Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ


Recommended Posts

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Κ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ !

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑΣ Κ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.

Νεότερες συστάσεις για την παιδική διατροφή

Δευτέρα, 08 Ιούνιος 2009

Γράφει η Σάντα Νούσια-Αρβανιτάκη, Παιδογαστρεντερολόγος

Η διατροφή του βρέφους από την πρώτη ημέρα της ζωής αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη σωματική αύξηση και την ψυχοκινητική ανάπτυξη. Η σωστή διατροφή θέτει τα θεμέλια της υγείας του. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, το βρέφος τριπλασιάζει το σωματικό βάρος και αυξάνει κατά 50% το μήκος της γέννησης. Για να ανταποκριθεί στη ραγδαία αυτή αύξηση, το βρέφος χρειάζεται τροφή πλούσιας θερμιδικής και θρεπτικής αξίας. Οι διατροφικές ανάγκες του βρέφους είναι σαφώς καθορισμένες και βασίζονται σε διεθνείς συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαική και Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Διατροφής και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Το γάλα της μητερας αποτελεί ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους 6 μήνες και μπορει να συνεχιστεί μετά την εισαγωγή στερεάς τροφής, μέχρι τους 12 μήνες της ζωής. Η περίοδος των 6 μηνων θεωρείται ιδανική διάρκεια αποκλειστικού μητρικού θηλασμού, ο οποίος θα έχει πλεονεκτήματα στην υγεία του βρέφους και της μητέρας. Το μητρικό γάλα αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών και βιολογικών παραγόντων, τα οποία είναι απαραίτητα για το ανθρώπινο βρέφος και κανένα ξένο γάλα δεν μπορεί να μιμηθεί.

Μετά τους 6 μήνες, ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του βρέφους. Πρέπει να χορηγηθεί συμπληρωματική τροφή πλούσια σε ενέργεια, πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες. Η ηλικία εισαγωγής των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του βρέφους συμπίπτει με την ωρίμανση του πεπτικού συστήματος και την νευρολογική του ανάπτυξη. Η λειτουργία των νεφρών και του εντέρου έχει ωριμάσει στην ηλικία των 4 μηνών. Επιπλέον, η ωρίμανση της εντερικής λειτουργίας εξαρτάται από τη διατροφή του βρέφους. Στους 6 μήνες το βρέφος κάθεται με υποστήριξη και κρατάει το κεφάλι του. Στους 8 μήνες το βρέφος κάθεται χωρίς στήριγμα, κρατάει αντικείμενα στο χέρι και τα φέρνει στο στόμα, ανοίγει το στόμα όταν πεινάει και αρνείται το φαγητό, όταν δε θέλει να φάει, μασά και καταπίνει αλεσμένη τροφή. Δεν υπάρχουν κανόνες για τη σειρά έναρξης κάθε τροφής. Η πρακτική διαφέρει μεταξύ των διαφόρων χωρών. Συνήθης πρακτική είναι η σταδιακή χορήγηση φρούτων, λαχανικών,κρέατος και σιτηρών στους 6 μήνες, κρόκου αυγού, ψαριού και παστεριωμένου γάλατος στους 12 μήνες. Το κρέας αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, ψευδαργύρου και αραχιδονικού οξέος. Το αραχιδονικό οξύ συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και συνδέεται με καλύτερη όραση. Το παστεριωμένο γάλα της αγελάδας και όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν πτωχή πηγή σιδήρου. Δε συστήνονται σε νήπια ηλικίας μικρότερης των 12 μηνών. Γάλα ελαττωμένης περιεκτικότητας σε λίπος (2%) συστήνεται μετά την ηλικία των 2-3 χρόνων.

