα μεγαλώσουν, άλλοι γίνονταν μοναχοί για να έχουν φοροαπαλλαγή. Για κοινωνικούς λόγους: συχνά οι γεροντοκόρες και οι χήρες αναγκάζονταν να καταφεύγουν στα μοναστήρια, μη έχοντας άλλη επιλογή, και επίσης τύχαιναν και περιπτώσεις ζευγαριών όπου ο άντρας αποφάσιζε να γίνει μοναχός και αναγκαζόταν και η γυναίκα του να κλειστεί σε γυναικείο μοναστήρι. Για οικογενειακούς λόγους: μοναχοί καριέρας, κάτι που συνέβαινε συχνά σε αριστοκρατικές οικογένειες της Δύσης.

Και φυσικά υπάρχουν πάντοτε αυτοί που πηγαίνουν σε μοναστήρια γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουν εξουσία, ή ακόμα και χρήμα. Οι διάφοροι αρχιερείς από τα μοναστήρια προέρχονται, είναι αυτό που λέμε "παπάδες καριέρας".

Η ζωή του μοναχού δεν είναι καθόλου εύκολη. Φανταστείτε: είσαι κλεισμένος όλη τη μέρα σε ένα χώρο, συναναστρέφεσαι διαρκώς τα ίδια πρόσωπα, ακόμα κι αν δεν τα συμπαθείς, κάνεις αρκετές χειρωνακτικές εργασίες (καλλιέργεια της γης, εργόχειρα) και κοιμάσαι ελάχιστα, γιατί τον περισσότερο καιρό είσαι σε μια εκκλησία και προσεύχεσαι. Κάποιος που καταφεύγει στο μοναχισμό από βαρεμάρα, απογοήτευση ή φόβο για τη ζωή, δε νομίζω να αντέξει και πολύ σε έναν τέτοιο τρόπο ζωής.

Δημοσίευση

Αννα Μαρια συμφωνω σε οσα λες..αυτο τον μοναχισμο εχω στο μυαλο μου και εγω και οχι της κερδοσκοπειας...σιγουρα πρεπει να ειναι πολυ δυσκολα..οι πραγματικοι πειρασμοι δεν βρισκονται εδω ομως?και εφοσον ειναι τοσο σημαντικα τα οσα κανουν,που σιγουρα ειναι,τοτε παυουν να θεωρουνται ισοι με μας?καταλαβαινεις τι λεω?ειναι σε αλλη κλιμακα?αγιοποιουνται εν μερει αν επιτυχουν στη μοναχικη ζωη?αποριες...σε γεμισα..

Δημοσίευση

Συχνά οι μοναχοί θεωρούνται ανώτεροι από τους λαϊκούς, πράγμα που είναι λάθος. Ο μοναχισμός και ο γάμος θεωρούνται δύο ίσοι δρόμοι, αγώνα και θέωσης. Άγιος μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε, είτε είναι μοναχός, είτε λαϊκός.

Πειρασμοί υπάρχουν παντού. Όλοι οι δρόμοι είναι δύσκολοι, και όλοι είναι αποδεκτοί και ίσοι!

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...