Στόχος είναι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός επί 6 μήνες. Πάντως η εισαγωγή στερεάς τροφής δε συνιστάται σε κανένα βρέφος πριν από τις 17 εβδομάδες και κάθε βρέφος θα πρέπει να έχει αρχίσει στερεά τροφή στην ηλικία των 26 εβδομάδων. Η εισαγωγή της γλουτένης στο διαιτολόγιο πρέπει να γίνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του μητρικός θηλασμού, όχι σε ηλικία μικρότερη των 4 μηνών και μεγαλύτερη των 7 μηνών. Αυτό ελαττώνει τον κίνδυνο κοιλιοκάκης, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και αλλεργίας στη γλουτένη. Γενικά, η χορήγηση τροφικών αντιγόνων κατά τη διάρκεια του θηλασμού, ακόμη και σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών, έχει προστατευτική επίδραση έναντι της ανάπτυξης κοιλιοκάκης και σακχαρώδους διαβήτη τύπου Ι. Η χορήγηση όμως σε πολύ μικρή ηλικία (μικρότερη των 3 μηνών) συνδέεται με την ανάπτυξη αυτοαντισωμάτων έναντι των νησιδίων και σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι. Η αποφυγή ή καθυστέρηση εισαγωγής δυνητικά αλλεργιογόνων, όπως το αυγό και το ψάρι, στο διαιτογόγιο δεν έχει αποδειχθεί να είναι αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της αλλεργίας. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της αλλεργίας ακόμη και στα βρέφη υψηλού κινδύνου αποτελεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός τουλάχιστον για 4-6 μήνες.

Από την ηλικία των 10-12 μηνών, το νήπιο αναπτύσει την ικανότητα να τρώει μόνο του, να πίνει από το ποτήρι και να μοιράζεται το φαγητό της οικογένειας. Η τροφή πρέπει να χορηγηθεί σε κομματάκια από την ηλικία των 10 μηνών. Εάν η τροφή προσφέρεται αλεσμένη μετά τους 10 μήνες, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο διαταραχών στη σίτιση. Για λόγους ψυχοκινητικής ανάπτυξης και καλής θρέψης, είναι σημαντικό να δίνεται τροφή κατάλληλη για την ηλικία σε σωστή σύσταση και με τη σωστή μέθοδο. Ο ρόλος του αλατιού κατά την περίοδο της συμπληρωματικής διατροφής δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Είναι δυνατόν να αυξήσει την αρτηριακή πίεση του βρέφους. Ως γενική πρακτική, αποφεύγεται η προσθήκη αλατιού στις τροφές κατά τη βρεφική ηλικία. Αλλά και η ζάχαρη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη οδοντικής τερηδόνας. Για το λόγο αυτό αποφεύγεται η σίτιση στο κρεβάτι με μπιμπερό. Το μέλι χορηγείται μετά την ηλικία των 12 μηνών, γιατί έχει περιγραφεί βρεφική αλλαντίαση από μολυσμένο μέλι..

Η συμπληρωματική διατροφή πρέπει να είναι ισορροπημένη σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος και να περιέχει ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Εντούτοις, υπερβολική χορήγηση τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λεύκωμα και λίπος προκαλεί ταχεία αύξηση σωματικού βάρους στη βρεφική ηλικία, η οποία σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία.

Μεσογειακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία συντελεί στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, για την οποία η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Μεσογειακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία συντελεί ακόμη στην πρόληψη και της παιδικής δυσκοιλιότητας, επίσης συχνού παιδιατρικού προβλήματος στην Ελλάδα.

Χορτοφαγία δηλαδή διατροφή χωρίς κρέας, αυγό και γάλα είναι φτωχή σε ενέργεια, σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Βρέφη και νήπια δεν πρέπει να υποβάλλονται σε χορτοφαγία, γιατί αναπτύσουν διαταραχές στη θρέψη, στη σωματική και ψυχοκινητική ανάπτυξη. Ισορροπημένη διατροφή σε τακτά γεύματα επηρεάζει θετικά τη σχολική επίδοση. Παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη αντίληψη, προσοχή, μνήμη και επίδοση στο σχολείο σε αντίθεση με αυτά που παραβλέπουν το πρόγευμα.

Τα δημητριακά, λαχανικά και φρούτα αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της υγειινής διατροφής. Το αυγό, η κότα, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά σε μέτριες ποσότητες αποτελούν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη οργανικής προέλευσης. Το κόκκινο κρέας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και πρέπει να έχει μειωμένη κατανάλωση.

Η πυραμιδα της υγειινής διατροφής αφορά κάθε ηλικία μετά τη νηπιακή.

Ρόλος του Παιδιάτρου είναι η συνεχής καθοδήγηση της μητέρας σε θέματα σωστής διατροφής, η πρώιμη διάγνωση διαταραχών σίτισης και θρέψης και η έγκαιρη αντιμετώπιση της υποθρεψίας και της υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους..

Τελευταία ανανέωση ( Τρίτη, 09 Ιούνιος 2009 )

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

juliax έγραψε:

Το γάλα της μητερας αποτελεί ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους 6 μήνες και μπορει να συνεχιστεί μετά την εισαγωγή στερεάς τροφής, μέχρι τους 12 μήνες της ζωής.

Μετα τους 12 μηνες ? Λήγει ? :S

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ναι λαλα δεν το ηξερες...μετα το δοδεκαμηνο, το γαλα χαλαει, ξυνηζει, μυρηζει...απαπαπα, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ αυστηρα να δοθει σε μωρο!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

LaLa έγραψε:

juliax έγραψε:

Μετα τους 12 μηνες ? Λήγει ? :S[/quote:3bc29tkx]

το στήθος μου πάνω πάντως δεν γράφει ανάλωση κατά προτίμηση μέχρι 2/2/10 :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

αρα συνεχίζω :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

αλλά και να έγραφε όπως όλα τα προϊόντα θα έγραφε "κατά προτίμηση" άρα εγώ προτιμώ να συνεχίσω :P :laugh: :laugh: :laugh:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλα στο θεμα τουθ θηλασμου δεν συμφωνω ουτε εγω και φυσικα αυτο το θεμα το εχουμε ξανασυζητησει

εμενα μου εκανε εντυπωση στο σημειο που λεει οτι μετα τους 10 μηνες στο μωρο η τροφη που του δινεται πρεπει να ειναι σε κομματακια!!!!!

Απο τοσο νωρις πρεπει να γινεται???

Φοβαμαι!!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕλένηΧ έγραψε:

Καλα στο θεμα τουθ θηλασμου δεν συμφωνω ουτε εγω και φυσικα αυτο το θεμα το εχουμε ξανασυζητησει

εμενα μου εκανε εντυπωση στο σημειο που λεει οτι μετα τους 10 μηνες στο μωρο η τροφη που του δινεται πρεπει να ειναι σε κομματακια!!!!!

Απο τοσο νωρις πρεπει να γινεται???

Φοβαμαι!!!!!!

και μένα σε 2 μέρες κλεινει τον 10ατο μήνα..Εχω σκεφτει και γω να αρχίσωνα του δινω κομματακια αλλά και γω φοβάμαι :(

Τζουλια μου πολυ καλο το άρθρο που μας παρεθεσες.Ειναι σημαντικό να ενημερωνομαστε για τη διατροφη των παιδιών μας

:kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

LaLa έγραψε:

juliax έγραψε:

Μετα τους 12 μηνες ? Λήγει ? :S[/quote:22kkvhwz]

ΟΧΙ ΔΕΝ ΛΗΓΕΙ Κ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ .

ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΚΑΙ ΘΗΛΑΖΕΤΕ , ΤΟ ΑΡ8ΡΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΕΓΩ ΠΡΟΦΑΝΩΣ , ΑΠΛΑ ΜΟΥ ΦΑΝΕΙΚΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ .

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕλένηΧ έγραψε:

εμενα μου εκανε εντυπωση στο σημειο που λεει οτι μετα τους 10 μηνες στο μωρο η τροφη που του δινεται πρεπει να ειναι σε κομματακια!!!!!

Απο τοσο νωρις πρεπει να γινεται???

Φοβαμαι!!!!!!

Γιαυτο λεω οτι πρεπει να εχουμε κριτικη σκεψη και σταση απεναντι σε οτι διαβάζουμε και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ να ακολουθουμε το μωρο μας .

Γενικα παντως αυτη η τακτικη ειναι σωστη και συμφωνω απολυτα με την υπογραφοντα . Στην Ελλάδα γενικα καθυστερουμε να δωσουμε τροφη σε κομματακια απο αγνοια και φοβο . Ειδικά τα μωρα που μεγαλώνουμε με γιαγια παππου (οταν επιστρεφει η μητέρα στην εργασια ) αργουν πολυ περισσοτερο απο το φυσιολογικό .

Δεν ειναι φυσιολογικο τα μωρά να τρωνε αλεσμένα για μεγάλο διάστημα !

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

φαγητα που δεν θα ειναι αλεσμενα στον 10ο μηνα μονο μπανανα μπορω να σκεφτω και σουποειδη πραγματα φακες χορτοσουπα μακαρονια

και μετα βλεπουμε

αλλα οχι σιγουρα ψωμι πριν τον χρονο μηλο και κρεας αυτα πιο πολυ φοβαμαι

τι αλλο μη αλεσμενο θα μπορουσες να δωσεις στον 10 μηνα?????????

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπορείς να του δώσεις πχ αν έχεις πατάτες φούρνου με κρέας

το κρέας αλεσμένο και τις πατάτες "σκεσμένες" με το πιρούνι και ζουμάκι.

Δεν είπαμε ξαφνικά να τους δώσουμε μπριζόλα! :P

Απλά ρε κορίτσια επειδή δουλεύω σε παιδικούς 9+ χρόνια,

έχω βαρεθεί να βλέπω παιδιά να μη μπορούν να φάνε σωστά!

Το ενστικτο της κάθε μιας σας που είναι και αλάθητο,θα

σας δείξει τι πρέπει να δώσετε και τι όχι!

Τα πάντα μπορούν να ¨πατηθούν" λίγο με το πιρούνι.

  • Λαχανικά με πατάτες και ντομάτα πχ φασολάκια,μπάμιες...
    μπιφτεκάκι με πουρέ

....τώρα δε μου ρχονται άλλα...

καταλάβατε όμως! ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Καλημέρα!! Μιας κι ο μπόμπιρας θηλάζει αυτή τη στιγμή βρήκα την ευκαιρία να σου απαντήσω.. Το βράδυ κι εγώ δίνω ξένο συμπληρωματικά από τον θηλασμό, γιατί τον βάζω μόνο από το ένα να ηρεμήσει κ λίγο η άλλη θηλή!! Εμάς ήρθε κι ο παιδίατρος την Παρασκευή το βράδυ τον είδε, τον ζύγισε, αλλά δεν πήρε όλο το βάρος που έχασε από την κλινική κ τώρα μου προσθέτει κι ένα γεύμα ξένο το μεσημέρι!!  Στην αρχή τη σύριγγα τη ρουφούσε σαν γατάκι, αλλά τώρα που το δοκιμάσαμε ξανά για να μη μπερδεύεται με τις θηλές είναι πιο δύσκολο, γιατί έχει γίνει πιο ζωηρός κι έτσι αφήσαμε το μπιμπερό!!
    • Εμένα τον πιάνει και την μέρα δυστυχώς! Υπομονή ναι πού θα πάει θα περάσουν! 🥴🥴 Σε λιγάκι ξεκινάμε βάρδια!! Χαχα Ευτυχώς πρόλαβα κι έκανα τώρα ένα ωραίο ζεστό μπανάκι και χαλάρωσα λίγο! 😊
    • Καλά είμαι 😊 Στη ρουτίνα μας. Καλά τα πάει η μικρή με την γυναίκα, έχουν βρει κι αυτές την ρουτίνα τους. Έχει προσαρμοστεί και δεν κλαίει όταν την αφήνουμε.  Είμαι στο στάδιο του αποθηλασμου. Τώρα της δίνω μόνο πρωί βράδυ και έχει ξεκινήσει και πίνει τώρα και αρκετό αγελαδινό γάλα, οπότε αυτό το μήνα σκέφτομαι να κόψω και τον πρωινό θηλασμό και τον επόμενο μήνα τον βραδινό. Για να δούμε... Θα σε συμβούλευα να κάνεις έστω και με βιντεοκλήση μία συνάντηση με σύμβουλο θηλασμού μπας και βρει τι φταίει. Είναι κρίμα τώρα να πονάς 😕
    • Κι εμείς έτσι ακριβώς...όλη μέρα κοιμόταν κάτι μισαωρα ένα τέταρτο και πάει λέγοντας και τ απόγευμα δεν άντεξε κοιμήθηκε απ' τις 6 μέχρι τις 9..μετά κοιμήθηκε κάνα τέταρτο και τώρα προσπαθώ να τον βάλω μπας και κοιμηθεί κάνα τετράωρο...εντάξει παρηγοριεμαι τουλάχιστον δεν είναι μόνο ο δικός μου
    • Τα άλματα ουσιαστικά θα καταλαβαίνεις γιατί το μωράκι φέρεται κάπως διαφορετικά..Εμείς ας πούμε περάσαμε τα 2 πρώτα και τα καταλάβαμε καλά 😂..Εμένα στηρίζει κεφαλάκι και έχουμε και οπτική επαφή αρκετή θα έλεγα...Μη σε αγχώνει αυτό,κάθε μωράκι θέλει τον χρόνο του 🙂🙂..Αχ και εμάς τα βράδια μας είναι λίγο περίεργα λόγω κολικών αλλά θα περάσουν που θα πάει..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...